2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Wahnsinn palacsintával

Írta: | Kulcsszavak: kaja . munka . recept . olcsó . gyors

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megkopott némettudásomból a címben található első szó elég jól megmaradt a célból, hogy leírja, mostanság milyen is az élet errefelé. Még mindig munkát keresek, ami annak köszönhető, hogy csomó munkalehetőségtől megint elestem - vagy mert túl messze van a munkahely és 30 ezer lenne oda járni, vagy mert "valaki" egész nap nyomja a süket szöveget, hogy mi lesz, ha én oda megyek dolgozni, ahova szeretnék. Vagy mindkettő.

A munkanélküliségnek viszont vannak előnyei is, mert muszáj otthon valami olcsó, kéznél lévő cuccból kaját csinálni, így csináltam ma fincsi amerikai palacsintát ebédre, és képzeljétek, fantasztikusan sikerült!

A poén benne az, hogy nagyon egyszerűen meg lehet csinálni. Nem csoda, hogy el vannak hízva a származási helyén a népek :)) Egy IKEA Steka serpenyőben ujjnyi vastagra sütött palacsinta simán elég egy étkezésre. Hidegen nem kóstoltam. Porcukorral és fahéjjal ettük. Laktózintolerancia és IBS esetén nem igazán ajánlott viszont.

Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 tojás
1/2 csomag sütőpor
1 mk szódabikarbóna
1 csipet só
1 ek cukor

A bögrével mindig gondban vagyok, egy Curver edényben írta, hogy cup, én aszerint mértem ki és stimmelt. De lehet ikeás mércével is mérni, sőt, ha nagyon gavallér vagy, akkor engem is megdobhatsz eggyel. :D

Összekeversz mindent szépen, homogénre, kikened kis olajjal vagy forró vízzel a teflon edény, aztán lehet ujjnyi vastag tésztát beletenni az edénybe. Buborékos lesz a tészta, amikor egyre jobban kérgesedik az alja, ilyenkor el kell kezdeni körkörösen leválasztani az edény faláról vagy rázogasd kicsit az edény. Ezután meg is lehet fordítani, ha már elválik az edény falától. Kicsit világos maradhat a tészta egy-két helyen, máshol meg jól megég, legalábbis kinézetre, de az egész cucc nagyon-nagyon finom és laktató.

Kép nem készült, de délután csinálok megint, az lehet, hogy már megéri a fényképkészítéshez szükséges időt :D

OFF:

Személy szerint legközelebb valami mini edényben csinálnám, és vinnék belőle munkahelyre a kis Disney-s ételhordómban. Sőt még lehet, hogy a kollégáimat is megkínálnám vele. Ha tudtok Érden munkahelyet, ahol ilyen édibédi, kütyümániás, dajka végzettségű, diplomás angolos hölgyet keresnek, akkor szóljál :U

Hozzászólások

(#1) banhammer


banhammer
veterán

Gofri sütőben próbáltad már?

Érdről 30 ezer bejárni Pestre melózni?

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#2) daenerys válasza banhammer (#1) üzenetére


daenerys
tag

Gofri sütőm nincsen, így nem tudtam még benne kipróbálni. Lehet, hogy kicsit túl folyós bele ez a tészta, mert gofriba még szoktak margarint meg aránylag több tojást tenni. Viszont van szendvicssütőm, és adtál egy őrült ötletet... :))

BKV-val együtt 30 körül van felnőtteknek, mert van itt ugyan 2 vasútállomás meg 1 buszpályaudvar, de róluk közlekedő vonalak miatt nem jó 1 fajta bérlet a busz- vagy vonatjáratokra, és akkor drágább bérletet kell venni, hogy ne kelljen addig a vonatig várni, amelyikre már jó a bérlet. Mert ugye elég sokat késnek sajnos a vonatok. :S (ennek persze örültem, mikor át kellett szállnom egy késésben lévő gyorsvonatról egy másik vonatra, ami direkt megvárta a népeket, amíg jegyet is vesznek rá az állomáson :D)

(#3) FatalEror válasza banhammer (#1) üzenetére


FatalEror
addikt

Egy 20km-s Volán bérlet 20k,és akkor a hejijáratos hulladék a legalja mindennek,mert mindig késik,kb km-ként áll meg,mire kifizetik a jegyet az egy agyhalál.....egyszóval egy undorító f*s.Ellenben a Távolsági buszok sokkal jobbak,rutinosabbak a sofőrök,gyorsabban haladunk,nincs teketóriázás,persze abban is egy kiló hiba,de egy áldás a helyi járathoz képest!

HardCore is my LifeStyle

(#4) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Nem gondoltam, hogy annak is van neve (vagyis hogy az az amerikai palacsinta), ha tejet, lisztet, cukrot, sót, tojást és szódabikarbónát összekevernek. Ez inkább olyan "no, nézzük, mi van itthon" típusú dolognak tűnik. :D Bár a normál palacsinta is olyasmi...

Adok egy ötletet: megéhezés előtt 1-2 nappal gyúrj össze teljes kiőrlésű lisztet(1000g)-szódabikarbónát(8g)-sót(18g)-vizet(~700ml), hagyd letakarva, amíg elkezd erjedni és magától megpuffad, várj vele még egy kicsit, hadd savanyodjék, aztán tegyél bele még ugyanannyi szódabikarbónát, és utána süsd így meg palacsintasütőben. Én mondjuk víz helyett a túrókészítésből visszamaradó tejsavót szoktam bele tenni, ha van; úgy az igazi, de simán vízzel sem rossz. A végeredmény amolyan kovászos lepény/palacsinta. Igazából ugyanolyan hamar elkészül, mert amíg megerjed a tészta, nem kell vele semmit csinálni. Ilyet szoktam én készíteni egy napra 3,5 kiló saját őrlésű tönkölylisztből. (Több nem fér bele a tálba, ahol gyúrom.)

(Bár szerintem a kerámia sütő jobb, mert arról le lehet tisztítani a ráégett olajat. Mert előbb-utóbb úgyis ráég, a teflont meg nem nagyon dörzsölheted a szivacs tetejével, és a végén már csak egy szénkorongod lesz. :D)

[ Szerkesztve ]

(#5) daenerys válasza Crystalheart (#4) üzenetére


daenerys
tag

Ez azért van névvel ellátva, hogy tudjad, milyen vastagon öntsed a serpenyőbe :D Egyébként a mi kis vékony palacsintánk más arányokkal bír, meg ugye nem édes. Vagy nem mindig.

A receptedet újra el kell olvasnom, mert nagyon férfias :D

(#6) lapa válasza Crystalheart (#4) üzenetére


lapa
veterán

ha ezekről nem csinálsz nekünk képeket én mostantól egy fél kecskesavót nem hiszek el abból, amit mondasz, de most komolyan.

vagy egy döglött gidát, vagy a 3,5 kiló kovászos lisztet vagy a sajtparkot vagy legalább fél tucat kutyát akarok most már látni.

[ Szerkesztve ]

(#7) Crystalheart válasza lapa (#6) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Az egész lepénytoronyról sehogy sem tudnék, mert jó része elfogy útközben. Egy-egy lepény úgy kb. 300-400 grammos (persze lehetne kisebbeket is, csak így hamarabb készen van, én meg lutsa vagyok), és sütés közben meg szoktam enni 3 körülit, kistesóim 2-3-at elvisznek fejenként (aztán lehet hogy a hűtőben köt ki egy része joghurttal bekeverve), meg most visszaköltözött nagyobbik öcsém is. Tehát kb. a fele el is tűnik azonnal.

De majd egyszer megkísérlek akkor csinálni, amikor tesóim suliban vannak, én meg majd türtőztetem magam a demonstrálás kedvéért. :)

(Régebbi fotók vannak... Húgom talán nem veszi zokon, ha rajta van a képen ő is, eleget mutogatja magát manapság; vagy ami valószínűbb, hogy nem szerez róla tudomást... Szóval a fél tucat +1 eb, here you are, bár ma már csak 3 skót juhász és 2 máltai selyempincsi van, ami a kutyákat illeti. Egy régi kép a sajthűtőről emitt, egyenként 1,5-2,5 kilós gombóc-sajtokkal - 1 kiló sajt kb. 10-12 liter tejből lesz -, bár ez sincs már így, ma már lényegesen kevesebb tej van és többször készítek inkább joghurtot vagy krémtúrót. Döglött kecskét meg nem fotózok. :N )

daenerys: Férfias? :D Mi benne a férfias? :D

[ Szerkesztve ]

(#8) daenerys válasza Crystalheart (#7) üzenetére


daenerys
tag

Férfias mennyiség meg alapanyag :D Nem tudom, hogy ezt panelban mennyire lehet megoldani :U

Tortillával mi is így szoktunk járni. Mire kisütjük a 16 lapot, addigra elfogy 5-6.

(#9) Crystalheart válasza daenerys (#8) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Hát azért írtam egy kiló lisztre, mert abból le lehet osztani vagy fel lehet szorozni a szükséges mennyiségeket. (Tudom, hogy nem eszik mindenki annyit, mint én, sőt...) A múltkor csak 300 g lisztem volt, nem akartam már éjjel beindítani a hangos házi malmot, és 250 grammból csináltam egy darab lepényt (azt nem hagytam "érni", csak rögtön kisütöttem, két nap alatt megszáradt volna), mindent negyedelnem kellett. A víz pedig inkább amolyan minimum összeg a saját lisztemre; lehet hogy pár millilitert kell még bele önteni, hogy jó kenyértészta állagú legyen (ja, ezt kifelejtettem), mert a liszt fajtája és minősége, meg víztartalma nagyban befolyásolja ugyebár. Én a saját házi malmommal őrlöm a jól átválogatott zsákos tönkölybúzából, amit aztán még kiszitálok, ahhoz kb. ennyi kell.

Szerintem panelban is meg lehet csinálni, miért ne lehetne. Mindenütt vannak a levegőben meg magában a lisztben is olyan mikroorganizmusok, amiből lehet kovászt csinálni. Ezt a tésztát is ugyanazok kezdik erjeszteni, mint a kint hagyott kovásznak valót, csak nem várom meg, hogy valóban kovásszá váljon egy hét alatt.

A mechanizmusa is egyszerű. A sütőpor ugyebár szódabikarbóna és valami olyan anyag, ami vízzel összekeverve savas kémhatású: a szódabikarbóna hő vagy sav hatására képez gázt, ezért emeli meg a sütőpor úgy a tésztát. Itt sütőpor nem kell, csak szódabikarbóna, így amikor a tészta elkezd erjedni és tejsav meg ecetsav képződik, a keletkező gázok megemelik, és a laza tésztaanyag sokkal gyorsabban és jobban tud erjedni. Amikor újra összegyúrjuk az újabb adag szódabikarbónával - ami után gyorsan érdemes kisütni is, mert az az adag is elhasználódhat a benne lévő savak hatására -, egyszerre alkoholos és savanyú szaga is van, ettől nem kell megijedni, ez ilyen; sütve már nem lesz kellemetlen, sőt, már összegyúrás után sem nagyon. Túlérlelni (amikor már nagyon összeesik a megemelkedett anyag) nem érdemes, mert addigra nagyon átalakul a keményítő benne, és törősebb lesz, rossz állagú, amit már nem emel meg a szódabikarbóna - de ha mégis megesik, azért még az is elkészíthető. Ha nagyon túlérik, akkor esetleg lehet bele valamennyi (30-50%) friss lisztet gyúrni a szükséges só-szódabikarbóna-víz arányokkal, az feljavítja.

Erre az egészre amúgy úgy jöttem rá, hogy ottfelejtettem két napig a szódabikarbónás gyorskenyér tésztáját... Aztán azóta még párszor annál tovább is. :D

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.