Hirdetés
- Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez)
- Asszociációs játék. :)
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Biztonságosabb SSH
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Üzenet az országnak
- Szólánc.
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
cucka
addikt
válasz K.Norbi79 #107594 üzenetére
Az Asus tuf alaplapból a D4 jelzi a típusnévben, hogy ddr4 kompatibilis. Van belőle ddr4 és ddr5, oda kell figyelni, hogy a jó verziót vedd.
Ha intelt kéne venni, én hirtelen ezt találtam, amit vakon, utánaolvasás nélkül meg mernék venni [link] . 12 fázisos vrm, wifi 6E, ddr4 támogatás, 70 ezres keretbe befér.
De valszeg a tuf is jó választás.
Intel procik sokat fogyasztanak, szóval amire érdemes odafigyleni, hogy legyen az alaplapon jó vrm jó nagy hűtőbordával.[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz K.Norbi79 #107597 üzenetére
Én csak az AM5-re váltást támogatom, főleg ha a játék elsődleges szempont. Figyelemmel a meglévő DDR4 RAM-jaira - ha ezt nem cseréled - az lehetetlen. Bár azt még viszonylag jó áron eladva szintén érdemes lehet a megfontolásra.
AM5 CPU kínálat nagy és még jönnek újak, lapot is kapsz jót elfogadható áron. A kifutó LGA1700-as INTEL-t az ismert problémák és az áraik, az újakat a még masabb árak és a játékok alatti teljesítmény miatt nem tartom jónak.
Ha az AM5 valóban opció lehet, akkor tudok ajánlani tapasztalat alapján, árkategória szerint megfelelő, jó konfignak való komponenseket. -
BigBear
senior tag
válasz K.Norbi79 #107602 üzenetére
Ahogy előttem is mondták, ha a memóriákat meg szeretned tartani, az AM5 nem opció. Ez esetben tényleg LGA1700 lenne a megoldás, hiaba kufutó holmi, én AM4-be semmit nem tolnék. Hozzateszem, egyelőre nem tartom akkora tragédiának a kifutó Intelt. Én nemrég valtottam AM5-re és őszintén szólva vegyesek a tapasztalataim. 12100f -> 7600x volt a törtenet és ha a szívemre teszem a kezem, az én általános felhasznalásom mellett kb. nulla az észrevehető gyorsulás. A kártya egyelőre egy sima 6600, játékra 2560x1080 felbontást használok, szóval ez is belejátszik, de maga a rendszer se hozott számomra hűde érezhető gyorsulást. M.2 ssd megvolt eddig is, a rendszer kb. ugyanolyan fürge maradt. Szóval a wow faktor egencsak elmaradt, amellett, hogy memória+proc+lap hármasra (7600x apróról, Adata XPG mem Alza felbontott akciósan, MSI B650 Tomahawk némi kuponnal, akciósan Alzáról) kiadtam ~ 170e-et. Ráadásul ha teszteket nézel és feljebb mész felbontásban és kártyával, az egyes processzorokkal elérhető teljesítmény összecsúszik, egyre kisebb lesz a különbség.
[1440 gaming]
[4k gaming]
Úgyhogy senkit nem beszélnék se le se rá semmire, de egyáltalán nem tragédia szerintem az lga1700, főleg a stabil 12.gen procikkal.
(Én most, ha visszakapnám a beleölt összeget, simán vennék egy 12600k(f)-et, lap marad (vagy occóbb), memória marad. A maradék meg mehetett volna vga-ba.)
Az AM5 elvileg jövőállóbb és ha van rá keret, jelenleg egy 7800/9800X3D mindent visz. De egyáltalán nem utasátanám el a kifutó 1700-as platformot, főleg, ha a keret nem tart a vegtelenbe.Ha AM5, egyébként lehet relatív olcsón is platformot váltani, de a DDR5 váltást meg kell lépni.
Példa: 7500f vagy 7600(X) + Asrock B650 HDV/M.2. -
cucka
addikt
válasz K.Norbi79 #107607 üzenetére
Nem vagyok az intel alaplapok szakértője, inkább leírom, én hogy kerestem AMD-hez alaplapot, hátha segít.
1. Először utána kell nézni, milyen chipsetre van szükséged. Intelnél a fő különbségek a tuningolás és a pcie sávok. (A gpu direktben a cpu-hoz van bekötve, azt ne számold bele)
2. Magyarországon 4 márkát lehet kapni, szerintem mindenből vannak jó darabok - asrock, asus, gigabyte, msi
3. Ipon-ra felmegyek, ott a legjobb a kereső és a választék, bekattintom az igényeimet, pl. te esetedben b760, ddr4, microatx vagy atx, wifi 6
4. a megcélzott ársáv környékén lekattintom mindegyiknél a "gyártó termékoldala" linket. Itt meg tudom nézni, hogy milyen vrm-et rakta a lapra. Ami szerintem minimum minőségi követelmény, az 8 fázis és egy rendes méretű hűtőborda.
5. Kb ki fog esni 2-3 lap, irány az árukereső, alza, pcx, meg az összes többi oldal, hátha van valamelyikből akciós vagy olcsó.Szóval nem nagy varázslat .
Most rászántam erre 10 percet, ezeket találtam
MSI Tomahawk [link]
Giga aorus [link]
A korábban linkelt msi gaming
Asus tuf [link] ez 80 ezer, de nemrég volt black friday akció az alzán, egy csomó tuf lapot jól leáraztak. sajnos már vége, de sanszos, hogy 70-ért megkaptad volna ezt. szóval résen kell lenni
Giga b760 gaming [link] csak 8 fázis, nem 12 mint a többi, de le van árazva, 57 ezerért szerintem megériEllenpélda: [link] ezt megnézem, egyből a fényképen látszik a bohóc hűtőborda amit a vrm-re raktak, és nincs rajta ssd hűtőborda sem. ezt be is zárom azonnal, le se kattintom a gyártó termékoldala linket
[ Szerkesztve ]
-
BigBear
senior tag
válasz K.Norbi79 #107611 üzenetére
Esetleg a feljebb ajánlottak mellett még
[Asrock Z790 PG Lightning D4]
14 fázis, Z790 chipset. Wifi pár ezresert pakolható bele M.2 wifi kártya formájában.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Politika
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Elemlámpa, zseblámpa
- A Silent Hill 2 Remake is magyar szinkront kap
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Videó stream letöltése
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
Állásajánlatok