2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Li-ion/pol akkumulátorok töltése a lehető legjobb élettartamért

    FIGYELEM! Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy mennyire van értelme így vagy úgy tölteni az eszközöket és ez alapján mennyire "fölösleges" kímélni az akkukat.

    Ezt egy infómegosztó és gyűjtő írásnak szánom, tehát a kommentek alapján módosíthatom a jövőben, hogy tényleg valós és használható infót adjak közre.

    Most az a lényeg, hogy az észszerűség határán belül hogy lehet a legjobban meghosszabbítani a Li-ion/pol akkuk élettartamát úgy, hogy az még a végfelhasználó számára vállalható napi töltésszámmal elérhető legyen.

    Rengeteg infó van az interneten ajánlásokról, tényekről és tévhitekről, de általában 3 tábort lehet megfigyelni:

    1. Hagyják merülni az eszközt, amíg csak lehet és valahol 15% alatt dugják fel tölteni (az se baj, ha 0-ra merül), majd egészen 100%-ig töltik.

    2. 20-80-oznak és szinte csak mobiltelefonoknál. Az utóbbi években egyre több helyen látom/hallom az interneten és mobilszervizes kollégáktól, hogy ezzel a módszerrel szépen lehet csökkenteni a cellák degradálódását még úgy is, hogy emiatt többször kell töltőre dugni.

    3. Minden nap éjszaka töltik töltöttségi szinttől függetlenül: általában 50-20% között kerül fel a töltőre és 100%-ig tölt. Leginkább mobilokat szeretnek így tölteni.

    Folytatás...

    SirRasor 2 éve 33

  • Nagy HR teszt! Polar H10, Garmin Venu SQ, Forerunner 745, Kalenji HRB 500

    Polar H10 vs Kalenji HRB 500 vs Garmin Venu SQ vs Garmin Forerunner 745

    Egy kis előzmény:

    Miután az előző tesztemben nyugtáztam, hogy a Garmin Venu SQ-n lévő Elevate 3-as optikai pulzusmérő bőven elég a hobbi edzéshez, hagytam is a témát. Azóta még mindig tökéletesen üzemel az SQ, viszont a komolyabb edzés felvetett újabb követelményeket:

    -HR zónás edzés (ezt támogatja az SQ)
    -Pedálütem figyelés (ezt is támogatja és a relatíve pontos GPS miatt még használható adatokat is ad)
    -3-nál több adatmező, hogy ne kelljen ide-oda váltani. Ideálisan 6. Sajnos az SQ csak 3 adatmezőt támogat, pedig a kijelzőmérettel nincs gond: 2x3-as osztást még el lehetne olvasni
    -A HR zónás edzés miatti pontosabb pulzusmérés, mert a kemény sprintekre mintha nem reagálna teljesen
    -Edzési metrika: terhelés, terhelésfókusz, regenerálódás, edzés állapota meg ilyenek. A teljes Venu és VivoActive szériából hiányzik ez. Igen, az új Venu 2-ből is. Ami vicces, hogy az új Instinct 2-ben viszont benne van.

    Folytatás...

    SirRasor 2 éve 0

  • Garmin Venu SQ és Garmin HRM-Dual összehasonlítása, avagy kell-e a szíj?

    Az előző irományomban szépen körvonalaztam, hogy a Garmin Venu SQ (és igazából mindegyik Garmin, amiben minimum az Elevate 3-as szenzor dolgozik) egy rendkívül jó ár/értékű okosóra, ami hobbi sportolóknak bőven elég pontossággal rendelkezik pulzusmérés terén.

    Akkoriban több tesztet is találtam, amiben Polar H9 és H10-el is összevetették és sok esetben olyan kicsi volt az eltérés, hogy azok alapján tényleg fölösleges szíjat venni.

    De rákaptam a futásra és a 2021-ben teljesített közel 600 km után azt mondom, hogy vannak itt-ott anomáliák. Az az igazán mérvadó teszt, amit magam hajtok végre, nem mások, úgyhogy nemrég vásároltam egy Garmin HRM-Dual-t.

    Polar H9-et szerettem volna első körben, de annak a szíjára sok a panasz, könnyen csúszkál. H10 az jó, de már 30k fölött van. És ha már Garmin órám van, akkor maradhatnánk márkán belül. Csomó teszt alapján ugyanolyan pontosan ezek, viszont a Garmin szíja ugyanolyan jó, mint a H10-é, és éppen akciózták 21k-ra.

    Hogy lehet összevetni a pulzusértékeket? Mondjuk az órával rendesen rögzítem az edzést és a telefonnal meg a szíjat és keresek egy közös pontot. Feltúrtam a fél netet és nem találtam igazán jó közös pontot.

    Folytatás...

    SirRasor 3 éve 20

  • Amazfit Bip U és Garmin Venu SQ kevésbé fair összehasonlítása

    A Honor Band 5 és Amazfit Bip U kevésbé fair összehasonlítása után kíváncsi lettem mit tud egy igazán profi(ból az egyik legolcsóbb..) fitnessre kihegyezett okosóra.

    Jelenleg a Bip U legolcsóbban 18k, a Garmin Venu SQ 62k-ért beszerezhető (amúgy 22k és 71k). Nagyon nem egy kategória. De tényleg ennyivel jobb a Garmin? Vagy ennyivel rosszabb az Amazfit?

    Nézzük is:

    Ha egymás mellé rakom a kettőt, kísérteties a hasonlóság. Hasonló forma és hasonló méretek (vastagság is!) jellemzik. A Venu SQ szíja kellemesebb tapintású, illetve a textúrázottsága is jobban tetszik.
    De mindkettő kényelmes.
    Venu SQ-n 2 műanyag gomb van, aminek a nyomása elég gagyi
    Bip U-n 1 prémium érzetű és nyomású fém gomb található. Ennyi pénzért :Y

    Folytatás...

    SirRasor 3 éve 13

  • Amazfit Bip U és Honor Band 5 kevésbé fair összehasonlítása

    Tisztelt hallgatóság! Mivel több helyre szeretném eljuttatni a szövegemet, ezért inkább blogbejegyzést készítek róla. Az összehasonlítás természetesen nem fair, mert egy 12k-s fitnesz karkötőt hasonlítok össze egy 22k-s okos órával.

    A teszt célja:
    1. Meg szeretném állapítani, hogy az új szenzorok, amivel a Bip U is rendelkezik (BioTracker™ 2 PPG szenzor) mennyivel pontosabb az egyik legjobb fitnesz karkötőhöz képest.
    2. A Honorok alváskövetése legendásan jó. Kíváncsi voltam, hogy az Amazfit hogyan teljesít ebben a szegmensben.

    Nézzük az éjjeli alvást, ami szépen feladta a leckét mindkettőnek, mert új takarót próbáltam és rettentő rosszul aludtam. Nem sokkal alvás után fel is ébredtem arra, hogy majd meggyulladok, olyan meleg van. Forgolódtam, kínlódtam elég sokáig, de nem tudtam visszaaludni, úgyhogy sokkal később felkeltem egy másik takaróért és utána tudtam csak aludni. Persze túl sokat ittam, úgyhogy az éjszaka közepén ismét felébredtem, hogy meglátogassam a mellékhelyiséget. Nem azonnal, de egész gyorsan vissza tudtam aludni. Hajnalban rémlik egy kis ébrenlét, de utána még aludtam valamennyit.
    Ezen felül ebéd után ledőltem egy picit. Nem tudom mikor aludtam el, de amikor felébredtem, akkor azonnal az órára néztem és 14:0x volt.

    Folytatás...

    SirRasor 4 éve 10

  • Seagate Barracuda - avagy 4 TB elfogadható áron - ST4000DM004

    Megosztom kis tapasztalatomat, melyet új merevlemez vásárlásakor gyűjtöttem össze, hátha másnak is hasznossá válik.

    1 TB-os HDD-met (WD Blue EZEX) kinőttem és szerettem volna legalább 2 TB-ra váltani, ráadásul strapabíró kivitelben, de a lehető legolcsóbban.
    Sokan már erre felhorkantanak, hogy ha strapabíró, akkor minimum WD Black 5 év garival. Csakhogy amíg az árak az alábbiak alapján alakulnak, úgy ez felejtős, mert a költséghatékonyságot nem látom a képletben:

    2 TB WD Blue - 18k
    1 TB WD Black - 20k
    2 TB WD Black - 32k
    4 TB WD Black - 60k

    Csakhogy 2TB-ban a WD blue már nem ajánlott. A Toshiba P300 igen:
    2 TB - 15k - best buy? Vagy mégsem, mert +5k:
    3 TB - 20k !!!
    4 TB - 35k (X300) - ez már túl drága

    Oké, végeztünk is, jelenleg a 3 TB-os P300-as éri meg a legjobban 20k-ért, ha nem számít a zaj és hő. Azt azért tudni kell, hogy csak 2 év gari van erre, 7200-al pörög (jobban kopik na) és parkoltatja fejet (erről majd később), tehát pl: CrystalDiskInfo-val a parkoltatást ki kell kapcsolni.

    Folytatás...

    SirRasor 6 éve 29

  • Látásjavítás alapfokon

    FIGYELEM: A bejegyzésben a személyes tapasztalataimat osztom meg! Valakinek segíthet, valakinek nem.

    Bevezető
    Lassan 25 éve (~10 év CRT) bámulom a monitorokat és a látásom az utóbbi 2 évben jelentősen kezdett megromlani. Egyrészt a stressz miatt (nyak beáll, ami azonnal rontja a látást! Lazulásával azonnal visszaállhat az éleslátás), másrészt a rövid fókuszálási táv miatt.
    Szemüveget viszont nem akarok hordani! Még kb. láttam annyira, hogy ellavírozzak a mindennapokban, de 100%-os eredményt akarok!

    De hol is kezdjük?
    Egyedül a szemtornáról hallottam, aminek elég kétséges az eredménye, mivel nagyban függ attól, hogy milyen honlapon milyen gyakorlatokat találunk, illetve elég kitartóak vagyunk-e ahhoz, hogy hónapokon-éveken át csináljuk. Miiii? Éveken át?!? NEKEM AZONNAL KELL EREDMÉNY! Na olyan megoldás a szemüveg vagy lézeres szemműtét. Sajnos a természetes módszerek nem hatnak ilyen gyorsan (vagy eddig még nem találtam ilyet).

    Folytatás...

    SirRasor 9 éve 27

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.