Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:15

LOGOUT.hu

Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15751) koxx


koxx
MODERÁTOR

Harcos IPA lidlbol. Regota az elso sör ami 2korty utan a mosogatoban vegezte :/ vmi fertelmes ize(utoize) van, mar az illata sem az igazi.

(#15752) Dorian válasza koxx (#15751) üzenetére


Dorian
félisten

Alapvetően pedig nagyon finom. De én pl. kifogtam belőle egy egész karton szétoxidálódott verziót. Megfelelő tárolásra nemigen figyelhettek.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15753) NoLF


NoLF
addikt

Szloven tura eredmenye, hamarosan tesztre kerul. Aldi/lidl valamelyikeben vasarolt, asszem 2,19 eur/uveg aron. Volt egy Teltonik - ZeThor öltime pale ale is tesztelve, az igen jo ivoalenek bizonyult :)

The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people

(#15754) Luser2000 válasza NoLF (#15753) üzenetére


Luser2000
addikt

Nyaralásról hazafelé idulva gondoltamhozok Apósomnak egy-egy Karlovacko / Ozujsko pakkot. Gyanútlanul válogatok a Plodine sörei közül, amikor a kezeim közé kerül egy The Garden Pale Ale. Jó, mondom, veszek egyet magamnak nyalóka helyett (kapjak már én is valami ajándékot (cirka 470HUF/10HRK).

Ma felciccentettem a röktönzött grill mellé és nagyon levett a lábáról!
Pont jó, pont olyan, mit szeretek, friss, gyümölcsös, bubis, nem tolakodóan keserű, ...
Én hülye, hogy csak egyet vettem! ...
Frankó kis Horvát sör, Zagráb külsőről. És ahogy nézem, a srácok voltak is a BPBW2018-on. Kár, hogy ezt nem hozták magukkal.

Apple iPhone 15pro, Apple Watch Ultra2, MacBook Air M2 13"

(#15755) [CsuCsu] válasza proci985 (#15748) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

O hat nem voltam kimerito, az a 3 Fonteinen termeszetesen massziv Tier 1 (bar nem a legjobb cuccuk az ketsegtelen, Zenne Y Frontera-t probaltad mar?), bar en a Cantillon 'arcletepos' karakteret jobban kedvelem. A tobbi viszont tobbnyire Tier 2/Tier 3 a velemenyem es tapasztalatom szerint.

Hogy valaszoljak a kerdesedre, a Tier 1 ex post nalam az a sor, ami kiemelkedik a minosegi kraft mezonybol. Ami nemcsak szimplan jo, hanem hozza azt az extrat, amire csettintesz, hogy 'na igen, ez mar valami!'. Ex ante barati ajanlasok, untappd/ratebeer ertekelesek es internetes informaciok alapjan valasztom ki oket kiprobalas celjabol. Az altalanos huvelykujjszabalyom untappd-en peldaul a 4.25+ ertekeles, de termeszetesen van sok kivetel es sortipusonkent kell nezni: imperial stout-ok es wild ale-k peldaul alapvetoen tul vannak ertekelve, igy ott a szabaly 4.35+, mig egy lager 4.0+ felett mar lazan lehet Tier 1.

Alapvetoen en igy rangsorolom a soroket:

Tier 5 - ihatatlan sz*r, mosogatole. Arany Aszok-t ide sorolom, de ide tartozik az a 2l-es pet palackban arult sor ami koleszes koromban volt alaptartozek (nev nem ugrik be).

Tier 4 - tulnyomoan kommersz sorok es atlag alatti kraft. Heineken, Peroni, Coors, Soproni, stb.

Tier 3 - tobbnyire atlagos tomeg kraft, semmi egyedit nem tud es meg van hova fejlodni, de jobb, mint a kommersz sorok. Legtobb magyar fozde meg itt tart. Gyengebb Brewdog Headliner-ek, Bekesszentandrasi, Foti, stb. Par nemet/belga sor is ide tartozik.

Tier 2 - 'jo iparosmunka' kraft, illetve par jobb belga es nemet. A valasztott stilust kifinomult, jo minosegben valositja meg, de semmi kiemelkedot nem nyujt. Punk IPA, Weihenstephaner Hefeweissbier, Greyjoy, Even More Jesus, legtobb BYM sor.

Tier 1 - amit fentebb irtam. Jobb belga lambic-ok, Sippin into Darkness, jobban sikerult CW es Verdant IPA-k, Prairie Bomb!, stb.

Elit - agyeldobos, euforikus dobbenet, kozel tokeletesseg. Elegge apro kategoria es valoszinuleg szubjektiv is, de szamomra osszesen ezek a sorok hoztak eddig: Cantillon Lou Pepe Kriek 2014, Praire Bourbon Paradise, Mikkeller Whiskey Barrel Aged X, 3 Floyds Dark Lord Spaceforce!, Beavertown x 3 Floyds Heavy Lord (mind a 3 varians), Tree House Very Hazy, 3 Floyds Zombie Dust.

[ Szerkesztve ]

(#15756) perempe válasza szőröscica (#15669) üzenetére


perempe
addikt

én a magyar Kozelen vettem észre hasonlót.

* Brahms: 4. szimfónia *

(#15757) Ereshkigal


Ereshkigal
őstag

Ittam egy Hilma-t. Hát, éreztem én mindent, de sült krumplit nem. Ilyenkor mi van? Van valami iskola, ahol tanítják az ízlelést? :B

[ Szerkesztve ]

(#15758) proci985 válasza [CsuCsu] (#15755) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

koszi a valaszt:R

Ereshkigal: a krumpli annyira nem volt intenziv benne, inkabb igy hatterben a komlo mogott. a vanilia meg kb igy neha felsejlosen.

sokkal kevesbe punkosan radikalis darab, mint az ember a neve alapjan szamitana ra, ld pl a Loreleit, a Noat vagy a Pink Limonadet.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15759) papelado válasza perempe (#15756) üzenetére


papelado
aktív tag

óhh az már fél évtizede réges régen elesett..

Drágaszágom....

(#15760) Nunder válasza proci985 (#15749) üzenetére


Nunder
őstag

Kíváncsi voltam más véleményére is, mert nekem még mindig a Heaven Hill az egyik legjobb Imp Stout. Pont. Két üveg is érik már jó ideje otthon. Remélem egyszer lefőzik még, de ugyanígy várunk az Old World Russian Imperial Stoutjukra is.

“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu

(#15761) proci985 válasza Nunder (#15760) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

mondjuk szerintem a brewdog tobbi top BA imperial stoutja is hasonlo tudasra, legyen az a Tokyo (BA / 18,2%) vagy a Paradox Compass. ABkben nem vagyok biztos, ld a Dog D egy korabbi abstract fozete es az szep meg jo de nincs egy lapon a tobbivel. AB:24 meg itthon meg felbontasra var.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15762) jsk


jsk
Topikgazda

Hétfőn délelőtt 10-kor rendeltem Hollandiából. Ma 13 órakor meg is hozta a futár.

(#15763) Kergeboci válasza jsk (#15762) üzenetére


Kergeboci
tag

Holnapi kóstoló előtte vagy után nem akarsz egy Founders KBS-t megfelezni? :)
Bár mondjuk lehet, nem jó ötlet a big ass money 17% után őt megbontani

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#15764) jsk válasza Kergeboci (#15763) üzenetére


jsk
Topikgazda

Viszek egyet. Jó lesz mosósörnek:-)

(#15765) ROBERTOH


ROBERTOH
őstag

Balkezes Bagoly - Coffee & Porter:
tegnap volt hozzá szerencsém. Ratebeer értékelés (3,57) alapján kicsit tartottam tőle, de nem kellett volna: nekem nagyon bejött, ajánlom mások figyelmébe is ;) Aztán érdemes előtte rendesen kajálni, mert jól fejbe tud ütni :)

ui.: most látom jsk értékelését vele kapcsolatban: én szeretem a kávét, talán ezért sem éreztem úgy, hogy túltolták volna benne. Nekem nagyon kiegyensúlyozottnak tűnt az egész, és elég gyorsan elpusztítottam az egész üveggel (pl. egy stout-hoz képest fényévekkel gyorsabban csúszik, igaz az más kategória, de mégis hasonló)

[ Szerkesztve ]

ez a kedvenc aláírásom

(#15766) Kergeboci válasza ROBERTOH (#15765) üzenetére


Kergeboci
tag

A minap kóstoltam én is, oda meg vissza voltam érte, nagyon imádtam.

Minimális bubi van benne, azért csúszik ennyire jól, no meg persze nem árt hozzá tényleg a kávé szeretete. Igazi kávé különlegességből lett főzve (http://balkez.es/ismaelrecinos/)

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#15767) jsk válasza ROBERTOH (#15765) üzenetére


jsk
Topikgazda

Azt még csak nem is a Coffee & Porter verzióra írtam, hanem a simára :D

(#15768) ROBERTOH válasza jsk (#15767) üzenetére


ROBERTOH
őstag

Bocsi. Akkor ezt nem ajánlom neked, mert valószínűleg sokkal kávésabb :)

ez a kedvenc aláírásom

(#15769) papelado


papelado
aktív tag

Penny : Lobkowicz Ale akcó van!

Eredeti ára se vészes 189ért meg teljesen jó.Ha nincs éppen fémíze

Drágaszágom....

(#15770) Dilikutya válasza papelado (#15769) üzenetére


Dilikutya
félisten

Igazi felsőerjesztésű? Mert pl. a Dreher Pale Ale nekem gyanús.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#15771) papelado válasza Dilikutya (#15770) üzenetére


papelado
aktív tag

Igen
A pale ale is az csak ott tényleg az volt a cél ,hogy ne üssön el a sima lágerektől nagyon.Erre felbéreltek pár hülyegyereket is majd szó szerint kimatekozták,hogy kb 90%ban sima dreher classic -kukorica..+.Divatkomlók felső erjesztésű élesztő.

[link]

[ Szerkesztve ]

Drágaszágom....

(#15772) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Cascade Blackcap Raspberry Sour/Wild Ale

Sotetvoros - mahagoni test illekony rozsaszines habbal. Malna es szeder, a hatterben borrel es a hordoval, kozepesen maroan ecetsavas es csipos. Hosszu gyumolcsos utoiz.

Gyakorlatilag egyszerre tudja a sour blond alek, a hordozott sorok es a gyumolcsos sorok minden elonyet es van annyira jo, mint az ancienne belgak. Cukrot mondjuk tippre ez se latott. Nem annyira savas, mint mondjuk a Cantillon sorei, de egy Boonnal siman egy lapon van. A Tilquin Framboisenal viszont jobban harap. A Mikkeller SpontanBlackberry / SpontanRaspberryje picit kevesbe komplex viszont mindketto szinten savasabb.

Nagyon ajanlott, kb azt tudja amit a Cantillon/Boon/Tilquin/Lindemans csucs anciennejei. 17 euro / 0,75 uvegert picit huzos volt (ertsd majdnem kihagytam), de igazabol a belga ancientek is kb ennyibe kerulnek, egyedul a Mikkeller Spontan sorei icipicit olcsobbak.

Ez egyebkent a harmadik alkalom, amikor olyan sort kostolok amerikai fozdetol, ami siman a belga felsegteruleten belul is csucs (a Brooklyn Black Opsa es a Lost Abbey Agave Mariaja mellett).

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15773) [CsuCsu] válasza proci985 (#15772) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A Cascade tenyleg tud jokat. Ajanlom meg figyelmedbe a Crooked Stave Suretta Reserva sorozatat illetve a Jester King csucs sour-jait (pl SPON es Atrial Rubicite szeriak).

Ami engem lepadlozott nemreg az egy angol fozde, a Mills Brewing legujabb alkotasa, a Running Beer - Blend Three. Elegge kisszerias, de nagyon kulonleges soroket csinalnak. Ez eppen hozza a legjobb belga lambic-ok tudasat, de megis kicsit mas. Nagyon meglepodtem, hogy egy ilyen kis fozde Angliaban kepes ilyenre.

"A wort made with rye, oats, barley and wheat is boiled for three hours with aged hops and finished with a new English variety Olicana. Fermented with our house mixed culture in ex-bourbon and wine barrels, small numbers of barrels from multiple brews are selected to blend each batch.

This third blend of Running Beer is a blend of three brews produced between January and March 2017. They were fermented in oak barrels for eleven to thirteen months. The blend was then bottled and left to mature at ambient temperature for three months before release."

[ Szerkesztve ]

(#15774) proci985 válasza [CsuCsu] (#15773) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Cascade ide most jott eloszor utobbi evekben, de ha latok toluk sort biztosan fogok meg venni. koszi a tippet! Jester Kingbe meg nem futottam bele, de ha latok akarok szerezni.

Ami meg majd jon, az a Captain Lawrence Cuvée de Castletonja, de azt meg egy ideig tartogatom mert nagyon ugy nez ki tul friss volt amikor kiadtak. ertsd svedeknel jellemzoen egyszerre kimegy egy nagyobb batch es ha szignifikansan lemegy az ertekeles a sved start heteben akkor jellemzoen tul friss fozetet kaptak, vagy megromlott mint a pseudoSue.

a 60 check in meg 760 check in az egesz fozdere azt en meg kisszerianak se mondanam :D. hol futottal belejuk?

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15775) [CsuCsu] válasza proci985 (#15774) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Ajanlom a Mikkeller webshop-jat, Europa nagy reszebe ingyen szallitanak egy ertekhatar felett. Sok kulonlegesseg talalhato naluk, beleertve Jester King es Cascade sorok. En rendszeresen rendelek toluk.

Az a Cuvee De Castleton-t kivalonak tunik, majd behuzom ha latom!

[ Szerkesztve ]

(#15776) ROBERTOH válasza proci985 (#15621) üzenetére


ROBERTOH
őstag

Vaskakas Johnny B. Good:
első kóstolás után érdekes ízvilágot éreztem, de kb a sör harmadától egyre inkább a Fóti Sörapu Narancsos-mézes Gyömbérsörére emlékeztető, beazonosíthatatlan, rossz íz érezhető. Gondolnám, hogy lejárt, vagy rosszul tárolhatták, de október 17-ig jó a cimke szerint, és a beerselection boltjában vettem, akik elég hozzáértőknek tűnnek tárolás szempontjából. Végkövetkeztetés: senkinek nem ajánlom.

Kóstoltam ezen kívül mást is mostanában:

Mad Scientist Vanguard:
ezt úgy két hete, ezért nem tudok róla pontos elemzést írni, mindenesetre ízlett, megérte az árát.

Hatodik Íz & MadCat - Paranoid Spring Imperial Pilsner:
nem csak az üveg néz ki jól, de a tartalma is nagyon egyben van: teljesen letisztult, kellemes imperial pilsner, bármit is jelentsen ez. :)

Raven Strawberry weisse:
német sörfesztiválon futottam bele, még a cseh-ről maradhatott ott :) Nem sok savanyú sörhöz volt eddig szerencsém. Alapvetően csak érdekességként tekintek rájuk, ennek a kóstolását sem bántam meg, mert elég különleges ízvilága van, ahogy a savanyú és az eper keveredik. Itt van róla egy kép, némi magyar leírással:

[ Szerkesztve ]

ez a kedvenc aláírásom

(#15777) proci985 válasza ROBERTOH (#15776) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

koszi es ejj :(. anno tavaly csaprol pedig tenyleg zsenialisan jo volt.

[CsuCsu]: koszi a tippet! egyebkent tenyleg szep valasztekuk van.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15778) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Avery Uncle Jacob's Stout - Imperial stout

Fekete test keveske feher habbal. Illatra csokolade, karamella es bourbon. Izre kave, csokolade, karamella, vanilia, porkolt malata, bourbon, szolo, hordo, nemi szirup. A westmalle fele eleszto is erzodik rajta, egy picit ales lecsengest ad neki es ott jon ki a komlo is. Az alkoholt kozepesen jol elfedi de 15.9%on nincsenek csodak. Az ABVhez meltoan hatalmas test.

A topikban tobbszor kifejetettem, hogy annyira nem vagyok BA hivo, rosszul csinalva egy remek soron is tud rontana, vagy akar tonkre is tudja tenni. Averytol eddig a Rumpkint kostoltam, ami a maga 17.5%an az volt tök sor / spice/herb kategoriaban, mint a Mikkeller Black az imperial vonalon. Tul sok, tul tomeny, ugyanakkor celtudatos es minimalista.. Az Uncle Jacob's Stout hasonlo BA imperialban. Gyakorlatilag egy csucs amerikai imperial stout porkolt malata-kave-csokolade dominanciaval, megspekelve egy karakteres bourbon hordoval. amiben tippre valami olyan bourbont erleltek elotte, amit magaban is hajlando lennek megvenni. Letisztult, kidolgozott es pont azt tudja amit az ember var.

Hordozasban egyertelmu bourbon, talan a Brewdog Paradox szeriaja hasonlit, foleg a Compass, igaz ott az alapsornek masok az aranyai. A Founders KBS/CBS szinten hasonlit, viszont az osszetettebb (kokusz!) ennek a letisztultsagahoz kepest. Mindketto jo, de mindketto mashogy.

Nagyon ajanlott.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15779) #47205632


#47205632
törölt tag

Hali.

Egy ismerősömnek kéne ajándékba néhány sörfajtát összeválogatni, ami a Lidl, Aldi, de inkább Lidl-nél megvásárolható.
Nem tudom Winkler mennyire számít jó videósnak sör tekintetben, ő tesztelt Lidl sörcsomagokat és jónak mondta, szerintem a magyar kisüzemi sörválogatást megvehetném neki. Az angol pakktól tartok, hogy túl másabb lenne, bár ha kapható bontottan is akkor lehet egy üveggel tennék közé a karamellás, kenyeres ízűből, arra még talán én is kíváncsi lennék.
Én egyáltalán nem sörözöm, ő nagyon bár csak alap 200 Ft-os söröket iszik ami a boltban van, így nehéz lesz neki olyat találni ami ízlik is majd a nagyüzemiekhez képest amihez hozzászokott.
Illetve gondoltam pár üveggel a Pilsner Urquell-ből, mert nem drága, nem túl erőteljes ízű, jó ivósör, nagy kortyokban tolható hidegen (mármint Winkler szerint), ez neki biztos jó lenne ha a kisüzemi pakk nem jönne be.

(#15780) looser válasza #47205632 (#15779) üzenetére


looser
addikt

Erre az újonnan hallott paraméterre "hidegen, nagy kortyokban tolható" rácsodálkoztam, még sohasem hallottam :-D Nem téged cikizlek, hanem Winklert, ez nyilván olyan paraméter, mintha egy röviditallal kapcsolatban arról áradozna a recenzens, hogy visszaöklendezés nélkül, könnyen nyelhető. A Pilsner egyébként szuper, LIDL-ből még az Argus Majestic ajánlott. Ha különlegesebbet szeretnél, kicsit lehetne a boltválasztékon bővíteni: Aldiban mintha Warsteiner-t láttam volna, de (Inter)spar-ban folyamatosan van Zipfer, Dab, Hacker Pschorr, Paulaner, Krombacher, ezekből is nyugodtan vihetsz a hagyományos lágereket fogyasztó ismerősödnek. A nagyobb CBA-kban pedig szokott lenni a Primátor cseh gyár néhány söre (12, 13, búza, barna láger).

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#15781) looser


looser
addikt

Kipróbáltam 3 tescós sört, eddig nem láttam őket: Steam Brew IIPA, IS és red ale. Hát...mindhárom elég magas (7+) alkoholos, ami rendesen érződik is rajtuk. Az iipa a legkevésbé kiábrándító, de a magas alkohol miatt imperialnak nevezni, amikor alig érezni a komlót (Dreher PA körül), inkább illatában van jelen, az nagy kitolás. A tesco Finest sorozat sokkal kiegyensúlyozottabb. Viszont a dobozaik remekül néznek ki, a felirat pedig sokat sejtető, "Let's oil the gears of life" vagy valami ilyesmi, de oltári vakítás. Kb. az Eichbaum szintje, megtolva kis mezőgazdasági eredetű alkohollal. 500 Ft-ért a red kihagyható, az IS csak nevében az, inkább egy Soproni Fekete Démonra hajaz kilógó szeszkóval, szintén nem ajánlott, az ipáról fentebb írtam, egyszer meg lehet kóstolni, semmi extra.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#15782) looser


looser
addikt

Rákerestem Winklerre, ez volt az első találat. A kommentek közt pedig ez volt tőle:

Innentől kezdve nem hat meg a csóka.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#15783) #47205632 válasza looser (#15782) üzenetére


#47205632
törölt tag

Ezért is jöttem ide, meg általában érdeklődöm körbe adott témát, főleg amiben nincs tapasztalatom se, mert az interneten rengeteg az olyan elem ami szakmainak tűnhet, de valójában csak hangos egoista szubjektív álsznoboskodás. Most ezt nem Winklerre értettem, hanem magára a jelenségre, hogy XY celeb vagy ember hirtelen mindenhez is érteni fog és van aki nagyon hitelesen tudja előadni a hülyeséget, amit könnyű bekajálni. De mikor több helyen is egyöntetű vélemény van külön emberektől is és az ellenzék sem áll hozzá másképp, arra már azért lehet adni (de ez sem minden témában igaz, van ahol sok a hülye), persze nehéz ízlés témában objektívnek lenni.

Az Argus sört mindenhol dicsérik ár/érték arányában, bár van közte kukoricás is ha jól olvastam, így válogatni kell. Azt viszont szokta ő is venni, így ezért ezt nem vennék.
Ezért is nehéz neki sört venni, mert aki megveszi az Argust utána meg képes Kőbányait/Arany fácánt is inni akár ha épp az van, hát annak tényleg nehéz sört keresni úgy, hogy az tényleg tetsszen is neki.
Kulturált sörfogyasztóról van szó egyébként, csak túl kicsik az igényei vagy nem ismeri még a jót igazán. Aztán persze nem garancia rá, hogy ha megmutatom neki, hogy utána érdekelni fogja, de próbának, ajándéknak stb. annak jó.
Felírom a márkákat aztán majd válogatok össze pár darabot.

(#15784) looser válasza #47205632 (#15783) üzenetére


looser
addikt

Biztosan sikerrel fogsz járni, temérdek jó sör van elérhető áron. Még néhány ajánlható a kisüzemi vonalon: a Rizmajer (a Blahánál és Csepelen van pub, ahol palackban is lehet venni), Legenda, (erre ugranak majd a többiek :-) nekik a Király utcában van pubjuk rakat sörrel a hűtőben (a Vörös Csepel ízlett a Sopronit ivó ismerőseimnek, de a Diesel is jó). Az angol LIDL-es pakkot említetted, azzal jó eséllyel nem lősz félre; 4-5% körüli ale-ek, vékony testtel, nem egy kirobbanó ízbomba egyik sem, remek választás a hazai nagyipariakat fogyasztók részére (magam is gyakran választom pl. a Soproni ipát).

Hajrá :) :R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#15785) Dilikutya válasza looser (#15782) üzenetére


Dilikutya
félisten

Hát... este KFT koncerten voltam. Kitelepült egy söröző, ahol van sok kézműves üvegesen, dobozosan. Csak ilyen-olyan ipát, meg Tokyo Lemonade-t hoztak, meg csapon Staroprament. Két doboz Reketye 99 Hop után áttértem a Staropramenre, mert megint úgy érzem, el vagyok telve. Komlóízű volt, sehol semmi maláta benne. Vagy csak rossz főzetet fogtam ki, ez a 99 Hop először kóstolva kimondottan finom volt, bár akkor is komlóíze volt csak. Tényleg megváltás volt utána a Staropramen, ellenben az 5% körüli alkoholjával nem tudtam mit kezdeni, 10-20 percenként mentem csapoltatni. :)

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#15786) proci985 válasza looser (#15780) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Primatorok jok, kicsit karcosak de alapvetoen magyar lager szemszogbol sem tul sokak. talan meg a barna lager is bevallalhato abbol, az ugy eleg mas hogy azert izben annyira nem ter el.

Paulaner hefe szinten jo otlet lehet egy kenyeres buza megoldaskent. angol 5% koruli alek szinten jok lehetnek

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15787) proci985 válasza looser (#15782) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

a soproni ipanak zavaros a szine 8:35nel, mint negativ tulajdonsag. lyály.

osszehasonlitaskepp: Omnipollo Fatamorgana, Lervig Supersonic, Omnipollo / Evil Twin Pink Lemonade vagy az Northern Monk / Wylam I Like To Moob It Moob It.

persze vannak jo meglatasai es az is igaz, hogy a soproni IPA minosegben kb a fel magyar craft ale kinalatot korberohogte (0,6eur / fel liter aron!), de ize.

oke, valszeg nem en vagyok a celcsoport, de hadd ne legyen mar problema, hogy rendesen van benne anyag.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15788) looser


looser
addikt

Dilikutya: hasonlóképp vagyok, ha választanom kellene, hogy életem végéig azt iszom, akkor cseh világos lágerek lennének, de ha nem, akkor egy könnyű ipa mindig jöhet. A Bohémiában folyamatosan csapon van a Novopacké Kumburák, nekem jó ideje az a kedvenc cseh világos söröm. De kíváncsian várom a Csíki Székely ipát is :-D

proci985: őszintén szólva ezt sohasem éreztem, pedig a Primátor igazán nagyüzemi. Talán az alkoholmentest meg a valamilyen gyümölcsös verziót nem kóstoltam, a többi megvolt, nekem lekerekedettnek tűnt. A 12-es mai napig etalon nálam, a búzájuk pedig versenyez a németekkel szerintem, (tényleg, ezt a "szerintem"-et tegyük hozzá mindig? :-)
Hát igen, a zavarosságról egy jut eszembe, régi Dreheres (sokáig azt hittem a fura betűtípus miatt, hogy Dreber :-) PR-duma: a Dreherben azért van kukorica, mert az tükrösíti. Ha jóhiszemű akarok lenni, akkor gondolom azért, mert akkor nem kell mikrofilterezni és benne maradnak a finom ízanyagok, amik kukorica nélkül nem, vagy valami ilyesmi; csak feltevés persze :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#15789) [CsuCsu] válasza proci985 (#15787) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Ez mar csak azert is meglepo, mert mar joval a kraft boom elott piacon voltak a jofele nemet szuretlen buzak. Amik szinten zavarosak, barhol elerhetoek voltak es altalanosan elfogadottak. Ettol eltekintve, kivancsi vagyok, hogy egy ilyenhez mit szolna :D

[ Szerkesztve ]

(#15790) jookomak válasza [CsuCsu] (#15789) üzenetére


jookomak
őstag

A craft boom előtt kb vehettél Edelweisst, Löwenweisst, HB búzát, meg pár boltban Paulaner búzát. Aztán kb ennyi volt a búza valaszték. Ja meg volt valami Ilzer nevű borzalom.

(#15791) [CsuCsu] válasza jookomak (#15790) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Nem vitatom. A jo oreg menekulosorok, amikor a valasztek az Arany Aszok/Szalon/uveges Edelweiss volt a frekventalt egyetemista kesdobaloban. :)

Ettol fuggetlenul, nem igazan lattam fintorgast a zavarossag lattan. Lehet, hogy a buzanak tettek be, nem a szuretlensegnek.

[ Szerkesztve ]

(#15792) proci985 válasza [CsuCsu] (#15789) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

hu, ennek is szep szine van!

ja, voltak a nemet buzak, meg azert a leffe blondot is lehetett kapni, a chimayt is, a bombardiert, meg a drehernek is ott volt a bakja. plusz en azert emlekszem, hogy 10-15 eve meg a hazi sor boom-gyorshalal es a craft elott ott lehetett furcsa cuccokat kapni pl a Savoya Parkban az Auchanban.

[CsuCsu]: ja, meg a soproni demon / 1895 / stella (bevezeteskor) / kozel (bevezeteskor) / löwenbrau (maßkruggal!) / edelweiss / (egyetfizetkettotkap jägerakcio).

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15793) looser


looser
addikt

Azt nem tudjátok, kinek az ötlete volt elsőként a száraz/hideg komlózás? Áldassék a neve mindnesetre :R :D

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#15794) [CsuCsu]


[CsuCsu]
őstag

Ugy tunik van datum.

(#15795) zoli03 válasza #47205632 (#15783) üzenetére


zoli03
őstag

Angol lidles csomagot nem hiszem, hogy kapsz, már régen volt. De pl a belga csomagból nálunk még mindig van. Maestic szar lett, mióta csak a dobozos van, előtte pedig azért az árért nagyon jó volt. Egyedül a Gold éri meg az Argusok közül itthon, de az eléggé. Régen sok jó volt, de megszüntették mindet.

(#15796) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Chimay Bleue Vieillie en Barriques #4 (October 2016) Belgian Strong Dark Ale

Mahagóni test minimalis kevéskés fehéres habbal. Bőr, hordó, cognac, szőlő, utóízben és háttérben kenyér, élesztő, ánizs, fűszer, karamella és alkohol. A szájban olajos.

Majdnem két éve palackozták, szóval erre tényleg nehéz ráfogni, hogy friss, de ahogy nézem mások szerint még tartogatni kéne. Szerintem mondjuk korábban kellett volna kibontani. Ennyi idő után az alapsörből az utóízből még felsejlik valami, de igazából a (tölgyfa)hordó, az bőr és a cognac dominál.

Érdekességként ajánlott ha imádod az alapsörét. A leírást egyébként telitalálat, főleg (tölgy)fa, cognac [és az alapsörből nem maradt sok]. Azért megerősített, hogy a Chimaz Bleue úgy jó, ahogy van és hordózással is max gyengíteni lehet. Mondjuk a rumos #03ból még van egy itthon.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#15797) mekker válasza tomazin (#15592) üzenetére


mekker
őstag

Múltkor benéztünk a Tompa angyalba, jó volt minden szempontból.

Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

(#15798) #47205632 válasza zoli03 (#15795) üzenetére


#47205632
törölt tag

Angol már nincs, a magyar kisüzemiekből is szerintem csak darabokban kapni már, csomagban nem. Valami belga csomag is volt előtte, de az most is van, bár ez lehet más. [link]
Az angolért kár, mert a kenyeres, sütis, karamellás vagy miket hordott össze Robi még róla ízvilágot megkóstoltam volna. Még a végén lehet rászoknék a sörre.
Én a sima söröket nem szeretem, amiket az átlag ember iszik. Ettől még lehet nem a sörrel van a baj, hanem más ízvilágot kéne keresni, bár a sör alapvetően kesernyés ital mindenképp.

Ezt nem tudom látta-e valaki valaha, kíváncsi lennék rá, mert a marketing jópofa: Smiling Samoyed

(#15799) Luser2000 válasza [CsuCsu] (#15794) üzenetére


Luser2000
addikt

Végül a Bálna terasz mellé jönnek a mélygarázs fölé?

Apple iPhone 15pro, Apple Watch Ultra2, MacBook Air M2 13"

(#15800) [CsuCsu] válasza Luser2000 (#15799) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Sajnos nem tudom hova mennek. A balna melle mondjuk elegge melleloves lenne szerintem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.