Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Arch Linux

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-02-28 11:06:49

LOGOUT.hu

Arch Linux topik

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5101) Siriusb válasza Bici (#5100) üzenetére


Siriusb
veterán

Settings / Themes / Setting / use a dark variant... nézd meg nincs-e bekapcsolva.

(#5102) Bici válasza Siriusb (#5101) üzenetére


Bici
félisten

Basszus, es igen. :D
Ugyes vagyok, hogy ezt nem vettem eszre... :DDD
Viszont a Nemo igy is sotet maradt, lehet, hogy egy logout kell ahhoz, de igy mar sinen vagyok. :K
Kossz! :R

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#5103) Siriusb


Siriusb
veterán

No, némi kitérő után visszatértem Arch-ra. Sosem használtam még lvm-et, ezért lenne egy kérdésem. SSD-én van egy LUKS partíció, s azon csücsül az LVM. Az LVM-en belül van a /root, /home stb. Ha szeretném engedélyezni a TRIM-et, hol kell ezt megtennem?

(#5104) ubyegon2 válasza Siriusb (#5103) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Arch Linux - SSD Trim on encrypted LVM volumes

Lehet egyébként, hogy csak az itt másodiknak írt lépésre van szükség, ahogy az archwikiben is láthatod:

(#5105) Siriusb válasza ubyegon2 (#5104) üzenetére


Siriusb
veterán

Köszi!

(#5106) Frawly válasza Siriusb (#5103) üzenetére


Frawly
veterán

Ha az SSD támogat hardveres AES titkosítást, akkor érdemesebb azt használni LUKS helyett, és akkor a TRIM-hez sem kell extra állítgatás. Nálam ez fő szempont volt, amikor SSD-t vettem, hogy tudja.

(#5107) csixy


csixy
addikt

Na verizzadassal fent van. Magyar billentyuzetet kellene meg varazsolni es konzolt. Ha ha KDE van , konzol meg nincs. A roka sem tanult meg magyarul . Help nekem.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5108) BoB válasza csixy (#5107) üzenetére


BoB
Topikgazda

konsole -nak hívják a KDE-s terminált. Ha olyat sem találsz, akkor Ctrl+Alt+FX (X helyére tetszőleges szám 2-6-ig, 1 a grafikus felület) tudsz átváltani terminálra.

KDE területi beállításaiban meg tudod állítani a nyelvet.

Firefox-hoz meg fel kell tenni a magyar nyelvi csomagot. Keresd ki szépen: pacman -Ss firefox hungarian

Terminálban magyar billentyűzet (nem végleges): loadkeys hu

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#5109) ubyegon2 válasza BoB (#5108) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

firefox-i18n-hu-val raktam fel a nyelvet AmD-re minap. Ha van xorg fenn papogánynak, akkora setxkbmap hu itt nem működik?

Amúgy lesz egy állandó vendégetek papogány koma személyében! :D

[ Szerkesztve ]

(#5110) Rimuru válasza ubyegon2 (#5109) üzenetére


Rimuru
veterán

nem ugyanolyan kornyezetre valo a loadkeys es a setxkbmap. ;)

Vigyázat, csalok!

(#5111) ubyegon2 válasza Rimuru (#5110) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jól van. Én azért beírtam minden telepítés elején szokásomhoz híven, ezek szerint nem emiatt volt magyar billentyűzetem.....vagyis....mindegy, sorry. A Toshiba USA biillencses, most esett le. :B
(csak várok még pár hetet a pure Arch installommal)

[ Szerkesztve ]

(#5112) Siriusb válasza ubyegon2 (#5109) üzenetére


Siriusb
veterán

localectl set-keymap hu hu
Billentyűzet kiosztás terminálra és x11-re.

(#5113) BoB válasza ubyegon2 (#5109) üzenetére


BoB
Topikgazda

Nem baj, szeretem viszont hallani saját magam :D

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#5114) csixy


csixy
addikt

Köszönöm szépen! Már egyből be vagyok jelentkezve , működik a sudo, van magyar billenytyűzetem , de nem tudtam állítani a beállításoknál, csak a konzolból sikerült amit a ctrl/alt/Fx-szel csináltam, jól jár az óra. Nincs még a kde-ben konzol. Mindjárt magyarítom a firefoxot, csak a consolig el ne felejtsem , bár lehet hogy a ctrl-v fog menni ott is?

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5115) csixy


csixy
addikt

Hurrá már van Konsole nevű Terminálom ! De a róka még mindig makacsul angol.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5116) csixy


csixy
addikt

Na már van pacaur, yaourt, pamac és octopi és végre magyar firefox is. :R

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5117) Frawly válasza ubyegon2 (#5109) üzenetére


Frawly
veterán

Valószínű mindkét csomagnévvel felrakja a magyar nyelvi csomagot FF-hoz. A setxkbmap nem működik KDE5 alatt, két okból is. Először is waylandes, így leszarja barnán és gőzölgőn, hogy te a setxkbmappal mit állítottál be, az Xorg-hoz való utility. Másodszor emlékeim szerint a setxkbmap-os váltás már KDE4 alatt sem ment, mert a KDE már Xorg alatt is magához ragadja a billentyűzet kezelését, hogy csak a saját appletjével tudd állítani, ellenkező esetben kihúznád az applet alól a talajt, hogy ő X kiosztásról tud, te meg beállítasz a háta mögött Y-t. Konzolban a loadkeys hu működik, de csak a konzol bezárásáig. Egyszerűen a nyelvi és területi beállításoknál be kell lőni a magyart, és automatikusan jónak kéne lennie mindenhol, grafikus felületen és konzolban is. Tényleg csak 1-2 program van, amihez magyar nyelvi csomagot külön kell lehúzni, Firefox, LibreOffice az, ami így most kapásból eszembe jut, de lehet van még egy pár.

Egyébként én pont az ilyenek miatt is nem használok már egy ideje lokalizált rendszert, még weboldalakon sem. Egyrészt nem kell ilyen külön csomagletöltésekkel vergődni, meg félig lokalizált bénaságokkal idegesíteni magam. Másrészt az angol nyelvű hibaüzenetekre több megoldást dob ki a Google, meg általában a netes tutoriálok is az adott szoftver angol nyelvű verziójához íródtak, és így könnyebb a leírást követni. Harmadszor ott van, hogy a lokalizálatlan verzió hamarabb kaphat frissítést, anno Firefox Aurorával szoptam, hogy az új magyar főverzió 2-3 nap késéssel jött ki a lokalizálatlan (amerikai angol) verzióhoz képest. Legvégül meg ott van, hogy ha angolul használja az ember, azzal is fejlődik az angolja.

Ezek miatt nálam a locale.conf-ban en_US.UTF-8 van megadva (ha nem lenne, akkor is ez az alapértelmezett), ez alapján fut le a locale-gen, így az összes alkalmazás angolul van. A dokumentumok, fájlnevek mind UTF-8-ban vannak, ezért a magyar karakterek, nyomdai és fonetikai jelek meg minden más jel, szimbólum helyesen megjelenik, meg a billentyűzet logikai kiosztása is magyar (fizikailag brit angol ISO billentyűzetet használok, de nem zavar, mert vakon gépírok 10 ujjal, és nem nézek le, hogy mi van a gombokra írva), és így teljesen tudom használni magyarul a rendszert, annak ellenére, hogy minden angolul van rajta. A területi beállításaim is amerikaiak, ez azt jelenti, Hónap, nap Év a dátumformátum, a hét első napja vasárnap, nem hétfő (! de ez konzolban, terminálban variálható a date parancs paraméterezésével), tizedesvessző helyett tizedespont van, Ft helyett $, cm helyett inch, stb., de akit zavar, a területi beállítást külön átnyomhatja magyarra, ebbe még én is belenyúltam, 24 órás időformátumot adtam meg, mivel az amcsik (a hadsereg kivételével) alapból 12 órás a.m./p.m órát használnak, amit én túl konzervatívnak találok. Dédapáink még előkapták a zsebórát, amin kettőt fordult a mutató, de a modern digitális korban az idő lineárisan telik, nem megy körbe kétszer az óramutató. Engem már az is idegesít, mikor emberek úgy mondják meg az időt, hogy háromnegyed öt lesz három perc múlva, faxért nem lehet normálisan mondani, hogy 4:42. Jó hogy nem már négyzetgyök kettőször koszinusz két pi-iksz integrál alatt, osztva ln(7)-tel, aztmatekozdki hülyegyerek.

Nyelvi téren állítottam még, hogy a hunspell is telepítve legyen, meg a LibreOffice-ban, böngészőkben működjön a magyar helyesírás-ellenőrzés is.

Amire még érdemes figyelni, hogy az idő a gép hardveres órájában UTC-ben legyen tárolva, Linuxon általában alapból így van, Windows alatt registry hack kell hozzá, amit az Arch Wiki ismertet. Dualbootnál figyelni kell, mert Windowsra bootolva elállítódik a helyes idő, a Windows alapból a helyi időt tárolja a gép órájában, ami így oda-vissza állítódik, és az alapján a Linux alatt kijelzett idő is. Illetve, hogy az időzóna jól legyen beállítva, be legyen nyomva a rendszeres NTP szinkronizáció, meg a téli-nyári óraállítgatás is automatikus legyen. Az UTC használata fontos, mert a hardveres óra UTC-s idejét használják a fájlrendszerek is, így ha valaki pl. időzónák között repül át, akkor nem lesz az, hogy az újabb fájl tűnik a régebbinek pár órával, ami bezavarhat az archiváló/mentőprogramoknak.

Az a gyanúm, hogy CheekSee a telepítésnél átugorta a lokalizációs beállításokat, biztos nem tűntek fontosnak, vagy túl sok kiizzadt vér ment a szemébe, amitől nem látta jól a Wiki utasításait :D

[ Szerkesztve ]

(#5118) ubyegon2 válasza Frawly (#5117) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi, sok hasznos dolgot említettél, valóban nem nagyon ismerem a KDE lelkivilágát, ahogy az Arch-ét sem. ;)

A nyelvi beállításokkal viszont úgy vagyok, hogy ha már van lehetőség, akkor a saját nyelvemen használom a rendszert. Felhasználó vagyok csak, nem szaki meg guru és ha hibaüzenet jön, arra logikusan úgyis angol nyelvű találatok vannak így is, úgy is. Ha van olyan terület, ahol testre lehet szabni a disztrót, miért ne tegyem, nem én vagyok a rendszerért, neki mindegy, mit csinálok. Ha nem állítanám át magyarra, ugyanúgy tudnám használni, de mégis átállítom, egyszerűen ezt a nyelvet szeretem és tudom használni, ha perfekt angolos lennék, akkor is így lenne.

Amúgy papogány koma még nagyon az elején van, szóval ne nagyon lazítsatok, átteszi a törzshelyét végleg a Kezdőből! :D A kitartása leírhatatlan.

(#5112) Siriusb

Köszi! Ezt az egy sort értelmezve is elgondolkodom, ha már valamennyire készség szinthez közel ismeri valaki a használt rendszerét, miért akar mást használni......szinte minden másképp van, mint amit már fejből tudok megoldásként egy problémára.

(#5113) BoB Ez elég narcisztikusan hangzott, de már erre is van gyógymód. Különben jó is, hogy kinyaraltad magad! :)

[ Szerkesztve ]

(#5119) csixy


csixy
addikt

Ez segített a magyar billentyűzet beware-ázslásában, köszi: localectl set-keymap hu hu
A rendszerbeállítások között továbbra sem találom a billentyűzet kiosztás beállításának a lehetőségét. Addig eljutok hogy Generic / Általános 101 gombos PC, de itt vége van.
Az miért van , hogy hol a root jelszavát kéri, hol pedig a user jelszavát, időnként pedig a kulcstartóét?
A firefox magyarításához előbb yaourttal be kellett forgatnom az octopit, majd pacman -U -val beletekerni két rosszul sikerült csomagot egy youtubos videó alapján és ezután az octopival (mint a synaptik-kal ubiéknál) tudtam a firefoxba beletekerni a firefox-i18n-hu csomagot, mert a pacmanos parancssoros megoldásnem működött valami ok miatt.
Az octopi értesítő ikonja még mindig hiányzik a képből és a pamac csillagocskája se nincsen, csak a rendszerre telepített szoftverek fissítése és a Szoftverek rendszerre telepítése vagy eltávolítása indítja a pamac-ot.
A Szoftverközpont (Discover) mire jó, minek van? Ennek eddig semmi hasznát nem vettem.
A tegnapi telepítési gyomorégés kétszer történt meg (egyik sem úgy mint a másik), mert a második telepítés után jöttem rá (mivel ezt USB-s vinyóra tettem legacy módban grub2-vel, úgy hogy az alap vinyó GPT-s és azon EFI telepítések élnek { win10, manjaro cinnamon, chakra és CentOS}), hogy a BIOSom hibája, vagy a tokos USB-s vinyóm hibája miatt a nem bootolni akaró vinyó tápját ki kell húzni és visszadugni és utána egy akármilyen billentyűt megnyomni , hogy a BIOS észre vegye őkelmét és akkor már beugrik a GRUB-ja és utána olajozottan megy. ... Szóval lelke van ! Apropos : Ezt a működő rendszert be tudom majd DD-zni egy belső GPT-s partícióra és be tudom szerkeszteni majd a Grubját az EFI partícióra?
Még egy kérdés : Minek kellett /boot partíciót csinálni és bemountolni a /mnt/boot alá ,miért nem csatolható? Pedig most is élnie kell , mert a /boot mappám láthatóan üres , a /boot partíció meg nem csatolható (tehát csak bootolás közben él ez a partíció?) ?????

Hogy tudok dokuments, audio files, video files és images mappákat a saját mappámba ( :D ) bele-csinálni ?

Ubyegon2: Köszönöm. Teljesen elpirultam! :B

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5120) Siriusb válasza csixy (#5119) üzenetére


Siriusb
veterán

Nem tudom követni a garázdálkodásodat, úgyhogy ezt meghagyom a nálam okosabbaknak. :)
Csak kiragadva, amit te keresel, úgy gondolom az a https://wiki.archlinux.org/index.php/XDG_user_directories

Azért azt nem tudom megállni, hogy ne mondjam, felejtsd el a /boot partíciót a /mnt könyvtárban. Ha külön /boot partíciód van a merevlemezen (mert így telepítetted), akkor a /boot a csatolási pont ahová ezt a partíciót csatolni kell és ennek az /etc/fstab-ban van a helye, pl:
UUID=akarmi /boot ext4 rw,relatime,data=ordered 0 2

(#5121) csixy válasza Siriusb (#5120) üzenetére


csixy
addikt

Most , hogy telepítettem egy dolphin-t, már megláttam az fstab-ot. Semmi sincs benne. Már a swájci sapkám lebeg a hajam felett. :((

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5122) csixy


csixy
addikt

Újra fogom telepíteni colomb2 nyomdokain haladva most már efiben a benti vinyóra.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5123) Frawly válasza csixy (#5119) üzenetére


Frawly
veterán

Kizárt dolog, hogy a KDE grafikus felületén ne tudnál magyar billentyűzetet kiválasztani. Valóban valami Generic PC néven fut, de a Hungariannak is ott kell lenni, ezt kell választani (nem a 101 gombosat, meg egyéb baromságokat). Valami 9 hónapja nem KDE-ztem, úgyhogy fejből nem megy, de úgy rémlik, hogy Rendszerbeállítások - Beviteli Eszközök volt a neve a magyarul, de már legutóbb is angolul használtam.

(#5124) Frawly válasza ubyegon2 (#5118) üzenetére


Frawly
veterán

Pedig csak megszokás kérdése, hogy milyen nyelven használod. Nem kell hozzá magas szintű angol, ilyen File, Open, Print egyszerű dolgokat bárki megért, meg install packages, cannot mount bla-bla, meg file locked, stb. egyszerű kifejezéseket. Ráadásul ha megszokod, akkor úgyis elolvasás nélkül kattintasz a megszokott helyekre.

Én csak annyiból tolom túl, hogy még a területi beállítások sem magyarok, mivel próbálom a magyaros dolgokat minél jobban kizárni, hogy az angol a hétköznapok részévé váljon minél szorosabban, ez segít a nyelvtanulásban. De amíg magyarul használtam a rendszert, addig sem okozott gondot, telepítéskor mindig a legelső kérdés, hogy billentyűzet és nyelvi beállítások, itt lementem mindkét helyen a magyarra, és minden magyarul működött, sőt, mikor először frissítettem csomagkezelővel, grafikus felületen mindig felajánlotta, hogy FF-hoz meg LibreOffice-hoz magyar nyelvi csomagot talált,telepítheti-e, nem kellett semmit i8n-neznem. Igaz ez Mint KDE, Kubuntu alatt volt szokásos. Arch alatt nem tudom, mert azalatt már angolul használtam, de gyanítom Arch alatt is csak annyi, hogy a vconsole.conf-ban a keymapot beállítod (hu), a locale.conf-ban a nyelvet és a kódolást (hu_HU.UTF-8), ez alapján futtatod a locale-gen parancsot, meg timedatectl set-timezone Europe/Budapest, timedatectl set-ntp 1, majd feltolod a KDE Plasma 5 metacsomagját fullosan, végül FF, LibreOffice, de itt kézzel mindjárt mögötte a pacmannak megadod azt a csomagot, amit te is írtál.

Egyedül arra kell még vigyázni Archnál, hogy a Wiki-ben a Quick Installation-nél még valami régi tz-s parancs volt az időzónaválasztásnál, de ezt már nem találom. Az Installation Guide-ban viszont még mindig szimbolikus linkkel dolgozik, ez sem ajánlott, helyette a timedatectl-lel érdemes beállítani, az a korszerű módja.

(#5125) Frawly válasza csixy (#5119) üzenetére


Frawly
veterán

Nekem úgy tűnik, hogy az olvtársak annyira vért izzadtak, hogy felcsatolás után sikerült elkeffinteniük a genfstab -U >> /mnt/etc/fstab parancsot, így meg hiába volt minden felcsatolva, nem hozta létre a script a /etc/fstab-ot. A vicc az, hogy a systemd óta ez már nem okoz bootképtelenséget, azért írtam múltkor, hogy csökken az fstab jelentősége, de ha akarod bebootolsz megint az Arch telepítővel, felcsatolod a partíciókat, és kiadod ezt a parancsot. Nincs itt semmi helyrehozhatatlan kár.

(#5126) csixy válasza Frawly (#5125) üzenetére


csixy
addikt

Köszi OK megnézem!

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5127) Frawly


Frawly
veterán

De megszopatott most a Xorg gyerekek. Tegnap még használtam a gépet, de már napok óta nem frissítettem az Archom.

Erre ma kapcsolnám be, erre nem indul a grafikus felület, Start LXDE Login Manager... Stop LXDE Login Manager között cikázik a kernelkimenet, lelőni persze nem tudtam, hiába nyitottam új konzolt, visszavágta elém az TTY1-et. Mondom miafax, arra gondoltam, hogy elromlott az SSD vagy a GPU, mivel frissítés nem törhette el.

Bebootolok USB3-as pendrive-ről eltávolítom az LXDM-et, létrehozom az ~/.xinitrc-t, majd reboot, login, startx, erre az X hibával leáll. Akkor látom a kimenetből, hogy az a baj, hogy tegnap este létrehoztam az egér gyorsítására a /etc/X11/xorg.d.conf/ mappában egy 99-libinput-custom-config.conf fájlt, az Arch Wikiben leírtak szerint, az nem tetszett az X-nek. Hogy a rákban tud ez ennyire működésképtelenné válni egyetlen piszlicsáré .conf fájltól, ami nem is a megjelenítéssel kapcsolatos, csak egy libinputos bejegyzés, aminek legrosszabb esetben is csak annyit kéne okozzon, hogy az egér nem lesz érzékenyebb, meg kapnom kéne egy warningot a logban. Faxt már ezt a 30 éves X konstrukciót, ha valami nem tetszik neki, beszopatja az embert. Siethetnének a Wayland-támogatással, mert ez ultragáz már 2018-ban.

(#5128) Siriusb


Siriusb
veterán

Kicsit szeretném megdolgoztatni az agytekervényeiteket.

Adott egy scanner (multifunkciós nyomtató). Ha az alaplapon engedélyezve van az Intel USB3.0 vezérlés, akkor az első scanimage -L parancs megtalálja a szkennert, de utána soha többet.
Amennyiben a fenti vezérlő le van tiltva és nem töltődik be az xhci_hcd, csak az ehci_hcd modul, akkor simán megy, nem tűnik el a rendszerből, vígan lehet használni a scanner-t.
Amíg debian volt fent, nem jutott eszembe erre ránézni, mert azonnal működött minden.

dmesg és journalctl nem mutat semmi különöset, "hibát", illetve semmi olyat, ami különbség lenne a 2 különböző modul használata során.

Mar 23 13:09:28 archlinux upowerd[796]: unhandled action 'bind' on /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.6/1-1.6:1.0
Mar 23 13:09:28 archlinux upowerd[796]: unhandled action 'unbind' on /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.6/1-1.6:1.0
Mar 23 13:09:30 archlinux dbus-daemon[638]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.Avahi' unit='dbus-org.freedesktop.Avahi.service' requested by ':1.95' (uid=1000 pid=1448 comm="scanimage -L ")
Mar 23 13:09:30 archlinux dbus-daemon[638]: [system] Activation via systemd failed for unit 'dbus-org.freedesktop.Avahi.service': Unit dbus-org.freedesktop.Avahi.service not found.
Mar 23 13:09:32 archlinux dbus-daemon[638]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.Avahi' unit='dbus-org.freedesktop.Avahi.service' requested by ':1.96' (uid=1000 pid=1448 comm="scanimage -L ")
Mar 23 13:09:32 archlinux dbus-daemon[638]: [system] Activation via systemd failed for unit 'dbus-org.freedesktop.Avahi.service': Unit dbus-org.freedesktop.Avahi.service not found.

Ennyi van, az upowerd-nél ez normális, mert ő nem kezel bind-et, ahogy olvastam, az avahi problémával meg senki nem foglalkozik, volt róla hibajegy. Viszont ezek mindkét esetben előjönnek, tehát nem releváns a probléma szempontjából.

Még annyit tennék hozzá, USB2.0 és 3.0 porton is próbáltam.

Van valami ötletetek?

(#5129) vinibali válasza Siriusb (#5128) üzenetére


vinibali
őstag

lsusb mutat eszközt az eltűnés után?

BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/

(#5130) Siriusb válasza vinibali (#5129) üzenetére


Siriusb
veterán

Igen.

(#5131) Frawly válasza Siriusb (#5128) üzenetére


Frawly
veterán

Milyen scanner pontosan, milyen drivert tettél fel hozzá?

(#5132) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Munkara hasznalt Arch gepen frissitettem, es ezeket kaptam:

1.)
:: Starting full system upgrade...
:: Replace gnome-themes-standard with extra/gnome-themes-extra? [Y/n] n

No-t nyomtam ra, jol tettem?

2.)

warning: could not get file information for usr/share/themes/Default/
warning: could not get file information for usr/share/themes/Default/gtk-3.0/
warning: could not get file information for usr/share/themes/Default/gtk-3.0/gtk-keys.css
warning: could not get file information for usr/share/themes/Emacs/
warning: could not get file information for usr/share/themes/Emacs/gtk-3.0/
warning: could not get file information for usr/share/themes/Emacs/gtk-3.0/gtk-keys.css

3.)

warning: /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf installed as /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf.pacnew

4.)

==> WARNING: Possibly missing firmware for module: aic94xx
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: wd719x

Melyikkel mi a dolgom?

A legutolso egy Western Digital SCSI es egy adaptec SAS kartya-rol szol.
Persze, egyik sincs a gepemben, viszont WD winyo az van.

Kossz!

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#5133) Frawly válasza Bici (#5132) üzenetére


Frawly
veterán

Rosszul tetted. A Yes-re kell nyomni. Nálam is előjött, a Y-t megadva neki sikerrel lement a frissítés, mindenféle hiba nélkül. Nem rontottál el semmit, futtasd újra a frissítést, meg fogja kérdezni újra, és most ezúttal egyezz bele a cserébe.

Ezzel a possibly missing firmware for module aic94xx és wd719x figyelmeztetéssel nem kell foglalkozni, ezt mindenkinél kiírja. Még a kezdeti időkben benne hagyták ezt a f4sságot az initramfs-generáló mkinitcpio szkriptben, ezért mióta Arch az Arch, ezt írogatja ki mindenkinek. Majd megszokod, mikor már 1000×-re látod minden kernel/systemd-frissítés után. Nem te vagy az első, akinek szúrja a szemét. Annyira alaptalan és annyira régi dolog, hogy lassan inkább mém lesz már belőle :D

[ Szerkesztve ]

(#5134) Bici válasza Frawly (#5133) üzenetére


Bici
félisten

Koszi!

Es a 2. 3. ponttal mit kezdjek?

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#5135) vinibali válasza Bici (#5134) üzenetére


vinibali
őstag

második a csomag fel nem rakása miatt történt, a harmadik meg az új konf miatt, ami a csomagban volt. semmi para, legközelebb ilyenkor mindig fogadd el az ajánlást, mert a csomag átkerült másik repoba/más néven fut tovább/összeolvasztották, stb...

BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/

(#5136) Bici válasza vinibali (#5135) üzenetére


Bici
félisten

Oks, koszi!

A 3. pont eseteben mindket file letezik.
A sima .conf az, amit en is szerkesztettem installkor (megismerem), az uj pacnew vegu pedig egy szoveggel teli nagyobb file.
Ezzel kell valamit tennem?

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#5137) Siriusb válasza Bici (#5136) üzenetére


Siriusb
veterán

Az ilyen konfigurációs fájlok nem íródnak felül, hogy az általad végzett módosítások ne vesszenek el. Amennyiben pl. verzióváltás miatt nem váltak idejétmúlttá a beállítások, sok teendőd nincs. Én mindig összehasonlítom és összefésülöm a két fájlt, hogy könnyebben nyomonkövethető legyen a fejlesztőtől érkező változ(tat)ás. Erre használhatod a vimdiff-et vagy a meld-et is akár.

(#5138) Bici válasza Siriusb (#5137) üzenetére


Bici
félisten

Ahh, ertem mar. Kossz!

A meld-et ismerem, hasznalom is.
Szerintem az en konfigjaimat belerakom az uj file-ba, mert szerintem csak annyi valtozott, hogy egy tonna magyarazo szoveget beleirtka a config-ba.
Azert vegignezem, hog nincs-e duplikacio, vagy ellentmondasos sor, de igy mar vagom a lenyeget.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#5139) Frawly válasza Bici (#5136) üzenetére


Frawly
veterán

Nem. A 3. pont független a gnome themestől. Ha normálisan működik a lightdm, akkor ne nyúlj hozzá. Érdekességnek összevetheted mi van az új .conf.pacnew fájlban, miben más, mint a te konfigod. Csak figyelmeztet, hogy az új csomagverzióban lévő .conf nem lép életbe automatikusan (nem akarja a te konfigolásodat automatán tönkretenni, felülírni), így ha mégis életbe szeretnéd léptetni, akkor a mostani .conf-ot nevezet át .conf.old-ra, az újat meg .conf.pacnew-ről .conf-ra.

A 2. pont viszont tényleg amiatt volt, hogy nem egyeztél bele a cserébe.

(#5140) Bici válasza Frawly (#5139) üzenetére


Bici
félisten

Kossz mindenkinek!

A ket lightdm config file-t mergeltem, es atvaltottam az uj csomagra, amire multkos ne,et mondtam.

Koszi a tippeket! :R

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#5141) csixy


csixy
addikt

Zen installerrel lett egy arch-om, UEFI rendszer, a többiek bootolják, csinálnék neki is egy kis helyet az efi partíción.

Ezt hogy kell gyógyítani?

user@csatipc ~]$ sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=esp --bootloader-id=arch_grub
[sudo] user jelszava:
Telepítés a(z) x86_64-efi platformhoz.
grub-install: hiba: „esp” egyszerűsített útvonalának lekérése sikertelen.
[user@csatipc ~]$

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5142) Frawly válasza csixy (#5141) üzenetére


Frawly
veterán

Az esp helyére /boot-ot adj meg, azt szokta így rövidíteni az Arch Wiki. Ha esetleg úgy sem menne (bár 99%, hogy menni fog), akkor a /boot/efi-t is meg lehet próbálni.

(#5143) csixy válasza Frawly (#5142) üzenetére


csixy
addikt

Köszönöm, sikerült! :R

és ezt a szeplőt hogy szedjem le? , mármint a kínját a spooky_aur adatbázissal
[root@csatipc user]# sudo pacman -Syyu
hiba: nem sikerült regisztrálni a(z) 'spooky_aur' adatbázist (az adatbázis már regisztrált)
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core 130,1 KiB 930K/s 00:00 [#####################################################################] 100%
extra 1603,6 KiB 1865K/s 00:01 [#####################################################################] 100%
community 4,2 MiB 4,32M/s 00:01 [#####################################################################] 100%
revenge_repo 36,9 KiB 738K/s 00:00 [#####################################################################] 100%
spooky_aur 5,4 KiB 0,00B/s 00:00 [#####################################################################] 100%
:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
nincs teendő
[root@csatipc user]#

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5144) csixy válasza csixy (#5143) üzenetére


csixy
addikt

Itt a root csak azért ragadt be véletlenül mert a grub updateléshez másképp nem tudtam felcsatolni a többi rendszerpartíciókat.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5145) Frawly válasza csixy (#5143) üzenetére


Frawly
veterán

Ezt a spooky tárolót (ez egyfajta külső PPA) az /etc/pacman.conf-ból tudod kiszedni, már ha nincs rá szükség. Ha mégis szükséged lenne rá, akkor nézd meg, hogy igényel-e hitelesítést. Vagy próbáld a pacman -Scc futtatásával a pacman cache-t teljesen kiüríteni, majd a pacman -Syu kiadásával frissítsed a csomagadatbázist, úgy már nem kéne hülyeséget írogatnia.

(#5146) csixy válasza Frawly (#5145) üzenetére


csixy
addikt

Köszönöm sikerült.
A spooky tároló kétszer volt beírva az /etc/pacman.conf-ba. Az egyiket kiollóztam.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5147) vargalex válasza csixy (#5146) üzenetére


vargalex
félisten

Miért kell egyébként ez a spooky repo?

Alex

(#5148) csixy válasza vargalex (#5147) üzenetére


csixy
addikt

Nem tudom zen telepítővel telepítettem arch linuxot . Nem tudom mi célt szolgál. Kodi is került bele, nem-e attól lett? Most, hogy kérdezeted Alex kutakodok a neten , de még nem jöttem rá. Vagy az AUR miatt lett?

Aha kezd derengeni.
Szóval a revenge installer készítőjét spookykidmm-nek hívják a nicknevén.

Hey I'm sorry I didn't see this earlier. spooky_aur was a repository I made specifically. It contains aur helpers, but I figured if one wanted pamac and pacaur, it would be better to serve them from a slimmer repository than the full revenge repo

Sent from my SAMSUNG-SM-G935A using Tapatalk

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5149) Frawly válasza csixy (#5148) üzenetére


Frawly
veterán

Ezért nem jó scriptekkel telepíteni. Franc tudja mi kerül bele, mitől nem fog működni, meg felhány egy csomó olyan csomagot, ami neked nem kell. Ha nincs bonyolító tényező, kész van az EFI partíció, vagy MBR boottal használod, nincs egész lemezes szoftveres titkosítás vagy LVM a háttértáron, ahová telepíted, ext4-et használsz, komplett fullos DE-t teszel fel mindjárt telepítés után pacman-nal, akkor elég könnyű telepíteni.

(#5150) eddie1978


eddie1978
aktív tag

Xfce, NFS share systemd mounttal DELL E7270. Egy ideje valamelyik frissítés óta a dokkolóról leválasztás után az egérmutatón kívül minden lefagy. Ha gyors vagyok, akkor még tudok egyet kattintani a whisker menüre hátha sikerül újraindítani, de utána semmi nem válaszol. Ekkor csak a hardware reset segít.

Logban mount bejegyzések vannak a reset előtt.

Ez a hálózat kimaradás (Ethernet-WiFi váltás) miatt lehet?

Az NFS share-hez van köze, mert ha nincs felcsatolva, akkor minden ok.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Arch Linux
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.