Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fer
őstag
Nálam is ez a helyzet, és megnyugtattak, hogy nem kell vele foglalkozni! Van amikor 0., van amikor 1. látja!
''A részegek okozzák a balesetek 30%-át, tehát a józanok sokkal veszélyesebbek! Viharban azért látjuk előbb a villámlást és csak utána halljuk a mennydörgést,mert a szemünk előrébb van, mint a fülünk."
-
fer
őstag
Telepítettél már rá, ha igen akkor melyik vezérlőre volt dugva? Elég érdekes jelenség, még ha fordítva lenne! Nekem volt már hasonló problémám egy hdd-vel! [link] Senki nem tudott rá magyarázatot adni, végül egy formázás oldotta meg a problémát!
''A részegek okozzák a balesetek 30%-át, tehát a józanok sokkal veszélyesebbek! Viharban azért látjuk előbb a villámlást és csak utána halljuk a mennydörgést,mert a szemünk előrébb van, mint a fülünk."
-
fer
őstag
Örülök hogy sikerült, azt elfelejtettem kérdezni, hogy vannak-e partíciók rajta, mert az okozza (az okát még mindig nem tudom), én pár napig használtam a microsoftos drivert aztán frissítettem! SSD-nél nem ajánlják a teljes chipset driver felrakását, hanem csak az ahci-t külön kézzel a feladatkezelőből, de ha működik minden, és a trim is rendben van és nincsenek sebesség problémáid akkor hagyjad! Egy ssdok beszúrhatnál ide!
[ Szerkesztve ]
-
fer
őstag
Én nem látok problémát, ha elégedett vagy a gyorsaságával akkor nem kell drivert cserélni illetve tesztelni, csak használd! Ha a hibernálást nem használod, akkor kikapcsolhatod, helyet szabadítasz fel vele!
-
Frawly
veterán
A baj ott van, hogy felültél ezeknek a szintetikus benchmarkoknak. Igazából a gépet egyformán gyorsítja érzetre bármilyen SATA2, SATA3 SSD, még a legolcsóbb TLC-s budget modell is. Azzal nem kell foglalkozni, hogy 550 MB/sec helyett 450 MB/sec, nem lehet a valós sebességen megérezni, még azt sem, ha az írás 200 MB/sec-kel kevesebb. Ezeket a diffiket csak akkor érzed meg, ha állandóan több gigás fájlokkal dolgozol, ahol számít a szekvenciális átvitel, egyébként az OS és a programok ugyanolyan gyorsan fognak indulni. Le kell sz*rni átlag felhasználásnál a benchmarkeredményeket. A benchmark csak arra jó, ha a gyári értékhez képest túl nagy az eltérés (fele, negyede), akkor onnan tudni lehet, hogy valamit nem jól állítottál be az SSD-hez, és optimálisabb beállításokat kell alkalmazni (megfelelő alignálás, AHCI mód, TRIM bekapcsolása, stb.).
Ha már megvan ez a SanDisk SSD-t, akkor használd egészséggel. Felesleges ezeken az adatokon rugózni. Egy dologra figyelj, ami SanDisknél problémás lehet, próbából másolj rá kb. 20 GB nagyságrendű adatot, és nézd meg, hogy a SMART adatokban regisztrált írásmennyiség is ennyivel növekedett-e, így tudod ellenőrizni a write amplificationt. Valamenyire minden SSD-n több írás generálódik, mint amennyit ténylegesen te írsz rá, de a problémás modelleknél nagyon durva az eltérés, többszörös. Ezt nem árt felmérni, és belekalkulálni a mindennapos használatba.
-
-
Frawly
veterán
Ez még nem olyan mértékű teljesítménycsökkenés, hogy aggódni kelljen. Ahogy egyre több adattal telíted az SSD-t, úgy lesz kicsit lassabb. Ilyen 3 giga/mp. sebességnél nem is érzed ezt a különbözetet. A driver az persze, hogy nem SATA AHCI, mivel ez egy NVMe SSD, az lenne csak a durva, ha azt AHCI driverrel hajtanád, azt még Chuck Norris se tudja.
Egyébként meg ez a 3/1 gigás sebesség nem az SSD-d sebessége, hanem az SSD cache-ének sebessége. Ahogy betelik a cache, úgy visszaesik jóval a sebesség. Néha mérésenként is lehet 100-200 mega ingás. Nem kell vele foglalkozni.
-
Frawly
veterán
Elég nehéz követni ezt a sok SSD-t, de már értem. A helyzet az, hogy a SanDiskek gyengébbek szoktak lenni szekvenciális írásban, de itt a PH-n nem emiatt nem ajánljuk őket.
A driveren sok nem múlik, azt a szabványos AHCI drivert kell használni, ami nálad is fent van most. A lényege az, hogy szabványos módon átadja az OS felől a SATA parancsokat az SSD felé. Ez nem olyan műfaj, mint a videókártya, hogy minél optimalizáltabb, spécibb drivert teszel fel, annál jobb lesz a teljesítmény. Egyszóval nem tudom biztosra nálad mi a baj, de nem a driver okozza, az 900%.
-
Emperor_
addikt
Kezdjük az elején!
A Sandisk X110-ről kérünk adatokat! Az itt leírt módon, a legutolsó HDS-el: [link] illetve egy SSDOK képet, amin az X110 van kiválasztva jobb felül.Nekem nem sikerült gyári adatlapot találnom erről a típusról, ugyanis avval kéne összevetni a kapott eredményeket. Az, hogy a V300 mit tud, az ebben a kérdésben irreleváns.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Emperor_
addikt
Elnézést HDS-t írtam, CMD-re gondoltam. Jelen esetben nincsen szükség HDS képre.
Én úgy vélem, hogy minden jól van beállítva, ami a sebességre befolyással lehet. Ez az SSD, ebben az alaplapban, ennyi tud. Ezek az értékek a mindennapi használatban bőven elegendőek.
Viszont ha melóra kell és számít a szekvenciális írási sebesség, akkor csere.
Azt mutasd meg még kérlek, hogy a jobb alsó Details-ra kattinva, hogy a nagyobb partició alignálása rendben van e!
A másolás közben sebesség visszaesést ki tudod mutatni pld a HDTune-al, ha kíváncsi vagy rá. Jellemzően ilyen sebesség visszaesések a belépő szintű, TLC-s modelleknél szoktak bekövetkezni, amikor kifogy a belső SLC cache-ből, de ez SanDisk egy MLC-s típus, ha jól tudom.
Mi volt a gond a Kingston V300-al? A korai modellek okésak voltak.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Ez ennyit tud, szekvenciálisban. A 4K-s random írásokban tud egy kicsit többet (a Q a queued helyett áll, ez amolyan többszálúsított műveletet jelent). Adatot úgyse fogsz sokat másolni rá, csak amíg betelíted. A programok, OS ugyanolyan gyorsan tölt be egy ilyen lassabb SSD-ről is, mint egy gyorsabb SATA SSD-ről, amelyik 550/500-as szekvenciális átvitelt tud. Annyira nem rossz SSD ez, akármelyik HDD-hez képest dimenzióugrás, meg régi gépekbe is bőven elegendő. Az, hogy jó vétel-e, azzal lehet vitatkozni, erősen attól függ, hogy mennyire olcsón jutottál hozzá.
-
-
Frawly
veterán
Nem járnál jobban. Lehet szekvenciálisban jobb a V300, de elég kicsi SSD, és megbízhatatlan széria. Mindenképpen jól tetted, hogy attól szabadultál. Gondolom azért rendszermeghajtóra nem sok mindent fogsz szekvenciálisan másolni, betöltési időkben meg lesz olyan gyors, mint a V300. NVMe-re meg mehet szekvenciális nagy fájlok másolása, írása, az pont arra való, hogy azt gyorsítsa minél nagyobb mértékben.
-
Frawly
veterán
Szerintem mielőtt még temeted azt a SanDisket, érdemes lenne egy másik SATA kábelt beszerezned, és azzal kipróbálni az összes SATA porton. Lehet felesleges kiadás lesz, de legalább lesz egy tartalék kábeled később, és egy jelentős hibaforrást kizársz. Lehet a V300 nem volt kényes a kábelre, ez a modell meg az. Esetleg még olcsóbb teszt, ha átviszed ismerőshöz, és ott egy másik alaplapban, másik kábellel kipróbáljátok, mert még az is lehet, hogy a SATA vezérlődet nem szereti. Bizonyos SATA-SSD vezérlőpárosok az álmoskönyvek szerint nem nagyon férnek össze egymással.
-
Frawly
veterán
A CDM-nek egyik sora sem releváns a Windows valós sebességére vonatkozóan. Ha mégis meg akarjuk keresni a legrelevánsabbat, az a 4K Q8T8 sor, ez csak 6+ verziókban van, az előző verziókból pedig a 4K Q32T1 sor (a sorrendet szándékosan nem írom, mert verziónként eltérő, hogy melyik verzióban melyik sor hányadik), de lényegében a véletlen 4K többszálas-kötegelt érték, minél több szálat és minél hosszabb kötegelési sort (várakozó műveletek csokorba szedve) használ. Még fontos lenne ugyanez az érték IOPS-ben (I/O művelet/sec). Még annál is fontosabb, amit a CDM egyáltalán nem ír (de az AS SSD benchmark és a HD Tune lemér), az az access time (ms-ban). Bár az NVM-e meghajtóknak van a legjobb 4Q többszálas-kötegelt átvitele és a durván legjobb access time-ja (egy nagyságrenddel kisebb, mint a SATA SSD-ké), a gyakorlatban mégse tűnnek gyorsabbnak Windows alatt (bootidő, programok és játékok átlagos indulási ideje, leállítási idő), ennek pedig az az oka, más hardverre vár, és nem tudja a maximális sebességét kifutni, csak egy alacsonyabbat, de azt a SATA-s meghajtók is kifutják kb.-re. Ezért pénzkidobás a legtöbb átlag felhasználónak az NVMe. Ugyanez a helyzet a RAM drive-val, annak még az NVMe-nél is egy nagyságrenddel jobb az elérési ideje, átvitele is min. 3-4-szeres, és mégse gyorsabb programindulási időkben a SATA-s SSD-knél.
-
Emperor_
addikt
Aha.
Arra gondolsz, hogy SanDisk egy másik gépben szedte össze a csatlakozási hibákat és eltette a SMART adataiba?
Ekkor kell megnézni, attól az időponttól kezdve, amikor már a Te gépedben volt, akkor van e változás a 200-as SMART értékben. Az új gépben futó, behelyezés utáni időpillanat után nőtt e a SMART érték.(#30415) kumpl
Vásárlás előtt kérem olvasd el az Összefoglalót! Segítünk választani a másik topicban .[ Szerkesztve ]
-
-FreaK-
veterán
Lenne pár kérdésem a témához:
- Bordád honnan/milyet vettél rá?
- Lehet hülye kérdés, de a matricát leszedted előtte?
- a thermal pad-ba csak simán beleragad a borda, nem kell egyéb lefogatás rá?Vettem ma egy Toshiba XG3 512-es SSD-t (M.2 nvme), szerencsére minden simán és elsőre ment, frissítettem firmware-t és drivert is. Én is tervezem hűtőborda felrakását, mert most nyitott ház oldallal is 56fokos.
Viszont az SSDOK-al is le akartam még csekkolni, de az nem lát ssd, nem ismeri az m.2 pcie meghajtókat?
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- PlayStation 5 Pro teszt
- Napelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest