Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
amargo
addikt
válasz falco5 #26707 üzenetére
Nálam is nagyon hasonló a felosztás.
Viszont én nem vennék okos termosztátot, ha van neked is a radiátorokhoz osztógyűjtő (ha új építésű, akkor kell lennie!), akkor azokon keresztül egy szeleppel lehet az egyes helyiségekhez küldeni a meleget (nyilván a szobába kell egy hőmérő). Továbbá vélhetően a radiátoros zónádra van egy zónaszelep a gépészeti helyiségedben. Ha egyik radiátor sem kér fűtést én azt is zárom.
Mivel nekem egy buta on-off kazánom van ezért itt inkább a nálam tapasztaltaknak adom át a szót. De a lényeg a BUS-os rendszernél, hogy oda is rátudsz csatlakozni és akkor annak megfelelően küldöd ki a vezérlést a kazánnak. Nyilván ehhez léteznek kész rendszerek is, de azokat nem ismerem (még).
ui itt ragadnám meg a szót, hogy eléggé elégedett vagyok a ház szigetelés/gáz fűtés aránnyal. Tavaly szeptember óta fűtünk, gyakorlatilag még most a hét közepén is fűtöttünk (pince szint miatt) és egészen eddig 1140m3 gáz fogyott, a lábazati szigetelés még nincs meg (ami a pincét érintené), összesen kb 120nm ház és 24nm ablak felülettel. (többek között ezért sem cserélném le a kazánt..)
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
radio11
tag
válasz falco5 #26726 üzenetére
A vezeték nélküli termosztát tulajdonképpen egy hőmérő az egyik végén és egy relé a másik (kazán felőli) végén. Okos radiátorszelepnél meg tudod azt csinálni, hogy a radiátorszelep hőmérője méri a hőfokot (pár napja nézem, a Moes meglehetősen jól mér) a HA felületen meg írni rá egy automatikát ami a kazánnál kapcsolja a (vezetéknélküli) relét, pl egy Shelly vagy bármi más. Ugyanez megoldható egy külön hőmérővel, pl bármilyen BLE vagy zigbee cuccal ami jól mér.
Kicsit kifinomultabbnak tűnik számomra (és alkalmasint ki is próbálom ha hardveresen összerakom) hogy az okosszelep szelepállása (amit a szelep hőmérője és beállítása vezérel) kapcsolgassa a kazánt a relén keresztül, ezzel biztos nem futok lyukra, hogy zárt szelepnél indítson rá (nekem az sem gond, mert a padlófűtés hőcserélőnél van mindig helyem a szabad áramlásnak).
Az osztónál történő szelepes vezérlést is át kell gondolni, nem sokkal olcsóbb (egy kínai motoros szelep vagy 3-4e Ft meg kell hozzá valami relé vagy okosság) és az sem mindig mindegy hogy NO vagy NC-t választasz (ha rosszat választasz az folyamatosan eszi az áramot). -
törölt tag
válasz falco5 #26732 üzenetére
amit én csináltam:
2 termosztát volt a házban, ennek megfelelően 2 kör a fűtésnek. Mind a 2 termosztáttal párhuzamosan bekötöttem egy-egy vezérelhető relét. Így akár a termosztát, akár az okosotthon tudja kapcsolni a fűtést. (most technikailag ez 1 db 4-es relé, de ez lényegtelen)
A termosztátot fagyvédelemre állítottam, szobánként van szenzor, és az alapján el tudom dönteni van -e fűtési igény.
DE: nekem eleve jól van beállítva a fűtésem, az a leghidegebb szoba ahol a termosztát van. Szóval elég lenne csak azt figyelnem, a többire meg elég a hagyományos termosztatikus szelep, fölülről korlátozni a hőmérsékletet. -
radio11
tag
válasz falco5 #27731 üzenetére
Igen, ezeknél a radiátor szelepeknél az a baj, hogy alapvetően központi fűtésre tervezték, feltételezve, hogy folyamatosan megy a melegvíz áramlás
Én is hasonló cipőben járok, jelenleg azt próbálom, hogy a jelet nem a termosztát hőmérője adja, hanem egy fali hőmérő (Xiaomi), ez indítja a kazánt meg nyitja a szelepet. Jelenleg próbálgatás alatt van. A termosztát (vagyis a kapcsoló) szerepkörét egy Wemos-relékártya páros biztosítja
Később majd beletúrok MQTT-vel is, hogy mik a lehetőségek a szelep érzékelőjével. Sok infót lát az MQTT ebből a szelepből, kicsit el kell mélyedni valószínűleg és akkor mindent is tudhat.
A teljes funckionáláshoz viszont nem elég a Moes gyári wifi-zigbee bridge, kell a HA szerverbe egy USB zigbee stick. -
tototos
őstag
válasz falco5 #27731 üzenetére
Kicsit gondolkozzunk rendszer szinten mit is akarunk elérni?
Van egy "okos" szeleped ami szépen állítja a szelepet a megadott feltételeknek megfelelően. Van egy fali termosztát ami a szobában lévő hőmérséklet alapján tudja kapcsolgatni a kazánt.Meg kellene tudni, hogy a fali termosztátnak tudsz-e on/off parancsot küldeni(félek hogy nem).
Ami szerintem lehetséges:
Ha minden igaz le tudod kérdezni a szelep aktuális pozícióját 0-100%-os tartományban. Erre tudsz csinálni egy triggert, hogy ha x % felett kapcsoljon be a kazán. A kazán kapcsolását meg nagyon gányolva úgy tudod megoldani, hogy a fali termosztáton plusz 2 fokkal megemeled a kért értéket. Ha a szelep állássa kisebb mint x% akkor meg hagyod hogy a fali termosztát szabályozza a kazánt.Ennél kicsit egyszerűbb megoldás lenne ha a fali termosztát és a kazán közé beraknál egy dry contactos relét amivel a termosztáttól függetlenül tudod bekapcsolni a kazánt.
-
vampire17
addikt
válasz falco5 #27750 üzenetére
Persze, termeszetesen az is mukodik
En kiegeszitenem azzal radio11 irasat, amit fontebb is irtam. Ne kozvetlenul a shellyt kapcsolja a template, hanem egy binaris szenzor segitot. Ezeket meg foglald csoportba. A csoport ugyanis megoldja, hogy ne kelljen x-szer ugyanazt megirni, illetve eleg egy trigger is (a csoport)
Egy problema lehet, amit egy forumban olvastam, megpedig hogy milyen gyakran jelenti a pozicio valtozast, illetve a homersekletet, illetve milyen a ket ertek egymashoz valo viszonya.... Ezert jobb az idle/heat allapotot figyelni, mert annak a valtasat tuti jelenti. Persze ehhez kompatibilis szeleptermosztat kell...[ Szerkesztve ]
-
radio11
tag
válasz falco5 #27750 üzenetére
Most próbálgatom, úgy néz ki fajául működik.
A Degeczi kollegal által írt korrekciót (köszi szépen) beírtam a sablonba.
Per pillanat egy darab Moes szelepem van de összesen 5db lesz, plusz a padló fűtőkör így 6 db input boolean segítőt csináltam. Ezeket a szelepállás 30% triggeli ki és be (kivéve a padlós kör azt majd más indítja).
A 6db input boolean bekerült egy groupba, így bármelyik bekapcsol a group is bekapcsolt állapotot veszt fel. A group állapotára van írva 2 egysoros automatika, ha "on" akkor a Wemos 1-es relé (a kazán vezérlő) bekapcsol, ha a group állapota "off" akkor meg kikapcsol.
Működik úgy is ha én nyitom a szelepet meg úgy is ha az automatikára hagyom (a szelep alapból 30-ra nyitott ki automatikusan, ugye >30 a feltétel így nem indított, de kisvártatva továbblépett 35%-ra, na ekkor kapcsolt.
Úgy néz ki, hogy a szelep állást nem minden pillanatban írja ki, illetve a mozgást nem mutatja 0% után 100%-ot mutatott teljes nyitáskor 1 percen belül (kb ennyi idő alatt tekeri a motor) így valószínűleg akkor ad pozíciót amikor a mozgatás véget ér (elég gyorsan jelez azért) 35%-ról 0-ra zárásnál kb 10 mp-en belül jött a visszajelzés.
Úgy tűnik, hogy bármit meg lehet csinálni ezzel a fajta szeleppel is, öröm bódottág -
koala69
tag
válasz falco5 #27786 üzenetére
szerintem menni fog, ezt a leirast kovest, lepesrol lepesre, beleertve a debian installalast is.
Ebben az esetben nem kell a docker kontenerekkel foglalkoznod, a supervised verzio megteszi ezt helyetted.
Utana meg erdemes feltelepiteni a HACS-ot, es ha van kedved sajat szenzorokat epiteni, akkor ajanlom az esphome integraciot!
Sok sikert! -
Degeczi
nagyúr
válasz falco5 #27806 üzenetére
A Moes egy kereskedőcég, forgalmaz sokféle termosztátot. Ha gázkazánhoz valót vettél, akkor természetesen nincs belőle gond, mert "dry contact"-os, azaz ugyanúgy csak összezárja a vezérelt két szálat, mint egy elemmel működő típus.
Léteznek azonban villanyfűtéshez és szivattyúvezérléshez való típusok is, azok kiadnak hálózati feszültséget a vezérelt kapcsokra, azok tönkretehetnek egy gázkazánt.
-
vampire17
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszten a SteelSeries Apex Pro Gen 3 billentyűzet
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple notebookok
- Hobby elektronika
- Nem menekül a Facebook-függőségi per elől a Meta
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest