2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

WD 1TB-os merevlemezek tesztje

Kéket, zöldet, pirosat? Melyik mire jók és milyen gyorsak a a jelenleg kapható 1TB méretű WD merevlemezek?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Sokszor megkérdezik tőlem azt, hogy ilyen olyan gépbe vagy eszközbe milyen merevlemezt vegyenek. Legtöbben nem tudják, mit is jelentenek egyáltalán a Western Digital merevlemezein a szín jelölések.
Ez a kis cikk a jelenleg kapható 1TB méretű WD merevlemezeket mutatja be röviden tesztekkel.

Nem volt cél halálosan komoly tesztet készíteni, nem is megyek bele a részletekbe. Zajszintet is csak "füllel" mértem. Hőmérsékletet pedig egy kicsi kínai infrás mérővel, illetve a merevlemez saját beépített szenzorával ami nem tudni mennyire mutat valós képet.

A tesztből sajnos kimarad a Black széria, ezt amint, tudom pótolom. Valamint az RE, Velociraptor és egyéb szerverbe szánt merevlemezek sem szerepelnek mivel ezek nem képviselnek átlagot egy asztali gépbe.

A résztvevők:

WD10EFRX Red
WD10EZEX Blue
WD10EZRX Green
WD10PURX Purple

Tesztkörnyezet 1.
Asus AM1M-A alaplap
AMD Athlon 5350, 2200 MHz (21 x 105), passzív Noctua hűtéssel
2x4Gb DDR3 1600 RAM
60w paneltáp
OCZ Vertex 3 rendszermeghajtónak

Tesztkörnyezet 2.

Tyan Thunder i5100
2xXeon E5440
4x8Gb DDR2 667 ECC REG
600w FSP
Samsung Evo 850 rendszermeghatjónak és WD30EZRX tárolónak
Sapphire HD7770 1Gb
Dawicontrol DC-4300 Sata2 PCIX RAID vezérlő

A tesztet végző fő első gép teljes egészében passzív hűtésű, így a zajszintet is könnyebben meg tudtam ítélni, de mivel füllel történt a megállapítás, ezért a teszt ezen része szubjektív.
A második tesztgép csak az eredmények ellenőrzését szolgálta, itt megállapítást nyert, hogy SATA2 és SATA3 módok között mérési hibahatáron belül van eltérés azaz ilyen merevlemezeknél nem éri hátrány azokat akik valamiért SATA2-es módban használnák.

A merevlemezek mindegyike teljesen új, a HDtune tesztet létrehozott partíciók nélkül csináltam. A Crystalmark esetén meg partíciót hoztam létre a Windows alapbeállításaival. Az eredmények mindegyike eltérő lehet más konfigurációkban de arányaiban összehasonlításra megfelelő. Elérési idő tesztre HD Sentinelt választottam, mivel a HDTune eredményei nem voltak értékelhetőek.

Na akkor lássuk a résztvevőket és az egyéni eredményeiket, lapozzanak kérem!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.