2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Hawaii, "The Big Island"

szikrázó napsütés, türkízkék tenger, pálmák, virágfüzéres lányok, egzotikus ételek, vulkánok és tsunamik

[ ÚJ TESZT ]

VULKÁNOK

Hawaiin van a Föld két legaktívabb vulkánja, a Mauna Loa és Kīlauea. A Big Island legmagasabb pontja (4390m) a Mauna Kea, ma is működő vulkán. Nem ritka rajta a havazás, a mínusz 1 fok és a 80 km/óra sebességgel süvítő szél.
Megmászására alaposan föl kell készülni.

A Mauna Kea tetején található Hawaii obszervatóriuma, a világ egyik legnagyobb csillagvizsgálója.

Vulkán Nemzeti Parkba érkezőket meghökkentő látvány fogadja. A képre kattintva a National Geographic vulkánokról szóló érdekes filmje látható. A PBS websiteját többször kell frissíteni. Ha véletlenül Magyarországon ez film mégsem lenne "engedélyezett", akkor jobb híján javaslom ennek a megtekintését.

A vulkáni katlanokban jelenleg is fortyog a folyékony szikla-massza, ami a folyamatos kitörések alkalmával egyre nagyobbá és nagyobbá teszi a szigetet. A Mauna Loa és Kīlauea az elmúlt húsz évben több mint 400 hektárnyi területettel növelte Hawaii területét.

Némelyik vulkán kitörésekor mérhetetlen mennyiségű mérges gáz kerül a levegőbe, ami miatt a kitörés helye és a lávafolyó még a tudósok számára is megközelíthetetlen. Viszont vannak olyan vulkánok is, amiknél a láva helyszíne viszonylag biztonságosan megközelíthető, mert a gázkitörések nem olyan hevesek és nem annyira veszélyeztetik a kíváncsiskodókat. Hawaiin ez az utóbbi eset áll fönn, ezért itt a vulkáni kitörések kifejezetten turista attrakciónak számítanak. :) A földrengések keltette özönvízszerű tsunamik miatt azonban mégis fokozott óvatossággal látogathatók még a Nemzeti Park vulkánjai is.

A láva és az óceán találkozása nem mindennapi látvány, amit viszont csak távolról tanácsos megfigyelni, egyrészt mert, amikor a forró láva az óceán vizével találkozik, hatalmas robbanással fröccsenti szét a lávadarabkákat,

másrészt az iyenkor keletkező gáz ("lávaköd") rendkívül mérgező. Ugyancsak veszélyes látvány az is, amikor a láva erdős területet érint, mert ilyenkor hirtelen való, veszélyes metánrobbanások keletkeznek, amik a láva által elégetett növényzetből fölszabaduló megrekedt gázok miatt, a növekvő nyomás hatására jönnek létre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.