2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Intel Pentium E5400 vs i3-2120 párbaj

Az Intel Core 2 szériát leváltó Core i3 nagy javulást hozott teljesítmény terén. De mennyi is az annyi?

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés, érdekességek

Összegzés
Végére érkeztem az elemzésnek. A végső diagramon kétféle eredményt tüntettem fel. Az első a szintetikus tesztek eredménye. Ott a százalékbeli különbségeket vettem alapul. A játékoknál pedig összeadtam az átlag FPS-eket, és azok különbsége volt a számítás alapja. Így alakult ki a végeredmény. Érdekességképpen az minimum játék FPS-eket figyelembe véve 69% a különbség.

Úgy gondolom megérte váltani, mivel a szintetikus tesztek alapján kétszeres a gyorsulás, ami a gyorsabb memóriának, a jobb memóriakezelésnek és a jóval erősebb processzornak köszönhető. A HyperThreading sem elhanyagolható, mivel kb. 30% javulást hoz a két mag mellé. A játékokban is nyugodtan maximálisra vehetek ezentúl minden beállítást, nem lesz akadás, szaggatás, microlag. Remélhetőleg az elkövetkező pár évben hű társam lesz az új AMD HD 7770 és a Core i3 2120.

Érdekességek
Ugyan a tesztben a 30 FPS-korlát miatt nem szerepelnek, de az NFS Rivals és az NFS Run az E5400-as társaságában néha durván beszaggatott, és volt, amikor 15-18 FPS-t is alig bírt kisajtolni magából a rendszer. Mindkét játékban megszűnt ez a jelenség az i3 segítségével, betonstabil 30 FPS-sel fut mindkét autós őrület, ráadásul a Fraps videofelvételének elindítása után sem esik 25 FPS alá, azaz van még tartalék a rendszerben.

A Virtualdub progit néha feliratok ráégetésére szoktam használni, korábban 11 percig tartott egy közel azonos méretű videofájlt esetén a folyamat, míg most 6 perc sem kell neki. Ez is jelentős javulásnak tekinthető.

A GPU-Z progival figyeltem néhány játéknál a videokártya kihasználtságát. Míg az E5400 használatával legtöbbször 50% és 70% között ingadoztak az értékek, addig az i3 folyamatosan 90% körül tartja a kihasználtságát a GPU-nak. Ez is mutatja, hogy jobban ki van hajtva a videokártya.

Friss: A GRID 2-ben a részletességet Ultra Low-ra vettem és rögtön megugrott az FPS-ek száma. Átlagban 146 volt a képkockák száma egy másodperc alatt, míg a minimum 107. Ez közel háromszoros gyorsulás, így évek múltán ha a részletességet lejjebb is kell majd vennem néhány játékban, valószínűleg játszható eredményt fogok kapni.

Mindent összevetve megérte váltani, aki régebbi Core 2 szériás vagy hasonló teljesítményű AMD alapú gépét akarja lecserélni, és nem akar Full HD felbontásban játszani, annak véleményem szerint egy i3-as (legalább Sandy Bridge) jó szolgálatot tehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.