Hirdetés

2024. június 3., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:20:45

LOGOUT.hu

Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#89401) mdav88 válasza galervin93 (#89400) üzenetére


mdav88
senior tag

Osszeugrik a zsinor, garantaltan tekeredik a spiccere.
Orajarasnak megfelelo iranyban ki kell porgetni

(#89402) mdav88 válasza galervin93 (#89400) üzenetére


mdav88
senior tag

Dupla lett, maradhat?

[ Szerkesztve ]

(#89403) galervin93 válasza mdav88 (#89401) üzenetére


galervin93
őstag

Terhelés alatt is optimálisan működik az orsó? Lehet hogy a feszülő zsinór miatt pl. nem is forog az a görgő, vagy ilyesmi. Vagy pl. sérülés valamelyik gyűrűn, ami csak terhelés alatt jelentkezik/okoz gondot a zsinórnak. Valami ilyesmi vonalon keresgélnék.

A minap amit vettem magokat, 5 kiló roppantott + 10 kiló búzát kértem. 7 és 11 kilót lett a mérlegen. Mindegy, nem vitt csődbe, az egész nem volt 3000 forint, aztán jó pár pecára meg lesz oldva az etető. :) Szóval maradhat. :DD

[ Szerkesztve ]

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

(#89404) mdav88 válasza galervin93 (#89403) üzenetére


mdav88
senior tag

Nagy terhelest ma nem kapott, rengeteg karasz meg feherhal, egy bonusz bucsuponttyal.

Tobb boton is ugyanezt csinalja, probaltam terheles alatt is vizsgalni, nekem ugy tunt, hogy gordul akkor is. Egy csapagy egy persely van benne. Lehet veszek bele meg egy csapagyat.
Mas, ma avattam a Topmix AsterX-et 360as meretben, elég jo palca, kiegyensulyozott ,pontosan lehet vele dobni, 50 meterre meg sem kell suhintani. Nem annyira kolbasz talan mint a nevis method carp, de nem is annyira gerinces, amit en mar nem szeretek.
Egyetlen szepseghiba, hogy a 2oz spicc, ami a kozepes, spicce, is eleg merev. Az 1oz meg gyari hibas volt, igy az most nem jatszott.

(#89405) Sungoo válasza mdav88 (#89399) üzenetére


Sungoo
addikt

Ha csak fárasztás után, az nyúlás lesz valószínűleg.

(#89406) mdav88 válasza Sungoo (#89405) üzenetére


mdav88
senior tag

Levelkeszeg farasztasa is nyulast okoz?😅

(#89407) sasa311 válasza mdav88 (#89399) üzenetére


sasa311
veterán

Olyan alis "céleszközt" már én is rendeltem, egy igazi xar volt, semmire sem jó :D
Zsinórcsavarodással én is sokat szenvedtem régen, de már megtaláltam a tuti módszert:

1. Zsinórt ÁZTASD BE
2. Tedd melegvízbe mielőtt felcsévéled
3. Én egy kiszuperált fazekat használok, aminek olyan fedője van amin van egy lyuk. A lyukon átfűzöm a zsinórt, így nem fröcsög ki a víz. A spulni pedig tudjon pörögni a vizben, ne feküdjön le

Azóta nincs gondom a csavarodással :)

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#89408) Sungoo válasza mdav88 (#89406) üzenetére


Sungoo
addikt

A méretekről lemaradtam! ;]

(#89409) horcsog válasza mdav88 (#89399) üzenetére


horcsog
tag

Nem volt még soha olyan esetem annyira megcsavarodott volna feltekerésnél a zsinór ez gondot okozna horgászatnál. Pedig én maximum egy vödör vízbe dobom be és az orsó előtt fogom a zsinórt feszesen kerüljön rá. Nem érdekel a zsinór spulnija hogyan ugrál a vödörben fekszik vagy pörög vagy mit csinál. Sőt , ilyet ne csinálj, vastagabb zsinóroknál sokszor vízbe sem teszem csak feltekerem. A zsinór spulnija közben ugrál össze vissza a padlón. Mielőtt felcsalizok minden peca előtt, ha nem felejtem el , dobok egy lazát lássam minden rendben, és vizes lesz a zsinór is könnyebb nagyot dobni utána.

Forgókapcsokat az előke előtt sem szoktam használni pl matchboton , ott egész vékony zsinórral 0,14, 0,16-al nonstop dobálás van , ha jó peca van végig kapással és nagy terhelést kap a zsinór nem használok forgókapcsot az előkénél se matchbotnál. Dobóelőkét sem használok matchbotnál . Nem emlékszem olyanra valaha dobásnál ez a meggyötört vékony zsinór gubancot csinált volna. Pedig ott nagyon picik a gyűrűk.

Nem lehet, hogy a dobóelőkének a csomója leránt egy kis zsinórt és az csinálja a gondot?

Vagy úgy húzod ki a halat csak tekered az orsót és bepörög egy kicsit, pl törp tud pörögni . Pumpálod fárasztásnál a kisebb halakat is nem csak az orsóval tekered sose pöröghetne be vsz annyira gond legyen.

Pedig aztán használtam már rileh orsót is fenekezésnél időszámításunk előtt az nem volt éppen egy csúcsminőségű orsó és a görgőjének a forgása se . Nem tudom elképzelni az orsó görgője lenne a gond. Az max ha nem forog rendesen a zsinór berágja előbb utóbb.

[ Szerkesztve ]

(#89410) horcsog válasza mdav88 (#89399) üzenetére


horcsog
tag

Zsinór + orsó együtt nem működött nálam kb 35 év hivatalos horgászat alatt fonott zsinór pergetésnél fordult elő nem megfelelő orsóval. Van egy régi abu orsóm még a fonott előtti időkből azt használtam egy darabig de sok volt a gubanc. Egy idő után lerántott a dobról dobásnál egy adag zsinórt és jó kis bogozások voltak még nappal is nem éjszaka. Rá kellett jönnöm nem alkalmas erre ez az orsó , shimano stradic fb-t feltettem szerintem a 20 év alatt egy gubancot nem dobtam vele, az tudta kezelni a fonott és pergetés témát. Hozzátéve azt is pergetésnél is sokszor nem használok forgót csak not a knotot .

De az a régi abu ami a fonottat nem szerette egy feederboton monofil zsinórral gond nélkül működik.

Ezen kívül nekem olyan a zsinórral dobásnál gond lenne max akkor volt ha túl volt töltve a dob, vagy a dobóelőke csomója lerántott egy kis zsinórt magával főleg túltöltött dobon . Első dobásnál ez általában kiderült nem nyerő ez így.

Pedig aztán én forgókapcsot még sokszor a harcsázóra sem rakok , mindig a legegyszerűbb összeállítás. Pl harcsázó úszósnál nem rakok forgót, tenyeres és felfelé csalihalak csűrik csavarják amikor azt kitekerem a hátába van tűzve kábel vastagságú zsinór mit csavarodik vagy nem csavarodik. :) Soha nincs gubanc dobásnál lerántana valami zsinórt vagy bogot .

[ Szerkesztve ]

(#89411) horcsog válasza mdav88 (#89401) üzenetére


horcsog
tag

Még egy lehetőség a kínaiak csináltak valami orsónak kinéző dolgot. Csak az egy szakma elvileg. :) De ha ez a helyzet akkor az mindig minden zsinórt csavarna , már amikor felrakod a dobra a zsinórt akkor és az üres próba dobásnál már jelentkezne a gond , vagy amikor csak üresen kitekered.

Nincs tapasztalatom ezekkel a kínai orsókkal nem tudom mennyire lehet ilyen eleve az orsó alkalmatlan a horgászatra. Nehéz elképzelni mert akkor hamar becsődölne az árusítása.

[ Szerkesztve ]

(#89412) Sungoo


Sungoo
addikt

Láttátok a fb csoportban? Országos rekord születik.

