- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PociAti
őstag
válasz
kigyi_23 #9439 üzenetére
Ez szerintem szoftveres kérdés. Az illesztőprogram miként kezeli azt a jelenséget, ha kifogy a papír. Annak verziója pedig egyik napról a másikra változhat. Illetve operációs rendszerenként eleve eltérő. És az is lehet, hogy most is van rá beállítási lehetőség, de egy otthoni nyomtatónál nem az az alapértelmezett viselkedés, mint a nagyobb sorozatszámmal rendelkező elsősorban irodai környezetre szánt nyomtatóknál.
-
PociAti
őstag
Sanya is belinkelt egy csomó videót, azok között lehet olyan ami megoldaná a problémát.
Műanyag burkolatot csak pár csavar tartja a helyén, utána hozzáférsz az optikai szenzorhoz, azt kellene kompresszorral, porpisztollyal megfújni.
https://www.youtube.com/watch?v=W--Lg-MrkFg
Vagy ha ez nem elégséges, akkor jöhet sorra a többi hibajavítási tipp az "Epson CD tray" videók közül. -
PociAti
őstag
Rákerestem arra a hibaüzenetre, ami az utolsó sorban olvasható, és a DuckDuckGo ez az orosz fórumot dobta fel találatként.
Itt azt írták, hogy ez a CD tálca hibája, a szenzornak 2 állapota van, nyitott és zárt. Ezt kell megtisztítani.
Utolsó előtti hozzászólásként ezt írta a tulajdonos (bármit is jelentsen):
"Kihúztam a CD-R tálca érzékelőjét, és minden működik. Köszönöm szépen." -
PociAti
őstag
válasz
tothjozsi96 #9414 üzenetére
Ne haragudj hogy nem néztem végig a 9400 hozzászólást, hogy abban megtaláljam a legelsőt, azt összevessem a friss hozzászólásoddal, hogy a legkedvezőbb/leginkább kedvezőtlen állapotot tekintsem kiindulási alapot.
Ha már beszáradt a nyomtató, és abból lett valahogy felélesztve, akkor igenis számít, ha csak heti egyszer van használva. Leírtam miért.
-
PociAti
őstag
válasz
tothjozsi96 #9412 üzenetére
Ezzel most pont az ellenkezőjére világítasz rá, mint a pár órával ezelőtt írt hozzászólásodban:
Majd eltelik 2 hét, és én heti 1x nyomtatok vele mindig, és akkor megint elkezd csikosan nyomtatni.
Tehát akkor nem olyan nyomtatóról van szó, amivel hetente egyszer nyomtatnak....
És ha évek óta tartó probléma, akkor lehet megsérült benne valami. Vagy eleve hibás volt. Passzolom. Még lehet más is kiderülne, ezt nem lehet távolról kitalálni, csak vakon menne a tippelés. Alap esetben felhasználói szokások alapján legalább el lehet indulni mik a leggyakoribb hibaokok.
-
PociAti
őstag
Olvasd el még egyszer amit írtam.
Ha csinálsz fejtisztítást, attól még nem lesz jó!
Lehet az eredmény jónak tűnik, de nem tartós, mert a fej környékén már elkezdődött az összetapadás.
Megoldás: intenzíven hajtsd meg a gépet, pl. nyomtass fotókat.Az is lehet, hogy a beszáradás fellevegősödéssel is párosult.
-
-
PociAti
őstag
válasz
tothjozsi96 #9404 üzenetére
A beszáradás leggyakoribb kiváltó oka a ritka használat.
Ha fejtisztítás után átmenetileg megszűnik a csíkozása, attól még nincs rendben a fej. Jól meg kellene járatni. Amikor egy-két fúvóka eltömődött, akkor már kialakultak az összetapadó festékcseppek, amik elkezdtek letapadni. Ezektől jó lenne megszabadulni.Ha nagyon makacsul működik, akkor youtube videók alapján alulról próbáld meg tisztítani a fejet nedves kendővel (esetleg használhatsz Clean-t is, vagy más kevésbé agresszív tisztító szert, annak vizes oldatát).
-
PociAti
őstag
válasz
Szabikaa20 #9383 üzenetére
Eszedbe ne jusson keverni!
Hogy megértsd a különbséget, vedd úgy, hogy
- az egyik az mély fekete,
- másik inkább szürke.Ha nem akarod, hogy pl. egy fényképnél, ahol a bőr tónusát finoman árnyalni akarja, ott ne fekete folt legyen, hanem enyhe árnyék.
-
PociAti
őstag
15e egy nyomtatófejért teljesen reális összeg.
Egyes nyomtatókon van külön szerviz menü (karbantartási üzemmód szervizeseknek). Pl. a Brother nyomtatóknál. Ott komolyabb folyamatokat el lehet indítani, intenzívebb tisztításokat, légtelenítést, stb. És részletesebb statisztikai adatokat kiír. Többieknél nem ástam bele magam ilyen mélyen, de ott is lehet.
-
PociAti
őstag
Előbb azt áruld el itt mire gondoltál?
Elolvastam az összefoglalót, de szerintem más lehet a gond.
Ha nem használod a színes részt, akkor a színes fúvókáknál a fej be fog száradni, mivel nem cserélődik ott a tinta. Nekem is volt Epson nyomtatóm, melynél a sárga száradt be elsőként. Gyanúm szerint az érzékenyebb rá. Lehet olyan komponenst tartalmaz a sárha tinta.
4 év azért jó sok idő. Nincs túl közel valami fűtőtesthez? Télen ez probléma szokott lenni (mint nyáron az ablak közelében hagyott nyomtató.)Utána kell olvasni, adott típusnál van-e valami mély tisztítási lehetőség valami eldugott szerviz menüben. Nem szabad túlerőltetni azt sem.
Illetve léteznek házilag is kivitelezhető fejtisztítási praktikák, YouTube ebben segítségedre lesz. Pl. amikor alulról nedvesítik a fejet.
Van aki kiszívja a maradék tinta zömét, majd desztillált vízzel (bátrabbak deszt víz+Clean kombinációval) felhígítják a festéket.
Fejkiszerelés után ultrahangos tisztítás is működhet. De típustól is hibától függően lehet épp a tisztítással okozhatsz nagyobb vagy újabb hibát.Van amelyik szervizes nekiáll tisztogatni. De ha nem jut eredményre, akkor elbukott idő és erőfeszítés.
Ezért van aki szinte egyből a fejcsere mellett döntene. -
PociAti
őstag
válasz
ocscsaba #9346 üzenetére
Igazad van, ennyire furcsa megoldással (korlátozott funkcionalitással) még nem találkoztam.
A magyar leírások helyett célszerű a nemzetközi weboldalakat is elolvasni, majd angol nyelvű PDF-et is letölteni a konkrét típus megvásárlása előtt.epson.eu-n ezt írják:
"The compact L14150 EcoTank offers A4 print, scan, copy and fax, plus the option to print A3+ from the rear media feed."Magyarán A3-asat nyomtatni is kizárólag a hátsó adagolóból tud!
-
PociAti
őstag
Igen, fenntartási költségeket nézve az a legolcsóbb, ahol a tinta a legolcsóbb.
A kézi adagoló általában úgy működik a nyomtatóknál, hogy ha érzi, hogy papírt tettek a hátsó adagolóba, akkor arra fog nyomtatni, hacsak nincs ez az alapértelmezett működés felülbírálva. Viszont hátulról A3-assal etetni ahhoz szükség van a gép mögött közel fél méteres helyre. Általában elég ingatag az a megoldás ami a papírt tartja, és akkor kézzel kell tartani, ami elég kényelmetlen kivárni.
Bár nyilván ez is erősen függ az adott típustól, én még A3-as nyomtató esetén igazán jó megoldással nem találkoztam.
-
PociAti
őstag
Teljesen jó készülék.
A 101-es tintasorozat miatt hátrány lehet az, hogy ez vízbázisú festék, tehát nem vízálló. Epsonnak is léteznek kicsit drágábban pigmentált festéket tartalmazó nyomtatói.Illetve nézzétek meg a Brother MFC-J sorozatát is. A készülék ára egyáltalán nem vészes, és bár patronosak, de - típustól függően - akár 4000-6000 oldal is lehet a kapacitásuk.
J4000-es sorozat, J5000-es sorozat, J6000-es sorozat, stb.
Több tálcás modell hasznos lehet abban, hogy egyszerre használjatok a A4-es és A3-as lapokat.Azt kellene tudnotok pontosan megfogalmazni, mely funkciók lennének elengedhetetlenek. Aztán a drágább készülékektől (azok funkció listájától) induljatok el lefelé. Pl. csak a csúcsmodellek tudnak kétoldalasan szkennelni. Viszont ha arra csak hetente lenne szükség, akkor ahhoz ne ragaszkodjatok, majd az üveglapról, forgatással megoldjátok. Azt a pénzt költsétek inkább más funkcióra, vagy jobb papírra.
-
PociAti
őstag
válasz
hardline #9336 üzenetére
Nyomtatódból indulj ki, hogy melyeket támogatja, melyekhez van színprofil.
