2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

EDIFIER R2000T hangfal bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nagy teljesítmény, brutális basszus, kristálytiszta közép és magas hangok: ez az Edifier R2000T!

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözlök Mindenkit!

Régóta szerettem volna venni magamnak egy jó minőségű 2.0-s hangrendszert, mivel a 2.1 valamiért nem jött be (talán a fülem nem tudta megszokni).

Elkezdtem nézelődni neten, milyen 2.0-s hangrendszerek vannak: a stúdió kategória olyan 40.000 Ft-tól kezdődött, ráadásul darabra. Ehh. :(

Mivel tudom, hogy hogy szólnak ezek hangfalak (ismerősnek is van egy KRK Rockit 5-je), nem akartam lejjebb adni, de muszáj volt.
Ekkor figyeltem fel erre a márkára: EDIFIER. Elsőre nem mondott sokat, majd megnéztem az R1900TII-es modelljét, és rögtön rájöttem, ez az, ami kell nekem: forma, kidolgozottság minőség.

Rengeteg tesztet átnéztem, mielőtt vásárlásra adtam a fejem. Sok fórumon írták, hogy van az R1900-asnak egy utódja, az R2000T, ami sokkal erősebb, mind hangokban, mind teljesítményben.

Kinézetre sokkal jobban bejött , sokkal nagyobb, mint az elődjei, ami pluszban tetszett, az az oldalán lévő 3 potméter bass, treble, volume (nem kell folyton hátranyúlni állítani).
Tesztek alapján nagyon jó eredményt kapott. [link]

Csak egy gond volt vele, hogy sehol se lehet kapni...

Paraméterek

Teljesítmény: RMS 30W x 2 (THD+N=10%, f0=1KHz)
Jel-zaj viszony: ≥95dBA (THD+N=1%)
Torzítás: ≤0.5%
Bemenet: PC/MP3/CD/DVD 3.5mm RCA csatlakozón
Mélynyomó: 6.5 inch (166mm), mágnesesen árnyékolt, 4Ω
Magas sugárzó egység: 1 inch (25mm), mágnesesen árnyékolt, 6Ω
Vezérlő Panel: Főkapcsoló, Hangerő, Magas, Basszus

Méretei

Aktív hangszóró: 196mm x 320mm x 267mm/7.7 x 12.6 x 10.5in (SZ x MA x MÉ)
Passzív hangszóró: 196mm x 320mm x 253mm/7.7 x 12.6 x 10.0in (SZ x MA x MÉ)

Mindenáron kell nekem egy ilyen, mondtam magamban. Szinte két napot azzal töltöttem, hogy találjak egy olyan boltot, ahol még forgalmazzák, de semmi. "CE Approval: NO"

Végül 2 oldal is átirányított a DinoDirect nevű kínai webshopba.
Ott lehet még kapni, igaz 39.000 Ft-os áron, ami elvileg free-shippes, de amint fizetni próbáltam, átdobott egy orosz bank oldalára, ahol rubelben kellett volna rendeznem az összeget.

Nekem kicsit gyanús volt az egész és az összeg sem stimmelt, mert itt már átváltva 44.000 Ft-ot akartak kérni, úgyhogy hagytam az egészet.
A leghihetetlenebb az az, hogy bánatomban már csak a képeket néztem a cuccról, amikor hirtelen az egyik kép megnézése után egy Lettországi webshopban kötöttem ki és látom, hogy "In stock" 2 db és 85 euró az ára. Hirtelen eldobtam mindent a kezemből, egyből regisztráció és foglalás. Kész.

Írok nekik, hogy szállítanak-e Magyarországra, mert nem volt választási lehetőség, mikor rendeltem csak az, hogy Lettországon belül hova szállítanak. Ujjak összekulcsolva és várom a választ. Megjött, azt írták: igen, szállítanak, de az +40 Euro és DPD-vel jönne a csomag. Összeszámolva, még mindig jól járok vele, mert itthon az R1900-as kerül 36.000 Ft-ba.

Náluk csak bankkártyával lehet fizetni, de semmi fennakadás nem volt a tranzakciónál, előre kiállította a srác a számlát. Rendkívül rendesek voltak végig, amit pár magyar bolt is megirigyelhetne.
Tracking numbert is kaptam, 1 hét alatt meg is jött.
Mondjuk a DPD nem telefonált, csak ledobták a melóhelyemnél csomagot szó nélkül. Na mindegy, megérkezett, bontsuk is ki.

P.S.: Bocsi a képek miatt, csak telóval tudtam lőni, mivel a fényképezőm caput. :((

Ami meglepett, hogy 2 db dobozban kaptam a terméket. Egyik a másikban volt. Sérülés nem volt rajta, jó masszív hungarocelles volt a bélelés.

Amit kaptam hozzá:
- használati útmutató,
- 2 m-es réz hangszórókábel,
- RCA jack átalakító.

Az előlapi takarókat levettem, mivel szerintem így jobban szólnak.

És öröm-bódottá, ez a 220 V-os verzió volt, sehol egy kínai szó! (Már féltem előre , hogy kell hozzá 110 V-os átalakító, de nem...)

Kidolgozottsága rendkívül precíz, sehol egy sorja vagy hiba, hát igen, már a doboz tele volt QA PASSED matricával, mindegyik máshogy nézett ki. Az aktív monitor nagyon nehéz, olyan 9 kiló lehet, a másik olyan 6 kg. Külföldi oldalakon láttam , hogy a belseje tele van különféle elektronikával (alacsony zajszintű erősítő, nagy teljesítményű Crossover) és még had említsem meg a tömör fa (nem pozdorja) kivitelezést ami 15 mm vastag. A mélynyomó továbbá be van vonva egy csillogó fekete impregnáló anyaggal ami teljes védelmet biztosít eső, pára, és minden nedvesség ellen ami esetleg tönkre tenné a papírt.

Hátul találunk rajta egy főkapcsolót és 2 db hang bemenetet, ha esetleg mást is szeretnénk rákötni. Oldalán a 3 db potmétert, amik nagyon jó minőségűek, gumitömítéses porvédős potméterek. Az alumínium hűtőborda nagy terhelés hatására is csak langyos volt.

Na, akkor teszteljük. :) Amit viszont meg kell , hogy jegyezzek, az az, hogy aki alaplapi Realtek hangkártyán akarja hallgatni, annak egy idő után be kell ruháznia egy komolyabb kártyára. Mert kb. ég és föld különbség, egy minőségi hangkártyán a hangja egész más. Én egy Creative X-Fi XtremeGamer hangkártyán teszteltem EQ nélkül.

Referenciaként egy Logitech Z323 szolgál, ami persze nem egy szintű ezzel árban.

Bass

[link] A Logitech Z323 38 Hz-nél már csak küszködött és az igazi mély hangoknál is csak ilyen búgós doboz mély hang jött ki belőle, viszont az R2000T simán bírta erőlködés nélkül, ami meglepett, hogy az EDIFIER 33 Hz-nél indult be igazán, a kanál remegett az asztalon. :D Az R2000T végső határa 18 Hz, ez alatt már csak a membrán mozgott, de érdemi basszust nem nagyon lehetett hallani. Kinyírni nem lehet a hangfalakat mert túlterhelésnél bekapcsol a Limiter ami vissza vesz a hangerőből.

Közép-magas

Itt is az EDIFIER győzött: olyan hangszereket is kihallottam a zeneszámokból, amit a Z323-mal egyáltalán nem. Kristálytiszta a hangzása és a hangfal alapzaja nagyon alacsony, max. hangerőn lehet egy picit hallani a sistergést. Nem értek nagyon a hangtechnikához, így hát csak józan paraszti ésszel fogalmazok.

Ami viszont fontos, hogy szerintem monitorállvány mindenféleképpen kell hozzá, mivel, ha az asztalon van, szétrezegteti, olyan ereje van. No meg máshogy is szól kicsit.
Én egy Quiklok BS-402-est vettem hozzá, amin tökéletesen fekszik, és még a magassága is állítható.

Összegzés

Összehasonlíthatatlan a Z323-mal, de nem volt más. Ez a széria, ahogy a tesztekben mondják elnyűhetetlen, köszönhetően a minőségi alkatrészeknek és a tömör fa kivitelnek.
Egyébként a hangfal tartalmaz egy ún. "Crossover" eszközt, amitől elvileg jobban szól, de ebbe nem mennék most bele.

Szerintem bőven megérte az árát! Aki szeretne stúdió szintű zenét hallgatni, annak tökéletes választás.
Filmekhez és játékokhoz is bátran ajánlom.

Én most rájöttem , hogy mi az a szint hangfalak terén, ami alá nem fogok adni. Engem meggyőzött ez a kínai csoda. Úgy néz ki, le kell cserélnem az MP3-aimat FLAC-ra. :)

A termék oldala: [link]

HYDR4 2013.10.23

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.