2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Az orosz tőzsde 080915

Írta: | Kulcsszavak: orosz . tőzsde . rts

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az orosz tőzsdét folyamatosan figyelem, mert hatalmas benne a növekedési potenciál. Az RTS index (Russian Trading System) a vezető orosz részvényindex teli van nyersanyagkitermelő/feldolgozó cégekkel, Gazprom, Lukoil, Mechel, ismerősek? És a lényeg: egész Európa és Ázsia egy része is az orosz olajtól és földgáztól függ, Európa úgy táncol, ahogy az oroszok fütyülnek, még az USA-ba is szállítanak nyersanyagokat, az itt megvásárolható cégek tuti befektetésnek tűnnek, vagy mégsem?

KATT

Az oroszokról tudvalevő, hogy mindig is "vonzódtak" a diktatórikus berendezkedéshez, cárok, Lenin, Sztálin, Brezsnyev, stb és most Putyin. Demokrácia van, de Putyin a mindenható. Medvegyev az ő kiskutyája a kis hamira vár, és teljesíti minden parancsát. Bár az orosz befektetések az elmúlt években jól teljesítettek, csak idő kérdése volt, hogy mikor bújik elő a szög a zsákból.

A grafikonon látható, hogy a hosszú távú emelkedő trend idén nyáron megtört.

KATT

Ha kicsit közelebbről nézzük a dolgokat, akkor a következőt látjuk: az orosz tőzsde beszakadt. A probléma akkor kezdődött, amikor Putyin kijelentette, hogy vizsgálatot indít a Mechel OAO bányatársaság ellen, mert szerinte belföldön drágábban adta el a nyersanyagokat, mint külföldön. A befektetők bizalma megrendült, ha Putyin csak így beszólogathat bárkinek, akkor mit lehet várni? Pár nap alatt 21 milliárd USD-t menekítettek ki Oroszországból. Jó ha tudjuk, hogy a tőzsdézésben mindig az nyer, aki követi az úgynevezett "smart money"-t, ami lényegében a hosszútávú intézményi befektetőket jelképezi, ők alakítják ki a trendeket, hiszen rengeteg pénzük van, akik később jönnek, azok már csak úsznak az árral. Szóval ha a smart money vhonnan kimenekül, ott vége a dalnak.
A Mecheles móka után beindult az orosz gépezet, bevonultak Grúziába vagy tudomisén hova, ami az orosz cégeket nem különösebben érinti, de senki nem akarja olyan helyre tenni a pénzét, ahol háború van.
Ami ezután következett az már csak a szokásos, esés, esés és esés.

Putyin nemrég ezt nyilatkozta: "megvan a kormánynak minden ereje, hogy az orosz részvényindexet az év eleji szintekre visszatornássza" - mintha ez valami presztízskérdés lenne vagy erőfitogtatás, hűűű, leborulok Putyin előtt... nevetséges.
Ilyen nyilatkozat után még erősebb lesz az emberben a kétség az orosz tőzsdével kapcsolatban, ha Putyin így kijelenti, hogy lényegében bármikor képes manipulálni a tőzsdét, akkor az milyen tőzsde? Olyan tőzsde, ahova az ember szívesen fektet be? Szerintem nem.

Azon csodálkozom, hogy az úgynevezett szakértők a nagy esések ellenére vételre ajánlják az orosz piacot, hiszen ez úgyis csak átmeneti állapot, és az orosz tőzsde úgyis feltámad majd, stb, blabla. Mindezt már augusztus eleje óta.
Könyörgöm: hogy lehet ajánlani egy zuhanó tőzsdét bárkinek is? Netán a tisztelt szakértőknek némi érdeke fűződik a dologhoz? Ha a szakértőkre hallgatott valaki, akkor most kb. 25%-os mínuszban van. :D

Én azt mondom, hogy a látottak alapján fektessünk be és ne a tanácsok meg gondolatok alapján. Az orosz tőzsde mélyrepülésben van, úgyhogy én hozzá nem nyúlnék most.
Amire várok az egy hatalmas nagy emelkedő fehér gyertya gigantikus forgalom mellett: ez jelezné, hogy a smart money visszatért. Addig viszont hagyjuk szépen békén.

Hozzászólások

(#1) Hedgehanter


Hedgehanter
őstag

Hat nem hiszem hogy az orosz kormanynak annyi penze lenne hogy mondjuk egy jo darabig "segithetne" a tozsdet.. A masik problema meg pont az hogy az orosz kormanyba esett hite rengett meg a befektetokben es amig nem a politikajukon valtoztatnak hanem a tozsdebe fektetetheto penzzel dobaloznak addig en sem nyulnek hozza..

(de nezegettem en is...:) :D

(#2) fLeSs válasza Hedgehanter (#1) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Az oroszoknak van a világon a harmadik legnagyobb devizatartaléka, a nyersanyageladásokból befolyó profit nagy részét félre szokták rakni. ;) Ott a kormánynak van esze, nem úgy mint itthon.

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3) Hedgehanter válasza fLeSs (#2) üzenetére


Hedgehanter
őstag

Ja, de mashol meg elszurjak az egeszet....

(#4) fLeSs válasza Hedgehanter (#3) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Az utóbbi 2 napban további ~17%-ot esett, hajrá szakértők!

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#5) Hedgehunter válasza fLeSs (#4) üzenetére


Hedgehunter
csendes tag

Ma meg ki sem nyitott.... :DDD

(#6) Hedgehunter válasza fLeSs (#4) üzenetére


Hedgehunter
csendes tag

Ezt a szivast megtiltottak a tozsdeken (USA, UK) a sortolast a bank papirokra a mai naptol.!!!!!!

(#7) Raymond válasza Hedgehunter (#6) üzenetére


Raymond
félisten

Mashol is mert panik van :)

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#8) Hedgehunter válasza Raymond (#7) üzenetére


Hedgehunter
csendes tag

Csak igy az egesz ertelmet veszti... Valami nem megy jol es egyszeruen bezarjuk, megtiltjuk... Ha nem megy jol a bankoknak haljanak meg, persze konnyeb a shortolokra fogni hogy ok oltek meg (benne van a kezuk persze) az arfolyamot nem a regota itt levo valsag...

Amugy meg ez az arrobbanas is csak atmeneti lesz szerintem mert a problema meg itt van attol fuggetlenul mit probalnak ellene tenni...

(#9) jeges válasza Hedgehunter (#8) üzenetére


jeges
senior tag

lehet, hogy nem figyeltem eléggé, de nem mondta senki, hogy a válságot vagy a jelen helyzetet a shortolók okozzák. egyszerűen extrém helyzet extrém intézkedést kíván. középtávon nyilván nincs egy ilyen intézkedésnek hatása, de rövid távon (mint a mellékelt ábra mutatja) hatékonyan képes kezelni a pánikhelyzetet.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.