2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Hawaii, "The Big Island"

szikrázó napsütés, türkízkék tenger, pálmák, virágfüzéres lányok, egzotikus ételek, vulkánok és tsunamik

[ ÚJ TESZT ]

FEKETE HOMOK

Hawaii 132 tagból álló szigetcsoportjából csak 12 sziget lakott, a többi 120 lakatlan. Valójában csak 8 fő szigetet tartanak számon. A képen a legjobb halász helyek vannak föltüntetve.

Ezek legismertebbje a Big Island (=Nagy Sziget), aminek nevében nem véletlenül szerepel a "nagy" szó, hiszen a többi mind elférne ennek az egynek a területén. Az összlakosság nem éri el a 2 milliót sem, mindössze 1,1 milliónyi.

A Big Island déli részén fekszik a Volcanoes National Park, ahol helikopterről is tanulmányozható az élő lávafolyó. (Egy 20 perces repülés 70 dollár) A vulkáni tevékenység következtében itt sok helyen nem fehér, hanem színes vagy koromfekete a homok. :-) A föld egyik legszebb fekete homokos partszakasza a Waipi'o Valley. A fekete homok a láva és a tenger találkozásának különleges következménye.

A sok-sok látnivaló egy pár napos kiruccanás alatt biztos, hogy föltérképezhetetlen. Egy magyar turista szerint négy napnál kevesebb időre nem is érdemes idejönni. :)

Hawaii panorámájához fogható kevés akad a világon, amit az egyedi geológiai adottságainak és szubtrópusi éghajlatának köszönhet, ám a csodás szigeteken a szállítás és ivóvízellátás drágítja az életet. A képre kattintva egy 2008-ban készült riportot láthatunk az akkori árak alakulásáról, ...ami azóta sem változott kedvező irányban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.