2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

RC autós blog - Strada EVO-lúció

Beszámoló a mozgalmas szeptember történéseiről: ha a sors úgy hozta, hát egyből a mély vízbe ugrottam!

[ ÚJ TESZT ]

Kínából „occón”

Eltelt egy „kis” idő, mióta utoljára jelentkeztem. Az egyik fórumtémában írtam, hogy a augusztus végén (20-án) lehalt a gyári motorszabályzó (ESC). Alapvetően terveztem a cseréjét, de csak akkor, amikor már felszedek némi tapasztalatot az alap felszereléssel. Ha a sors úgy hozta, hát egyből a mély vízbe ugrottam. Lényegében nulla tapasztalattal kezdtem neki a komplett fejlesztésnek. Azért mertem belevágni, mert elsőre nem a nagy gyártók, márkás és ennek megfelelően drága cuccait szereztem be, hanem „occó kínait”. Tudni kell, hogy mint minden, a távirányítós autók alkatrészei is a távol-keleten készülnek. És mivel ez drága hobbi a márkajelzéssel jó masszív felár is megy rájuk. És mivel Kína az Kína, megy a koppintás és olcsóért eladás is. Nyilván ezek a távol-keleti cuccok a maguk filléres áraival nem tudják azt, amit a nagyok, de ha mondjuk negyed áron tudja a felét annak, amit a neves cucc, akkor már jobb ár/értékben.

Először korábbi notebookakkus és egyéb vásárlási tapasztalataim miatt a DealExtreme-n próbálkoztam, onnan rendeltem egy masszívabb csomagot, akkukat, forrasztópákát és forrasztáshoz való kellékeket, vicces áron. Kicsit megszívtam, mert egyben rendeltem sok mindent, és addig nem jött meg a csomag, míg minden tételt elő nem kerítettek. Minden bizonnyal jobban jártam volna, ha egyenként rendelem meg őket, mert a DealExtreme ingyen szállít. Mindenesetre a 2000 forintos, 60 wattos páka, meg a 4300 forintos 4000 mAh-s Li-Po akkuk szerintem egész jó vételek még akkor is, ha a páka talán csak 40-50 wattos, az akku pedig 3300 mAh-ig tölthető.


DealExtreme, meglepően olcsó dolgok Kínából

Második körben az eBay-en is szétnéztem, és ott még durvább boltokat lehet találni. Csomó kínai cég hajtja ott az üzletet, gyakran a DealExtreme árai alatt. Nyilván van benne rizikó, mert előre kell utalni, de abban bíztam, hogy akinek tízezerszám van értékelése és 98-99% ebből pozitív, az csak nem lehet csaló. Így hát belekezdtem az eszelős rendelésbe. Tudni kell, hogy alapvetően semmi specifikus szerszámom és felszerelésem nem volt eddig, csak a gyertyakulcs, amit a Maverick Strada EVO-hoz adtak, pár bicajos imbusz és csavarhúzók, illetve egy korrektebb Imax B6 töltő, amit még az első autómhoz vettem 20 dolcsi magasságában a DealExtreme-en.


Rengeteg kínai árus található az eBay-en is

Ha már egyszer rendelek, akkor alaposan – gondoltam. A szabályzó halott volt, nem láttam értelmét a nemsokára úgyis cserélős mellé másikat venni, ezért komplett brushless set mellett döntöttem. Mivel tényleg meredek áron adták, egy 60 amperes szabályzóból és 8,5 körös motorból álló EZrun szettet rendeltem potom 15 000 forintért. Ennyi pénzből idehaza legfeljebb az egyik jött volna ki, de vannak százezer forint körüli készletek is, ami jócskán az én jelenlegi ingerküszöböm fölött van. Terveztem nagyobb kerekeket is, a hasmagasság és terepjáró képesség növelése végett, olyan 7500 forintért rendeltem a teljes négyes „traktorgumi” szettet. Mondani sem kell, hogy itthon ennyi pénzért két kerék jár. Az meg már végképp komédia, hogy amennyiből itt egy modellező imbuszt kapsz (kb. 1500-2000 forint), annyiból kijön négy. Kicsit elemeztem az itthon és Kínában kapható szervókat és miután az itthon 20 000 forint fölötti, nagy nyomatékú és gyors, fém fogaskerekes Hitec szervókat láttam 2000 forintért, természetesen a kosaramban landolt. Ha más nem, összehasonlítási alapnak jó lesz egy igazán komoly modellhez képest. Mivel folytak a gyári lengéscsillapítók, rendeltem a helyükre tunigosat a hazai ár feléért, 4500 forintért a négyet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.