2020. május 29., péntek

Gyorskeresés

Roccat Lua teszt

Írta: | Kulcsszavak: roccat . lua . roccat lua . egér . gamer

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mert jobb később, mint soha!
Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai megtalálhatóak az egeres topik összefoglalójában.
Termékinfó

Bevezető

A Roccat az egyik kedvenc perifériagyártómmá vált az évek során. A két negatívum, amit ellenük fel tudok hozni, az az, hogy ők is tolják a gimmick feature-öket (minden legyen RGB, minden legyen makrózható, és nevezzünk el mindent úgy, mintha mi találtuk volna fel), valamint az ő marketing részlegüknél is óriási a bullshit-faktor. Ezek mellett azonban - főleg idén - szinte beleköthetetlen, hibátlan cuccokat adnak ki.

A Lua nem egy mai rágcsáló, lévén öt éve jelent meg, azonban még a mai napig kapható elég sok helyen - viszonylag kevés pénzért a versenytársakhoz képest. Én egy használt példányhoz jutottam hozzá, és miután rengetegen keresnek olcsó gamer egeret, így gondoltam ez a teszt nekik jól jöhet.

Csomagolás

Sztenderd Roccat-doboz, azaz ilyen sokélű valami, amit legalább 3x annyi időbe telik kinyitni, mint bármi más téglatest alakú csomagolást.
A doboz tartalmazza a használati útmutatót, különféle Roccat matricákat, és meglepő módon egy egeret.

Külső

Nem túl csicsás. Egyszerű, szimmetrikus kialakítás (azaz bal - és jobbkezesek egyaránt használhatják), a szélein kis mélyítésekkel, melyek a megfogást / megemelést hivatottak megkönnyíteni. A görgővel együtt négy gomb áll rendelkezésre, ezekből a középső klikk, a görgetési irányok, és a DPI-váltó programozhatóak, de a makrózásról le kell mondanunk (legalábbis driveresen - AHK a barátod).

Talán a legelső dolog, ami szembetűnt, hogy ez bizony pici. Kisebb, mint az általam jelenleg használatban lévő Zowie ZA13, pedig az is elég pirinyónak tűnik egy DeathAdder, vagy egy IME3.0 mellett. A méretéből és a kialakításából adódóan alapjáraton kis/közepes kezűeknek ajánlanám claw vagy esetleg fingertip fogásra. Nekem közepes kézmérettel fingertip-re már kicsinek bizonyult.

A felső részt kellemes matt gumírozás borítja. Nem csúszkál, nagyon jó a tapintása. A képeken kicsit foltos, mert fényképezés előtt letakarítottam és rosszul töröltem át. Az oldala borítatlan, textúrázott műanyag. Ez egy hangyányival csúszósabb, de ennek én nem éreztem hátrányát.

Az alsó részen látható két, az átlagoshoz képest bonyolultabb mintázatú talp, amik az én példányomnál már erősen el vannak használódva. Amúgy a gyári Roccat pacskerek viszonylag jók, de azért érdemesebb valami tömör PTFE-t rárakni a jobb csúszásért és tartósságért.

Az egeret megrázva semmi nem lötyög - a szenzorlencse sem - a görgőnek abszolút nincs oldalirányú kilengése. Nagyon egyben van. A burkolatot megnyomkodva nem tapasztaltam recsegést, roszogást.
A konyhai mérlegen mindössze 72 grammot mértem a kábel első öt centijével együtt, ami kitűnő a méretéhez képest, és a súlyeloszlása is kiváló.
A hátulján lévő Roccat logó igényesen, nem túl erősen, de nem is túl gyengén világít - már ha akarjuk. Három fokozata van, folyamatosan világít, lassan villog, vagy kikapcsoljuk.

Íme néhány további összehasonlító kép.


Logitech MX500


Logitech MX500


Razer DeathAdder


Razer DeathAdder


Zowie ZA13

Gombok

A főgombok kellemes nyomásponttal rendelkeznek, holtjáték nem különösebben van (kattintás után még megy lejjebb is a burkolat, de ez szerintem lényegtelen). A klikkekért valószínűleg kínai Omron D2FC-F-7N kapcsolók felelnek.
A görgetésért a már-már etalonnak számító Alps encoder felel, és úgy teszi a dolgát, ahogy tennie kell. A fokozatok jól elkülönülnek, de könnyű a léptetés. A középső gombot nem nehéz lenyomni, de görgetés közben nem nyomódik be véletlenül (illetve lenyomás közben sem görgettem még akaratom ellenére). Oldalirányi döntésre nincs lehetőségünk.
A DPI-váltó alatt valami tactile switch csücsülhet. DPI-t váltani jó lehet, meg esetleg vissza gombot érdemes csinálni belőle, de komolyabb funkciót nem adnék neki.

Kábel

Harisnya nélküli, hajlékony, könnyű kábel, 1.8 méteres hosszúsággal. Az USB csatlakozó nem aranyozott (ami nem jelent hátrányt). Hasonlít a Zowie kábeleire, de talán még azoknál is valamivel könnyebben hajlik. Nincs mit ragozni, hibátlan.

Szenzor

És így a végére el is érkeztünk a pontra, ahol kiderül, hogy miért az olcsóbb árszegmenst képviseli a Lua. Sajnos nem épp egy felső kategóriás szenzorral van szerelve, ugyanakkor nem is olyan vészes a helyzet.
Avago ADNS-3050 (röviden csak A3050) az emlegetett alany. Ez egy régebbi modell, és nyers adatokat nézve nem igazán kelhet versenyre a mai csúcskategóriával (PMW336X, PMW3389, stb). A gyakorlatban nézve azonban igen kevés hibát találtam benne.

7 fokozatban állíthatjuk az érzékenységet, 250 - 2000 DPI-ig. 750-es lépcső valamiért nincs. Pedig jó lenne, mert ez áll legközelebb a sokak által - ebbe én is beletartozom - használt 800-hoz.
125 - 1000-ig tudunk polling rate-t állítani, az értékeket pedig stabilan tartja.
Alacsony érzékenységen játszom (ez kb. 50 cm / 360°-t jelent), de a maximális PCS-t nem tudtam még elérni, igaz csak egy fél óráig nyúztam.

A LOD viszonylag magas, 3 CD-ről még épphogy, de érzékelt, pedig a talpak már erősen el vannak kopva.
Akadt azonban egy nagyobb hiba is. Nem szereti a fehéret az egérpadomon (KODIAK XXL), nagyobb rántásoknál, amik ezeken haladnak át eldobja magát, lesz egy szép kis malfunction. A teszteknél ez látszani is fog. Homogén fekete, vagy csak sötétebb mintákkal rendelkező egérpadnál nincs ilyen jelenség. 500 DPI-n valamivel 3.5 m/s felett van a PCS. Nem túl low sens-re szerintem bőven a használható kategóriát képviseli.

Paint teszt, MouseTester grafikonok

A Paint teszt meglepett, nem számítottam ilyen mértékű jitter-re, ugyanis in-game abszolút nem tapasztaltam. Lehet, hogy az egérpad fehér részén csináltam a nagyobb részét, és azért lett ilyen. Másnál jóval szebb.

És a végére az említett malfunction, amik a pad fehér részein történtek. Ez minden DPI-értéknél jelen van természetesen.

Összegzés

Pro
+ Súly
+ Felületkezelés
+ Gombok, görgő
+ Kábel

Kontra
- Szenzor
- Megosztó méret

Ajánlanám-e? Minden további nélkül, ha nem túl nagy a pracli, claw vagy fingertip a fogás, és nincs fehér minta az egérpadon. Illetve ha az illetőnek nincs szüksége oldalgombokra.
A driver átlátható, egyszerűen kezelhető, de amint már írtam, túl sok lehetőségünk nincs állítgatás terén.

Specifikációk

Méret: 115 x 65 x 30 mm
Súly: 68 g (mért adat: 72 g)
Kábel hossza: 1.8 m
Felbontás: 250- 2000 DPI
Polling rate: 125 - 1000 Hz
Világítás: kék - "Arctic Blue"
Csatlakozás: USB 2.0
Gombok száma: 4

Ezúton is köszönet dobragab-nak a MouseTester javításért/fejlesztéséért!

Hozzászólások

(#1) trydium


trydium
(csendes tag)

alapvetően hülye lesz a hozzászólásom... én kérek elnézést! :))

kiemelődik a cikkben, hogy jobb és balkezes felhasználásra is alkalmas...

nos:

- jobb kézzel egerészek
- bal kézzel írok
- ha eszem, kanál bal kézben, villa bal kézben, kés jobb kézben
- ha erőkifejtésre kerülne a sor (pl. csavarhúzó), eszköz a bal kézben, finom motoros beállító funkciók a jobb kézen...

eleve őrülten születtem vagy mivan ??? :W

"Nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék..."

(#2) Vanir válasza trydium (#1) üzenetére


Vanir
(veterán)

Nem vagy vele egyedül, több ismerősöm is hasonlóképp vállalja a dolgokat. :)

[ Szerkesztve ]

(#3) Mr.Jesus


Mr.Jesus
(tag)

Razer DeathAdder 3G szenzorához képest mennyivel jobb, avagy rosszabb a Lua szenzora?

(#4) Synthwave


Synthwave
(HÁZIGAZDA)

Ja, olcsóbb szegmensben nem rossz. Igaz, a szenzor egyáltalán nem tökéletes, de lőttem vele ilyet: [link] : >

Számomra a leginkább eltántorító tényező a forma volt: túlságosan lapos, nem volt komfortos az állandóan emelgető és repozícionáló egérhasználatomnak. Ellenben, mint tudjuk, ez maximálisan szubjektív. 5 pénzért eladtam, de kicsit már bánom - jó lett volna, ha marad tartalékba. Bár a doboza és a matricái megvannak még. :)) Neked szütyő nem volt a csomagban?

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.