Hiába vennéd meg a legjobb papírt, ha a te nyomtatód csúnyán (lilán, vagy zöldesen) nyomtatna rá, mert más színprofil szerint dolgozik. Egyik papír sem fehér, hanem annak különböző árnyalata, és ezt nyomtatáskor kiegyenlítik. Ha nem jól van beállítva, akkor esetleg felerősítik a színeltolódást. Elsősorban homogén szürke felületek árulkodnak a hibákról, amikor azok tónusa nem kívánt irányba csúszik el.
-
PociAti
őstag
válasz
Hahópihe #9304 üzenetére
Igen, mehet bele pigmentált tinta is, de jobb lenne, ha az eredetit nem használnád, hanem elejétől kezdve pigmentált tintát töltenél bele.
Az élettartama valószínűleg kisebb lesz, a pigmentált tinta hajlamosabb a beszáradásra.
És a színek sem lesznek teljesen rendben.
Van olyan cég, aki szublimációs tintával árulja ezeket a nyomtatókat, de ők adnak hozzá színprofilt. Azt kell használni nyomtatáskor. Bekalibrálták a nyomtatót az új festékhez. A pigmentált tinták valószínűleg némileg eltérő tónussal rendelkeznek (ahogy minden nyomtató tintája egy kicsit más. Sőt, gyártón belül is lehetnek eltérések, ha más sorozathoz tartoznak.) -
PociAti
őstag
Vedd a fáradtságot, és nézz körbe hogy a fenti objektív kritériumok közül hány nyomtató teljesíti azt:
tintatartályos, A3-as, duplex, 200+ g/m².
Nem sok, és azok is elég magas áron vannak.Legalább szűkítsd le a nyomtatót pár típusra.
Az ilyen sületlenséget pedig felejtsd el!
"Nem kell hozzá új maintenance boxot/szivacsot rendelnem, elég, ha úgy teszek, mintha kicseréltem volna"
A nyomtatóban felgyülemlett visszamaradó tintát szoftveresen szeretnéd felitatni???Ez pedig a másik nonszensz:
"Nem kényes arra túlzottan, hogy milyen tintát locsolok bele.""Használtan meg tudom venni pár tízezerért, ..."
Sok sikert a kereséshez! -
PociAti
őstag
válasz
teleahocipöm #9286 üzenetére
Nem igazán létezik olyan, hogy demo patron. Vagy teljesen mást értünk alatta. (Demo éppen csak ki lehet próbálni, jelen környezetben pejoratív értelemmel bír.)
Az Epson Expression XP-5150 esetében 502-es (binoculars, azaz távcső) sorozatú patronok kellenek, normál patronok kapacitása 210 / 165 oldal, 502XL-es patronoké pedig 550 / 470 oldal.
Általános gyakorlat, hogy a legkisebb kapacitású patronokat mellékelik, vagyis azzal egyenértékű egyszerűbb csomagolású változataikat. Vannak esetek, amikor eltérnek ettől, de nem lefelé, hanem felfelé, azaz többet adnak hozzá. Annyival többet, ami induláskor a rendszer feltöltésére szükséges, ezáltal már első nyomtatáskor is elérhető az a kapacitás, amivel a kisebb patron rendelkezik.
(Ha nincs meg az extra töltet, akkor a rendszer feltöltése miatt némileg csökken az első patron kapacitása. Nyomtató rendszerétől függően változik az érték, így nem lehet azt mondani, hogy ez pontosan 10 oldalt jelent.)Ahogy látom, az eredeti XL-es patroncsomag 35-40e Ft az árukeresőn. Nagyjából 70 Ft a lapköltség.
-
PociAti
őstag
válasz
teleahocipöm #9279 üzenetére
Tintapatronosat én nem vennék. Még eredeti patronnal is néha gondok vannak (nem sűrűn, de az elektronikai érintkezők állandó hibaforrást jelenthetnek).
Bár a topik miatt az Epsonról kellene szólnia a hozzászólásnak, én azért viszonyításként megemlíteném ebben a pillanatban lényegesen kedvezőbb áron kapható tartályos nyomtatót, a Canon Pixma G2430 (5991C009AA) az iPonban 43.990 Ft-ért, MediaMarktban 45.999-ért kapható. Wi-Fi nincs, de multifunkciós (van szkenner).Annyival nem jobb az Epson, mint amekkora az árkülönbség. Inkább vegyél +1 csomag papírt, és ha kell, ha nem néha nyomtassál vele, hogy ne száradjon be. Ha szinte ingyen nyomtathatsz, akkor úgy is könnyen találsz magadnak valami nyomtatni valót. Vagy néha nyomtass fotókat.
A MediaMarktban most 1+2 éves garanciáról írnak (mintha csak regisztrációra lenne szükség). iPonban megpróbálják ezt a szolgáltatást külön pénzért árulni, a weboldal nem tér ki a promócióra.
-
PociAti
őstag
válasz
SECTORnooB #9273 üzenetére
Fotópapír kiválasztása részben elég egyszerű feladat.
Attól függ mik az igényeid, illetve mi a cél azzal a kinyomtatott papírokkal?
Ha nem nagyon vagy igényes, vagy nagyszülőknek, gyerekeknek megy a papír, akkor lehet Aldi / Lidl / OfficeDepot, bármilyen noname gyenge minőségű fotópapír, aminek színhelyességét nem lehet belőni, a minőség is hullámzó, és a méretben is jókora szórás van. Értsd: a 10 × 15-ös papír mérete az eredetileg 4 × 6 hüvelyk (101,6 mm × 152,4 mm), de van amikor tényleg metrikusan mérik és 100 × 150 mm lesz, de találkozni A6-os mérettel is: 105 × 148,5 mm. És amikor különböző papírokra nyomtatsz és mindegyiknek más a mérete az úgy elég kellemetlen. Főleg szegély nélküli nyomtatáskor.Az igazán jó papírok és az olcsó termékek között is van átmenet, de elsősorban azon múlik, az adott nyomtató illesztőprogramja melyiket ismeri, vagy mihez vannak színprofiljaid. Vagy ha nincsenek is, melyekkel dolgozik megfelelően. Ezután jön a következő réteg, a program, amiből nyomtatsz. További lehetőség van javítani vagy rontani a helyzeten.
-
PociAti
őstag
válasz
SECTORnooB #9270 üzenetére
Az epson.hu-n kell utána nézni. Esetleg az epson.eu-n, vagy a .com-on, nem holmi partner oldalán, aki nincs rákényszerítve a normális termékoldalra.
https://www.epson.hu/hu_HU/term%c3%a9kek/nyomtat%c3%b3k/inkjet/ecotank-l8180/p/29188
-
PociAti
őstag
"Ebben még nincs automatikus fejtisztítás, beszáradás ellen, igaz?"
Sem ebben, sem az összes utána lévő otthoni, kis irodai Epson nyomtatóban sincs beszáradás elleni fejtisztító autómata program."Akkor kellene keresnem egy hasonló tudású mono lézert, ami nem szárad be
"Nem tudom, létezik-e ilyen"["
Egyetlen mono lézer sem szárad be. Azok száraz halmazállapotú port használnak. Legfeljebb párás közegben kicsit összecsomósodnak, de felrázással helyrehozható. Az Epson viszont nem hisz a lézer nyomtatókban. Rajtuk kívül minden más gyártó kellemesen elvan ezzel a technológiával.Tehát csak olyan létezik, ami nem szárad be.
-
PociAti
őstag
Biztosan nem jó. Vásárlást követő pár hónapon belül beszáradt az Epson. December körül vettem, kb. márciusig használtam, aztán május körül már mind a 4 szín be volt száradva. Kiszedtem a fejet, a sárgát volt legnehezebb életre kelteni, de sikerült. Azóta se használtam, és ha jól számolom ez 2019-ben lehetett. És mivel olyan régóta be lehet száradva, valószínűleg menthetetlen.
-
PociAti
őstag
Vettem egy Brother T510W-s tintatartályos nyomtatót, újonnan volt 25.000 Ft, aztán még hozzá 8 palack tintát 8.000 Ft-ért. Szóval az Epsont nyomtatásra nem használom, hanem csak szkennelésre, mert a Brothernak iszonyat ócska a szkennere. Az Epsonnal kinyomtattam belőle a gyári tintát, aztán hagytam beszáradni a fejet. Lehetséges, hogy életre lehetne kelteni, csak nem érdekel.
-
PociAti
őstag
Periféria....
Azért nézzünk körül a "vetélytársak" között.
Az egér bonyolultságában meg se közelíti. De igaz ez a legtöbb másik perifériára is.
A nyomtatók speciális változata, pl. a fénymásolók meg önállóan működő gépeknek tekinthetők. Sőt, régebben több olyan "nyomtatóhoz" volt szerencsém, amelynek a lelke egy közel klasszikus számítógép volt. Océ fénymásoló esetén, de egy nagyobb Konica Minolta nyomdagépnek is a lelke egy klasszikus számítógépházban lévő számítógép volt.Én soha nem tartottam nyűgös készüléknek azokat.
Általában megvan a jól definiálható igényük, amit teljesíteni kell, utána teszik a dolgukat. A bizonytalan működés szinte minden esetben emberi, vagy környezeti hibára visszavezethető. Előző esetben a helytelen telepítés, helytelen hálózati környezet, utóbbi esetben pl. a nedves papír, vagy rossz minőségű festék. -
PociAti
őstag
válasz
Nagya21 #9241 üzenetére
Örülök, hogy megoldódott!
-----
Szerintem a nyomtatóval kapcsolatos kérdések több, mint fele teljesen hibás.
A kérdés szinte kizárja a helyes választ.*"... a kék szín eltűnt neki, a tartályból is."
Ebből nehéz lehetett volna kitalálni a "problémát", amiről utólag kiderült, nem is probléma.A nyomtatás - és az informatikához kapcsolódó sok más terület - annyira misztikus a laikusok számára, hogy néha teljesen félrevezető az a kiindulási alap, amit adnak.
* Ez különösen igaz akkor, amikor nincs nyomtatójuk, venni szeretnének egyet, de hiányos ismeretek alapján próbálják megfogalmazni maguknak mire is van szükségük.
-
PociAti
őstag
válasz
Nagya21 #9233 üzenetére
Ha a nyomtató alatt az asztalon nem áll tócsában a cián festék, akkor bizony elnyomtatta azt.
Még ha állítása szerint a feketéhez nem is használt "kéket", a nyomtató mást mondana, ha meg tudná védeni magát.http://www.printernational.org/rich-black-plain-black.php
Cool black 60C, 0M, 0Y, 100K Black with a bluish tone.Az általa használt programok helytelen beállítása is okozhat ilyet. Munkájából akadóan nem kizárt, hogy CorelDRAW programot használt - és most nem tudom hogyan van - de bő 10 éve, amikor utoljára kellett használnom, akkor sok kellemetlenséget tudott okozni a színterek helytelen beállítása. Sok amatőr teljesen fogalmatlanul állította be a dolgokat, és utólag kellett valahogy helyrehozni a hibát.
Például nem volt mindegy, hogy a színtereknél (working spaces) sRGB, Adobe RGB, stb. van beállítva.
Vagy a színmérési eljárás érzékszervi, relatív vagy abszolút (perceptual, relative colorimetric, absolute colorimetric). -
PociAti
őstag
válasz
tothjozsi96 #9232 üzenetére
A párnacserével csak fizikailag hárítottad el a problémát, de erről a nyomtató nem értesült. Szervizben cserével együtt kinullázzák a hibakódot. A fizetős programok pont ezt a szolgáltatást végzik.
Valószínűleg mindegyik programért jelezni fognak a vírusirtók, mert olyan mélységű és jellegű műveletet kell végezniük, amire minden értelmes védelmi program bejelez. (Az illesztőprogramok kernel szintű alkalmazások, itt is hasonló lehet a helyzet.)Melyik vírusos és melyik nem, azt nehéz kitalálni. Felelőtlenül lenne azt állítani hogy használd nyugodtan nem lesz baj, miközben pont elég gyakori jelenség driverekben elrejteni a rosszindulatú kódokat. Ugyanez igaz fizetős programok feltört változataira. (Aki fel tudja törni a védelmet, annak megvan a tudása arra, hogy "extra" tartalmat helyezzen el benne. Pl. backdoort nyisson a rendszeren egy későbbi káros kód számára.)
Egyszerűbb, nagyjából biztonságos megoldás talán az lenne, ha egy olyan offline számítógépen végzed el a műveletet, amit utána újra fogsz telepíteni.
-
PociAti
őstag
válasz
daneel_hu #9223 üzenetére
Ebben az esetben Nagya21-nek igaza van.
Mi Canon tervrajznyomtatóit (és fotónyomtatóját) használtuk, annak szoftvere pontosan jegyezte hány (és mekkora) pöttyöt nyomtatott, pikoliterre pontosan tudta mennyi tintát használt. Csak ebben a gyári szoftverben meg kellett adni mennyibe került a papír métere, és az egyes tintapatronokért mennyit fizettünk, majd fillérre pontosan kiszámolta minden egyes nyomat költségét.
Első alkalommal az én főnököm is sírt, amikor új készletet kellett venni, aztán megmutattam neki ezt a szoftvert, kiszámoltuk mennyi hasznot termelt, azt leellenőriztük a számlázó programban, majd jókora vigyor ült ki az arcán. Szóval amikor kifizeted a 100k (vagy 500k) tintaköltséget, akkor tisztában kellene lenni vele, hogy a költségeid többszörösét kitermelted már. Sőt! Nem sokkal az első 2 gép vásárlása után beláttuk, hogy venni kell még ilyen gépet, és csak a helyszűke miatt vettünk csak 1 db-ot.
Kereskedőtől függően a tinta beszerzési árai között jókora különbségek voltak, ott lehetett sokat fogni rajta.
----
Az Epson Surecolor T7200-as üzemeltetési költségét nem ismerem, de feltételezhetően nem a vásárlás után változott meg hirtelen a tinta ára. Költségeket évekre előre kell számolni, még a gép megvásárlása előtt.
Jut eszembe, az Epsonnak vannak olyan szoftverei, amibe ha feltöltöd a képet / dokumentumot, az képes nyomtatás nélkül kikalkulálni a költségeit. Nem tudom minden területre igaz, de színes címkenyomtatóknál használtuk ezt a szoftvert.----
Tervrajznyomtatással nem olyan sokan dolgoznak, a piac elég jól belövi az árakat. És amikor egy szerényebb családi ház áránál is sok tíz millióról beszélünk, és a legegyszerűbb hivatali ügyintézésnek is elég komoly ára van, akkor egy olyan fontos dokumentumért, mint a tervrajz nem szabad sajnálni a valós költségeket.
----
Némi színhelyességbeli eltérés egy tervrajznál még belefér. Hozzánk - a mérnökirodák és építész hallgatók mellett - leginkább fotósok hozták az anyagaikat, kiállításra és hasonló eseményekre kellett nyomtatni. Szóba se jöhetett, hogy nem a legjobb minőségben dolgozunk és a színek félremennek. Ezért tartom hajmeresztőnek, amikor valaki nem eredeti tintával próbálkozik. És ha az nem jön be, (mert nem jók a színek, túl híg, vízzel érintkezve elmosódik, stb.) azt az ismeretlen eredeti festéket mégis miként lehet eltávolítani a rendszerből???
-
PociAti
őstag
Fotót nyomtatni csak számítógépről, normális programból, ahol te uralod a beállításokat, nem pedig alapértelmezetten ráküld valamit.
Azt, hogy valami miért működik jól nem kell megmagyarázni.
Hogy valami miért működik rosszul, annak száz oka is lehet. Kideríteni néha teljesen felesleges, lehet az applikáció ezen verziója bugos. Mert akár a mobil alkalmazás az első nyomtatás végén küldhetett valami olyan adatot a nyomtatónak, amitől annak alap paraméterei megváltoztak.Ha van lehetőséged, akkor magán a nyomtatóval adj ki parancsot, hogy nyomtasson tesztoldalt. Vagy az illesztőprogramon keresztül.
Aztán keress valami lehetőséget az alapértelmezett beállítások kinyomtatására.Meg egyes nyomtatóknál a papír beállítás tudja nagyon félre vinni a színeket. Amikor magán a készüléken valami speciális papírt állítasz be, és ahhoz próbálja meg hozzáhangolni magát a nyomat.
-
PociAti
őstag
Abból a szempontból nincs túlbeszélve, hogy ez sajnálatos tünete egyes felhasználói csoportnak. Még meg se vette a nyomtatót, de már azon töri a fejét milyen olcsó szarral kellene azt etetni az eredeti kellék helyett. Pedig az se drága, mert vásárláskor több évre elegendő tintát adnak hozzá, annak költsége eltörpül a nyomtató árához képest. Sajnos túl gyakran találkozni ezzel a szemlélettel, ilyen körülmények mellett pedig nehéz a legmegfelelőbb termék irányába terelni az érdeklődőt, ha nem nulláról indulunk, hanem először a zavart kell a fejekben megszüntetni!
A mérnökök nem csak a berendezés legyártásába fektettek rengeteg energiát, hanem a kellékanyagokba is. Némely gyártó büszkén hirdeti, hogy részben ugyanaz a csapat dolgozott a kellék kidolgozásán, mint a nyomtatón, hogy ezáltal még tökéletesebb eredményt lehessen elérni (ne pedig 2 független stáb eredményét kelljen kompromisszumok között összehangolni, mint ahogy korábban ez megtörtént).
-
PociAti
őstag
Mégis mi az a lötty, amit beletöltenél?
Lézernyomtató színes pora van vízzel feloldva?
Vagy mégis milyen technológiával állították elő?
Reakcióba lép a gyári tintával és kicsapódva zselé szerű anyagot képez?
Vagy csak a tartóssága lesz kisebb?A színhelyességet simán elfelejtheted!
A viszkozitásuk is általában nagyobb, jobban átnedvesíti a papírt (kevésbé alkalmas kétoldalas nyomtatásra), a színek fakóbbak.
Az egyszerű A4-es papír csomagja 2.000 Ft-nál kezdődik, tehát legalább 4 Ft / lap.
Az Epson T00S6 (103)-as tintacsomagja 12.000 Ft, ami 4.500 színes és 6.500 fekete-fehér oldal kinyomtatására elegendő, legfeljebb 2 Ft / oldal..
Azzal a bizonytalan eredetű tintával mégis mennyit spórolnál?
És mit kockáztatnál? -
PociAti
őstag
válasz
Kiskopika #9200 üzenetére
Nem kellett OFF-ba rakni a hozzászólást, mivel ezek a személyes tapasztalatok a leghasznosabbak.
Megéri ugyanazt a teszt képet használni az elkövetkezendő évek során.
A leghíresebb fotós tesztoldalon is szerepel ez az általános kép hatalmas felbontásban, amivel gyakran találkozni más tesztekben is:
https://www.dpreview.com/forums/post/64948050
Ezek is hasznos oldalak:
https://www.northlight-images.co.uk/printer-test-images/
https://www.colorwiki.com/wiki/Test_ImagesAztán ha veszel más típusú papírt, akkor azokon is próbáld ki ugyanazokkal a beállításokkal (persze ha a papírhoz van ICC színprofil, vagy valami támpont miként változtass a színbeállításokkal, akkor tedd meg).
Tartályos nyomtatónál a papír többe kerül, mint a tinta. A nyomtató árához nem olyan nagy összeg ez, megéri az elején a tesztoldalakkal elbíbelődni. Pazarlásnak a rossz beállításokkal kinyomtatott képeket nevezném.
És ha van lehetőséged más nyomtatóján is ugyanezt a képet kinyomtatni, akkor fogod igazán értékelni a saját géped képességeit. Én még fotólaborokba és hasonló helyeken is elő szoktam hívatni ugyanazt a képet, hogy növekedjen a referenciák száma. (A kép hátuljára pedig ráírom a körülményeket.)
Negatív véleményt nem tudom hol írtak róla.
Talán a legjobb tesztoldal a RTINGS.com. Sajnos ott ezt a nyomtatót, vagy a testvérét nem tesztelték. Még. Megéri majd később visszanézni.
Az a gyanúm, hogy a G640-es típusszám az más országokban G620-asként érhető el. (Ahol 620-ast árulnak, ott nincs 640-es, és fordítva.)
Az Amazon tesztjeit éri meg átolvasni. Persze nagyon sok a béna felhasználó, ezért tudni kell szelektálni közülük, de jelen pillanatban 477 vélemény van, abból a lényeg kihámozható.
amazon.com G620 véleményekA lassúság pedig ne zavarjon. A precíz nyomtatáshoz idő kell, egy 10×15-ös képnél a legjobb módban az 5 perc is simán elfogadható. Ilyen esetekben a végeredmény a fontos, nem az, mennyi idő alatt készült el vele.
-
PociAti
őstag
válasz
Kiskopika #9192 üzenetére
Nyugati típusszámok nem sokat mondanak nekem. Viszont az egyik 2000-es sorozat, másik 3000. Minél nagyobb a szám, annál több szolgáltatást szokott nyújtani (és annál drágább). Lehet hogy az L2850-ben még Wi-Fi sincs. De nyomtatás minőségének szempontjából nem mindig van különbség (leginkább a sebesség szokott más lenni).
Epsonhoz Epson papír szokott a legjobb lenni, ahogy Canonhoz a Canon, stb.
Viszont az Epsonokhoz más gyártók papírjaival is elég jól elboldogulnak, mert szokott hozzá lenni ICC profil.
Legegyszerűbb beállításoktól a komolyabbakig szinte minden segítséghez hozzájuthatsz a YouTube-on.Csak párat közülük, amit pár perc keresés után elfogadhatónak / hasznosnak találtam:
How to Fix Not Printing Correct Color/Poor Quality Issue in Epson Color Printer
Epson Printer Setting For Best Quality Image
Setting Up ICC Profile Directly To Your Printer Settings
Próbálják minden papírt fehérre csinálni, mert az az alapszín, de azért a "fehér" is elég tág fogalom. Van amelyiknek melegebb színei vannak, vannak melyek optikai fehérítőt tartalmaznak, van amelyiknél meg egyszerűen nem jönnek elő élénken a színek, ami van, az is fakó és kissé torz.
Leginkább a szürke szín árulkodó. Ha annak homogén szürkének kellene lennie, akkor legyen az, ne pedig sárga, esetleg zöld vagy lila tónusú.
-
PociAti
őstag
válasz
Kiskopika #9190 üzenetére
Ezek ugyanannak a szériának egyes variánsai.
Azonos alkatrészekből, azonos nyomtatófejből állnak, esetleg azonos tintát is használnak, esztétikai vagy szolgáltatásbeli különbségek szoktak lenni közöttük, melyek a nyomtatás minőségét nem befolyásolják. Hogy csak a legszembeötlőbb különbséget említsem többség fekete színű, de a 6-os végződésű gépek fehér színűek.Az eurós árakkal nem vagyok tisztában, nem tudom mely készülékek férnek bele abba a kategóriába. De nyugaton más termékszám alatt futnak ugyanazok a gépek, illetve nincs teljes átfedés a típuskínálatok között.
Ha igazán fontos a nyomtatás minősége, akkor ne 4 színű nyomtatót keress, hanem a https://www.epson.hu/hu_HU/for-home/ecotank Fotónyomtatás résznél felsorolt nyomtatókat nézd, azok 6 tintával dolgoznak. Hozzájuk képest a 4 színűek láthatóan elmaradnak képminőségben, de havi 4-8 kép miatt nem fogsz ilyen gépet venni.
A minőségen legegyszerűbben és legolcsóbban úgy tudsz javítani, ha jó minőségű, azaz márkás fotópapírt veszel a sima 4 tintás nyomtatóba. Olyat, amihez van színprofil (ICC), ezáltal a legtöbb fotólabornál is színhelyesebb képet fogsz kapni. Egy százas csomag fotópapír egy éven át kitart, ha csak havi 8 képet nyomtatsz.
Lidl és egyéb noname papírokkal soha nem tudod mennyivel lesz gyengébb a minőség, csak azt tudod, hogy nem lesz olyan szép. Önmagában talán meg is állnák a helyüket, de ha mellé teszel egy normálisan kinyomtatott fotót, akkor jön ki mennyivel gyengébb színvonalat képviselnek. -
PociAti
őstag
válasz
fotó123 #9100 üzenetére
Lehetséges, hogy újra kell pozicionálni a fejet.
YouTube: Epson L series Print Head Alignment -
PociAti
őstag
válasz
macilaci78 #9089 üzenetére
A jelenség inkább memóriahibának tűnik, de bármi más is lehet.
Ez a készülék 5 éve jelent meg a piacon, tehát elég új.
Vegyétek fel a kapcsolatot a magyar forgalmazóval: epson.hu, ők kapcsolatban állnak a hivatalos szervizekkel. Ha szerencsétek van akkor ellátnak pár tanáccsal, pl, szerviz menüben futtassatok le valami öndiagnosztikai programot. És ha megvan a konkrét hiba, az alapján tudnak majd árajánlatot küldeni. És ha magas lenne az ár, akkor is ott a lehetőség, hogy máshová vigyétek, de akkor már jó eséllyel pontosabban tudjátok a hiba okát. Viszont akkor se biztos, hogy olcsóbb lesz. -
PociAti
őstag
válasz
schumy1 #9070 üzenetére
A négyzetméterhez megadott súly érték (g/m²) nem azonos a papír vastagságával. És akkor még ott van a fotópapírok speciális sejt szerkezete ami elég rugalmas, és a speciális hordozó réteg, ami merev, de nem rideg, van egy kis rugalmassága.
Maximális vastagságnál ezért több értéket szoktak megadni.
Hagyományos papírból 170 g/m², fotópapírból 230 g/m².És van amikor a nyomtatást követően látható görgő nyomok idővel eltűnnek.
-
PociAti
őstag
válasz
Szabi_82 #9064 üzenetére
Felhasználói hibának érzem mind a kettőt.
epson.hu EcoTank L805 műszaki adatokHordozó feldolgozása
Automatikus dokumentum-behúzás, Szegély nélküli nyomtatás, CD / DVDNyomtatási felbontás
5.760 x 1.440 dpi10×15 mm az valójában 4×6 hüvelyk, abból következik hogy ebben a méretben 23.040 × 8.640 képpont körül kellene lenni az elvi felbontásnak.
Milyen drivert használsz? Feltelepítetted az Epson oldaláról letölthető legfrissebbet? Mert ha nem, célszerű azzal próbálkozni.
-
PociAti
őstag
válasz
Thrawnad #9060 üzenetére
Épp előtte nyomtatott a papír túloldalára. Szerintem közrejátszhatott az is, hogy amikor visszatette a még nedves felület hozzátapadt az alatta lévő papírhoz.
Epsonnál pont a nedves felület ér hozzá az alatta lévő papírhoz. A lapadagoló az a rész, amit leginkább nem kedvelek a tartályos Epsonokban.
Alsó tálcás nyomtatóknál - mint amilyen a Brother is - ez nem így van. Ott nyomattal felfelé kell visszatenni a papírt, illetve ott van még pluszban a hátsó adagoló. -
PociAti
őstag
válasz
harigabi #9046 üzenetére
Szerinted miért blokkolják a vírusirtók?
Szerinted miért éri meg valakinek ingyen létrehozni ilyen programot?
A hardver-illesztőprogramok, szervizprogramok lenyúlnak a operációs rendszer magjáig. Addig a szintig, ahol a vírusirtók is működnek. Nem legális forrásból, ismeretlen alkotók által készített programot feltenni a gépre önmagában elég rizikós feladat, ha még a vírusirtók is figyelmeztetnek rá, hogy ne tedd akkor már eléggé vakmerőnek hangzik.
Ezek a programok általában nem tartalmaznak káros kódot (mert úgy könnyebb lenne kiszűrni őket), "csak" ajtót nyitnak a kártevőknek (backdoor). -
PociAti
őstag
válasz
RobexX10 #9017 üzenetére
Annyira rossz minőségűek a mellékelt képek, hogy azok alapján nehéz kitalálni mi jó és mi rossz.
De ha a tesztoldalon tényleg minden vonal megvan (tehát nincs fúvóka eltömődés), akkor a helytelen pozicionálás is okozhat hibát. Nem pontosan fejtávolságban követik egymást a sorok.
Ennek legalább 2 oka is lehet, (1) a papírtovábbítás akadozik, (2) pozicionálást végző szenzoroknál, vagy az ottani mechanikánál van a hiba. -
PociAti
őstag
Gyerekjáték megvalósítani.
crontab -e
0 */4 * * * lp A4dokumentum.pdf
és elmented.
Ahol az A4dokumentum.pdf értelemszerűen egy előre szerkesztett dokumentum, ami azt és annyi színt tartalmaz, ami szerinted jó lenne.Akkor működik megfelelően, ha folyamatosan fut a számítógép, ez az alapértelmezett nyomtató, és a készülék be van kapcsolva, és van benne papír.
Ha a feltételek nem állnak készen, akkor meg kell teremteni, és pontosítani kell a paramétereken. Pl. egy routerra bízni, hogy az küldje a nyomtatóra a nyomtatni valót, vagy egy mikroszámítógép (pl. RPi), vagy egy szerver. Ha kiszámolod, 1 hét alatt 42 db A4-es lapot nyomtatnál ki. -
PociAti
őstag
válasz
tepenzed #8993 üzenetére
Több paraméter létezik. Vastagság, amit mm-ben, vagy annak törtrészében adnak meg.
Aztán van a felülettömeg, vagy más egyéb szakma specifikus elnevezéssel ellátott paraméter, amit g/mm2 mértékegységben adnak meg.
És emellett van egy csomó másik tulajdonság, ami szintén befolyásolja a nyomtathatóságot, pl. mennyire merev, mennyire síkos a felülete (pl. krétaport tartalmazó műnyomóval eléggé meg tudnak kínlódni a gépek).A normálisabb nyomtatógyártók megadják, hogy általános célú papírból mekkorát kezelnek, pl. 170 g/mm2, és adott típusú fotópapírból pedig 250 g/mm2. (Mert utóbbi hiába vastagabb, speciális szendvicsszerkezetének köszönhetően alsó rétegbe jól bele tud kapaszkodni a görgő, a középső hordozó réteg viszont hajlékony).
Otthoni kártyajáték nyomtatását amúgy nem javaslom. A digitális nyomdákban erre a feladatra sokkal alkalmasabb gépek vannak.
-
PociAti
őstag
Ami fontos, és (#8957) Earl_Muttley is kérdezte, mi a kiindulási alap?
Akár még menthető is a helyzet, ha a kritikus oldalaknál visszafogja a nyomtatási minőséget és/vagy halványabbra veszi a nyomatást azon az oldalon.
Nem minden esetben néz ki jól az, ha különböző minőségű lapok vannak egy dokumentumon belül. -
PociAti
őstag
válasz
tillatrilla #8951 üzenetére
Ezek szerint érdekel a színhelyes nyomtatás, és nem elégszel meg azzal, ha valaki egy kinyomtatott fotóra azt mondja "nekem így is jó", anélkül, hogy normális összehasonlítása lenne egy tényleg jó nyomtatáshoz képest.
A kulcsszó a színprofil, vagy ICC profil.
[1] Nézd meg a nyomtatód illesztőprogramjában milyen papírok válaszhatók ki (operációs rendszerenként eltérő lehet a színprofilok mennyisége). Ha azok közül a papírok közül választasz, és nyomtatáskor megfelelő papírt választasz ki, akkor jó lesz a nyomat. (Pl. árukereső: Epson fotópapírok)
[2] Másik út, hogy olyan papírt vásárolsz, amihez van ICC profil. Jó példa erre a ColorWay gyártó, egész kedvező áron lehet kapni papírokat hozzá, lásd árukereső.
[3] Illetve marad a rizikós, alkalmanként legdrágább megoldás, amikor összevásárolsz mindenféle papírt, és egy tesztfotón addig kísérletezel a beállításokkal, amíg nem kapsz normál eredményt. Lehet valamely olcsó papírral soha nem sikerül elérned a kívánt szintet, és csak festék pazarlásra jó. (Hab a tortán, amikor ugyanannak a közel noname gyártónak a következő szállítmánya más más tónussal rendelkezik.)
A rtings.com oldalon rendkívül jó leírást találni arról, ők milyen módszerrel vizsgálják a nyomtatók ezen képességét, és erről az oldalról letöltheted azokat a nagy felbontású tesztképeket, amit ők is és mások is használni szoktak.
Nyomatoknál előforduló gyakori hibák:
- a homogén szürke színnek sárgás tónusa van, vagy éppen lilás, zöldes, kékes árnyalatot kap.
- Az emberi bőr tónusai szintén szörnyű árnyalatot kapnak.
- A nagyon sötét vagy nagyon halvány színek "beszakadnak", nincs közöttük különbség.
- Egyes színek nagyon félremennek. -
PociAti
őstag
válasz
Debilon #8917 üzenetére
Nem világos, hogy a booklet nyomtatást a dokumentum megjelenítő szoftverben (pl. szövegszerkesztő, kiadványszerkesztő, pdf megjelenítő) állítottad be, vagy a driverben?
Mert jó esetben a szoftver átadja a drivernek a beállításokat, így nem halmozódik az, hogy 1 oldalra 2-t szeretnél nyomtatni és a végén 1 oldalra 4 oldal kerül.
A booklet azt jelenti, hogy 1 oldalra speciális elrendezésben 2 oldal kerül, és ezért kénytelen kiütni az egyéb beállítást (pl, 1 oldalra 6 lapot szeretnék). -
PociAti
őstag
"Mit kéne tenni?"
Felvenni a kapcsolatot a szervizzel. Elküldeni nekik e-mailben a nyomatok képét.
Ennek nem így kellene működni, a sávos nyomtatás talán a fej pontatlan kalibrációja miatt van, ami menüből beállítható, de a tintafolyást, tisztítást szoftveresen nem lehet megoldani, azt tisztítani kellene. A nyomtatónak valószínűleg garanciális, vesződjenek ők vele. -
PociAti
őstag
Hány oldal után telt be? Nagyon sok panaszt hallani, hogy relatív hamar betelik a gyűjtő.
Egy beüzemelt tartályos gépet pedig finoman szólva se tanácsos postára adni, futárra bízni, vagy saját kocsiba utaztatni a szervizig. Nincs jól ez így!
Jó lenne, ha erre is lenne szabályozás:
- könnyű otthoni cserélhetőség,
- és/vagy minimum 100.000 oldalas gyűjtő kapacitás. -
PociAti
őstag
válasz
Thrawnad #8839 üzenetére
"... van tintája is hozzá ami neki megfelel."
Nem tudhatjuk, hogy más mennyire igénytelen.
Ha valaki igénytelen, akkor sem ezt a hozzállást kellene erősíteni benne, hanem edukációs céllal a valósághű színvisszaadás irányába lenne célszerű terelni az embereket.
Legalább legyenek tisztában azzal, hogy mi a normális ha tartósságról, üzemeltetésről, színvisszaadásról van szó, majd hol és mit veszítenek ebből. Csak utána jöhet a kérdés, hogy megérte-e?Én nem döntöttem a külső tartályos mellett, mert szerintem borzalmas megoldás. Az otthoni nyomtatók területén az Epsonnak voltak ilyen átmeneti öszvér nyomtatói, soha nem kedveltem őket, bár (egy korábbi) munkahelyemen az első pár évben egész jól működött, de konstrukciós hibák tömkelegét tartalmazta.
-
PociAti
őstag
válasz
Thrawnad #8837 üzenetére
Epson Expression Premium XP-6000 nyomtatóhoz az Epson Claria tintacsalád Premium tintája való, ahol legalább a fekete pigmentált (a többi valószínűleg nem az).
Fotónál biztosan számítani fog, hogy nem ebbe a nyomtatóba szánt festék kerülne bele patron töltögetése során, legyen a tinta Epson gyártmány, vagy valami más, ha teljesen eltérő annak a sűrűsége.
Egy Workforce nyomtatón én is kipróbáltam a chipes újratölthető patront és a nem gyári patront is, egyik se jött be. Bizonytalan működést eredményezett, hamar nyugdíjazásra került a nyomtató (mert addigra már beszereztem egy tartályos nyomtatót is). -
PociAti
őstag
válasz
Játékos #8817 üzenetére
Nem tudom a konkrét választ, de biztosan megoldható valahogy.
Dolgoztam olyan nagygépen, aminek saját nyomtató szervere volt, és ahhoz létre lehetett hozni ún. Hot Folder-eket: (efi) Fiery Hot Folders. Ha valamilyen dokumentumot valaki bemásolt az adott könyvtárba, akkor előre paraméterezett dolgok történtek (pl. 3 példányban, kétoldalasan, saroknál összetűzve kinyomtatta azt). PDF-be kell nyomtatni, és az mindig fix könyvárba kerüljön.
Tehát valamilyen nyomtató szerverrel ez megoldható lenne. A jól paraméterezhető programok általában fizetősek, de használtan kb. 5.000 Ft a TL-WR1043ND router, arra fel lehetne tenni egy Linux nyomtató szervert, a Epson TM-T20II nyomtatóhoz van Linux driver. Ez is járható út.Írtad, hogy a hasznát programból nem megoldható, pedig jól programozhatónak tűnik:
https://files.support.epson.com/pdf/pos/bulk/webconfig_api_um_en_revf.pdfAz operndszert is belülről talán úgy át lehet drótozni, hogy egy kimenetetre küldött nyomtatás egyszerre több készülékre is kimenjen.
Biztosan van rá megoldás, ne add fel. Talán valamilyen scripttel sokkal egyszerűbben megoldható. Nem hangzik egyedi kérésnek, biztosra veszem, hogy valakik már előtted ezt megoldották valahogy.
-
PociAti
őstag
Mindegyik technológiának megvannak az előnyei, a ritka használat a lézer irányába billenti a mérleg nyelvét, mert pont a ritka használat és állás a tintás nyomtató legnagyobb ellensége.
Ha soknak érzitek az A3 lézer bérleti díját, akkor beszéljétek át a szerződést. Lehet lecserélik egy szériával öregebb készülékre, melynek kisebb lesz a bérleti díja.
-
PociAti
őstag
válasz
NJanika #8694 üzenetére
- Tájékozódás vásárlás előtt, mert a leírásban szerepel, hogy "szegélymentes 10x15 cm-es fénykép nyomtatása".
- Másik nyomtató vásárlása
- Beletörődés, hogy ez nem tudja
- Az illesztőprogram megfelelő .ini állományának átszerkesztése, így a nyomtató fizikai határáig ki lehet tolni a margókat. Bár nem véletlenül van szegély a lap szélén, így pontatlan pozicionálás esetén nem fogja a papír helyett a gép belsejébe fröcskölni a festéket a nyomtató.
-
-
PociAti
őstag
válasz
MasterDeeJay #8664 üzenetére
(#8662) Ganz-[HUN],
vízbázisú tinták sűrűségét hasonlítottam össze egymással a megadott paraméterek alapján, az alapján volt szaporább és kevésbé szaporább tinta.Az nálam nem is kérdés, hogy pigmenteset és vízbázisút nem keverünk össze!A pigmentes "ragacsosabb".
(#8664) MasterDeeJay,
a hígabb festék nem csak azt jelenti, hogy több fogy belőle, hanem hogy a szöveg nem lesz olyan olvasható, mivel jobban eláztatja a papírt, a vonalak jobban elmosódnak, kétoldalas dokumentum esetén jobban átüt a tinta a túloldalra.
Ez csak elméleti fejtegetés, a valóságban elhanyagolható lehet a különbség adott nyomtató esetén, vagy takarékos üzemmóddal orvosolható a hiba, de biztosan nem ez a gyártó által megtervezett üzemszerű használat. -
PociAti
őstag
válasz
MasterDeeJay #8660 üzenetére
A milliliterben megadott kapacitás alapján nem összecserélhetők.
Van amelyik sűrűbb, van amelyik hígabb.
Nincs jelentős árkülönbség közöttük, én biztosan nem cserélgetném össze őket, mert könnyen előfordulhat, hogy a minőség látná a kárát. -
PociAti
őstag
A pigmentált tinta felépítése összetettebb, minta vízbázisú tinta, ami a stabilitásra negatívan hat. A nyomtató festéknél elsősorban gyanta bevonattal oldják meg, hogy ne ivódjon be a papírba.
Valamint a nyomtató élettartamára nincs jó hatással a pigmentált tinta. Rendszeres használat mellett, a pigmentes nyomtatókat szintén jó sokat bírnak, ha használatból eredően létrejön az öntisztítás, de állás esetén hajlamosabb a beszáradásra. A papír felületén kifejtett pozitív tulajdonsága az, ami a fej esetén előnytelen.
-
PociAti
őstag
válasz
Ganz-[HUN] #8639 üzenetére
Nincs.
Megbízhatatlanabb.
Nem, nem jobb. -
PociAti
őstag
Az árukereső szerint megjelenésekor 79.900 Ft volt az ára 2015-ben, és 4 éven át árulták, kicsit csökkent az ára.
Az, hogy pár webáruháznál irreális ár szerepel, azzal nem kell foglalkozni. Talán nincs is azoknál készleten, vagy pénzmosási szándékkal vagy egyéb trükközés miatt szerepel ott ötszörös áron.
Kb. 6 éve gyártották a gépet, új állapotban sem mernék 30.000 Ft-nál többet adni érte. Állapotától függ, hogy egyáltalán van-e értéke, vagy csak elektronikai hulladék. -
PociAti
őstag
válasz
Szeki80 #8616 üzenetére
És a nyomtatót tényleg erős fény éri? Mert ha igen, akkor az okon kellene változtatni, nem pedig szoftveres megoldást keresni rá.
Csak tippelni tudok, de lehet hogy pozicionálás miatt, valamilyen optikai érzékelő igényli, hogy ne érje erős fény, ami a működést zavarja.
Közvetlen fény általában nem kíván mennyiségű hővel párosul, ami a fejek idő előtti beszáradásához is vezet. Azzal kinyírhatatlannak hitt nyomtatókat is szeméttelepre lehet küldeni. -
PociAti
őstag
válasz
Patrik epson #8607 üzenetére
Ha minden patron eredeti, akkor nem szokott ilyen probléma lenni. Viszont ha már egy is közülük utángyártott, akkor várható ilyen jellegű hibaüzenet. A chipek cseréjével (átmenetileg) orvosolható.
-
PociAti
őstag
Igazán lehetnél segítőkész, hogy legalább a nyomtató gyártójának nevét leírod, ne a maradék infó alapján kelljen kitalálni azt.
Illetve a patron típusa is jó lett volna.
Mert amint ezeknek az infóknak valaki hajlandó utána menni, kinyílik a világ, és feljönnek a találatok: Epson T2601.
25 forgalmazó jött be, valakinél "Raktáron", van akinél "Szállítás: max. 3 nap". -
PociAti
őstag
válasz
tothjozsi96 #8534 üzenetére
Örülök, hogy összejött!
Nem véletlenül írtam a #8521 hozzászólásban, hogy nem szabad hagyni a microsoftnak, hogy a saját cuccait a felhasználóra erőltesse. Sajnos minden nagyobb win10 frissítéskor lehet rá számítani, hogy tönkreteszi a gyári drivert. Legalábbis tavaly mi így jártunk Epson és Brother nyomtatók esetén. -
PociAti
őstag
válasz
tothjozsi96 #8522 üzenetére
Jut eszembe a közelmúltban valaki jelezte, hogy nála a nyomtató 5 GHz-en nem működött megbízhatóan, csak ha 1-2 méter távolságba tette. 2,4 G-n megfelelően működött. Valószínűleg a nyomtatón belül az 5G antenna megsérült. (Mindegy milyen gyártó gépe volt.) Próbát lehetne tenni áttérni egyikről a másikra.
Illetve ebben a YouTube videóban hátha van valami hasznosság.
-
PociAti
őstag
válasz
tothjozsi96 #8520 üzenetére
Nem csak a nyomtatónak kell fix IP cím, hanem a számítógépnek, illetve azon eszközöknek, amiről nyomtatni szeretnél.
A windows 10-nél korábban előfordult, hogy egy nagyobb frissítés után a korábban működő eszközök elérhetetlenné / használhatatlanná váltak. A meglévő illesztőprogramok eltávolítása, nyomtatóra illetve annak gyártójára vonatkozó registry bejegyzések kipucolása, majd a gyártó honlapjáról származó friss illesztőprogram telepítésével újra életre lehetett kelteni a berendezéseket. (Közben ügyelni kellett arra, hogy telepítés közben ne hagyjuk magunkra erőltetni a microfo$ saját illesztőprogramját.)Általában a fenti lépések együttes megléte szükséges a normál működéshez. Annak egyes elemei önmagukban szerény eséllyel javítanak a helyzeten.
-
PociAti
őstag
válasz
tothjozsi96 #8514 üzenetére
Egyszerre kell teljesülnie két ellentétes feltételnek:
- a tinta ne száradjon be a fejbe,
- és ugyanaz a tinta azonnal megszáradjon a lapon.
Józan ész, és abból levezethető minimális üzemeltetési ismeretek elégségesek egy tintás nyomtatóval való hosszú távú elégedett kapcsolathoz. Használni kell a gépet, és akkor nem lesz ideje belekötni a fejbe a tintának. Ha gondok jelentkeznek, akkor ki kell öblíteni onnan a megszáradó tintát, rövid távon intenzívebben meg kell hajtani a gépet.Nem feltétlenül az Epson hibája a bizonytalankodó kapcsolódás, ha vezeték nélkül nem találják meg egymást. Főleg ritkán használt nyomtatók esetén jelentkezhet, amikor dinamikusan kap IP-t a nyomtató, és szinte mindig mást kap. Hozzájárulhat a windows félig hibernált lekapcsolása, és más okok is ahhoz, miért nem történik meg rendesen a hálózat feltérképezése, miért az elavult állapotot akarja figyelembe venni az oprendszer.
Hosszan tartó hálózati problémák másoknál is azonnal megszűnt fix IP címek kiosztásával. Gyártótól függetlenül a fix IP-k elmaradása problémát okozhat.
-
PociAti
őstag
válasz
jack982 #8488 üzenetére
Egy Epson scannert már sikerült megjavítanom mely hasonló problémával küzdött, de könnyítésként volt hozzá donor gép. Fura hangja volt, mechanikai alakadás okozta a hibát, így utólag donor nélkül is meg lehetett volna javítani.
A tiédnek nincs esetleg fura hangja? Ha nem vagy nagyon fakezű, akkor egy értelemszerű szétszerelés, szemrevételezés talán nem lenne végzetes a gépre nézve.Amúgy hány oldalnál jársz? Érdekel, hogy a régebbi tintás gépek feje mennyit bír?
-
PociAti
őstag
A neten látni az árakat. Van interneted, most is azon írogatunk. A tinta néhol kicsit drágább, máshol meg olcsóbb, de lehet arra magasabb szállítási díj jön még rá. De normálisabb üzletek is árulják, így a szállítási költség kinullázható. Jelenleg a tinta életkorával se lesz gond, mert új a gépcsaládról van szó, nincsenek beragadt, megöregedett tintakészletek. Az Epson 103-as tintánál kb. 4 év a szavatossági idő (vagy 5 év. Egy évvel ezelőtt vettem magamnak, az 2023. közepéig jó).
Az meg nem valós kérdés, hogyan lehet laponkénti 50 fillér helyett 45 fillérért beszerezni a tintát. A fogyasztás a gép ára mellett már nem tétel. A papír is lényegesen többe kerül, mint a tinta. -
PociAti
őstag
válasz
Peterhappy #8410 üzenetére
Másfél éve még én is szemezte az Alzánál vele, illetve testvérével, mert alap paraméterei elég jók (1200 dpi, duplex, nagy papírtálca). Az akkor tényleges készletkisöprés volt, nem csak olyan, amit annak hirdetnek. Komoly mennyiséggel rendelkeztek, hónapok alatt fogyott el.
-
PociAti
őstag
válasz
Peterhappy #8405 üzenetére
Az a nyomtató volt az utolsó szög az Epson lézernyomtató üzletágának koporsójába, utána megszüntették az egész piaci szegmenst, nem gyártanak már lézer nyomtatókat.
Az AcuLaser M200DW üzemeltetésére én se költenék sokat.
Nem is nagyon hirdették, ellenben az EcoTank M200-at, arra joggal büszkék ma is az Epsonnál, sokkal jobban beleivódott a köztudatba, ezért gondoltunk mi is egyből ez utóbbira. -
PociAti
őstag
válasz
Peterhappy #8399 üzenetére
Most komolyan?
Az M200-as fillérekért nyomtat eredeti (pigmentes) tintával, mennyire garasosnak és felelőtlennek kell lenni ahhoz, hogy valami ragacsos / híg utángyártott vacakkal kísérletezzen bárki is?
Az eredeti Epson pigmentes tinta 6.000 oldalra elegendő, kb. 4.000 Ft egy palack.
6.000 A4-es lap költsége kb. 12.000 Ft.
A nyomtató ára 56.000 Ft körül van.Ha valami bizonytalan eredetű tintát adnának, akkor nincs az az isten, hogy beletegyem a gépembe! Pigmentes tintát sokkal rizikósabb legyártani megbízható minőségben.
Az M200-ast 12.000 oldalhoz elegendő tintával adják, nem fog az egyik pillanatról a másikra hirtelen kifogyni. A gép mutatja a szintet és amúgy is a webshopok kb. rendelést követő napra leszállítják a tintát, ha nincs a közelben szaküzlet.
-
PociAti
őstag
Az Epson úgy hirdeti most a nyomtatóit, hogy akár három évi mennyiségre elegendő tintát mellékel hozzá.
Az Epson tintákon, amit lassan 1 éve vettem, azon "best before" 2023. augusztusi dátum szerepel (ez alapján kb. 4 évig eltartható).Azt írod, neked kb. 1,5-2 hónapra elegendő egy palack. Ha nem szeretnél egyszerre 25-30 palacknál többet vásárolni, akkor nyugodtan vágj bele!
Kupon miatt helyesbítve a korábbi számítást: oldalanként 3,3 fillér helyett 10 fillért spórolhatsz így. A szokásos papír árával számolva a költségeket kb. 2,6 Ft-ról le tudod tornászni 2,5 Ft-ra. -
PociAti
őstag
Az árukereső szerint évek óta 3.600-3.800 Ft között a T7741-es tartály ára. (Lásd a lap alján árdiagram.)
Mi a cél? Van ahol picit drágábban adják, hozzájuk képest szeretnél 200 Ft-ot spórolni?
Egy töltet 6000 oldalra elegendő, akkor a megtakarítás laponként 3,3 fillér! Nekem nem hangzik olyan kihagyhatatlan üzletnek, amin sokat kellene agyalni! -
PociAti
őstag
válasz
belovary #8343 üzenetére
"Asztali gépen meg naná hogy van."
Pont fordítva igaz. Meglepő ha van. És ha van, akkor is minek?"a papírkép is elavult lett, és most mégis kezd visszatérni."
Általam vizsgált megyeszékhelyen 3 cég fő profilja a papírképek előhívása, nyilvános adatok alapján mindhárom cég éves forgalma jelentősen csökkent az előző évhez képest.A 60 oldalas anyagot 2 menetben könnyedén és hatékonyan ki lehet nyomtatni 2 oldalasra, de ezt korábban már írtam.
-
PociAti
őstag
válasz
belovary #8335 üzenetére
Az otthoni nyomtatóknál a kétoldalas nyomtatást a gyártók szükségtelen funkciónak tekintik, de az irodai modellek általában tudják.
Azért gondolták, hogy az otthoni nyomtatókból kihagyható, mert a lapfordítónak is nagy a helyigénye, és olyan extra költséget jelentene az árversenyben, ami hátrányba hozná őket a vetélytársakkal szemben.Ha kevés oldalt nyomtat valaki, akkor alig spórolna a papíron (illetve nem nagy macera megfordítani azt a pár oldalt). Sok oldalnál pedig először kinyomtatja egy menetben a páratlan oldalakat, majd visszatéve a lapokat a párosakat.
-
PociAti
őstag
válasz
belovary #8324 üzenetére
A baj az, hogy olyan elavult dolgot szeretnél, amitől a gyártók már rég megszabadultak.
A modern számítógépekben, laptopokban (vagy tabletekben) nincs CD/DVD olvasó. A technológiai felett már annyira eljárt az idő, hogy egyre inkább kihagyják őket mindenhonnan. (Ha beletennék az új nyomtatókba, akkor azáltal nagyobbak és drágábbak lennének olyan funkció miatt, amit az emberek 99%-a nem használ.)A tintatartályos nyomtatók elég jók. Minden gyártó máshogy nevezi őket, és az összképet nézve nem is drágák.
Az "olcsóbb" (HP, Canon) gépeket olyan ócska fejjel árulják, amivel csak 1-2 száz oldalt lehet nyomtatni, míg a tintatartályosak feje 30.000 - 50.000 oldalra van tervezve. -
PociAti
őstag
válasz
jeriko2 #8285 üzenetére
Simán mennie kell Linux alól, nekem is linuxos gépeim vannak, mindegyikről gond nélkül csatlakozott az Epsonra. 2 Wi-Firől, 2 kábelről. A routeremen OpenWRT fut, szóval ez sem akadály.
Amelyik gépre eredetileg a HP nyomtató volt dugva, ott a nyomtatásvezérlőt megkavarta, így a két nyomtató közül csak az egyik maradhatott. -
PociAti
őstag
Bárcsak létezne az internet, ahová képeket tölthetnének fel az emberek, pl. az új Epson nyomtatókról! Vagy mondjuk egy olyan oldal, ahová videókat tölthetnének fel a forgalmazók vagy a vásárlók!
Az utántöltő tartályokat úgy méretezik, hogy a berendezés tartályánál pont annyival kisebbek, hogy amikor üreset jelez a gép (vagy üres a tartály), akkor tele lehessen tölteni, és nem kell azzal foglalkozni mennyi hely van még benne. Kesztyű nélkül is után lehet tölteni tiszta kézzel, sokat javítottak ezen.
Most szeptemberben van az országos Epson Road Show, ott tapasztalt szakemberek mutatják be a fontosabb készülékeket.
-
PociAti
őstag
válasz
jeriko2 #8279 üzenetére
Jó bele, itt a tinták kódszámát is látod (néha az alapján könnyebb megtalálni): epson.hu.
Azért nincs felsorolva, mert amikor elkezdték forgalmazni azt a tinta családot, akkor még nem léteztek ezek a nyomtatók, és utólag a termék adatlapján vették fel hozzá az új nyomtatókat. A forgalmazók kisebb figyelmet fordítanak rá, mint az anyacég, lásd ITT.Amúgy 2090 Ft-ért 4500 oldal elég jó ár. 46 fillér a nyomtatási költség, és ehhez jön hozzá a 2 Ft-os A4-es lap ára. Ezért írtam, hogy a nyomtatás minősége, színhűsége, tartóssága, a gép élettartama miatt nem éri meg utángyártott tintával kísérletezni.
-
PociAti
őstag
válasz
jeriko2 #8277 üzenetére
Szia!
- Ne külső tartályosat vegyél, hanem EcoTank-ot. A korai próbálkozásokra volt jellemző az Epsontól az az otromba megoldást, hogy oldalára akasztotta fel a tartályokat, mostanra már leszokott róla, és az új gépeknél a berendezés része.
- Meglepő, hogy semmilyen információt nem találtál a különbségekről. Legkézenfekvőbb megoldás beírni a böngészőbe: epson.hu. Én megtettem helyetted: íme a 4 nyomtató összehasonlítása.
Ha kipipálod azt, hogy Különbségek kiemelése, akkor vizuális hangsúlyt kapnak a különbségek.
- Például: L3050-es csak USB-n, és infrastruktúra módú Wi-Fi-n érhető el, a többi hárommal ellentétben nincs Wi-Fi Direct.
- Az L3070 komolyabb mobil és felhőalapú szolgáltatásokkal rendelkezik (Apple AirPrint, Google Cloud Print). Google Cloud Print-et az L3150 is tudja.
- Az L3150 kevesebb fekete kezdő tinta mennyiséggel rendelkezik (8100, míg a többiek 13000 oldal).
- Az L3070-nek van 3,7 cm-es LCD-je, és képes fogadni memóriakártyákat.
- Az L3150 kb. 1 kilóval könnyebb (és más felépítésű).
stb.Nagyjából azonos elemekből állnak, jól kiforrott gépek. Tartályos tintás gépek területén Epson abszolút piacvezető. Nem csak eladásokat nézve, hanem fejlesztések területén is. Komoly típushibájuk nincs, vagy ha lenne, akkor mindegyiknek ugyanaz lenne, mindegy melyiket választod.
Utángyártott tintát felejtsd el, ha csak nem speciális tintával akarod itatni a gépet. Különben megkockáztatod azt, hogy olcsó gyári tinta helyett valami ragacsos ***-t töltesz bele.
Ne a sarki boltban keresd a tintát, hanem szaküzletben. 13.000 fekete, 6500 színes oldalra elegendő tintát adnak, az utántöltő is elég nagy kapacitású. Nem hirtelen, az egyik napról a másikra fog kifogyni, lesz időd beszerezni az új adagot.
Bármelyiket megéri megvenni.
-
PociAti
őstag
válasz
Stevan87 #8271 üzenetére
https://epson.com.jm/faq/SPT_C11CE24301~faq-16762
14. Follow the instructions on the LCD screen to select and reset the ink levels of the ink tanks you refilled.
Az egyik magyar nyelvű dokumentumban így szerepel:
"Ellenőrizze a felső vonalig feltöltött színt, majd válassza ki, és a tintaszintek alapértékre történő visszaállításához kövesse az LCD képernyőn megjelenő utasításokat.
Megjegyzés:A tintaszintek alapértékre történő visszaállítása akkor is lehetséges, ha nem a felső vonalig töltötte fel a tintát. Úgy azonban a nyomtató nem fog tudni hibaüzenetet küldeni és időben leállni, még mielőtt a tintaszint az alsó vonal alásüllyedne"Ezt a hozzászólást is hosszabb ideig tartott megírni, mint keresőben megtalálni a választ.
-
PociAti
őstag
Fogalommagyarázat bőven ráférne a fent leírtakra, mert úgy látom a fenti hozzászólásokban bőven keverednek a kifejezések, mint pl. software, firmware, driver.
Én ha tehetem mindig a legfrissebb szoftvert használom. Illesztőprogramból (driver) egyszerre többet is felteszek, ha van belőle eltérő, és a szoftverből választom ki melyik drivert használja.
A firmware cserét nem szabad a gépre bízni, ez jogos. (Ez elég kritikus művelet, fw frissítés közbeni kikapcsolással ki lehet nyírni a berendezést, ezért általában ezt csak kézzel lehet elindítani, és nem fut le automatikusan.)Fénymásoláskor a gép önállóan dolgozik, nincs szüksége PC-re. A firmware-ben lévő infók alapján dönti el a patronról, hogy jó vagy sem. A szoftver talán későbbiekben sem vesz részt ebben a feladatban, indokolatlanul emiatt régit használni, és ezt hirdetni csak hit kérdése. Ha konkrét típusoknál és szoftver verzióknál erről fix infó van, az más, de általánosságban kijelenteni az erős pontatlanság.
-
PociAti
őstag
válasz
Nagya21 #8245 üzenetére
Nem, nem és nem.
Saját lemezével? Van aki még használ olyat? A számítógépeimben több generáció óta nincs már lemezmeghajtó.
A "friss" telepítést nem is értem. Miért kell frissen telepíteni?
Nem telepíti automatiksan a frissítéseket, nekem kellene kézzel rávenni arra. A szoftverfrissítések amúgy elég jól szoktak lenni, azokat lefrissíteném ha lenne, de Linuxra nem sűrűn adnak ki.
Viszont a firmware frissítés az kerülendő, de ez elég nyilvánvaló.
-
PociAti
őstag
A WF sorozatában az Epson egy drága pigmentes festéket használ. Én Epson EcoTank tintatartályokat vettem, ezzel a vízbázisú festékekkel töltöttem fel az újratölthető üres patronokat. A vízbázisú tinta elvileg jobban kímélik a nyomtatót, hátránya az, hogy a nyomat nem lesz ellenálló.
Eredeti pigmentes feketét idehaza is lehet venni: Epson T7741.
Tartályosban eredeti pigmentest nem találtam (csak az USA-ban), de akkor még ott van, hogy mire kell? Mert a színes nyomtatók kb. 95%-a vízbázisút használ, nem kell ragaszkodni a pigmenteshez. -
PociAti
őstag
Én vettem 3 csomaggal (3×4 db-ot), ilyet: EMPTY T1621 T1631 Refillable cartridge for EPSON T16 WorkForce WF-2010 WF-2510 WF-2630 WF-2650 WF-2660 Printer Auto reset chip
Azzal nem megy. De legyen ez az én hibám, nem elégséges, hogy T16-os sorozatú legyen tölthető kazetta, a készüléknek is szerepelnie kellett volna a felsorolásban. Én annyi pontatlanságot láttam már ezeken a kínai oldalon, pusztán "hanyagságnak" véltem, hogy a 2750-es nincs a listán. Működött, de csak a kikapcsolásig. Nyomtattam vele 2 oldalt, aztán kikapcsoltam a gépet, másnap vissza, de akkor már ismeretlen patronnak ismerte fel azokat.
A gép amúgy szerintem bőven ajánlott kategória, duplexes nyomtató, de eredeti tintával etetni iszonyat költséges lenne, így csak ennek "megoldása" után lehet őszintén ajánlani.
Új hozzászólás Aktív témák
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- Még egy One UI 8 béta a végleges előtt
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mobilinternet
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- További aktív témák...
- Brother QL-1110NWBc vezeték nélküli szállítási és vonalkódos címkenyomtató
- HP LaserJet Enterprise M604
- Panasonic DP-8035 Multifunkciós nyomtató
- Kyocera FS-4200DN illetve Ecosys P3055dn laser nyomtató kiárusítása!!!AkciÓÓ!
- Hibátlan nyugta és blokk nyomtató USB-s Android iOS Win Linux Mac kompatibilis eladó olcsón
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari