2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A zenehallgatásról dióhéjban II.

Milyen hangrendszert válasszunk zenehallgatásra? Én egy jó sztereót ajánlok a 2.1-es rendszerek helyett.

[ ÚJ TESZT ]

Milyen hangfalat válasszunk?

Az abszolút belépőszint, a PH fórumban is ajánlott Edifier - Microlab - Modecom vonal a 20-40 ezer forintig terjedő ársávban van. Ebben az árkategóriában össze lehet rakni nagyon egyszerű erősítő + passzív hangfal kombinációkat. Az én első 3 utas!!! álló hangfalam 17.000 Ft-ba került (párban, zsír újan) és 10.000-ért vettem hozzá erősítőt.

Ezt az utat senkinek sem ajánlom, borzalmas lett a végeredmény, vissza is tértem a Genius 1250X-re utána. Ezt az árkategóriát nem szeretném túlságosan boncolgatni, mert ezek a hangfalak PC-s perifériagyártók hangszórói, nélkülözik a komolyabb tervezést, és ez a hangjukon is megmutatkozik.

Persze ugyanezen gyártók 2.1-es rendszereinél lényegesen zeneibb hangot produkálnak, ezért azoknak ajánlott, akiknek tényleg ez a maximum összeg, amit zenére tudnak szánni.

A belépőszint teteje a 60-200 ezer forintos kategória. A közhiedelemmel ellentétben a komoly hangminőség eléréséhez nem szükséges különböző hifi-komponensekből összeállítani a hangrendszerünket, nem kell hatalmas álló hangfalakat és 20 kilós erősítőt vásárolnunk, ha nem akarunk. Az aktív stúdiómonitorok kiszolgálnak minket szinte bármilyen árkategóriában, és közvetlenül a számítógépünk/laptopunk hangkártyájára/külső USB-s hangkártyánkra tudjuk kötni őket.

Őszintén szólva a hifizés/komponens rendszerek témába én nem is szeretnék belemenni, szép hobbi, de egy idő után már kevésbé a zenehallgatásról szól, hanem arról, hogy melyik komponenst/kábelt milyenre cseréljük és az miben változtatja majd meg a hangot stb, stb...

Én jártam ezen az úton is, de azon kaptam magam, hogy nem hallgatok zenét, hanem kütyüzök és csereberélek. Ellenben miután belekóstoltam a stúdiótechnikába (avagy pro audio), abszolút ebbe az irányba fordultam, aminek több oka is van, ez egy külön fejezetet érdemel.

Visszatérve, ebben az árkategóriában már léteznek olyan hangfalak, amelyek ugyan még mindig nem hibátlanok, de mérnöki tervezés eredményei, elég korrekt hangzással. Ajánlott típusok ebben a szegmensben a Prodipe Pro 5 és Pro 8, az M-Audio BX5 és BX8, a Mackie MR5 vagy a KRK RP5.

Ezeknek a monitoroknak már egy drágább komponens hifihez képest is kiváló a térleképzésük, és elég lineáris hangképpel rendelkeznek. Ez alól kivétel talán a Mackie MR5, aminek kifejezetten "populáris" hangképe van, a mély tartományát eléggé megszínezték, olyan hatást kelt az emberben, mintha mélynyomós rendszert hallgatna, miközben mégsem.

Azoknak, akik a mély-súlyos hangzásra vágynak, kiváló vétel.

KRK RP5 G3

Mackie MR5 MK3

Fontos megemlíteni, hogy ha minél inkább a teljes frekvenciatartományt szeretnénk visszahallani (mélyben), akkor az 5"-os membránnal szerelt dobozok kompromisszumosak lehetnek, ilyenkor a 8"-osokat érdemes választani. Mindig felmerül az 5"-os membránnal szerelt sztereórendszerek összehasonlítása a 2.1-esekkel. Lássuk.

Az egyik közkedvelt Logitech 2.1 a Z523. Ennek a mélyládájában egy 6,5"-os membrán dolgozik. Csodálkoztam is, hogy a gyári adatok között nem a szokásos bullshit 20 Hz-20 kHz van megadva, hanem 48 Hz-20 kHz. Ez reálisnak is hangzik, és körülbelül megegyezik a Prodipe Pro 5 adataival.

Ez tehát azt jelenti, hogy körülbelül ugyanolyan mélyre tud menni önmagában egy 5"-os hangfal, mint ez a 2.1. A hasonlóságok a számokban körülbelül ki is merülnek, mert hangminőségben egy hatalmas szakadék tátong a kettő között.

Ha megnézzük a Logitech nagyobbik 2.1-ét - a Z623-at, ami kb. 40 ezer Ft -, akkor a mélyfrekis átvitel már kicsit jobban hangzik, a 7"-os szubbal ez elvileg akár 35 Hz-ig is le tud menni mélyben, viszont a szatelit sugárzói éppolyan gyatra minőséget nyújtanak, mint a kistesóé.

A mélyek minőségéről pedig ne is beszéljünk, még ennek a mélynyomója is borzasztóan pontatlan, búgós, brummogós méllyel "örvendezteti" meg a használóját. Ennek az oka az, hogy közel sem lineáris a frekvenciaátvitele, a mély tartományban igen durva kiemelései vannak. Ez első hallásra a "húdenagyot szól" érzést kelti az emberben, de valójában az igénytelenség netovábbja. Hangminőség tekintetében ez a drágább 2.1 is messze elmarad egy belépőszintű stúdiómonitortól.

Persze annak sem kell elkeseredni, aki mindenképpen 2.1-et szeretne, természetesen a pro audio gyártóknak is vannak mélynyomóik, így például a Prodipe Pro 5-höz is készítenek hozzá való szubot, akár 2.1-es szettben is meg lehet vásárolni. A PRO10S V2 egy igazi szub, 10"-os mélysugárzó dolgozik benne, és 30 Hz-ig lineáris frekvenciamenetet nyújt.

Ez egy zenehallgatásra is kiválóan alkalmas 2.1-es szett, az ára körülbelül 120.000 Ft. Vessük össze ezt a rendszert a Creative vagy Logitech 100 ezer forint körüli rendszereivel. A különbség hatalmas.

Prodipe 2.1

A magasabb árkategóriákkal kapcsolatban szűkszavú leszek, mivel a kereslet jóval kisebb ezekre a hangfalakra. Aki ennyit szeretne hangdobozokra költeni, már leginkább a saját fülére és a saját preferenciájára fog hallgatni.

Csak felsorolás szintjén: a komolyabb pro audio gyártók közé tartozik az Adam, ATC, Dynaudio, Focal, Fostex, JBL, Genelec, KRK, M-Audio, Mackie, Neumann, PSI, RCF, Yamaha és még sokan mások. A lényeg, hogy ha valaki a felsorolt márkák közül választ magának, akkor nagyon nem fog tudni mellényúlni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.