Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz shalafi66 #1363 üzenetére
Igen, a Sonido fő profilja a csúcsminőségű hangszórók, és ládák tervezése és gyártása. Nem a teljesítményre mennek, hanem a minőségre. Én is tervezek egy komplett rendszert építeni SONIDO hangszórókkal otthonra, de jelenleg nem erre van szükségem. Most a kakaó kell teknó zenéhez. A reflex nagyon szimpi, de azt tapasztaltam, hogy ugyanazt a teljesítményt nagyobb ármérővel éri el.
Beyma 12G40: 400/800W, 35-4000Hz, 30cm, 97dB - 36k
Reflex 15R400: 400/800W, 35-2000Hz, 40cm, 99dB - 42k
Somogyi MEGAVOX: 600/850W, 30-5000Hz, 30cm, 96dB
Kérdés, hogy a Reflex vagy Beyma?
A Reflex kicsit drágább, nagyobb doboz kell neki, ami szintén több pénz. Kérdés, hogy megéri-e. A Reflex-hez szükséges kőzép és magas hangszórók árai kb. annyivan drágábbak a Beyma-nál, mint a mélynyomó, tehát elmondható, hogy hogy az egész hangfal durván 20%-al drágább, mintha Beymából építeném, ráadásul nagyobb is.
Két kérdés merült fel bennem:
1.- A reflex mennyivel szól jobban/rosszabbul, mint a beyma?
2.- az a +2dB mekkora plusz hangerőt jelent?? (azt tudom, hogy számszerűen ~1.255-szörös, de a fül ebből vajon mit érez?)
Köszi!
[Szerkesztve]Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
fero02
nagyúr
válasz shalafi66 #1370 üzenetére
Miért lennének alkalmatlanok?!
Ennyi pénzért sztem nem is szabad tőlük többet elvárni...
A techno és egyéb zenékben pedig ''nemsok'' a közép, szal nem is kell olyan nagyon fullos hsz. ide.
Amúgy meg a 30-as kevlár mélyet sem feltétlen kell 3 utasba megcsinálni, max kiesik az a bizonyos freki tartomány..szvsz ezeknél a zenei stílusoknál elhanyagolható... -
-
fero02
nagyúr
válasz shalafi66 #1374 üzenetére
Jó rendben, de ez csak a ''Te'' véleményed! Én (mivel rengeteg zenegépbe és otthoni hi-fi és házimozi hangfalakba is) rengeteget beépítettem, és ár/érték arényban semmi kifogásolnivalóm nincs ellene. Tény, h kínai meg minden, de dübürügtetni tökéletesen megteszi és a mélytartománya számomra (és akik tőlem rendeltek hangfalakat is) bőven kielégítő.
Viszont ha már annyira ''ki vagy akadva'' ezzel a középtartománnyal, akkor ne kevlárral csináld, hanem pl sk 13-al...
Én a h2000 családban sem nagyon hiszek. Nem tudom, h miért, de vmi oknál fogva nagyon unszimpatikus...
A crossower pedig megint külön téma. Az, h nem nagy álom hangváltót csinálni, ez is nézőpont kérdése...A srác dübörögni akar és nem high end célokat tűzött ki maga elé, tehát sztem erre a célra is kár volna drága hangváltókra áldozni... -
fero02
nagyúr
-
félisten
válasz shalafi66 #1386 üzenetére
A Hangszóró 2000 kft-féle cuccra gondolsz?
Ennél jó lenne egy kicsit erősebb. De még végiggondolom.
Az építésben van némi tapasztalatom, de nem egyedül akarok belevágni. Ezért gondoltam először Somogyira, majd később Reflex/Beyma hangszóróra, mert ezekhez vannak ajánlások, és eddig is elég jól sikerültek az ajánlások alapján épített hangsugárzóim.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz shalafi66 #1395 üzenetére
Ja értem, ezek szerint a 25-ös, amit mondtam nem terhelhető annyira??
Hmmm, így már értem, hogy miért javasoltad.
Ezen viszont még el kell gondolkodnom...
Egyébként miből következtetsz arra, hogy a gitárhangszóró jobb terhelhetőségű? Azt látom, hogy 4dB-el nagyobb az érzékenysége, de mindegyik 100/180W-os, és ránézésre (a rajz alapján) a mágnes is ugyanakkora mindkettő esetén.
Tapasztalatból mondod, vagy valamelyik paraméterből következtetsz rá?
(Annyira azért értek a hangszóró paraméterekhez, hogy ha elmagyarázod - akár szakmai nyelven - akkor megértem.)
Köszi!
ui.: A 25-ös braun hangszórónál a braun mit jelent?? Márka, mint borotva, vagy valami membrán típus?? Bocs, ha hülye a kérdés!
[Szerkesztve]Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz shalafi66 #1414 üzenetére
Okés, köszönöm szépen a válaszokat!
Még annyit kérdeznék, hogy milyen képlettel, vagy képletekkel tudom kiszámolni az alsó határfrekijét egy hangdoboznak? Olvastam több könyvet is, ami tárgyalja a témát, de mindegyik más képletet ír...
Köszi!Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Sztanik
tag
válasz shalafi66 #1415 üzenetére
Azt gondoltam egyértelmű, hogy a kérdőjeles mondatot.
Azaz egy 5csatornás erősítő (5x100W ) egyik csatornájával meg lehetne hajtani
egy SUBládát úgy, hogy egy másik erősítő SUB kimenetét kötném rá ?
A többi csatorna kihasználatlan maradna.
Tudom, hogy a Visaton hangfalak csak a beleméretezett
hangszórókkal a tökéletesek, de a pénztárcám ennyit enged.
Építettem már hangfalat csak úgy találomra beleválasztott Hsz-val,
és ha a fülem azt mondja, hogy annyira nem rossz, akkor nem idegesít, hogy a
paraméterei alapján belevaló-e vagy nem.
[Szerkesztve]Robi
-
Sztanik
tag
válasz shalafi66 #1418 üzenetére
Namármost ha a tökéletes hangfalat akarnám megvenni, akkor nagyon szélesre
kikell nyitni a pénztárcát.
Építeni sem tudnám meg, mert szintén olyan drága, hogy megfizetethetelen lenne számomra.
Akkor nem marad hátra más, készít az ember olyat, aminek a hangjával elégedett.
Szerintem a hallás annyira szubjektív, hogy csak műszaki szempontból nevezheted
a hangfalat tökéletesnek. Biztos lessz aki azt mondja rá, szólhatna szebben is.
[Szerkesztve]Robi
-
fero02
nagyúr
válasz shalafi66 #1448 üzenetére
Hi!
A jómultkor volt vmi nézetletérésünk a fülesek frekimenetével kapcsolatban. Emléxel még?
Vmi olyasmi volt, h a fülesek és a 20 hz, vagy vmi ilyesmi.
Ehhez találtam itt egy kis infót:
''20hz-es hanghullám hossza 17.2 méter. 20KHz -é pedig 1,72cm. Ha ne is csak ezt a két végletet vegyük attól még láthatjuk hogy a 200hz is majdnem 2méter (1,7m). Tehát a hanghullámok killengéséhez tér kell ami egy fülesben ugye korlátozott...''
Nem tudom, h Te hogy vele, de nekem ebből az jön le, h fülessel igencsak nehéz megvalósítani a 20 hz-et...
Forrás:[link] #22
Üdv!
Remélem nem kevertelek össze mással és tényleg veled volt a kérdéses téma vitatása -
kisninja
őstag
válasz shalafi66 #1470 üzenetére
Nos megvallom mikor terveztem akkor nem számitott, milyen lesz de kellemesen csalódtam a hangfalaimban. Nem hifi de nekem arra is jó. (én ezt hangosításra csináltam) itthonra van egy orion HS 501. Anno a lényeg a mély volt és el is találtam (saját tervek voltak, nos a minnél nagyob doboz annál jobb : mottó )
Nos nagy terhelhetőségű akár univerzális is jó 12db kell és 1500/6000hz es.
Sajnos nem hiszem hogy azok kibirnak 300w ot de utánna nézek.powered by: ®MAJORMÜVEK®
-
kisninja
őstag
válasz shalafi66 #1474 üzenetére
Hát akkor nem tudom neked mi felel meg de ajánlom az 500k hanszórókat. Igen 12db ell
Nos az mnc az ami nem birja ki a névleges terhelést. Sal lehet kínai de elég jól szól, persze akinek nem tetszik az vegyen 60k s hanfszórókat. Nem hiszem hogy ilyen sok jófülű ember lézetne, kezdjük a fülhalgatóknál ha az nem bassza szét a hallás hangképét akkor semmi.
De komolyan neked akko mi tetszik?? überbemért cucc ?
És sorry ha sértő vagyokpowered by: ®MAJORMÜVEK®
-
kisninja
őstag
válasz shalafi66 #1477 üzenetére
Ahogy érzed, azért én nem wájt fülű vagyok és azért egy 0.001 rézhúzalon akkor sem mehet át akkora teljesitmény mint egy 1-es en.
Sajnos láttam olyat, hogy az mnc és a sal között igen lényeges külömbség volt (átmérő terén)
Amugy csak anyit akarok, hogy a mélyre mély menjen a magasra magas. Nem kell hogy sal legyen vagy mnc.... Ha meg szaki vagy akkor illik értelmezni, de lehet 12darabra gondoltam
No mind 1 azért a házi szót ne feljtsd el tudod nem lehet mindenki profi lehet neked sikerült azzá válni. (mellesleg a forumon egyre több profi van)
[Szerkesztve]powered by: ®MAJORMÜVEK®
-
harry
veterán
válasz shalafi66 #1522 üzenetére
Mihez? Vagy mire gondolsz? Azért kérdeztem itt, mert nem igazán értek hozzá, de ha azt mondják béleljem ki, azt meg csinálom, ha pedig nem kell, akkor hagyom ahogy van. Csak érdekel, hogy hogyan/miért úgy lenne jobb.
[Szerkesztve]Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
-
AmPeX
aktív tag
válasz shalafi66 #1621 üzenetére
Így már egy szavam sem lehet, mert megindokoltad. Oké akkor jöhet a habszélű cucc is.
Biztos ismered, régifajta TESLA hsz, ARN5604. Ilyesmi kellene mélynek, iszonyatosan tetszett a hangja, csak egy kölcsönadás után halottan kaptam vissza őket. Na azóta nem adok kölcsön hangfalakat.
Hogyan befolyásolja az egész hangfal érzékenységét a hangszórók érzékenysége? Csak mert, ha ugyan akkora, mint a hagszóróké, (ami gondolom közel nem így van) Akkor nekem elég a 90 dB is, arra ha rátolok 10W ot akkor 100dB hangnyomást csinál.. annál többel úgysem hallgathatom... (nyugdijasos környéken lakom (Nem neked csak itt a fórumba bele, érdekesség képpen, ugyanekkora hangnyomáshoz egy 80 dB érzékenységű hangfalnál 100W kell...)
Persze jobb ha nagyobb, de nem kritérium.
Nem találom az oldalon azt a 92 dB-s mélyet, de gondolom ez azért van, mert még nem frissítettétek a mérés óta. (illetve, csak képeket meg pár adatot találtam)
Jó, ha te mondod, akkor legyen ez.
A 2,5 es dómok közt csak annyi a kül, hogy más az alakjuk? Ha igen, akkor abból is a kör alakú kéne, csak design miatt...
Lehet, hogy néha több lesz az a 10W ezért is szeretnék egy kicsit nagyobbacskát, persze nem ez lesz az alapeset.
Jajj, meg most jut eszembe, van 2 db dobozom, régi AKAI hangfalak voltak, csak a hangszórókat megette az idő, meg a házibulik hada. Ahogy elnéztem mind3 hangszóróból tudtok hozni bele, úgyhogy lehet h azt is megjátszom majd.
Ha jól sejtem HD 6,5 PSS magas volt benne (legalábbis kinézetre biztos) a közepet nem tudom, de annak is csillogott a porvédője, és a mélynek is ( valamelyik HA 20 szerintem)
Még vagy 20 éve vettük, egy orion hifihez, jól szóltak, de jobbat akarok -
AmPeX
aktív tag
válasz shalafi66 #1637 üzenetére
Lehet, hogy technikailag sokkal rosszabb az általatok gyárottaknál, de nekem nagyon tetszik a sokat hallgatható, kényelmes, puha hangja.
Nemigen értettem ezt a kompenzálósdis dolgot. Úgyérted, hogy mondjuk adott a 92 débés hsz, akkor mondjuk 4 db veszteség árán lehet egy viszonylag jó mélyekkel rendelkező hangfalat építeni, 88 dB össz érzékenységgel?
Na, ezért mondtam, hogy mondj helyette... akkor végülis milyen típust ajánlasz 65mm ből?
majd leméregetem, hogy mekkorák méretre ezek a hangszórók az akai dobozban, ha jólsejtem a másikban még benne van a közép, bár az sem szól már, de legalább le tudom mérni. a mélynek tuti h jó a HA 20, ránézésre is.
Ja igen, mégvalami: Ha esetleg ezt az akai dobozt újítom fel a ti készletetekből tudsz ajánlani valami fasza 3 utas hangváltót? nem kell feltétlen hangváltónak lennie egyben, össze rudom rakni, csak kapcsit adj, illetve az értékeket. (kapcsi nem is fontos ki tudom találni, nem túl bonyolult ) szerintem 6 débés elég, bár nemtudom, 3 utasnál nem jobb ha meredekebb?
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz shalafi66 #1689 üzenetére
Igazából, nem méreteztetni akartam veled - egy meglévő hangszóróhoz - hanem egy kipróbált doboz leírását szerettem volna. Valami egetrengetőt. Olyasmi rajzokat, mint a hangdobozépítős könyvben van.
Vannak ilyen rajzaid, amit megosztanál?Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
csapos2
addikt
válasz shalafi66 #1693 üzenetére
Pedig ezt a könyvet, te magad is ajánlod. A Klinger: Hangdobozépítés-ről van szó.
Ebből csináltam már egy pár subot, igencsak tetsző haggal. Bár az is igaz, hogy a jelenlegi dobozom egy csatoltüreg kamrás - remélem ez a neve.
Amit szeretnék az egy olyan mély, ami kis hangerőn is megremegteti a gyomrom, és lágy, nem kopogós. ( Nem vagyok a téma szakértője, így nem tudom igazán leírni a hang tipusát )Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- X1 Carbon 7th 14" 4K IPS i7-8665U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam gar
- Ryzen PC v3 , R5 4500 , RX 5700 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 320GB HDD
- AMD Ryzen 5 5600X Tray - Új, 3 év garancia - Eladó! 45.000.-
- MacBook Pro 16 inch M1 Max 10c/32c 64gb RAM 1TB
- Lenovo ThinkVision IPS LED Full HD Monitor 22 " T22i-10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest