Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz Foglalt név #1332 üzenetére
Vegyük sorra, rendben.
Tehát szerinted az, amit itt írtál: [link] "400 évvel ezelőtt 1600 volt és nem 1870-ben.
Európában nem 1, hanem kb. 30% esélye volt, hogy tudtál olvasni. Mivel patriarchális társadalmakról beszélünk vélhetően ennél is nagyobb ha valaki b*zi volt." -> azt akarja jelenteni, hogy finom mosollyal azt akartad mondani, hogy "de ez az adat miért releváns az általam vitatott sületlen kijelentés tartalma szempontjából?"Szóval véletlenül sem utólagosan mosdatod, amit írsz, hanemezt kellett volna látnunk. Oké. Menjünk tovább.Mindeközben linkeltem én egy szakértők által becsült adatot, amit ti nem fogadtok el, bármiféle hivatkozás nélkül, ellenmenve bármilyen könyvnyomtatásról szóló cikknek.
Ez pl. ordas csúsztatás. Annyit írtam (kicsit bővebben kifejtve, mint most), hogy becsült adat, mert nem volt még statisztikai felmérés, ami alátámassza, továbbá sem időre, sem földrajzi egységre vonatkoztathatóan nem összevethető a két adat. Szeretnéd, hogy esetleg linkeljek neked a statisztika tudománytörténetéről tanulmányt? Hozzáteszem, hogy kikerestem ilyet, csak nem gondoltam annyira relevánsnak, hogy amúgy egy viszonylag ismert tényt, amire rámutattam az általad linkelt adat alapján, alátámasszak vele.Még egyszer, a linkelt, általad is leírt: becsült adattal pontosan kivel szerettél volna vitába szállni? Mert ha Csakazértis-sel, akkor oké, értem. A dabadab-féle eredeti adatlinkeléses hsz.-ben érdekes módon én ugyan semmi olyasmit nem olvasok, hogy a szó szoros értelmében bármennyire is alá akarná (számszerűleg) támasztani az általad vitatott "sületlen" állítást, de te - általam logikai bakugrásnak érzékelt módon,
valójában feltehetően ez volt a mesterterv- mégis összemostad a kettőt (dabadab adatát és a "sületlen" állításban írtakat, amelyeket nem ő írt), de igazából ugye azt akartad közölni, hogy nem releváns a "sületlen" állítás szempontjából az általa hozott adat. Ugye?Tehát bár a hozzászólásban linkeltem, hogy mivel vádoltál és ez miért volt valótlan, erre leírod, hogy nekem mit kéne csinálnom és hogy nekem nagy az arcom.
Nem volt előzetesen a részedről egy bedobott burkolt, több módon is értelmezhető (egyik sem hízelgő) vádaskodás, ugye? Vagy azt nekem viszont el kellene tűrnöm? Milyen alapon gondolod így?A szövegformázásnál többre tartanám, ha kevesebb valótlanság merülne fel részedről.
Ha van időm és lehetőségem, próbálom használni a szövegformázást a hozzászólásaimban, mint kifejezési eszközt, mert az a tapasztalatom, hogy segíti a strukturálás, kiemelés stb. a mondanivaló átadását. Ha ez a legkomolyabb érved, akkor inkább el kéne gondolkodnod azon, hogy mennyire vagy alkalmas bármilyen szintű vitára bárkivel is.
titkon érdekelne, hogy csak a vita kedvéért járatjátok-e le magatokat vagy van valami komolyabb személyes érdek a háttérben. (Bocs, csak ez a poszt-realizmus kezd fárasztó lenni.)
Amennyiben vetted a fáradságot (biztos vagyok abban, hogy persze nem vetted, lefoglal az, hogy keresed az agendát), hogy megnézd, a topikban eddig mihez szóltam hozzá, egy darab, általam humorosnak ítélt reakcióra reagáltam. Eddig sem foglaltam állást egyik, a topikban reprezentált tábor javára, ezután is megtartom magamnak az erre vonatkozó véleményemet. Itt is eredetileg annyi szándékom volt, hogy felhívjam a figyelmet egy (szerintem) logikai bakugrásra, de mint kiderült, mesterterv volt, utólag teljesen máshogy kell érteni, mint ahogyan eredetileg le lett írva. Úgyhogy bocs, megkövetlek."You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz Foglalt név #1323 üzenetére
Nem tudom, pontosan miért szeretnéd azt elhárítani, hogy két külön emberrel vitatkozol egy thread-ben és az egyik által írtakat (teljesen indokolatlanul) a másikon kéred számon, majd ezek után ezt próbálod elkenni. A becsületességhez (amire itt hivatkozol) ennek beismerése mondjuk hozzátartozna.
dabadab ugyanis nem Csakazértsem valóban "sületlen" állításának alátámasztására dobta be az adatot (valószínűleg csak azt akarta alátámasztani, hogy nem vezethető le egyenes emelkedéses időbeli összefüggés a nyomtatás elterjedése és az írni-olvasni tudás között). Talán ennyit fel kellene ismerni, pontosabban, illene felismerni.
Én már elég nagy arcot kezdek rólad feltételezni, aminek egyre kevésbé van alapja, a fentiek tükrében.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz Foglalt név #1313 üzenetére
Bocs, nem tudtam, hogy a saját hsz.-eidet sem követed vissza, természetesen megnézve, hogy kinek és mire válaszolsz. Ezt kellett volna csak.
Szerintem nem én kattintgatok és válaszolgatok random kettőnk közül.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
dabadab
titán
válasz Foglalt név #1305 üzenetére
Közben Tim82 elég jól összefoglalta, hogy mit is írtam meg mit nem.
Igen, 1870-es a legrégebbi adat, amit találtam (és ekkor már száz évvel vagyunk Mária Terézia Ratio Educationisa után) és ha akkor a népesség túlnyomó része még mindig analfabéta volt, akkor az elég jól mutatja, hogy az az állításod, miszerint a nyomtatás megjelenése mintegy automatikusan együttjár azzal, hogy az emberek megtanulnak írni-olvasni, nem igaz. (És egyébként ebből erősen feltételezhető, hogy az 1600-as években az az 1%-os arány nem állhat olyan nagyon messze a valóságtól (főleg, ha hozzávesszük, hogy ekkoriban Magyarországon az írásbeliség alapvetően írott latint jelentett) - de ha van konkrét, valamennyire megbízható számadatot, akkor semmiképpen se titkold el.)
Ennyit mondtam, ennél többet nem tudom, hogy miért akarsz belelátni.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Tim82
félisten
válasz Foglalt név #1305 üzenetére
dabadab egy 1870-es valós(nak mondható) és kifejezetten magyarországi adatot említett, Te pedig - úgy, hogy 1600-at ő meg se említette (idézem: "1870-ben (majd' fél évezreddel Gutenberg születése után)" -> Gutenberg valamikor 1393 és 1406 között születhetett, 1870 ahhoz képest kb. 470-480 évvel van később, ami megfelel a "majd' fél évezrednek"), azt az évszámot neked sikerült valahogy előzmény nélkül a képbe hoznod - egy interpolált számadatot Európa nyugati felére vonatkoztatva egy olyan időszakból, amire nem is lehetett még validálható statisztika.
-
Tim82
félisten
válasz Foglalt név #1289 üzenetére
Valószínűleg annak az az oka, hogy 1600-ra legfeljebb feltételezni/visszainterpolálni tud a statisztikatudomány (tekintve, hogy 1600 körül semmilyen formában nem létezett olyan felmérés, amivel valóban megtörténhetett volna az adatok értelmezhető és megbízható begyűjtése), a XIX. századból meg talán már vannak tényleges felmérések a témában (a statisztika alapvetően a XVIII. század második felében alakult ki, mint tudomány).
-
törölt tag
válasz Foglalt név #1297 üzenetére
Nem tanultál fizikát??? Te sem, szégyen ezért tévednek el a vonatok, és elütik szegény csigákat...
-
törölt tag
válasz Foglalt név #1289 üzenetére
Akkor történelem, az ókori görögök is palatábla segítségével tanultak, vagy azt akarod mondani hogy 1930 és 1600 között IPAD amit használtak az eltévedt vonaton????
Látom a logika nem az erőssége az úrnak, ha 1930 ban a legfejlettebb eszköz ez volt ilketve 3000 évvel ezelőtt is , akkor a köztes időszakban is az volt....Semmi gond egy karlenditest megér...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Foglalt név #1278 üzenetére
1930as években ugyan úgy tanították olvasni a népet mint 1600as években, aminek kb semmi köze nem volt a könyvekhez, onnan tudom mert apám akkor járt iskolába.
Úgy hívják palatábla és kréta....
Úgyhogy ismételten sikerült megfogni a lényeget....mint ahogyan magával a homoszexuális témával is, akik célpontot keresnek, és bűnbakot...
Kinek mi jutott..... -
dabadab
titán
válasz Foglalt név #1245 üzenetére
1870-ben (majd' fél évezreddel Gutenberg születése után) Magyarország (hat évnél idősebb) lakosságának 70%-a analfabéta volt.
DRM is theft
-
törölt tag
válasz Foglalt név #1245 üzenetére
Direkt primitív példát hoztam, nem akarom túl magasra rakni a lécet, de még így sem megy a holisztikus látásmód és ok okozati viszony
Szerinted ha más példát hozok fel, mint a női egyenjogúság, akkor abba is bele tudsz kötni, hiszen hát milyen dolog már a nők nem a fakanáll véget fogják.....
Te is megkaptad a lehetőséget, hogy bebizonyítsd mennyire vagy értelmes, sajnálom.
-
Szabi®
addikt
válasz Foglalt név #1086 üzenetére
Hamar el lehetne itt jutni a vitaalap szívcsakrájához, ha azok a bizonyos meleg emberek beszámolnának, hogy otthon amikor kiderült ami kiderült hogyan is álltak hozzájuk a "náci" "ávh"-s szülők. Mert a vádaskodás, elutasítás az megy nekik, ez egy tanult forma, lmbtq-s elemekre csoportokra jellemző ilyenfajta sz@rdobálás, de vajon belegondoltak abba egy percig is, hogy ők azokat is vádolják, akik miatt egyáltalán a világon vannak. Tehát van két rendes szülőm, akik az életüket végigdolgozták, végigküszködték, előállok a melegséggel, és ha ehhez nem tapsolnak, akkor én már nácinak fogom titulálni őket, szemetek és kirekesztőek lesznek ? Ez rohadt ijesztő. És ezt látjuk, ezek a formák ezt hozzák. Nem mi vagyunk homofóbok, hanem ők, a világgal szemben, minden normával szemben, bevádolják a normákat, hogy miért léteznek normák ? itt a "homofób" jelző értelmét is veszti, mert akik rám aggatják, pont ők rühellik az embereket, a heterókat, a társadalmat, a komplett országot.
Várhatom hogy a lányom 10 év múlva előáll ugyan ezekkel . . . és szemét leszek, náci leszek, kirekesztő, homofób stb. sz@rság amit az lmbtq-sok hordoznak magukban és továbbadnak erőszakosan.
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
válasz Foglalt név #1086 üzenetére
Nyilván értem, hogy amikor például arról van szó, hogy egy konkrét számadatot vagy mérési eredményt kell alátámasztani, akkor kell valami forrás hozzá. Viszont olyan kérdésekben, amikor valaki konkrétan a te saját önálló álláspontodra, érveidre, gondolataidra kíváncsi, akkor meg szerintem elég prosztó dolog odavágni pár linket, hogy nesze olvasgass.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
törölt tag
válasz Foglalt név #1038 üzenetére
Ez egy jó hír, hogy egy hetero, képes homofób viselkedést kiváltani, előbb utóbb talán még utálják magukat is a homofób zsenik
-
Narxis
nagyúr
válasz Foglalt név #830 üzenetére
Jaja. Legközelebb ne félj magadban tartani ezeket a bölcsességeket.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Narxis
nagyúr
válasz Foglalt név #828 üzenetére
Ez most roppantul szíven ütött.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
dabadab
titán
válasz Foglalt név #664 üzenetére
Én igen, meg javasoltam is, de le lettem oltva, hogy ilyen hülyeségekkel ne fárasszak senkit, ők ismerik AZ IGAZSÁGOT.
Úgy meg elég nehéz.
A "hagyományos családra" hivatkozva a papa-mama-gyerekek modellnél meg elég furcsa, ugyanis ez kifejezetten modern családi felállás, a "hagyományos" (ami Magyarországon alapvetően a feudális viszonyok között kialakult paraszti/jobbágyi réteg viszonyait jelenti) család a többgenerációs nagycsalád volt, aminek a gazdasági része is másként működött, a párválasztás is meg egy csomó minden egyéb dolog is.
DRM is theft
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 13. nap: SIFU
- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vicces képek
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- AMD RADEON RX 6700 XT PowerColor Red Devil
- Új Lenovo ThinkPad P16s Workstation Érintős LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6850U 32/1TB 680M 4GB FHD+
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- MSI RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
- Razer Blackshark v2 Pro Wireless White
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest