2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Opteron CPU nem hétköznapi tuningja

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy Opteron 175-s CPU-t fogok megnézni mit bír

[ ÚJ TESZT ]

Ismerkedés a CPU-val

Ebben a bemutatómban ismét tuningolni fogok! Méghozzá egy Socket 939 tokozású két magos Opteron CPU-t fogok megnézni, mit bír!

De mit is kell Tudni a Socket 939-ről és a tesztben szereplő Opteronról? Hát akkor kezdjük ezzel, illetve egy kis előzménnyel.
Az AMD 2003 őszén dobta piacra a S754 tokozású Athlon 64-es CPU-t. Ez a Platform épült elsőnek a K8-as architektúrára, ami a korábbi K7-hez rengeteg újítást hozott. Az AMD a K8-as platformjánál az FSB-t azaz a Front Side Bus-t egy az egybe „kukázta” és helyette bevezette a Hyper Transport-ot, ami közvetlen kapcsolatot kínált a CPU és a memória között. Ez a csatorna kezdetben 800MHz-en járt. Továbbá ennél a platformnál jelent meg az AMD-nél először a CPU-ba integrált memóriavezérlő is, illetve ezek a CPU-k támogatták elsőnek a 64bites utasításkészletet, és végre megjelent az SSE2-es utasítás készlet is.
Az AMD ennek a S754-es tokozású processzoroknak nem adott túl hosszú életciklust, mert nem egész 1 év múlva már dobta is piacra a Socket939 tokozást. Itt tovább emelték a Hyper Transport órajelét 1000MHz-re, és végre támogatták ezek a CPU-k a Dual Channel memóriakezelést, (mert ugye itt már a CPU-nak kell támogatnia a Dual Channelt, hisz a CPU-ban van a memóriavezérlő) és a SIMD utasításkészleteket kibővítették immár az SSE3-al is.

Kezdetben a Socket 939-es CPU-k mind egy maggal rendelkeztek, de a platform megjelenése után egy évvel, azaz 2005-ben piacra kerültek két magos, szintén 939 tűs CPU-k is, azaz megjelentek az AMD Athlon 64 X2 processzorok. Ezekből van olyan, amiben magonként 512KB L2 gyorstár van, így tehát összesen 2X512KB, azaz 1MB a cache mérete a CPU-ban, illetve létezik olyan is, amiben 1MB L2 cache jut egy magra, ebben az esetben egyértelmű, hogy összesen 2MB az L2 mérete összesen.

Az AMD ebben az időben próbálkozott szerver fronton is villantani, és szintén 2005-ben piacra dobta az Opteront. A 939 tűs Opteronok mind egy utas szerverekbe lettek szánva, és felépítésük teljesen megegyezik Athlon társaikkal szemben. Az Opteronokban viszont minden esetben magonként 1MB L2 cache van. Illetve annyi pluszt lehet írni az Opteronok javára, hogy ezek valószínűleg válogatott processzorok, azaz törekedtek az AMD mérnökei, arra hogy az Opteronok lehetőleg kisebb feszültségen is tudják ugyanazt az órajelet, mint Athlon társaik, és ez által némileg kevesebbet is fogyaszthatnak, illetve kevésbé melegedhetnek.
Viszont, hogy nincs eltérés az 1 utas szerverekbe szánt Opteronok és Athlonok közt, ez nekünk átlagfelhasználóknak is nagyon jó, mert annak ellenére, hogy az alaplapgyártók nem tesztelték a alaplapjaikat ezekkel, a processzorokkal, az esetek nagy többségében mégis simán működésre bírhatók ezek, az egy utas szerverekbe szánt Opteronok bármilyen mezei Socket 939-es alaplapban.

Szóval az egy utas Opteronokból a következő típusjelzésűek készültek: 165, 170, 175, 180 és a 185
A legkisebb, azaz a 165-s 1, 8GHz-es órajellel rendelkezik, a legerősebb, a 185-ös pedig a 2, 6GHz-es.
Én egy Opteron 175-höz jutottam hozzá, aminek 2, 2GHz-es az órajele. Ezt a CPU-t kemküldte nekem Angliából. Ez a 175-ös váltotta fel a korábbi 170-es modellemet:

A hosszú utat sajnos megviselte a CPU egyik lába, és eléggé elgörbült, s sajnos mikor másodjára raktam bele az alaplapomba, ki is törött az egyik láb. De szerencsére Helkis barátom jártas a témában, és tud lábat pótolni

Na szóval Ennek a 175-s Opteron CPU tuningját fogom bemutatni nektek!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.