2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hétkezdős Intel Xeon CPU tuning

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Meglessük, hogy a szerverekbe szánt Xeon CPU vajon mennyire tuningbarát?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Mostani cikkem bevezetőjében egészen 1995-be szeretnélek vissza kalauzolni titeket, mert akkor mutatta be az Intel a Pentium PRO CPU családot, s ezzel megalkotva egy olyan CPU szériát, ami kifejezetten a szerverekbe lettek szánva.
Innentől kezdve az Intel a szerverekbe „speciális” a desktop CPU-któl valamiben eltérő, többet tudó CPU-kat készített a szervereibe. Ezek az eltérések vagy annyit tartalmaztak, hogy működtek multiprocesszoros üzemmódban, azaz egy alaplapba 2 vagy még több processzor is működhetett egyszerre, vagy több gyorstárat kaptak, mint Desktop társaik, esetleg valamilyen SIMD utasításkészlettel lettek kibővítve, minden szériának megvolt a különlegessége.
Lássuk csak a Pentium PRO-t! Ezek voltak az első processzorok, amik elsőként tartalmazták magában a tokozáson belül az L2 Cache memóriát. Ráadásul elég sokat, a legerősebb modellek egészen 1MB gyorstárat kaptak.

1998-ban pedig a Pentium II CPU-k „xeonosított” változatai jelentek meg, amik azon kívül, hogy nem a SLOT1 tokozást kapták, mint az asztali gépek Pentium II-es CPU-i, hanem a SLOT2-t, szintén több Cache-el rendelkeztek, akár 2MB-ot is tartalmazhattak. Az 1999-ben megjelenő Pentium III Xeonok is még ezt a tokozást kapták, viszont órajelük tovább skálázódott, úgy, mint a desktop Pentium III-asok.

Aztán ki ne emlékezne a Tualatin magos Pentium III-S-re amik, máig elég népszerűek, s teljesítményük olyan magas volt, hogy lenyomták a korai Pentium 4-eket, s annak ellenére, hogy ezek a CPU-k többet üzemeltek otthoni PC-kben, mint szerverekbe, annak ellenére azok a CPU-k akkor is szerverekbe készültek hivatalosan.

A Pentium4-eseknek is megvolt a Xeonos szériája, amik eleinte Socket603-ba, majd a Socket604-be passzoltak. Továbbá az Intel úgy döntött, hogy innentől kezdve a Xeonok nevéből elhagyja a Pentium nevet.
Mivel a Pentium4-es CPU-k nem támogatják a Dual üzemmódot, így ezek a NetBurst architekturális Xeonoknak alap, hogy támogatniuk kellett, sőt, voltak olyan példányok is, amik támogatták a 64bites utasításkészletet is.

Itt látható, egy mezei Pentium4-es CPU S478-as tokozással, tőle jobbra egy S604-es Xeon, és jobb oldalt légszélül egy szintén S604-es Xeon MP, ami kifejezetten 4 processzoros szerverekbe kaphat csak helyet

Amikor megjelent az LGA775-ös tokozás, s hozzájuk tartozó 775-ös CPU-k, a Xeonoknál is megtörtént a foglalatváltás, s 2006-ban debütált az LGA771 foglalat is.

Bal oldalt alulról látható az LGA771-es tokozású Xeon, jobbra tőle egy mezei LGA775-ös tokozású desktop CPU

Telt múlt szép lassan az idő, de az LGA775 illetve szerver fronton az LGA771 csak nem akart kikopni, akkor még nem ám úgy volt, mint manapság, hogy sarkítva de egy évbe 3 CPU foglalatváltás is történik Inteléknél. De aztán 2008-ban mégis csak leváltásra került, a máig igen népszerű foglalat, hisz jött a Nehalem és az I7, de még az I7 hajnalán úgy döntött az Intel, hogy kiadja a legerősebb Core2-es CPU-t, a QX9775-öt, (az X az Extreme Editiont jelöli) de ez a CPU az akkor aktuális szerver CPU-k tokozásába passzolt, az LGA771-be

