2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Holnap: "fekete kedd"?

    ha a befektetők nem kapnak semmilyen megnyugtató hírt, akkor...

    szerk: most olvastam egy blogban, hogy egy illetőnek az ismerőse a kongresszusban képviselő, és szerdán mindenképpen meg fogják szavazni a mentőcsomagot. Erre kíváncsi leszek.
    Lehet, hogy csak a piacok reakciójára kíváncsiak, ha mondjuk a Dow "csak" 1000 pontot esik, aztán visszamászik, akkor nincs gond, de ha mondjuk beomlana mondjuk 3000 ponttal, akkor már nagy lenne a gubanc. Ebben az esetben egyébként nem hiszem, hogy a mentőcsomag túl sokat segítene.
    Eltom még képzelni, hogy holnap a FED csökkenti az alapkamatot, bár ezzel maximum 1-2 napra tudják visszatartani az esést.

    fLeSs 16 éve 8

  • Ez nem jött be... 080929

    Mármint a 700 milliárdos "bailout". Ez a megmentési terv már a múlt hét előtti hét csütörtökön és pénteken beárazódott a részvényekbe (amikor kiszivárgott a pletyka), és azóta szinte az összes plusz eltűnt. Mostmár az emberek nem a segélyre figyelnek, mert azt az USA kormánya úgyis megszavazza, hanem attól félnek, hogy még ez sem lesz elég. :D És ha belegondolunk, akkor igazuk is van. Időközben már két vagy három európai bank is bedőlt, szóval ki tudja mi lesz később.

    A stagfláció réme fenyeget, amiből igen nehéz kikecmeregni. Persze most a gazdasági lassulás jeleire hivatkozva tovább esnek a nyersanyagárak is, ami jó hatással lesz az inflációra, csak kell egy kis idő, mire ez érződik majd.

    Technikai szemmel az USA piac, de igazából szinte az összes tőzsde egy nagy káosz, az összes hírvezérelt, technikai támaszok meg ellenállások többé nem léteznek. Részvényeket most nem is figyelek, mert minek? Minden esik, a shortosok meg a shortoló ETF-ek nyernek ezen az egészen (ez is jó tanulság nekem).

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 10

  • Feljegyzések 080925

    Nemrégen arról írtam, hogy a dollár tovább fog erősödni. Akkor még nem tudtam, hogy az USA kormányának feltett szándéka a dollárt elinflálni a 700 milliárdos segéllyel, szóval azóta kicsit elbizonytalanodtam. :D

    Az EURUSD-n ez egy euró-gyengülés korrekciójának tekinthető bear-flag (1) vagy pedig egy trendforduló (USD-gyengülés) utáni bull-flag (2) lesz belőle?

    Az USD-vel erős összefüggésben van az arany és az olaj árfolyama. Náluk is ugyanezek a kérdések merülnek fel. Vajon az olaj grafikonján csak egy szimpla bear-flag alakult ki az utóbbi napokban és most folytatódik az esés vagy egy új emelkedő trend vette kezdetét és most éppen konszolidál az árfolyam?

    A legviccesebb, hogy mindkettőre van esély, ilyet még nem láttam. Ha logaritmikus grafikonon nézem az árfolyamot, akkor még épphogy él az eső trend, ha viszont lineáris grafikonon, akkor már kilépett belőle. A franc tudja, hogy most ki mire gondol.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 1

  • Feljegyzések 080924

    A múlt hét közepe óta csak fél szemmel követem az eseményeket, mert beteg voltam. Ahogy elnézem nem vesztettem sokat, mert ugyanaz a hírvezérelt cikk-cakk mozgás jellemző a piacokra, mint korábban, csak most éppen az USA pénzügyminiszterének 700 milliárdos bankokat kisegítő terve borzolja a kedélyeket. Először a pénzügyi részvények esetében tiltották be a shortolást (a spekuláns a részvény árának eséséből profitál), aztán további 30 cég is erre a sorsra jutott, és ez meg is látszik az indexeken, a volatilitás minimális, és amíg nem derül ki, hogy a megmentési tervet elfogadja-e a szenátus, addig így is marad, valószínűleg.

    KATT

    A múlt hét elején bekövetkezett esés utáni visszapattanás borítékolható volt, mert az S&P500 és a Dow Jones index is az eső trendcsatorna alsó trendvonalához érkezett és még nem beszéltem a VIX indexről, ami szintén trendfordulós jelzést adott. Az ilyen helyzeteket jól ki lehet használni egyes ETF-ekkel, pl. a DDM alias Ultra Dow30 ProShares a Dow Jones indexet követi (tehát amikor emelkedik akkor emelkedik, amikor esik akkor esik), de százalékban a dupláját éri, tehát amikor az index 2%-ot emelkedik, akkor az ETF 4%-ot emelkedik és ugyanez van esésnél is (ergo dupla a kockázat).

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 0

  • A szinte tuti hosszútávú befektetés

    Bemutatom, hogy hosszú távra hogyan kell befektetni nehezen megtakarított pénzünket

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 52

  • Az orosz tőzsde 080915

    Az orosz tőzsdét folyamatosan figyelem, mert hatalmas benne a növekedési potenciál. Az RTS index (Russian Trading System) a vezető orosz részvényindex teli van nyersanyagkitermelő/feldolgozó cégekkel, Gazprom, Lukoil, Mechel, ismerősek? És a lényeg: egész Európa és Ázsia egy része is az orosz olajtól és földgáztól függ, Európa úgy táncol, ahogy az oroszok fütyülnek, még az USA-ba is szállítanak nyersanyagokat, az itt megvásárolható cégek tuti befektetésnek tűnnek, vagy mégsem?

    KATT

    Az oroszokról tudvalevő, hogy mindig is "vonzódtak" a diktatórikus berendezkedéshez, cárok, Lenin, Sztálin, Brezsnyev, stb és most Putyin. Demokrácia van, de Putyin a mindenható. Medvegyev az ő kiskutyája a kis hamira vár, és teljesíti minden parancsát. Bár az orosz befektetések az elmúlt években jól teljesítettek, csak idő kérdése volt, hogy mikor bújik elő a szög a zsákból.

    A grafikonon látható, hogy a hosszú távú emelkedő trend idén nyáron megtört.

    KATT

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 9

  • Az USD tovább fog erősödni? Szerintem...

    fundamentális alapon elég valószínű. Elég belegondolni, az elmúlt évek dollárgyengülésébe már beárazódott a Bush-kormányzat összes baklövése, egy kis USA-recesszió, pár bank összeomlása, kamatcsökkentés meg egyéb csúnya dolgok.

    Most az eurón van a sor, az USA után most az EU-övezetet is elérte a gazdasági lassulás, ám az USD erősödése a nyersanyagok áraira jó hatással volt, így az EU (Trichet) már megteheti (bár elég bizonytalan), hogy a kamatcsökkentéssel próbál majd úrrá lenni a lassuláson, így az euró kevésbé lesz kelendő. Az USA-ban viszont ennek pont a fordítottja játszódhat majd le: azt gondolhatják, hogy a gazdasági lassulás már a végéhez közeledik, így a kamatnöveléssel felvehetik a harcot az infláció ellen.

    Másrészről amikor minden esik, a részvénypiacokról mindenki kimenekíti a pénzét, a nyersanyagok is egyre olcsóbbak lesznek, hova menekülhet a befektető? A kötvények és a pénz piacára. A kötvények és pénzpiaci alapok jól tejelhetnek majd. Ha mindenkinek a pénz, azaz az USD kell majd, akkor felértékelődik.

    Talán.

    Technikai szempontból is az USD további erősödésére van nagyobb esély.

    KATT

    Az EURUSD-n egy hosszútávú trend tört meg 1,46 EUR környékén.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 13

  • Kapituláció?

    Breaking news: a jelzáloghitel-piaci válság az USA-ban újabb fejezetéhez érkezett, a Lehman Brothers csődvédelmet kért, a Merrill Lynch-et felvásárolja a Bank of America, az American International Group pedig ha nem tud tőkét emelni, szintén becsődől. A mai napon a világ összes tőzsdéjén vérengzés van, úgyhogy a mára adott tippekben szereplő cégek aligha fogják elérni a belépési pontot. :D

    Ideje volt már, hogy kiboruljon a bili, én a gyors megtisztulásnak vagyok a híve.

    Elképzelhetőnek tartom, hogy pár nap nagy eladási lázat követően egy visszapattanás következik, de nem hiszem, hogy hosszúéletű lesz.

    fLeSs 16 éve 0

  • Tippek 2008.09.15-re

    Intel: negatív divergencia az MACD hisztogrammon és a slow stochastic-on.

    Az Apple szénája nem áll túl jól.

    Az összesnél követő stoploss. Hogy hány %? Az idegrendszer kérdése.

    fLeSs 16 éve 4

  • Mi lesz veled AMD?

    A BHP Billiton után lássuk az AMD-t. Az AMD már csak azért is aktuális, mert a fórumon már jópárszor felvetődött az ötlet, hogy venni kéne AMD részvényt mert most nagyon olcsó. Nos, ez igaz, az AMD részvényeinek árfolyama histórikus viszonylatban a mélypontok közelében van, azonban máris egy fontos szabállyal kell kezdenem az írást. Inkább vegyél drága részvényt ha van mögötte valódi érték, mint olcsót, ha amögött nincs érték. AMD-vel kapcsolatos "elemzésem" kicsit hosszabb lesz, mint a többi, elvégre egy olyan vállalatról van szó, ami a munkámmal kapcsolatos és nagyjából naprakész infóim vannak vele kapcsolatban.

    Mi a helyzet az AMD-vel a fundamentumok szempontjából? Nos, az AMD elég nagy kakiban van. Ha jól emlékszem akkor 7 egymást követő negyedévben voltak veszteségesek, egy ilyen cég papírjai kinek kellenek? A helyzetet súlyosbítja, hogy az AMD sosem fizetett a részvényeseinek osztalékot. Ez meg is látszik az árfolyamon. Az AMD árfolyama a csúcsot utoljára 2006. februárban érte el. Namost ha azt veszem alapul, hogy a részvény árfolyamába mindig a jövő árazódik be, akkor mit is látok? Most így visszanézve a PH CPU-tesztes archívumát az AMD ekkor volt utoljára úgy igazán a csúcson a processzorok világában. Ekkortájt jelent meg az Athlon 64 FX-60, de ez már nem zavart túl sok vizet, mert az Athlon 64-ek erőfölénye már az előző hónapokban/években beárazódott a részvénybe.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 0

  • Egy kis pontosítás...

    OK, szóval azt hiszem, hogy a BHP Billitonos bejegyzésemmel nem azt a hatást értem el, amire számítottam. Írásomból talán úgy tűnhet egyeseknek, mintha ez az egész részvényesdi egy pofonegyszerű dolog lenne, kiszámolom ezt, kivonom azt, berajzolom ide ezt a vonalat, és itt eladom, ott veszek, stb. és a végén gazdag leszek. Ha ez így lenne, akkor mindenki ezt csinálná és meggazdagodna. Ez olyan, mint a fogyás. Ha nem kéne diétázni és edzeni a fogyáshoz, hanem elég lenne bekapni egy tablettát, vagy felvenni a Chi-mittoménmilyen fülbevalót, felrakni a derekadra a rezgő izzasztóövet, és lefogynál, akkor nem lennének kövér emberek. Érdekes, nem? Vannak kövér emberek. Meg kell küzdeni a dolgokért.

    A helyzet az, hogy élesben a kereskedés teljesen másként működik. Amikor a pénzed sorsáról döntesz már közbeszólnak az emberi tényezők, vagy minek lehetne ezt nevezni. Túl mohó vagy és nem adod el a részvényt, mert az jár a fejedben, hogy még nincs vége az emelkedésnek. Vagy esik a részvény, de mégsem adod el, mert abban bízol, hogy vissza fog emelkedni. Kiszámoltál mindent, de félsz venni, mert mi van ha mégsem jön be? Félsz, hogy elveszik minden pénzed, ezért totálisan rossz döntéseket hozol.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 8

  • Bemelegítés - BHP Billiton

    Elsőként a "kedvenc" részvényeim egyikét veszem szemügyre, ez egy kis bemelegítés lesz a későbbiekhez, némi magyarázatot ad majd arra, hogy miről is szól ez az egész. A kedvencet nem azért tettem zárójelbe, mert nem kedvelem ezt a céget, hanem azért, mert rendszeresen figyelemmel követem a mozgását. Nincsenek kedvenceim, csak olyan cégek, amiket figyelek. A BHP Billitonról lesz szó, ez egy nyersanyagkitermelő/feldolgozó cég, alumínium, fémek, uránium, gyémánt, stb.-vel foglalkozik.

    A "big picture" (története) a következő: az árfolyam az elmúlt években jelentősen emelkedett, mert a nyersanyagok drágulásának és a megnőtt keresletnek köszönhetően folyamatosan rekord profitot tudtak realizálni, azonban az elmúlt időszakban ennek vége szakadt, mert az USD erősödése miatt csökkenni kezdtek a nyersanyagárak (a nyersanyagokat USD-ben számolják), és a kínai/indiai gépezet sem úgy működik már, mint az elmúlt években, ezek az országok sem tudnak már olyan ütemben fejlődni mint eddig, csökken a kereslet. Legalábbis ezt mondják a "szakértők". A szakértők mindig mindenfélét mondanak, nem érdemes figyelni rájuk, mert ki tudja, hogy milyen hátsó szándék áll a szavaik mögött. Ennek a kis történetnek az a tanulsága, hogy a részvények árába mindig a cég jövője árazódik be: csökkenő nyersanyagárak + csökkenő kereslet = csökkenő profit -> a részvény ára esik.

    Folytatás...

    fLeSs 16 éve 20

  • Részvénykereskedési naplóm elkezdődik

    Lássuk az alapokat, a részvénykereskedési Bibliámat! Blogomban ezentúl a részvénykereskedéssel foglalkozom.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 84

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.