2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pendrive kontra külső merevlemez

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Biztos, hogy a pendrive a megfelelő eszköz számunkra? Vagy van még esélyük a külső, 2.5"-os HDD-knek is?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető és magyarázat

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért vetem össze ezt a két eszközt, mivel teljesen más a felhasználási terület. Valóban így van, ezzel én is tisztában vagyok.

A pendrive kis helyet foglal, gyors és – viszonylag – kicsi a kapacitása, bár ez utóbbi kitétel manapság már eléggé felemás értelmezésű, hiszen 64 GB-os darabokat már egészen barátságos áron be lehet szerezni. USB 3 csatolóval, már 10-11.000 Ft között is találhatunk valamit. A legolcsóbb 128 GB-os termékek pedig 18-20.000 Ft körül beszerezhetők.

Természetesen, hogyha magasabb igényeink vannak, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.
Én nemrég jutottam hozzá egy Corsair Flash Voyager GT 64GB USB3 pendrive-hoz, ami, bár nem a leggyorsabb, de azért eléggé rendben van a sebessége és jelenleg a legolcsóbb 128GB-os eszközök árszintjén lehet beszerezni.

Ez lesz jelen írásom egyik főszereplője.

Egy külső merevlemez egészen más kategória. Legalábbis részben, hiszen a 3.5”-os egységek kizárólag adattárolásra valók, viszont a 2.5”-os változatok akár a pendrive-ot is helyettesíthetik, hiszen méretüknél fogva a hordozhatóság nem igazán nagy probléma. Természetesen a „tenyérnyi” méret és az „ujjnyi” méret nem ugyan az a kategória, de ettől még hordozható az előbbi is.

Ami egyértelmű hátrány, az a sérülékenység, hiszen egy merevlemezre vigyázni kell. Szállítás közben a rázkódás már nem okoz gondot manapság (tehát kikapcsolt állapotban), de egy akár 1 méteres esés is tönkrevághatja.

Emellett a sebességük is jóval kisebb ezeknek, hiszen a mozgó alkatrészek nem lehetnek olyan gyorsak, mint egy NAND Flash modulokból felépülő pendrive. Legalábbis ez az elmélet.
A nemrég beszerzett Samsung M3 Portable 1.5TB USB3 meghajtó a 2.5”-os kategóriába tartozik, de csak adattárolásra lesz használva (noti mellé ez a jó méret).

Azzal, gondolom, mindenki tisztában van, hogy a Samsung eladta a merevlemez üzletágat a Seagate-nek. Éppen ezért ez jó eséllyel egy raktáron maradt eszköz, amit – valószínűleg pont ezért – nagyon jó áron lehet beszerezni.

Jelenleg az 1TB-os meghajtók 20-25.000 Ft körül vannak, de a fent említett darab is belefért ebbe az árkategóriába, ezért is esett erre a választás.

Gondolom, ebből már kiderült, hogy ő lesz írásom másik főszereplője.

Természetesen elvégeztem néhány tesztet már csak azért is, mert kíváncsi voltam az eszközök teljesítményére.
Mielőtt az eredményeket elétek tárnám, nem árt ismertetnem a „tesztkörnyezetet”, függetlenül attól, hogy ez az írás nem tesztnek készült és nem is ez a lényege.
A gép kissé már elavultnak minősül, de az eredményeket ez nem fogja befolyásolni (szerintem), mivel a szűk keresztmetszet sok másik gépben is jelen van.

Alaplap: Gigabyte GA-X58A-UD5
Processzor: Intel i7-930@3.36GHz 1.05V
Memória: 3x2GB Mushkin Redline 1600MHz CL6
Merevlemez: WD Black 1TB
2xWD RE4 1TB RAID 1 (Mirror)
Tápegység: Corsair AX 650

Ami nem lett felsorolva, az jelen írás szempontjából érdektelen, viszont ami számít, az a háttértár, ugyanis nincs a gépben SSD, valamint az alaplap USB3 vezérlője is „külső” egység, tehát nem natív USB3 támogatásról beszélhetünk (az alaplapon alkalmazott NEC chip a maga idejében nagyon jónak minősült).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • SOS USB töltő

    Ez csak egy rögtönzött szerkezet egy hétvégi bográcsoláshoz, nem is sokáig bírta, de a célnak megfelelt egy darabig.

  • Olcsó pendrive-nak híg a leve...

    Beleástam magam a 32GB-os Toshiba pendrive-hamisítványok rejtelmeibe, csak sajnos, hogy a szerzett tapasztalatokért a saját, eredeti darabommal fizettem...

  • Verbatim Store'n'Go' OTG 32GB USB 3.0

    Itt a Verbatim megoldása arra, ha mindig akkor marad otthon az OTG kábel, mikor épp szükség lenne rá.

  • Maxell D-USB - az OTG képes pendrive

    Dual pendrive - USB és microUSB csatlakozóval szerelve: ár-érték arányban jó választás.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.