(#89413) mdav88 válasza horcsog (#89410) üzenetére


mdav88
senior tag

Az orso egy daiwa copy, a gorgo nem kupos megvezetesu, erre gyanakodnak tobben, hogy ez lehet a baj. Bar a daiwa orsokon is ilyen.

Feltekerest igy csinaltam, meleg vizbe egy csepp mososzer, aztattam egy darabig, majd zsebkendo koze fogva feszesen feltekerte..

(#89414) nepszter1


nepszter1
addikt

Sziasztok!
Valakinek van tapasztalta ezzel a horgász ággyal?
[link]

(#89415) horcsog válasza mdav88 (#89413) üzenetére


horcsog
tag

Más ötleteim már nincsenek mi lehet a gond. Még esetleg ha olyan a végszerelék ami bepörög. Gondolom nem olyan pl a kosár kitekerésnél .

Nem olyan hű de sok orsót használtam mert nem szeretem a régi cuccaimat se cserélgetni . Nem az a típus vagyok aki állandóan újra cserélgeti a régi cuccokat. Eladogatni se nagyon szoktam horgászcuccot max ha tényleg nagyon felesleg nálam vagy valamiért nagyon nem jön be. Szóval amit ténylegesen használtam az úttörő boton lévő tároló orsótól, a bodzán lévő két szögig, és a shimano stradic-ig nem tapasztaltam ilyen zsinórcsavarodásból származó problémát.

Pedig én a zsinór felrakásánál nem bonyolítom a dolgot. Egy vödör víz amibe bedobom a zsinór dobját az orsót felrakom a bot alsó részére keverő gyűrűn átvezetve a zsinór megfogom az orsó előtt és tekerem fel . Pl mosószert én soha nem használtam zsinór feltekerésnél. Arra se figyeltem soha a zsinór spulni milyen pozícióban van ahogy tekerem ahogy éppen ugrál a vödörben. :) Ez a precíz feltekerésem. A kevésbé precíz ledobom a földre a zsinór spulnit és tekerem fel szárazon közben az egész szobában ugrál össze vissza a zsinór dobja. Ez sem csavarta nekem soha úgy össze a zsinórt utána horgászatnál ennek hátránya lett volna.

Pl shimi us baitrunner régi széria kifejezetten ronda zsinórképe van annak az orsónak. Mai orsókon a leggagyibb is jobb zsinórképpel lehet. Viszont gubanc sosem volt vele fonott zsinórral sem. Van aki ilyennel perget fonottal és nincs gubanc. Ehhez képest a régi abum zsinórképe maga a tökéletesség és mégse szereti a fonott zsinórt. Biztos megvan ennek a műszaki oka de ember legyen aki megfejti miért van ez csak ennél a két orsónál. :) Viszont monofil zsinórnál nem láttam még olyan orsót ami arra sem volt képes úgy feltekerje utána dobásnál ne legyen gubanc. Ettől még lehet ilyen is de ott akkor valami olyan konstrukciós alap hiba kell legyen amit már 1980-as évekbeli orsókban se volt.

[ Szerkesztve ]

(#89416) sasa311


sasa311
veterán

Ott rohadjon meg a nyárfaszösz ahol van :W

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#89417) hermanyi válasza sasa311 (#89416) üzenetére


hermanyi
őstag

nem is látszik a szösz :D
mekkora a rezgő? Tudom már 3cm el rövidebb de Oz re gondolok .
És mekkora az a fémdarab ?
Szerintem a kezedben lesz a baj . így látatlanba .

Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

(#89418) sasa311 válasza hermanyi (#89417) üzenetére


sasa311
veterán

2 oz.

Kitekeres közben elakadt a szösz a gyűrűben és azonnal reccs - nem dobás közben történt.

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#89419) lumpy92


lumpy92
aktív tag

Sikerült, megfogtam az első busámat!:C 69 cm, 5.6 kg.

Ui.1.: 55 deka ikra volt benne.
Ui.2.: főcőcskés topikban kérdezek a konyhai felhasználásával kapcsolatban, talán van közös metszet az itteni tagokkal.

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#89420) BlackmMmDog


BlackmMmDog
aktív tag

Elmúlt napok horgász eredményei, volt kapitális tokok (8,3; 10,40; 11,80) és pontyok, több mint 120kg-os fogási eredmény.

Ho-hó horgásztó
Sipos horgásztó
Benkó Zoltán Szabadidőpark
Kozák horgásztó 4,308kg 8,15 9,3

(#89421) lumpy92


lumpy92
aktív tag

Sziszi féle gumis klipszelés (időzített videó link): [link]
Mindenkinek ajánlom, aki még nem ismeri, szerintem zseniális cucc!

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#89422) mano660 válasza lumpy92 (#89421) üzenetére


mano660
tag

Egyetértek. Régebben is használtam, csak befőttes gumival, de Sziszi videója óta hajgumival lényegesen jobb.

(#89423) hermanyi válasza lumpy92 (#89421) üzenetére


hermanyi
őstag

MAP ok tudják mármint a régiek. És nem kell bohockodni .

89418sasa311 akkor csak a kezedben a baj :D nem álltál le a tekeréssel időben :D

Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

(#89424) sasa311 válasza hermanyi (#89423) üzenetére


sasa311
veterán

Igen, sajnos :(
Csak bosszantó, soha nem törtem el botot, spiccet is összesen kettőt, de mindkét alkalommal így - szösz beakadt és azonnal reccs :W

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#89425) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy már szöszölnek a nyárfák. Április végétől junius végéig szokott, esetleg július eleje.
Bár...ma reggelig dolgoztam, tegnap kinyíltak a repcetáblák. Gépészem vakarta a szélvédőről a bőséges rovarmaradványokat. Április elsején. :U Hetekkel előbbre van a természet, kettővel minimum. :U
Karácsonykor egész enyhe idő volt, azt jövendöltem, a húsvét hidegebb lesz...Tévedtem. :B

(#89426) Grillo válasza Zoli bácsi (#89425) üzenetére


Grillo
senior tag

Tegnap full virágba borult orgonát láttam, kissé előbbre van.

(#89427) sasa311 válasza Grillo (#89426) üzenetére


sasa311
veterán

Micsoda, Ráckevén már majdnem elnyílt az orgona!

Tavaly április elején még rohadt hideg volt, most meg már úszóval fogják a busát, feljöttek fenékről. Tavaly május végén kezdtek el felemelkedni... :U

[ Szerkesztve ]

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#89428) diablo1984


diablo1984
veterán

Adott egy horgászvíz amiben kárászok és pontyok vannak dögivel. Itt lesz jövő héten az egyik method ob selejtező(Nagycsécs). Hogy lehetne szelektálni a halakat, hogy a kárászok és a kisebb pontyok helyett a nagyobb pontyok jöjjenek? Tegnap voltam "edzeni" és 13ponty+7kárász jött, csak 2vel mellettem(nem láttam rá, meg olyan szembeszél fújt, hogy azt sem látram, hogy hová dobált) a sporttárs 19 pontyot fogott, többsége 5 kg fölötti. Na ezzel a mennyiséggel a kárász kisponty(átlag 2,5kg) nem lehet felvenni a versenyt, így szelektálni kellene.
Nagyobb csali nem szelektál teljesen, a max 10es horog is szűkíti a kört, ahhoz sem lehet bojlit felrakni, mert nem akad meg a hal szájában....
Ki mit javasolna?

(#89429) BlackmMmDog válasza diablo1984 (#89428) üzenetére


BlackmMmDog
aktív tag

Nekem ez vált be:
Natúr Aqua-va és hozzá barna csali , aromát elkell felejteni.

(#89430) mdav88 válasza diablo1984 (#89428) üzenetére


mdav88
senior tag

Ez jo kerdes, hetvegen karaszok ugy elleptek, hogy ketpercenkent huzhattam ki oket. Mondjuk ezaltal egy eleg jo peca kerekedett a vegere, aztan egy ures kosarra megerkezett a becsuletmento 5kg-s ponty.

Tokmindegy mit tettem fel, hiaba utottem fel majas cuccal az etetot, ugyanugy huzta a karasz. Meg onnan is az apro jott, ahonnan normal esetben a ponty. Mellettem kettovel a ficko atallt bojlira, es onnan kezdtek jonni neki a pontyok es amurok. Persze ezt versenyen nem tehted meg😅

(#89431) galervin93


galervin93
őstag

Idei első kimondottan wobbleres peca, remek volt. :) A szél mondjuk bolond, nem könnyítette a dobást. Szép pocakos halak jöttek, készülnek az ívásra.
Utolsó hal a lenti visszaforgóból jött. Annyira adta magát a hely, mondom felteszem a fejkamerát, de elhessegettem a gondolatot. Első dobás a sodrás szélébe, pár tekerés, durr... :DD
A csali egy új Alis wobbler volt, nagyon kellemesen veret, se nem túl sok, se nem túl kevés. Méter köré is le kehet vezetni, ráadásul süllyedő, és mivel a halak még lent vannak a mélyebb részeken, így ezt ki is kell használni.
Ő az amúgy.

[ Szerkesztve ]

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

(#89432) diablo1984 válasza mdav88 (#89430) üzenetére


diablo1984
veterán

Nekem is a kárászok és kisebb pontyok után egy 6 kilós a végére beköszönt, de a srác elkente a számat az infóvan, hogy neki a többsége mérős ponty volt.... Fuck, hiába darabra kb egál volt, mégis 2x annyi lett volna neki súlyra, ami sok, rengeteg.

(#89433) Steady74


Steady74
Topikgazda

Tudtok olyan horgászvizet mondani Bp környékén, ahol van rendes vízöblítéses WC? Ha a vízben van hal az sem baj. Kisebbik lányom jönne velem, de most olyan helyzetben van, hogy a WC elengedhetetlen. Köszi.

(#89434) gban válasza galervin93 (#89431) üzenetére


gban
Közösségépítő

Melyik színt rendelted?
Nekem régen a 11 centis Rapala Original jött be, arany színben, olyat már nem találok sehol.
1986-ban kaptam egy finn sráctól, azt se tudtuk mi az a Rapala…
Aztán 30 év után kezdtem használni, de idővel beszakadt sajnos. Egyet tudtam keríteni, de már az is a múlté :O
Aztán kaptam egy Ponton 21 arany színűt, az is nagyon jó volt - míg megvolt…
Érdekes, a Rapalából más modellből (pl. jointed) nem volt kapós ugyanaz az arany szín.
Most rendeltem temuról 6 arany színűt, 4800 volt a 6 db:

Próba még várat magára, így a hatékonyságról, mozgásról sajnos nem tudok még semmit mondani.

[ Szerkesztve ]

Postázást nem vállalok.

(#89435) hermanyi válasza Steady74 (#89433) üzenetére


hermanyi
őstag

kkhalas

Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

(#89436) Steady74 válasza hermanyi (#89435) üzenetére


Steady74
Topikgazda

Köszi papa :R Nem mondtam, hogy csütörtökön mennénk.

Nincs nyitva csak szombat és vasárnap

[ Szerkesztve ]

(#89437) Grillo válasza Steady74 (#89436) üzenetére


Grillo
senior tag

Nekem úgy rémlik, hogy Galgahévízen a Bika-tónál is volt a halőrháznál büfé is, meg rendes wc, de lehet érdemes őket felhívni.

(#89438) Steady74 válasza Grillo (#89437) üzenetére


Steady74
Topikgazda

köszi :R

(#89439) gban válasza Steady74 (#89438) üzenetére


gban
Közösségépítő

Zoltán és Dianán is volt, a büfé mellett.
Igaz, sok éve voltunk ott, nem tudom most milyen a hely.

Postázást nem vállalok.

(#89440) galervin93 válasza Steady74 (#89433) üzenetére


galervin93
őstag

Dunavarsány Füzespart. Egy telefont azért ejts meg, de mivel van zuhanyzásra lehetőség, így valszeg van mosdó is (a halőrházban).
Horgászati szempontból a sekély helyekre kell ülni ilyen időben, forma pontyok mellett nagytestű dévérek és kárászok is vannak, valamint nagy tokok. Kaja Aqua, de amúgy a mag is működik (ha nem akarsz tokot).

gban

Ma a képen is látható fekete jött be, ezen kívül van firetiger zavaros vízre, meg egy pöttyös, pisztráng-szerű barnás színű.

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

(#89441) Steady74 válasza galervin93 (#89440) üzenetére


Steady74
Topikgazda

gban, ervin, köszi.

Még egyébként a szilveszteri peca helyszín merült fel. Az emlékeket itthon hagyom majd :D

(#89442) gban válasza Steady74 (#89441) üzenetére


gban
Közösségépítő

Ha vannak emlékek akkor az nem is lehetett annyira durva :DDD

Postázást nem vállalok.

(#89443) BlackmMmDog válasza gban (#89442) üzenetére


BlackmMmDog
aktív tag

Nem amiatt, nem sok hal jött (ami jött jansky1-gyel fogtuk :B )

(#89444) PpenoO válasza BlackmMmDog (#89443) üzenetére


PpenoO
őstag

Trabit viszont csak én fogtam :P

(#89445) iceQ!


iceQ!
addikt

May be an image of 1 person and text that says "wwws spci?? spiccbottal milyen messzire lehet dobni??"

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#89446) Grillo válasza iceQ! (#89445) üzenetére


Grillo
senior tag

Milyen nehéz a bot, milyen erős a polgár? Abból már kiszámítható, hogy ha eldobod botot ideális íven, akkor hol csapódik be a vízbe. A túlpartot szerintem felejtsd el. :DDD

(#89447) eisento válasza Grillo (#89382) üzenetére


eisento
addikt

Vegul bementem az optikushoz es vettem egy invu-t :DD

Motorola Edge 40 | PSN ID: HUN_Ejzi

(#89448) mdav88


mdav88
senior tag

Zsinórcsavarodási probléma, egyelőre úgy tűnik megoldódott!
Beszéltem a Dunaharaszti Horgászorsószervizzel, és rávilágított, hogy hiába tűnik úgy, hogy jól forog, terhelés alatt nem teszi ugyanezt, mert a belső persely b@szik dolgozni, de nyugodtan engedjem is el, mert olyan a tengely kialakítása, hogy nem csapágyazható.

Mondom no problem, ránézek én azért! Szerencsére változtattak a dizájnon a Seaknight-nál és simán hozzáadható a második csapágy a görgőbe. Száraz teszten átment az orsó, kb egy-két fordulatot tudott beletenni ugyanazon a szakaszon, amin eddig pöndörödött mint az állat.

Vizen kiderül majd, hogy tényleg oké-e.

(#89449) galervin93 válasza mdav88 (#89448) üzenetére


galervin93
őstag

Szívesen. :DD

---

Szanaszét pecáztam ma az agyam. Volt nem egész 3 órám, mondom mit csináljak, nincs kedvem szüttyögni, pergetés kilőce mert árad a víz... Vettem egy kiló mirelit kukoricát, majd hosszú előkés cuccal 12 méterre elkezdtem nyomatni, natúr kukorica a kosárba, semmi több. A nettó 2.5 óra peca alatt kijött 6 potyka 2.5-3 kiló között, egy rakat kisponty 50-70 dekásak, meg jó pár szép keszeg. Hát rendesen elfáradtam, nyári ütemben jöttek, volt hogy le se tettem a botot, már kitekerte a kezemből.

[ Szerkesztve ]

Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

(#89450) walter70


walter70
tag

Sziasztok,
tudna valaki abban segíteni,hogy a 420-as Nevis Gotama spicce jó lehet a 390-esre is?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.