2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Alabama, "The Heart of Dixie"

Gazdag történelemmel, csodálatos természettel és hatalmas vendégszeretettel várja Alabama a turistákat.

[ ÚJ TESZT ]

DOMBORZAT ÉS TÖRTÉNELEM

Kevés állam dicsekedhet olyan változatos domborzattal, --hegyekkel, völgyekkel, síksággal, tengerparttal,-- és annyi természeti kinccsel, mint Alabama, aminek 2/3 részét erdő borítja.

Az államok földrajzi jellemzői általában nem az államhatároknál kezdődnek s végződnek, hanem domborzati egységenként változnak. Sokkal inkább a hegyek, völgyek és folyók határozzák meg egy-egy táj jellegét, mint a határai. Ezért van az, hogy Alabama déli része sok hasonlóságot mutat Florida északi felével, nyugati része Mississippivel, keleti fele Georgiával, északi része pedig Tennesseevel.

Alabama egyik legérdekesebb természeti adottsága, hogy területét folyók szelik keresztül-kasul. Mobile Baynél (azaz a Mobile Öbölnél) 5 folyó, a Mobile folyó, a Spanish folyó, a Tensaw folyó, az Apalachee folyó és a Blakeley folyó deltája találkozik, magától értetődően helyet adva a szabadtéri szótakozásoknak. A folyók a neveiket az őslakos indiánoktól kapták.

Alabama történelmének szégyenfoltja az, hogy nagyon sokáig fajüldöző állam volt, mivel gazdasága az olcsó munkaerőt használó ültetvényeken alapult, nem akarták föladni a rabszolgatartást, míg Martin Luther King vezetésével el nem indult a feketék polgárjogi mozgalma.

Később a nehézipar gyors fejlődésével Birmingham környékén sorra jöttek létre a vas- és acélművek. A kohászat hirtelen növekedése miatt Birminghamet Magic Citynek, “csoda város”nak is hívták. Mára Alabama az Egyesült Államok egyik legjelentősebb kohászati központjává vált.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.