Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balázs1986
addikt
válasz attiati #3886 üzenetére
Szia!
1. Én is így találtam csak infót róla. De nem baj, a lényeg kiszűréséhez (lásd lent) lehet, hogy elég is volt az infó.
2. A 95% teljesen normális, nem kell félni, bírják ezek. Az én Force GT-m 59 napos működési idővel (263 bekapcsolás mellett), 1.1Tb írással (és 670Gb olvasással) még 100%. Úgyhogy még csak durva becslést sem tudnék mondani, meddig fogja bírni. Sokáig (kopp-kopp)
3. Nehéz kérdés. Hardverapro-n találni kb. ennyiért vagy kicsivel drágábbért normális (indoklás: lásd lent) ssd-ket.
4. Elvileg bármivel, ami S.M.A.R.T.-ot tud olvasni, és nem bénázik az adott meghajtóval. Itt leginkább az SSDOK-ot ajánlják, teljesen jogosan. Korrekt, átgondolt elrendezésű, a lényeg egyből kiszűrhető. Kérdés, hogy az adatbázisába bekerült-e már ez a (szerintem kicsit ritka) típus, vagy ha nem, akkor fogod-e tudni olvasni a S.M.A.R.T.-ot. Erre Fire/SOUL/CD tud majd válaszolni, ő fejleszti az alkalmazást. No meg te is meg tudod válaszolni, ha kipróbálod
5. Ha annak gyári tartozéka, akkor laptoppal egyben visszaküldve biztosan. Magát az SSD-t külön beadva kb. kizárt, hogy foglalkoznak vele.A kis méretű fájlok olvasási / írási sebességét is elég jól lehet érezni SSD vs. HDD összehasonlításban. Akár a boot idő (főleg Win alatt), akár egy-egy alkalmazás (be)töltési ideje megmutatja a differenciát. Pl. GIMP HDD-ről nálam vagy fél percig töltögette indításkor a moduljait. Most 4-5 másodperc. Office 2010 alkalmazások azonnal nyílnak, szinte ki sem rajzolják az indítóképernyőt, már el is tűnik...nem hogy még a kis zöld sávval is piszmogjon. Persze szinte akármelyik általam használt terjedelmesebb méretű vagy sok modulból álló programot mondhatnám, most csak 1-2 közismert példát akartam idebiggyeszteni (konfig: Toshiba L850-13Q notebook @8Gb 1333MHz RAM + a fent említett SSD).
Na és végére a lényeg, amire már 2x céloztam: SSD-t, ha rendszermeghajtónak akarod használni, szerintem megéri venni. Akkor is kihasználod a sebességét, amikor épp talán nem is tudsz róla (pl. ha kevés RAM-od van, a lapozófájl kezelése gyorsabb). Viszont konkrétan az a típus, amit kinéztél, messze nem hozza azt a teljesítményt, amit az SSD-k általában hozni szoktak. Főleg épp az általad említett kisméretű fájl írás / olvasás sebessége a lassú (4K, ill. 4KQD32 -utóbbi talán a fontosabb). Először azt gondoltam, a konfigban, driver-ben, vagy a beállításokban van a hiba, de szétnézve google testvérrel hasonlóan gyenge eredményeket kaptam. Emlegettek firmware frissítést, de egyrészt nem tudom, orvosol-e valamit a lassúságon, másrészt a Samsung honlapján nem találtam (bár lehet, hogy a Dell-nél, az adott notebook frissítéseinél is meg kellene nézni).
Általános célú, otthoni adattárnak -ha a rendszer nem arról fut- már nem feltétlenül éri meg SSD-t venni.
Ezzel a mondattal nem tudtam mit kezdeni: De valójában nem igazán használnám ki az SSD-t sem (havi 2-3 nap használat (netezés, filmnézés), nyáron mondjuk a duplája). Ha úgy értetted, hogy magát a gépet annyiszor kapcsolod be, vagy nem rendszer lesz a meghajtón és kb. arra használnád, hogy havonta letölts rá és megnézz egy filmet, akkor szerintem a HDD is jó (és jóval olcsóbb) megoldás.De kérdezz rá a Milyen SSD-t vegyek? topikban is, hátha mondanak okosat is a fenti zagyvaság mellé...no meg végül ez inkább oda illő kérdés.
(Szerk.: most látom, ott is rákérdeztél.)[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz attiati #3888 üzenetére
Hát akkor vegyél gyorsan egy SSD-t az asztali gépedbe.
Bár ne ezt, ezt legfeljebb épp egy ilyen közepesen-kevéssé használt laptopba tenném bele, és való igaz, hogy arra a célra nem feltétlenül ér ennyit. Esetleg próbálj még alkudni az árából a képességeire hivatkozva.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
King Unique
titán
válasz attiati #43952 üzenetére
Értelemszerűen meg kell jelenni az eszköznek az eszközkezelőben és ha ott nincsen hibakód, akkor a lemezkezelőben is, vagy ha esetleg az utóbbinál nem, akkor a tárolóhelyeknél. Majd az új belső SSD-t a használatbavétel előtt értelemszerűen inicializálni, particionálni és formázni (nyilván nem szimplán csak formázni) kell a külső házban USB-n, lásd az alábbi útmutatót. Illetve normál esetben nyilván nem kell ehhez előtte SATA-n csatlakoztatni, meg másik asztali PC-be tenni vagy laptophoz csatlakoztatni, stb., mehet USB-n az éppen aktuális PC-nél.
+ Egy ilyen eszköz eleve PnP (Plug and Play), vagyis csak csatlakoztatni kell és működik, nem igényli külön illesztőprogram manuális letöltését és telepítését. Max. a legelső csatlakoztatásnál megtörténik az eszközbeállítás, automatikusan telepít hozzá a Windows egy eszközillesztőt, de ez minden.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz attiati #43967 üzenetére
Mondjuk ez így nem teljesen kerek, mert formázni értelemszerűen csak meglévő kötetet (partíciót) lehet, meg normál esetben egy új, gyárilag particionálatlan SSD-nél az első használatbavételnél nyilván működik az inicializálás-particionálás-formázás törlés nélkül is, de mindegy.
Ha HDD-ről másolsz a külső SSD-re, akkor meg igen, az előbbi, annak lassabb olvasási sebessége lesz a szűk keresztmetszet. + Ha csak USB 3.0 portok vannak a PC-n, akkor részben az is, mivel az ORICO M2PF-C3 elvileg USB 3.1 Gen 2 külső ház. Legalábbis a JMS580 chip eleve olyan amit megad a gyártó, bár az érdekes, hogy akkor miért írnak USB 3.1 Gen 1-et (USB 3.0) és 5 Gb/s értéket - ami a JMS578-nál lenne reális - , ezek szerint nem tudják melyik melyik, vagy lehet csak elírták...
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz attiati #43970 üzenetére
Ja hogy használtam vetted az SSD-t, az más. Ahol ha az előző tulaj már particionálta + formázta de nem törölte eladás előtt (akkor lehet a rajta lévő adatokat sem ), illetve az utóbbi olyan fájlrendszerre történt amit a Windows nem kezel natívan, akkor reális, hogy csak a törlés és a súgó opció aktív a menüben, lásd a macOS példát. Az viszont már nem éppen normális, ha nem jelenik meg a lemezkezelőben a meghajtó és ehhez másik gépen, másik OS alatt kell megejteni a törlést + újraparticionálást + újraformázást.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Futás, futópályák
- Proxmox VE
- Egérpad topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
- 3,5" winchester, 80 GB-tól 500 GB-ig, több darab, utolsó szektorig tesztelve
- 2,5" (laptop) winchester, 80 GB-tól 1 TB-ig, több darab, külső wincester, utolsó szektorig tesztelve
- 1TB és 500GB HDD 100/100% + ajándék 5db 1TB-os hibás hdd-k
- Crucial MX500 1TB M.2 SATA3 SSD eladó
- samsung 860/870 ssd 500GB - intel u.2 ssd 500 GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs