2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Feljegyzések 080924

Írta: | Kulcsszavak: tőzsde . részvény . nasdaq . s&p 500 . dow jones

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A múlt hét közepe óta csak fél szemmel követem az eseményeket, mert beteg voltam. Ahogy elnézem nem vesztettem sokat, mert ugyanaz a hírvezérelt cikk-cakk mozgás jellemző a piacokra, mint korábban, csak most éppen az USA pénzügyminiszterének 700 milliárdos bankokat kisegítő terve borzolja a kedélyeket. Először a pénzügyi részvények esetében tiltották be a shortolást (a spekuláns a részvény árának eséséből profitál), aztán további 30 cég is erre a sorsra jutott, és ez meg is látszik az indexeken, a volatilitás minimális, és amíg nem derül ki, hogy a megmentési tervet elfogadja-e a szenátus, addig így is marad, valószínűleg.

KATT

A múlt hét elején bekövetkezett esés utáni visszapattanás borítékolható volt, mert az S&P500 és a Dow Jones index is az eső trendcsatorna alsó trendvonalához érkezett és még nem beszéltem a VIX indexről, ami szintén trendfordulós jelzést adott. Az ilyen helyzeteket jól ki lehet használni egyes ETF-ekkel, pl. a DDM alias Ultra Dow30 ProShares a Dow Jones indexet követi (tehát amikor emelkedik akkor emelkedik, amikor esik akkor esik), de százalékban a dupláját éri, tehát amikor az index 2%-ot emelkedik, akkor az ETF 4%-ot emelkedik és ugyanez van esésnél is (ergo dupla a kockázat). Namost múlt szerdán az indexek egy nagyot zuhatnak és elérték a trendcsatorna alját, semmi más dolgunk nincs ilyenkor, mint hogy az alján bevásárolunk egy ilyen ETF-ből. Azért kell a dupla hozamot biztosító ETF-et választani, mert a medvepiaci rallyk sokat hozhatnak de általában gyorsan behalnak. A csütörtöki rally után sejthető volt a folytatás (ekkor terjedt el a pletyka a 700 milliárd USD-s megmentési tervről), az eufória 1 napig még kitartott, így pénteken is emelkedett az index, de mivel két nap alatt 7%-os volt az emelkedés ami túl gyors, ezért várható volt a konszolidáció, ami hétfőn be is következett. A DDM vételének és eladásának jó időzítésével 14%-ot lehetett kaszálni 2 nap alatt, ennyit egyetlen bank de még egy kötvényalap sem hoz 1 év alatt. Ezek a kis akciócskák egy medvepiacon csak erős idegzetűeknek ajánlhatók és ott is csak komoly előkészület és számolgatás illetve folyamatos hírolvasgatás mellett.

KATT

Néhány szót a VIX-ről: a VIX a volatilitást mérő index mint neve is mutatja a volatilitást, azaz az árfolyam ingadozásának mértékét méri az S&P500 indexen belül. Elterjedt nézet, hogy a VIX jól képes reprezentálni a piacon uralkodó félelmet, hiszen minél nagyobb a volatilitás, annál nagyobb a félelem. Itt van két grafikon. Az elsőn (fent) a VIX index látható 2000-től mostanáig. Egész jól beazonosítható rajta a bikapiac és a medvepiac: a dotcom lufi kipukkanása után 2003-ban elkezdőtött a rally, a VIX pedig folyamatosan csökkent, azaz a félelem is csökkent. 2007 elejétől viszont a VIX elkezdett emelkedni: bár az indexek továbbra is emelkedtek (meg lehet őket nézni), a VIX emelkedése már tudatta velünk, hogy nincs minden rendben, és tényleg nem volt minden rendben, elég beleolvasni a Nyilasi blogjába. Namármost szomorú tény, de a VIX töretlenül emelkedik, ami további félelmet jelez a piacon, de ez egyben jót is jelenthet, hiszen a 2002-es medvepiac végét elég jól előrejelezte a VIX kicsúcsosodása 40-nél; ez most 35,35-ön áll, szóval nincs túl messzi (sárgával jelöltem, hogy kb. honnan számíthatjuk a medve piacot).

KATT

Namost a VIX-et csak azért hoztam fel, mert mint írtam fentebb az indexek trendcsatornás dolgán kívül a VIX is jelezte, hogy valszeg trendforduló következik. Hogy miként? Az elmúlt másfél évben mindig akkor jött a trendforduló (piros karikák az S&P500 indexen), amikor a VIX elérte a 30 körüli értéket (sárgával jelöltem). Ez történt most is, sőt, már túl is haladt azon.

KATT

Más:
1. az orosz piac vajon feltámadt? Egyesek szerint igen, múlt pénteken +20%, aztán ezen a héten további még néhány. Én még várnék ezzel, ugyanis az emelkedés mellé igencsak szánalmas forgalmacska társult.

KATT

2. a hong-kongi börze pontosan azt a szkenáriót követte, amit már hónapokkal ezelőtt "megjósoltam", igaz nem itt, hanem egy másik fórumon. A Hang-Seng indexen (HSI) egy csökkenő háromszöget vettem észre: a vevők egyre kevésbé tudták felpumpálni az árat, az eladói nyomás erősödött, egyre jobban leszorították az árat (látszik, hogy egyre kisebbek a "púpok"), végül a múlt héten letört belőle. Biztató lenne a jövőre nézve, ha az index visszatesztelné azt a 20300 pont körüli ellenállást és fölötte tudna zárni.

3. a Brazil index (Bovespa) kialakított egy szép kis csökkenő trendet, és ebben halad szépen nyugisan lefelé.

A nagy kérdés most, hogy ezt a 700 milliárd dolláros mókát elfogadják-e a szenátorok. Ha igen, akkor az USA megszívja. Ha nem, akkor is. Ez ám a dilemma. Mindenképpen megszívják, csak az a kérdés, hogy végül hogyan. A piac reakcióját meg sem lehet jósolni, bár valószínű, hogy ha elfogadják, akkor a részvények emelkednek majd egy darabig, csak nemtom, hogy mire fel. Azt a 700 milliárdot utána az adófizetőkön verik le (akiknek egyébként csak kis közük van a bankok felhalmozott adósságához), több adó, gyengülő kereslet, csökkenő profitkilátások, eső részvények. Egyesek szerint most elértük a medve-piac alját, és most jön az emelkedés, én ebben sajnos nem nagyon bízok, rengeteg még a probléma. Nem vagyok közgazdász, szóval nem fogom leírni áltudományos módon, hogy mit gondolok, csak megvan a véleményem, olvasom a híreket és nagyjából átlátom a helyzetet. Ennyi a lényeg. :)

A részvénypiacon most csak néhány részvényt figyelek, de igazából nem vennék fel semmilyen pozíciót, mert ezek azok az idők, amikor jobban teszi az ember ha csak figyel. Nem akarnék pozícióban lenni amikor kijön egy újabb jó vagy rossz hír, mert percek alatt el lehet bukni mindent, most teljesen kiszámíthatatlan az egész.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.