Hirdetés

2020. október 21., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) BNM


BNM
csendes tag

Sziasztok

Nem találtam ilyen topikot és szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat.
Régóta fával tüzelek,nem régen költöztem Budapestre ahol megtartottam ezt a szokásomat egy cserépkályhás tüzeléssel.Sokat keresgéltem az interneten honnan rendeljek fát és milyet vegyek.

Először vegyük át mire figyeljünk vásárláskor és milyen kiszerelésben vegyük a fát.

Fa súlyra /mázsára : Ezt semmiképpen nem ajánlom senkinek mert nem csak az avatatlan szem,de még a tapasztalt öreg rókákat is becsapják vele.Rendelsz 20q fát és jó kapsz 15q-át.

Fa kalodás : Ezt már merem ajánlani hiszen meg van adva a kaloda mérete. 2 félével találkoztam 1 m3 azaz 1m x 1m x 1m vagy 1,7 m3 azaz 1m x 1m x 1,7 m magas.

Jobban megéri megvenni a picit és abból többet. Átvétel során legyen nálad mérőszalag és mérd meg a kalodát hogy megvan-e az 1 méter minden oldalon illetve a magasságán. Velem próbálkoztak 80 centis kalodával is.

Milyen fát vegyek ? :
Kemény fából ha nem vagy rutinos tűzmester akkor akácot ajánlom mert a friss vágással is jól be lehet gyújtani és igen magas fűtőértékkel ég. Nagy hőt ad le hirtelen. Hamar meleged lesz tőle.
Ha picit rutinosabb vagy akkor a tölgy és bükk fa ami nagyon jó fűtőértékkel rendelkezik,ám vásárláskor ügyelj arra hogy ne friss vágást vegyél hanem olyat ami legalább 1 éve szárad.

Mikor vegyünk fát :

NE TÉLEN !! Sokan vesznek ilyenkor,előfordul hogy sokat kell rá várnod ha olcsó helyen szeretnél vásárolni és kénytelen leszel a drágábbat megvenni. Másrészt pedig jó ha tavasszal veszed mert akkor egész nyáron száríthatod a tárolódban. Így biztosan jól fog égni.

Milyen a jó fa :

SZÁRAZ ! A frissen vágott fa nedvesség tartalma elérheti a 30-35%-ot. Szinte vizet veszel. Ezért érdemes kalodára venni mert akkor a mennyiség nem változik,ám ha súlyra veszel 20q fát az kiszárítva kb 15q.
A vizes fa jellegzetessége hogy nehezebben lehet elvágni fejszével nehezebben ég el,fűtőértéke szinte semmi nincs,és serceg égés közben. Tapasztalatlanabb emberek nyilván nem látják a vizes fán hogy vizes,hiszen nincs összehasonlítási alapuk.

Hol vegyük meg a fát :
Véletlenül se olyan az interneten hirdető egyénektől akik gyanúsan olcsón adnák természetesen számla nélkül.Mindenképpen fatelepen,tüzépen,nagyobb áruházban próbáljunk fát venni. Lehet hogy egy icipicivel drágább de mindenképpen többet fogsz kapni a pénzedért mint a zsiványoktól akik az erdőben lopják éjjel és nappal az interneten hirdetik. Számla nélkül soha semmilyen körülmények között nem vegyél fát !! Nem érdemes. Úgyis becsapnak csak nem veszed észre.

Mennyi fát vegyek :
Én személy szerint Október közepe körül kezdek fűteni és addig tart amíg el nem vonul a hideg. Ez kb Április közepéig tart. Ilyenkor már csak éjjel kell néha rá melegíteni a kályhára és azt tartják a falak.
40q fát szoktam venni a 35 m2 lakóterületre. Ez akkora mennyiség nálunk amivel nappal is fűtünk folyamatosan.

A fa mennyisége sokban függ a kályhától,kazántól. Mi hordozható cserépkályhával fűtünk. Ez hőtárolós.A sima lemez kandallók a legrosszabbak amit vehetsz. Ahhoz vegyél erdőt is ,és egy embert is alkalmazz aki hordja majd a fát neked az erdőből.

(#2) olzsy válasza BNM (#1) üzenetére


olzsy
csendes tag

Csodás dolog ez a prohardver:) Amúgy egyetértek a leírtakkal és kiegészíteném annyival, hogy nagyon sok függ a ház hőszigetelésétől is. Rendelhetsz te 40 mázsát ha hamar eltüzeled, mert a házad nem tartja a meleget. Szóval annyival egészíteném ki a dolgot, hogy mindennek az alapja a szigetelés.

Laca

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.