2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Intel Pentium E5400 vs i3-2120 párbaj

Az Intel Core 2 szériát leváltó Core i3 nagy javulást hozott teljesítmény terén. De mennyi is az annyi?

[ ÚJ TESZT ]

AIDA64, CINEBENCH, IntelBurnTest

AIDA64
Az első szintetikus tesztprogram az AIDA64 volt, ahol 3 sebességmérő tesztet futtattam le. Az elsőnek a memória (RAM) olvasási sebességét mértem le mindkét rendszerben. Itt (és még néhány alkalommal) rendelkezésemre állt az Intel Pentium E5400 tuningolt (3,2 GHz) eredménye is.

Látható, hogy a tuning is segített, az új processzor esetén pedig több mint a háromszorosára nőtt a sebesség, a 20 GB/s-ot súrolja alulról. Ez azért elég látványos különbség. 312% a javulás, nem semmi!

A következő mérés is AIDA64-gyel történt, a CPU Queen nevű beépített sebességmérőt futtattam háromszor, és átlagoltam az eredményt.

Kitűnik, hogy egy kis tuning itt is segít, a hatalmas változást azonban ismételten az új proci hozza. Körülbelül kétszeres a sebességkülönbség, utcahosszal vezet az i3-2120.

A harmadik és egyben utolsó AIDA64-gyel végzett mérés a beépített FPU VP8 teszt, a tuningolt E5400 ismét színre lép.

Úgy tűnik, mivel végül is ez is egy processzor tesztelő benchmark, itt is, hasonlóan az előzőekhez, kétszeres (215%) az előnye az i3-as központi egységnek az E5400-assal szemben.

CINEBENCH
A második mérőprogram a CINEBENCH R15 64 bites változata volt, itt is rendelkezésre állt a tuningolt Pentium E5400 eredménye. Minden mérést háromszor ismételtem meg, a diagramokon a három eredmény átlaga látható.

Az első esetben minden szál és mag aktív volt, míg a második esetben csak egy magon futott a teszt, HyperThreading nélkül. Amikor az összes mag és szál aktív, körülbelül kétszeres (214%) az előnye az új procinak, egy maggal és egy szálon nagyjából 53%-kal gyorsabb a Core i3-2120. Az E5400-on a tuning segít kicsit, de érdemesebb inkább az erősebb processzorra váltani.

A CINEBENCH-ben található videokártya sebességmérő teszt is, kíváncsiságból azt is lefuttattam.

Meglátszik, hogy CPU-limit van az AMD HD 7770 esetén akkor, amikor az E5400 van a színen, mert a kb. 17%-nyi tuning 17%-ot segít. Az igazi előrelépést az i3-2120 hozza, ami másfélszer annyi FPS-t képes kisajtolni a videokártyából, így 58% az előnye.

IntelBurnTest
A következő tesztelőprogram, az IntelBurnTest segítségével a rendszer stabilitását is lehet vizsgálni. Azt nem tudom, hogy AMD processzorok tesztelésére is alkalmas-e, nem próbáltam, mivel évek óta nincs AMD procim. Tíz alkalommal futtattam le Normal módban, a grafikonon az átlagolt eredmény látható.

Két és félszer akkora a teljesítménye az i3-nak, bár a gyári Intel által megadott (21,6 és 52,8) számoktól elmarad. Valószínűleg ez egy nagyon speciális tesztkörnyezetben lett elérve a legjobb alaplapok és RAM-ok használatával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.