Extreme Edition, és LGA771? Érdekes párosítás! És ezt a párosítást az Intel Skulltrail platformnak álmodta meg. Az eköré a platform köré épülő Intel D5400XS alaplap eredetileg ennek a QX9775-nek lett szánva, ráadásul elég kellemes tuning potenciállal is rendelkezik. De az alaplap úgy lett felkészítve, hogy a többi LGA771-es foglalatú Xeonnal is megbirkózzon, Tehát a Skulltraillal ötvözte a gyártó a Desktop és a szerver CPU-k előnyeit. Azaz egyszerre akár 2 Xeon CPU használata, illetve ezek mellé társítható a speckó FB-DIMM memória modul, de ezeket, a processzorokat akár szanaszét is húzhatjuk. És így el is érkeztünk a jelenlegi cikk főszereplőjéhez, ami
Nem más, mint egy Intel D5400XS alaplap, és az ebbe passzoló LGA771 tokozású Xeon X3363 CPU

Itt látható az alaplap

Ez pedig a CPU

Látható, hogy az alaplapon ott virít a 2 CPU foglalat, a 4db 16X PCI Express, hogy tudjunk Quad SLI-t vagy Quad CF-et kiépíteni, ehhez segédkezik, hogy legyen elég PCIe sávszél, az NF100-as vezérlő chip is, ami a dél híd mellett kapott helyet az alatt a méretes helyen elterülő hűtőborda alatt, éslátható a CPU foglalatok mellett a 4db FB-DIMM foglalat!

Ha már itt járunk az FB-DIMM-nél, akkor ejtsünk pár szót róla, itt egy kicsit óvatos lennék, mert lehet hogy a tudásom, nem teljesen pontos, de ha valami rosszat írok, akkor majd kérlek javítsatok ki!
Az Intel az FB-DIMM memóriákkal oldotta meg azt, hogy maga a memória modul közvetlen eléri a CPU-t, így kihagyva az északi hidat. Továbbá támogatja a Quad Channelt is, Ezt azért hozta létre, hogy, ha a szerver számítógépben hardver hiba történik, akkor azt leállítás nélkül lehessen cserélni. Viszont ennek, ára van, hiszen minden egyes memória modult külön címez meg a CPU, minél több a memória modul, annál lassabb a memóriakezelés, 2-4 modulnál még nincs gáz, de ha 10-12 memória modult akarunk használni, a memóriakezelés nagyon lelassul, ezt próbálja ellensúlyozni a Quad Channel.
Továbbá azért sem volt lehetséges „mezei” DDR2 vagy DDR3 RAM-al megoldani a Skulltrail platformot, mert ehhez át kellett volna tervezni a chipkészletet.
Továbbá akkor csak 1 FSB-n kellett volna osztoznia a 2 CPU-nak, ami sokszor az asztali CPU-knál is limitáló tényezővé vált. Ezért mindenképpen 2 külön rendszerbusz kell, amit viszont csak olyan memóriák szolgálhatnak ki,(nagy adatforgalomra gondolok), amik egyszerre tudnak írni is, és olvasni is! És ha már itt járunk, megjegyezném, hogy az AMD-nél az 1 "FSB" és asztali (ECC-s) DDR2 RAM azért is volt lehetséges, mert ott már volt Hyper Transport, ami működött 2 CPU között is.

Az X3363-as CPU, lényegében nem más, mint egy Core2 Q9550, azaz órajele 2, 83GHz, ehhez 8, 5-es szorzót és 333MHz-es (1333MHz-es külső) FSB-t használ, és a C0 steppingre épül
Érdekessége, hogy annak ellenére, hogy Xeon, és LGA771-es tokozást kapta, nem támogatja a multiprocesszoros üzemmódot, azaz csak önmagába lehet használni

Bekapcs után egyből a BIOS túlhajtási lehetőségeivel ismerkedtem, már csak azért is, mert az Intel korábban nem igazán adott lehetőséget az alaplapjain (kivétel az I975X Bad Axe) tehát ebben az Intel annyira nem tapasztalt, szóval nagyon kíváncsi voltam, mik a lehetőségek!

Lényegében túl sok minden nincs, tudunk CPU-nak feszültséget emelni, az északi hídnak és a Front Side Bus-nak feszültséget emelni (amire nem volt szükség a teszt alatt) továbbá tudunk szorzót, és ami a legfontosabb, FSB-t állítani. És ennyi… Hát meglátjuk, ez mihez lesz elegendő

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.