Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Öregszem
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Kickass #3598 üzenetére
Canontól inkább a 350D-t nézegetném. Nikontól a D50 mellett D40, D40x, és még a D60 is belefér az árkategóriádba kitobival. D50 vázba van fókuszmotor, viszont kisebb a hátsó LCD, nem támogat SDHC kártyát, és kicsit gyengébb a jpg feldolgozás. Döntsd el mi a fontos.
Oly is nagyon jó választás lehet, vázba épített stabilizátor, jó kitobi. Magas érzékenységen kicsit zajosabb a többinél.
Ennyi pénzből egy garis D60 kitre vadásznék. Esetleg Olympus. Régebbi, 450D előtti Canonok kitobija kicsit gyengébb, de rekeszelve azért elmegy.
Sony A200 18-70-es kitobival vadiújan, 3 év garival 99e. Ezt nem nézted? -
Zoli bácsi
őstag
Igen, kifoghat ennyiért is gépet..de ha megnézed a hirdetéseket, 300D kitobival 70E, D50 kitobival 87e...
Szóval ennyiért tükrös gépet venni még nem mindennap lehet. Az újan is olcsó, régebbi Olympus vázak szoktak ebben az árkategóriában előfordulni, de sokszor csak váz, obi nélkül. -
Zoli bácsi
őstag
válasz forceberg #3621 üzenetére
Szigorúan szubjektív vélemény:
A váz nekem kissé "nagyon műanyag". Magas érzékenységen túlságosan zajszűrt képek. A kisebbik kitobi kissé lágy rajzolatú, a nagyobbik azt hiszem elég jó.
Viszont ennyi pénzért nagyon jónak tűnik, pláne ha új, és 3 év gari van rá.
Ennyi pénzért Pentax K-m duplakitet kapsz, kisebb átfogással.
N/C stabilizált duplakitek 200 fölött vannak. Amit még ajánlanék megnézésre, az az Olympus E-520, szintén két obival.
Ha több objektívet akarsz, olcsó teléket, akkor lehet a Pentax kellene neked, manuális objektíveket olcsón vehetsz hozzá.
Olynak a kitobijai nagyon jók, és szép jpg képeket ad alapból. Magas érzékenységen kissé zajosabb.
Sonynak számomra az ára, és a 3 év gari vonzó. Ha elég ez a két obi, és szeretsz RAW formátumban fotózni, ez sem rossz választás.
Mindegyikkel tudnál szép képeket készíteni. Fogdosd meg őket, gondold át, később merre akarsz fejleszteni, nézd meg az obiparkot... Aztán vedd, amelyik tetszik. -
Zoli bácsi
őstag
válasz worlock #3635 üzenetére
Olympusnak jobb a jpg motorja, ez nem vitás. Persze nem csak a Pentaxnál jobb, hanem általában kategóriájában szebb jpg képeket készít a márkatársaknál.
Viszont magas érzékenységen a kisebb szenzor miatt kissé zajosabb, illetve zajszűrt képekkel kell számolni.
Olynak a kitobija is jobb, ha ez számít.
Pentax nagy előnye abban rejlik, hogy olcsón vehetsz hozzá manuális objektíveket.
És amíg az Oly Li-ion akkumlátoros, a k-m ceruzaelemet, illetve ilyen méretű aksit eszik.
Nekem K200D volt, most adtam el. Képminőséghez nem akarok szólni, már csak azért sem, mert állítólag a K-m nél csiszoltak a minőségen, és a zajszűrésen is. Egyébként a K200D jpg minősége sem volt rossz.Szerintem alapból, kis érzékenységen jobb az Oly képminősége. De ez csak egy szempont legyen a sok közül.
Szerk: Kérdésre válaszolva: Kettő közül most az Olyt venném, duplakitben. Nem szerepel a kinézettek közt, de egy Saturn akciós 69e. forintos Sunyi A200 váz + Stigma 17-70-el sem lehet rossz.....
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz csabors #3642 üzenetére
Tapasztalatom nincs... De azt tudom hogy szinte mindenhol olcsóbb mint nálunk. Úgyhogy valósnak tűnik. Mondjuk jogos a dolog, szegény svájci embereknek elég lehet összerakni a kis keresetükből, viszont én itt M.O.-on keresek vagy 300 Eurót, ebből tellik a drágább gépekre.
Nekem két éve nem fogadta el a Nikon a Hollandiából származó D50 garanciáját. Kamera kft-nél sem szívesen javítanak más országból való holmit, úgytudom. De talán javítják...bár inkább ne kerüljön rá sor.[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz worlock #3671 üzenetére
Úgy gondolom, a 450D tudásban egy kicsit jobb. A szenzora is korszerűbb, mert azért lássuk be, a Sony 10 MP-es CCD-je jópár éve piacon van már. Előnye (már akinek), hogy van magyar menüje. Van benne élőkép, bár kompromisszumos.
Az az igazság, hogy eddig kapásból a Nikont mondtam volna, hogy azt venném. Rengeteg fókuszhibás 450D-ről lehetett hallani. De fórumokat olvasgatva úgy tűnik, hogy a Nikont sem kell félteni, a D90 fókuszrendszere is problémás lehet, ahogy arról is olvastam, hogy a harmadszorra cserélt D5000 lett jó. Ugye a D3000 is megkapta ezek fókuszrendszerét, viszont annyira új, hogy tapasztalatok nincsenek.
Én úgy vagyok vele, hogy a Canon a paramétereket nézve jobb.
Viszont Nikonnál nekem nagyon szimpatikus a 18-105 VR obi, és a 35 mm f/1,8. Ezeket elérném árban. (Illetve kitben)
A tesztképeket nézve a 18-55-ös kitobik képét hasonlítva, én a Nikont széleken egy kicsit élesebbnek látom. Canon sem rossz, kevesebb a CA.
Nehéz dió, bár azt hiszem egyikkel sem járnál rosszul. Nézd meg az obiparkot, fogdosd meg őket. 450D is van duplakitben, ha jól tudom 55-250 IS obival, amiről jókat hallottam. Viszont sokkal drágább, mint a D3000 dupla kit.
Pixinfóra felkerültek a D3000 tesztképek, mindegyik kép közepén egy döglött pixel virít. Tudom hogy nem nagy gond, csak a D5000 óta úgy tűnik, a Nikon is lazábban veszi a dolgokat..
Hogy konkrétumot mondjak, szigorúan szubjektív, persze, én a kettő közül most a Canonhoz nyúlnék. D3000-el várnék pár hónapot, addig meglennének a tapasztalatok, hátha itt is előjön valami széria hiba. -
Zoli bácsi
őstag
Hogy milyen képeket fogsz készíteni, inkább rajtad múlik, nem a gépen.
Szerintem semmi baj a pár évvel ezelőtti technikával, pláne ha RAW-ban fényképezel, szinte semmi hátrány nem ér. Kivéve persze, ha plakátot készítesz, és kell 15 MP.
Azért nem igazán elterjedt típus lett ez a Fuji gép. Én inkább egy D40/D60-as Nikont javasolnék kezdésnek. Véleményt alkotni róla nem akarok, mert egyszer láttam élőben valakinek a nyakában lógni, de amiket olvastam, nem bizalomgerjesztő. -
Zoli bácsi
őstag
Szisztok! Rég jártam erre, akarom mondani járok erre, beleolvasgatok a topikba, csak nem kotyogok bele, vannak itt okosabb, tapasztaltabb emberek. Nagyon meglepődtem ma, mert egy másik weboldalon egy saját, régebbi fórumbejegyzésem részletét olvastam, amiben egy linket helyeztem el, és állítólag az oldal nézettsége (most) nőtt ezzel. Remélem nem minősül reklámnak, és megbocsájtjátok nekem az offolást, ha beszúrom a linket..
Nem a saját bejegyzésem miatt örülök a dolognak, hanem azért, hogy jön a karácsony, sokan készülnek "tükröst" venni, és úgy gondolom az ész nélküli kérdezgetések helyett sokan visszaolvasnak, használják a keresőt, úgy jutottak a hsz-hoz, és a benne lévő linkre is kattintottak.
Ennyit akartam, bocs az offért. -
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! A tavasz közeledtével nekiállok nézelődni, hamarosan szeretnék egy gépet vásárolni. 3 éve vettem az első tükrös gépemet, egy Nikon D50 személyében. Megvan, a feleségem használja, sajnos nem tökéletes, hidegben furcsa zárhibákat produkál (Mutattam Csurgó mesternek, csak a fejét csóválta). Tavaly a kifutóban lévő Pentax K200D-ből vettem egy kitet ilyenkortájt, nem voltam vele megelégedve (azthiszem nem a gép hibája) és nyár végén eladtam. Szóval ott tartok mint egy éve, a D50 helyett kellene egy kis gép. Azért talán már tisztában vagyok vele, hogy mit akarok. Legnagyobb bajom a Pentax-al a kitobi minősége volt. Azt hiszem sok mindenre rájöttem azóta, pl. arra, hogy nekem igazából elég is a kitobi, a sz.gépen van eltárolva a képek nagy része, egy-két jól sikerült képről készíttetett az asszony A4-es nyomatot. Persze én a Pentax képeit teljes méretben nézegettem a monitoron, és a Nikon után lágynak, zajosnak tűnt.
A tavalyi tapasztalatok után úgy gondoltam, elég nekem egy kitobis gép, később kiegészítve egy fix-el, esetleg egy kis telével. Elsősorban Nikonban gondolkodom, de sok felszerelésem nincs még hozzá, bármi jöhet.
Amire kell a gép:
-Családi események, kirándulások (tájkép) fotózása, amihez a 18-55mm tökéletesen megfelel(t).
- Kompaktoknál jobb képminőség, kis zaj, nagyobb dinamika, RAW lehetősége.
-Lehetőleg a kezdő kit ára 150.e alatt, vagy e körül legyen.
Ami tetszene, de nincs rá zsé, az D90 egy 18-105-el.Kinézetteim:
1. D3000+18-55 Legesélyesebb befutó. Jó az ára, kicsit a CCD miatt vacillálok rajta.
2. D3000+18-105 Tetszik ez az obi. Túlmegy a kereten, de talán ez az obi korlátozottan portrézni is jó lehet.
3. D5000+18-55 kit. Marhára tetszik a CMOS zaja, akarom mondani a zajtalanság. Kezdő Iso200 nem zavar, megszoktam. Kicsit túlmegy a kereten, de talán még belefér.
4 Pentax K-X: Tetszik. Eneloopok, töltő K200D-ből megvan. Még egy 18-55 obim (200D kit) is maradt. Negatívum: Tavaly nem tetszettek a Pentax jpg képei.
5. Olympus e-520 14-42 kitobival: 99-ért marha jó vétel az edigitálnál. Megtapogattam. Nem tudom megmondani miért, de nem tetszik.
6. Canon 450D: Inkább többet adok egy picivel, és Nikon D5000. Valamiért szimpatikusabb.Szóval nekem Nikon fele húz a szívem, bár a K-x nagyon kecsegtető. Márciusban K200d utódról is pletyóznak.... Néha sajnálom a masszív K200d vázat, ami még hiányozna, a státusz LCD. Az elkövetkező 1 hónapban szeretnék gépet venni, de ha jön valami kecsegtető (k200d utód? áresések, erősödő forint) tudok kivárni.
Mit mondotok, fotósok? -
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Köszi mindenkinek, akkor sorban:
t_a_m_a_s: Igen, eltűntem. Olvasgattam a topikot, de bele nem szóltam, vannak itt nálam sokkal hozzáértőbb emberek.
A 18-105 az tetszene, a kis gondom, hogy ahhoz jobb lenne a D5000. Hogy miért? Ez az obi nagylátón erősen torzít, amit az alsó-középkategóriás Nikon váz alapból korrigál. Viszont egy 18-105 mellett hülyeségnek tartanék egy 18-55 obit.
A D50-hez a régi típusú DX obi van, azt nem akarom használni, a DXII optikailag is jobb.Dorian: Igen, pont az érzékelő és az ár miatt csábít a K-x.
kricsi81: Igen, a D80. Nemrég belefutottam vadiújan, 18-135 obival valamivel 200 alatt. Megragadott a dolog, de letettem róla. Háklis fénymérés, és ugye CCD.... Szten nagyon lebeszélt, azt hiszem jogosan.
Ijk: Legtöbbször nagylátó körül fotózom, ezért is nézegetem 18-55 kitet. És igen, a vaku. Szeretnék venni mindenképpen, azt hiszem előbb, mint a fixet, és éppen ezt a 35-öst nézegetem. El is tökéltem hogy a D3000 jó lesz nekem. Aztán elkövettem egy végzetes hibát: Összehasonlítottam a pixinfo-n az ISO800 tesztképeket a d5000 képeivel. Hu, a d5000 ISO1600-as képein kevesebb a zaj (meg a szűrés) mint a CCD szenzoros 800-as képein.
-
Zoli bácsi
őstag
Ezt a M.M.-ban vetted akkor ugye? Nem látom az akciós újságjukban, bár én csak a neten tudtam megnézni, felénk nincs ilyen áruház. Nagyon jó ár. Én is gépvásárlás előtt állok.
Nézegettem a teszteket, bár eredetileg a 450D-t nézegettem, a tesztképeket nézegetve arra a következtetésre jutottam, hogy a 450D magas érzékenységen zajosabb, mint az 500D. Ilyen jó lett az új szenzor, illetve a képfeldolgozó rendszer? Az nem lepett meg, hogy az 1000D zajtalanabb, de "papírforma szerint" az 500D zajosabb kellene, hogy legyen a 15Mp-ével.
Ennyi pénzért és memóriakártyával együtt... azt hiszem elcsábulnék a konkurencia d3000-d5000 vonaltól.
Egy plusz fix 50-es obival is meglennék 180-ból, ennyi lesz is rá..... : -
Zoli bácsi
őstag
Furcsa, amit ezzel az 1000D-vel csinálnak. Mikor bejött, tényleg a 450D ára alá pozicionálva, úgy emléxem, 109e. ft-ért is el lehetett vinni IS kitobival. Ennyit megért, szerintem. Most, ahol nagyritkán van IS kitobis verzió, az 8-10e. forinttal van a 450D ára alatt, magyarán 140 e. forint. Fentebb írták, hogy 500D-ket "szórtak" akcióban, 8GB kártyával 150e.-ért. Tudom, hogy akció, de akkor sem kóser ennek a kis Canonnak az ára. Ezt meg egyértelműen pofátlanságnak tartom, hogy a régi kitobit csomagolják mellé. Amúgy korrekt belépő gépnek tartanám, régi kitobival 99-ért, IS-el 109-ért. Ami tesztképeket láttam, nekem jobban bejön, mint a 450D képminősége. [link] Persze ez csak egy teszt, tudom.
Tényleg, tavaly szó volt egy 1000D utódról, 1500D néven.... Lett ebből valami, mert azóta sem hallottam róla... -
Zoli bácsi
őstag
válasz killerjohn #6095 üzenetére
Ha jól tudom, a Pentax K-X a legolcsóbb, ami videót tud. Kitobival 145-150e. közt van.
A Canon 500D is tudja, csak kb 30e ft-al drágábban. -
Zoli bácsi
őstag
Kitobival, 80e. alatt, majdnem újat is kapsz, Oly-t láttam ennyiért edigitálnál, azthiszem E410 volt, a gyengébb kitobival.
Ennyiért használtban egy Pentax k100D kitet ajánlanék, esetleg Nikon d50, vagy D40.
Canon fronton 350d.
Itt a hardveraprón is hirdetnek gépeket.
Szerintem keress ismerőst, akinek van tükröse, és kérd meg, hogy segítsen a vásárlásban. -
Zoli bácsi
őstag
Na, most hogy ellátogattam az edigitál oldalára, örömmel vettem észre, hogy a d90 váz ára 200e. alá ment. Nagyon ráizgultam......
D5000 kit (18-55 VR) is lejjebb ment egy tízessel.Megkérdeztem az ügyfélszolgálatukat, azt mondják, hivatalos magyar Nikon garit adnak.
Elhihetem? -
Zoli bácsi
őstag
Közben megtaláltam a Nikon lapon, elvileg partner az edigital. Azért náluk venném, mert Győrben van üzletük, közel van. Nem akarok Pestre utazni.
Eredetileg d3000-ben gondolkodtam. Aztán a zajteszteket nézegetve (meg a dinamikát), arra jutottam, hogy nekem CMOS szenzor kell. Tehát D5000.
Viszont ha azt megveszem a 18-105 obival, akkor azt hiszem utána azon sírnék, miért nem adtam érte 40 ezerrel többet, és lenne egy középkategóriás vázam.Vagy veszek egy D5000 18-55vR kitet, erre van zsé.
Vagy veszek D90 18-105 VR kitet, havi párezer ft-os hitellel kiegészítve.Szerintetek?
-
Zoli bácsi
őstag
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, véleményt. A helyzet az, hogy egyenlőre elég lenne a D5000. A közeljövőben egy fix obival (35 mm f/1,8), és vakuval szeretném bővíteni a felszerelésem. Viszont erősen gondolkodtam a nagyobb obin, tehát a 18-105 Vr obival venni a D5000-et. Ekkor néztem, hogy 40e. forinttal több a D90...... amin agyaltam:
-Objektív meghajtás a vázban: Nem biztos, hogy használni fogom, de a lehetőség...
- Nagyobb, világosabb kereső:
- Dedikált ISO gomb, két tárcsa:
- Bikább akku:
- Státusz LCD: Megszoktam. (Nikon D50, Pentax K200D)
- Mégiscsak középkategóriás váz.Videó, kihajtható LCd, élőkép nem érdekel. Ezt a 18-105 obit a hibái ellenére 50eft-ért (kb kitben ennyiért kapom) nagyon jónak tartom.
Jó lenne tudni, esik-e még nagyobbat a D90 ára, végülis várni tudok, bár mostanában meg akartam venni a gépem. Már csak az a kérdés, a D betű után két, vagy négy számjegy álljon.Szerk: Na, mire bepötyögtem a laptopra kötött felcsavarható gumibillentyűzeten a mondandómat, TeeJay fórumtárs is leírta majdnem ugyanezt.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
Sok kicsi sokra megy.
3 éve vettem a D50-est, de már itt volt az utód, a D40. Eltűnt a fókuszmotor, a státusz Lcd,a dedikált iSO gomb. Cserében kisebb lett.
Bár szerintem marketing oka van a fókuszmotor elhagyásának. Aki használni akarja a régi obijait, vegyen D80, D90-et.[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
-
Zoli bácsi
őstag
válasz kricsi81 #6362 üzenetére
Felsőbb kategóriában nem vagyok otthon, majd talán erre jön Szten,Ő a Pentax szakértő. Úgy tudom, hogy a Pentaxosok várnak egy vázra évek óta, ami lassan ideér: [link]
A második kérdésedre egyértelműen igen a válaszom, vannak nagyon jó objektívek a Pentaxhoz. Tudtommal a fix objektívek nagyon jó minőségűek hozzá.szerk: Ja, és szerintem a D300-as szintre nyugodtan lehet mondani a K-7-est.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Gogolak #6365 üzenetére
Sok nem látszik belőle, de igen,használható. Egy M42 adapter kell hozzá. Ha visszaolvasol egy kicsit, nemrég volt róla szó.
szerk: Persze, most látom, veled kapcsolatban volt szó az M42-es obik élesség visszajelzéséről.
Egy kis olvasnivaló.[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Gogolak #6368 üzenetére
Ide látogass el, olvasgass, rengeteg képet is linkelnek be.
Heliosok képét kissé lágyabbnak mondják, de persze a "Zenit kitobiból" is volt több fajta forgalomban. Nekem is van egy a fiókban. Meg persze a Praktikám Pentacon "kitobija".Ha beírod az obid típusát a keresőbe, szerintem rengeteg tesztképet találsz. A gyújtótávolság miatt nagyon jó portréobik digit vázon
-
Zoli bácsi
őstag
válasz kugyu21 #6390 üzenetére
Kedves fórumtárs! Hasonló cipőben járunk, én is néztem a D5000-es Nikont, sőt, majdnem elcsábultam a Canon fele. De: Ha hozzáspórolsz még 40e. forintot a D5000+ 18-105 vázhoz, akkor vehetsz egy D90-est, ugyanezzel az obival. És lesz egy középkategóriás géped, két tárcsával, státusz LCD-vel. 100e. expóra tervezett zárszerkezettel. Meg aztán a Nikon szerviz nem olyan hírhedt, mint a Camera KFT.
Nekem egyenlőre elég lesz a 18-105VR obi, kiegészítve egy 35mm F/1,8-as obival.Sok zsé nekem az a negyedmilla. De ha elköltöm a 180e. forintot a Canonra, vagy a D5000-re, azthiszem később bánkódnék, miért nem vettem meg a D90-est. 3 éve D50-est vettem. Aztán irigykedve néztem a D70S+ Nikkor 18-70-es kittel fotózókat, és sajnáltam, hogy nem adtam 50e. forinttal többet a nagyobb kitért. Mert azon van LCD védő plexi...meg jobb az obija.....meg nagyobb a keresője...
Lehet hogy kiröhögtök érte, de így éreztem.Aztán hogy őszinte legyek, szerintem egyik géppel sem járnál rosszul, én az obik meg a hűség miatt Nikonra szavaztam.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Szten Márs #6409 üzenetére
Már hiányoltalak, Nagyúr.
Utánanéztem. A keresőt tényleg nem kellett volna irigyelnem, de eddig meg voltam győződve, hogy a D70s pentaprizmás volt.
Bár igazából az akkoriban istenített 18-70-es obit irigyeltem.
Tisztában vagy vele, hogy a mostani vásárlás előtt is tesztek, tesztképek tucatjait néztem át.
Első körben, tanulva a tavalyi esetből az objektívparkot néztem át, melyik gyártónál találom meg az igényeimet, a közalkalmazotti buxával egyeztetve.
A Nikkor 18-105VR, és a 35mm f1,8 obik miatt a Nikon mellett döntöttem, és hát úgy is tudod, hogy nekem valahogy arrafele húz a szívem. Még a D50 zárjának abnormális viselkedése ellenére is.
A dinamika és zajszint értékek tanulmányozása után arra a következtetésre jutottam, hogy nekem CMOS kell, azaz a D3000 kiesett. Viszont a D5000 a 18-105 obival 210e. ft. 40e.-el több a D90 ugyanezzel az obival.
70 ezret nem érne meg a különbség, de a 40e.-nél már hezitáltam. A tesztképek nézegetése közben persze képbe került a Canon is, a 450D és az 500D. Egész jó lett az IS kitobi, és a fix olcsó 50mm-es obi miatt gondolkodóba is estem. A magyar nyelvű menü, és a dedikált ISO gomb szintén a Canon fele húzott a D5000 ellenében.
És igen, amire azt hiszem rátapintottál, az emberi tulajdonság, hogy jobbat akarunk. Hatalmas késztetést érzek, hogy a belépő szintű gépek után egy középkategóriást birtokolhassak. Az adóvisszatérítésnek hála, pénz is jól meglenne rá.....
És a felhasználás? Családi képek, kirándulások, portré az utódról. Nagyjából ISO400-ig, néha 800, ezen érzékenység fölött elvétve használnám. A képeket lemezre írnám, néhányból készülne kisméretű papírkép, 1-2 jól sikerültről A4-es nyomat. Próbálkoztam régebben RAW fájlokkal, de most erős késztetést érzek, hogy kipróbáljam csak RAW formátumban a fotózást, és a gép előtt alakítsam kedvemre a fotókat. Mondjuk erre azóta érzek késztetést, mióta beszélgettem egy biológus hallgatóval, akinek a hobbija történetesen a fotózás.
Hát ez van. Gépet venni kellek, az már szent, a D50-est már tavaly a nejemnek ígértem, szereti is használni, bár most megint kölcsön van adva kollégának családi eseményhez.
Hála istennek a tavalyihoz hasonló hirtelen felindulásból elkövetett gépvásárlás (Postaládaürítés, szórólap nézés, gépvásárlás, mindez kb 30 percben) nem fenyeget, minden nap nappal dolgozom. Azért előre megfontolt szándékkal meg fogom venni a masinámat. -
-
Zoli bácsi
őstag
Ha már ezt a tesztet előhoztátok: Nekem nagyon úgy tűnik (Más teszteknél is így láttam) hogy a Nikon alap jpg képei sokkal lágyabbak a Canon képeinél. Raw-ban természetesen eltűnik a különbség.
A Nikon D100 minősége elég gyengécske mára, ez a szenzor van valószínűleg a D50-esemben is, tényleg megéredt a cserére.
Azért nekem DX formátumban bőven elég a 12MP. -
Zoli bácsi
őstag
válasz Motion_Blur #6597 üzenetére
Szia. Bocs az offért.
Emlékezem rá, mikor vetted a 450D-t, a topikjában töltöttél is fel tesztképet, elég lágy volt, ezt panaszoltad, én is annak láttam. Csak azt akarom kérdezni, végül is bevált gép lett a Canon? Gondolom, mert ragaszkodsz hozzá.Egyébként ha nem gond a Nikon angol menüje, szerintem nem jársz rosszul a D5000-rel.
-
Zoli bácsi
őstag
550D teszt a pixinfo-n.
Érdekes, a tesztképeket 1:1-ben megnézve nekem sokkal jobbnak tűnik a képminősége, mint az 500D minősége volt. Pedig ott nem is csodálkoztam a lágyságon. (15Mp full méretben)
-
Zoli bácsi
őstag
Megvan a D90 ára, itt a kezemben a negyedmilka. Úgy gondoltam, fölmegyek Pestre valamelyik nap, aztán megveszem a Digitcam-nál. Talán a Keletitől oda a legegyszerűbb eljutni. Bár filózom, hogy megrendeljem futárral, de jobb szeretném azt látni, hogy előttem bontják ki a gyári dobozt. A garipapír miatt mindenképpen szétbontják, de nem akarok egy három napon belül visszacserélt, vagy tapogatásra kirakott példányt kapni. Vagy nyugodtan lehet futárral rendelni a Digitcam-tól?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz ShadowK #6791 üzenetére
Ha állítasz a jpg beállíásain (kontraszt, élesség, szaturáció) máris más hangulatú képeket kapsz. A Canon alapból jobban élesít, a Nikonos képek kissé lágyabbak, persze ez állítható a menüből. Ez ne legyen szempont vásárlásnál. Előbb-utóbb úgyis RAW-ban fotózol.
Egyébként én a helyedben D90 és 50D közt gondolkodnék. Egy esetet kivéve. Ha videózni is akarsz, mert akkor egyértelműen 550D.Szerk: Ja, és igen, a D50-esem alap jpg képei kissé fakók, de a mostani Nikon vázak alapból jóval erősebben szaturálnak, ebben igazad lehet. Persze 20 másodpercnyi beállítás, és változtatható.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
válasz oilver1 #6822 üzenetére
Most nem tudom hogy melyik oldalon láttam egy elég alapos, pixelvadász összehasonlító tesztet, de az volt a lényege, hogy hogy ISO 800-on nem olyan zajos az 1000d képe mint a D3000-é, de jobban is szűr zajt, tehát a Nikon képe részletesebb volt.
Megoldás lehet hogy csak 1000D vázat veszel, mellé pedig egy használt IS kitobit 20 körül, illetve újonnan 25e. (220 volt)
Az anyagi keretedből vehetsz Olympust, akár két obival (E420), vagy ha kézreáll, akkor a Sony A230-ast az újfajta kitobival, 85e.ft körül megy.A Nikonokra, ha hivatalos helyen veszed, 3 év garit kapsz, nekem ez sem mindegy.
-
Zoli bácsi
őstag
A Samsungot alapból kihagynám, egy Pentax-klón, de a k100d újabb, többet tud. Az E500 egy kicsit túlárazottnak tűnik, akciókban alig többért (vagy ennyiért-kevesebbért) szokták kifuttatni a vadiúj Oly kiteket.
Mivel gondolom sokat számítanak az anyagiak, én a Pentaxra voksolok. Ha veszel egy M42 átalakítót, később fillérekért vehetsz hozzá manuális fixeket. Na, és a beépített stabilizátorral minden obi stabilizált lesz. -
Zoli bácsi
őstag
válasz Gordiann #6834 üzenetére
Vaterán nézz körül. Ha fővárosi vagy, a Soós kereskedésben is árultak ilyen használt obikat.
A régebbi M42-es fixeket pár ezresért megkapod, de ha jól tudom, a híresen jó Pentax f/1,7-es obi 15-20 körül megy, állapottól függően.
Milyen képük van..? Szerintem a kitobit eldobod....
De ahogy a fórumtárs is javasolta, keresd meg Szten Nagyurat, ő a Pentax szakértő, egyébként meg Ő is K10D-vel nyomja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple notebookok
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- ASUS notebook topic
- DUNE médialejátszók topicja
- SkyShowtime
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning