Pendrive kontra külső merevlemez

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2014-08-25 08:00

Biztos, hogy a pendrive a megfelelő eszköz számunkra? Vagy van még esélyük a külső, 2.5"-os HDD-knek is?

Kulcsszavak: . Pendrivekülső HDDmérésbenchmarkusb

[ Új teszt ]

Bevezető és magyarázat

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért vetem össze ezt a két eszközt, mivel teljesen más a felhasználási terület. Valóban így van, ezzel én is tisztában vagyok.

A pendrive kis helyet foglal, gyors és – viszonylag – kicsi a kapacitása, bár ez utóbbi kitétel manapság már eléggé felemás értelmezésű, hiszen 64 GB-os darabokat már egészen barátságos áron be lehet szerezni. USB 3 csatolóval, már 10-11.000 Ft között is találhatunk valamit. A legolcsóbb 128 GB-os termékek pedig 18-20.000 Ft körül beszerezhetők.

Természetesen, hogyha magasabb igényeink vannak, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.
Én nemrég jutottam hozzá egy Corsair Flash Voyager GT 64GB USB3 pendrive-hoz, ami, bár nem a leggyorsabb, de azért eléggé rendben van a sebessége és jelenleg a legolcsóbb 128GB-os eszközök árszintjén lehet beszerezni.

Ez lesz jelen írásom egyik főszereplője.

Egy külső merevlemez egészen más kategória. Legalábbis részben, hiszen a 3.5”-os egységek kizárólag adattárolásra valók, viszont a 2.5”-os változatok akár a pendrive-ot is helyettesíthetik, hiszen méretüknél fogva a hordozhatóság nem igazán nagy probléma. Természetesen a „tenyérnyi” méret és az „ujjnyi” méret nem ugyan az a kategória, de ettől még hordozható az előbbi is.

Ami egyértelmű hátrány, az a sérülékenység, hiszen egy merevlemezre vigyázni kell. Szállítás közben a rázkódás már nem okoz gondot manapság (tehát kikapcsolt állapotban), de egy akár 1 méteres esés is tönkrevághatja.

Emellett a sebességük is jóval kisebb ezeknek, hiszen a mozgó alkatrészek nem lehetnek olyan gyorsak, mint egy NAND Flash modulokból felépülő pendrive. Legalábbis ez az elmélet.
A nemrég beszerzett Samsung M3 Portable 1.5TB USB3 meghajtó a 2.5”-os kategóriába tartozik, de csak adattárolásra lesz használva (noti mellé ez a jó méret).

Azzal, gondolom, mindenki tisztában van, hogy a Samsung eladta a merevlemez üzletágat a Seagate-nek. Éppen ezért ez jó eséllyel egy raktáron maradt eszköz, amit – valószínűleg pont ezért – nagyon jó áron lehet beszerezni.

Jelenleg az 1TB-os meghajtók 20-25.000 Ft körül vannak, de a fent említett darab is belefért ebbe az árkategóriába, ezért is esett erre a választás.

Gondolom, ebből már kiderült, hogy ő lesz írásom másik főszereplője.

Természetesen elvégeztem néhány tesztet már csak azért is, mert kíváncsi voltam az eszközök teljesítményére.
Mielőtt az eredményeket elétek tárnám, nem árt ismertetnem a „tesztkörnyezetet”, függetlenül attól, hogy ez az írás nem tesztnek készült és nem is ez a lényege.
A gép kissé már elavultnak minősül, de az eredményeket ez nem fogja befolyásolni (szerintem), mivel a szűk keresztmetszet sok másik gépben is jelen van.

Alaplap: Gigabyte GA-X58A-UD5
Processzor: Intel i7-930@3.36GHz 1.05V
Memória: 3x2GB Mushkin Redline 1600MHz CL6
Merevlemez: WD Black 1TB
2xWD RE4 1TB RAID 1 (Mirror)
Tápegység: Corsair AX 650

Ami nem lett felsorolva, az jelen írás szempontjából érdektelen, viszont ami számít, az a háttértár, ugyanis nincs a gépben SSD, valamint az alaplap USB3 vezérlője is „külső” egység, tehát nem natív USB3 támogatásról beszélhetünk (az alaplapon alkalmazott NEC chip a maga idejében nagyon jónak minősült).

Mérések

A RAID kötet több részre van particionálva és eléggé tele is van, de ez volt az alap, ezért ezen is lefuttattam pár tesztet. Semmi extra, csak egy kis Crystal Disk Mark

és egy kis ATTO Disk Benchmark.

Úgy gondoltam, hogy a tesztalanyok eredményeit felváltva fogom közölni, a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.

Crystal Disk Mark USB3

Pendrive

Merevlemez

ATTO Disk benchmark USB3

Pendrive

Merevlemez

Eléggé érdekes eredményeket kaptam, ugyanis a merevlemez, nem, hogy lassabb, de sok esetben gyorsabb is, mint a felsőkategóriás pendrive. Leginkább írási sebesség esetén.
Azt pedig mindenképpen meg kell említenem, hogy a Corsair írási sebessége Crystal 512K alatt irreálisan lassú, de ez – sajnos – nem mérési hiba.

Ugyan ezeket a méréseket elvégeztem USB2 csatolóval is.

Crystal Disk Mark USB2

Pendrive

Merevlemez

ATTO Disk benchmark USB2

Pendrive

Merevlemez

Az eredmény kísértetiesen hasonlít az előzőekre, így elkezdhetjük kizárni a tévedést.

Csináltam még egy egyszerű másolást is, amit elméletileg erősen befolyásol a merevlemez teljesítménye. Ezt a „mérést” nem vittem túlzásba, mindössze a Total Commander értékeit mentettem le, miközben egy méretes (12GB) MKV filmet másolgattam ide-oda úgy, hogy az eszközök az USB3 csatolón ültek.

Total Commander írás

Pendrive

Merevlemez

Total Commander olvasás

Pendrive

Merevlemez

A pendrive-ra írás közben a gép eléggé érdekesen viselkedett. Nem, vagy késve reagált a parancsokra (képernyőkép mentése) és ezt minden esetben tapasztaltam (3 próbálkozás), de más esetben ez nem fordult elő.

Konklúzió

Finoman szólva is váratlan eredmény született, ugyanis a gépben lévő merevlemezek negatív hatása látszólag csak a pendrive-ot sújtotta, ami ugye nem valószínű.

Mivel az utolsó mérésnél egy nagy file-ról volt szó, még menthetjük az eredményt azzal, hogy sok kis állomány esetén a pendrive fog jobban teljesíteni, de a korábbi teszteredmények alapján ebben egyáltalán nem vagyok biztos (nem tervezem ilyen mérés elvégzését).

Ami az igazán megdöbbentő az az, hogy a pendrive hozza a várt eredményeket (kivéve az 512K írás esetén), de a merevlemez mindent összevetve tartja vele a lépést, pedig ez csak egy 2.5”-os eszköz, még akkor is, ha ez egy 7200-as fordulatú darab, ami egyáltalán nem biztos, mert sehol sem találtam erre utalást.

Aki csak a tárhely miatt venne olcsó, nagy kapacitású pendrive-ot, annak mindenképpen érdemes elgondolkodni helyette egy jóval nagyobb kapacitású, de – ezek szerint – nem lassabb külső merevlemez megvásárlásán. Természetesen itt sem a legolcsóbbat kell megvenni, bár ebben az esetben ez mégis igaz, de egy kifutott termékről van szó. Úgy gondolom, hogy ebben az árban bármelyik jó nevű gyártó 1TB-os meghajtójával jól járunk, bár én a tényleges gyártók termékeiből válogatnék (HGST, Seagate, Toshiba, WD).

Mivel a Corsair – egyáltalán nem olcsó – pendrive-ja a merevlemezhez képest nem szerepelt jól, azt kell mondanom, hogy a pendrive-nak még mindig csak akkor van létjogosultsága, ha gyakran szállítunk ide-oda adatokat és emiatt fontos, hogy strapabíró legyen az adott eszköz.
Persze az is igaz, hogy nem kell feltétlenül dobálni a cuccot, de véletlenül bármikor gravitálódhat az adattárolónk.

A végkövetkeztetés az, hogy bármennyire is fejlődnek a memória alapú meghajtók és bármennyire is csökken az áruk, külső meghajtóként még mindig reális alternatíva a HDD, hiszen azok is fejlődnek és a teljesítményüket nem fogja vissza adott esetben az USB3-as csatoló. Más kérdés, hogy elméletileg a pendrive-okat sem fogja vissza.