2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Régi Gépterem: 486

Írta: | Kulcsszavak: nosztalgia . retro . 486 . SCSI

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába...

486:

Az első otthoni gépünket általános iskola 6-7. osztályos korom (1998) körül vehették a szüleim 10.000Ft-ért, szintén ugyanattól a rokontól. Ez egy már álló házban lévő i486DX4-100Mhz volt, 16MB RAM, 420MB-os Quantum IDE winchester + VESA IDE vezérlő kártyával, 1MB Trident 8900C videókártya, valamint 3.5” kis floppy meghajtó és persze 5.25” nagy floppy is (a nagymama 386-osában csak az utóbbi volt) valamint egy Panasonic 4x CD olvasó. A géphez tartozott egy színes(!) 14” VGA (1024x768) monitor szűrő-üveggel, amin keresztül valóban jobb volt előtte hosszan nézni, mint anélkül. DOS 6.22 és Windows 95 volt rajta, ez nagy változás volt mind sebességben, mind a programokban. Ezen öcsém asztal-kiterjesztett virágot öntözött :) ezt a jópofa kis programot nagybácsikámtól kaptunk. Nagyon sokat játszottunk ezen is a korábbi Prince of Persia, Bumpy, Bomb (Tank Wars) és J-Bird sem maradhatott el, valamint kisebbik öcsém egyik kedvene a Turtles2, de itt már Lotus, Stunts, Terep2 és a monitor tönkremeneteléig játszott Dyna Blaster… ugyanis úgy kaptuk a gépet, hogy unokabátyám mondta ütni kell a monitort oldalát, ha elmegy a kép… nagyobbik öcsém egyik alkalommal addig játszott Dyna-val, hogy már hiába ütötte a monitort, bizony nem jött vissza a kép. Apámmal elvittük egy zuglói TV szervizbe és a szaki 4.000Ft-ért megjavította, át kellett forrasztani a nehezebb alkatrészeket, vagyis nem volt nagy baja, de a monitort mi ekkor még szét sem mertük szedni. Az 1997-ben megjelent DOS-os felülnézetes GTA1 is eljutott hozzánk, amivel testvéreimmel sokat játszottunk, én száguldozni szerettem a városban, leginkább a tankert és a buszt szerettem, miután teljesen összetörtek akkor otthagytam az út szélén és kerestem másikat, majd amikor testvérem játszott tovább (újra betöltés nélkül) akkor csodálkozva nevetett az elhagyatott leharcolt autókon :) Személy szerint én csak a felülnézetes GTA 1 és 2-t szerettem.

Nagyobbik öcsém idegeskedett a játékokon, nem kímélte a billentyűzetet és egeret, egyszer miközben dühében felugrott a gép elől véletlen megtérdelte a lent lévő álló gépház elejét és tönkrement a winchester… már megint. Időközben unokabátyámtól kaptunk mindenféle régi alkatrészt, amit találtam az egy 80MB-os Seagate HDD, nem sok, de ez is valami, erre sajnos nem fért fel a GTA is, a Windows 95-nél pedig kipróbáltuk mi nem kell hozzá, hogy még elinduljon, 37MB a Windows könyvtár és megy, és még virág is van :) na meg DOS, ahhoz meg én ragaszkodtam.

Nagyobb merevlemez után kutatva jártam is a bontókat sajnos a legdrágább alkatrésznek a HDD tűnt, egy ugyanolyan 420MB-os (IDE) is 3.000Ft volt. Az egyik bontóban kérdeztem mik ezek a szélesebb szalagkábeles ISA / VESA kártyák? SCSI volt az, kiderült, hogy van hozzá 2db 240MB-os Quantum Winchester is, mivel nem viszik 500Ft-ért de csak együtt, az Adaptec 1542 VESA vezérlőkártya meg 1.000Ft. Szóval ezekkel jöttem haza, beépítettem, kipróbáltam az eredmény meglepett, jóval gyorsabb, mint bármi idáig, mivel a kártyán külön processzor gondoskodik a merevlemez vezérlésről. Innentől sokáig minden gépbe SCSI eszközöket szereltem be.

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába...
386 < 486 > C64 , XT , 286 , 386DX , 5x86 , Szerver , K6/2 , II.486
(narancssárgával kiemelve az előző és következő rész linkje)

Hozzászólások

(#1) kzsolti97


kzsolti97
csendes tag

Egy élmény volt olvasni, köszi! :) :R

Csak a Windows 7 :)

(#2) Pikari


Pikari
addikt

Én is levontam néhány tanulságot a scsi csatolófelületből. Például ezért nem engedek a gépbe m2/nvme eszközt, meg más "ötszörgyorsabbmegváltjaavilágot" szabványt.

Még a pci-e-re is húzódoztam, és csak néhány évvel ezelőtt tértem át rá, jóval az agp teljes halála után :D

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#3) sidi válasza Pikari (#2) üzenetére


sidi
junior tag

SSD helyett én 500 GB-os WD Velociraptor-t használok, 10.000 rpm, 6 ms válaszidő, mondjuk SATA, de ez előnye is lehet, majd írok erről is...

"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

(#4) Pikari válasza sidi (#3) üzenetére


Pikari
addikt

nekem is raptor van most a gépben rendszervinyónak. de nem vagyok róla valami jó véleménnyel. valószínűleg valami tök normál átlagvinyót fogok beapplikálni helyette.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#5) kzsolti97 válasza Pikari (#4) üzenetére


kzsolti97
csendes tag

Miért nem vagy vele elégedett az esetleges hangján kívül?
Nekem az egyik játszós gépemben van 2x600GB-os Raptor Raid0-ban,
elég jól teljesítenek.

[ Szerkesztve ]

Csak a Windows 7 :)

(#6) Pikari válasza kzsolti97 (#5) üzenetére


Pikari
addikt

az enyém kicsi (130gb), és nem érzem gyorsabbnak, mint egy akármilyen másik vinyót. hangja nincs neki, legalábbis az enyémnek, úgyhogy az nem is tud zavarni.

érzésre (bár nem mértem) egy modern 5xxx rpm-es 8 terás seagate simán hozza ennek a raptornak sebességét. és itt a sebességet nem mesterségesen előidézett szituációkra, vagy benchmarkokra értem, hanem tényleges használat során.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.