Hirdetés

2024. június 3., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:20:45

LOGOUT.hu

Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52451) joe979 válasza saen (#52449) üzenetére


joe979
aktív tag

Vagy lehet előtted van egy jó adag tökleveles rész ...

Szissz

(#52452) Palesztin994 válasza gban (#52450) üzenetére


Palesztin994
aktív tag

Értem,köszi srácok!

(#52453) joe979 válasza gban (#52450) üzenetére


joe979
aktív tag

Kapáskor direktebb és agresszívabb az egész .

Szissz

(#52454) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Köszönöm a csalihalas/fagyasztott küszös válaszokat!
Más. Kint voltunk asszonnyal hohoho! Rábára mentünk ebéd után, márnát akartam fogni. No az nem sikerült...... Eső hazakergetett bennünket. Itthon néztem a telefonnal készült képeket, és az okos teló elmenti a GPS adatokat, és térképen megmutatja. Na ekkor döbbentem rá a nagy felfedezésre.....
Szóval nézzétek meg a két távdobó botomat, mert ekkorát J. Krisztián sem dob ám! Győr_M-S megyéből átdobtam Vas megyébe! Úgy ám! ;] ;]

(#52455) csƵ válasza joe979 (#52447) üzenetére


csƵ
őstag

Nem mindegy hogy 5 grammot dobálsz, vagy 20-30-40 grammot.

(#52456) horcsog válasza Zoli bácsi (#52437) üzenetére


horcsog
tag

Úgy szoktam, hogy egy rácsos kanna van a csónakomhoz kikötve és ebben lubickol akár egész télen sneci is bírja benne nagy mennyiség is. Hideg vízben. Régen mikor még a vízen nem tudtam tárolni tartottunk babafürdető műanyag kádban küszt télen . Olyan helységben jó ahol hideg van de nem fagy be bírja nagyon sokáig.

Fagyasztott küsz helyett én inkább ha menyhalra mennél és nincs lehetőség eltartani csalihalat akkor horgászboltban vett pici kárászt próbálnám. Vagy ha csak nagyobb kárászok vannak a horgászboltban akkor abból vágott friss szeletet.

Vagy ha tudsz szerezni razbórát nálunk sokszor horgászboltban is lehet kapni télen. Az még egy nyerő csali télen is süllőre de a mennyhal se veti meg. :) Fagyasztott hal vsz ezeknél a megoldásoknál rosszabb bár kényelmesebb.

[ Szerkesztve ]

(#52457) stevewonder


stevewonder
aktív tag

Sziasztok.
Valaki nem tudja esetleg, hogy nagyobb áruházakban elfogadnak-e szép kártyát? Rájöttem, hogy horgászcuccra is el tudnám költeni, ha van opció... :DDD

(#52458) gban válasza horcsog (#52456) üzenetére


gban
Közösségépítő

Nálunk mosógép-dob játszik (mármint a környéken, én nem élek a lehetőséggel), így se a vidra nem rágja ki a hálót, és az eredeti vizükben lubickálnak a csalihalak, ami ráadásul állandóan cserélődik.
Számomra kérdéses a túlélési idejük így is.

[ Szerkesztve ]

Postázást nem vállalok.

(#52459) Zoli bácsi válasza stevewonder (#52457) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

(#52460) stevewonder válasza Zoli bácsi (#52459) üzenetére


stevewonder
aktív tag

Ó köszi. Nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen egyszerű. :R

(#52461) horcsog válasza gban (#52458) üzenetére


horcsog
tag

Vannak ezek a bolti műanyag csalihalas kannák/vödrök kivehető rácsos belső résszel. Legjobb a vödör vsz. Bele egy 100 grammos ólom merüljön, hosszú perlonzsinóron leengedve a fenékre. Hónapokig el lehet tartani télen benne a küszt is. Egy dolog fontos jól záródjon elég bosszantó ha kinyílik + ha kivesznek belőle mások és nem zárják vissza rendesen . Ilyen esetekre ha mártogatnék is azért viszek pergetőcuccot ne kelljen mindjárt visszafordulni ha volt csalihal nincs csalihal. :)

Mosógépdobot használtam már én is . Nem vált be nekem mert ahogy telemegy vízzel olyan nehéz győzöd kiemelni nem folyik ki belőle olyan gyorsan a víz. Plusz macerásabb is kivenni belőle a halat és visszazárni.

[ Szerkesztve ]

(#52462) saen válasza horcsog (#52456) üzenetére


saen
veterán

Kárász szerintem kifejezetten rossz csali, nekem egyeltalán nem vált be. Emellett a fagyasztott küsz zseniális csali, nem egyszer volt, hogy szomszéd mérgében hazament, mert semmit se fogott, mi meg szénné fogtuk magunkat mellette ;] Nem kell lebecsülni...

(#52463) horcsog válasza gban (#52458) üzenetére


horcsog
tag

Mennyire bírja benne egy példa egyik csónakszomszédom csináltatott fémből egy nagyon jó kis kannát erre a célra. Nagyon praktikus már nézegettem én is közelebbről milyen ötletes megoldás nem kell lesúlyozni de nem olyan böszme mint egy mosógépdob , jól záródik , "szellőzik" stb. Az egész kb akkora mint ezek a kisebb bolti csalihalas műanyag kannák. Ebbe annyi küszt bele szokott tenni mikor kiemeli mintha küszívás lenne olyan hangot hallasz. :) 100 db van benne vagy lehet több. Így is bírja neki előbb horgássza el mint elpusztulna. Arra kell figyelni a dögöt ki kell venni nem szabad bennhagyni a többi között. Van egy egy dög de szerintem azért mert a horog úgy akadt esetleg nem bírja a gyűrődést utána.

(#52464) horcsog válasza saen (#52462) üzenetére


horcsog
tag

Attól függ milyen vízen milyen módszerrel. Folyóvízen a pici kárásszal kősüllőtől a harcsáig mindent fogsz. Jó csali általában süllőre is pedig az néha finnyáskodik. Nem a csukázni való méretek persze. Bár a jó süllő nem kerüli ki. :)

Állóvízen viszont sokszor járhatsz úgy még a csuka is kikerüli a kárászt, igazi csukázó időben is előfordulhat. Bár van egy őrült ismerősöm az állóvízen kárásszelettel szokott mártogatni süllőre nagy böszme csukázni való kárászokat feldarabolja és azzal mártogat . Ami meglepő fogni is szokott vele. Párszor már megvert ezzel egy egy napon ő kárászdarabbal mártogatott én meg fűzött küsszel. Mondom te tudsz valamit kárásszal süllőt fogni azon az adott vízen. Kisebb csoda kategória mert tényleg a csukák sokszor elkerülik vörösszárnyúval , bodorkával 5 kapásod van kárászra 0. Ő meg süllőt fog vele. :) Van ilyen őrület is.

Télen mennyhalra folyón legalábbis a Dunán az egész pici élő kárász az nyerő tud lenni vsz. Szerintem az esetek nagyrészében többet lehetne vele fogni mint a fagyasztott hallal. Legalábbis a Dunán én így tapasztaltam nem biztos a Rábán ugyanez a szitu. Csak folyó folyó alapon gondoltam.

[ Szerkesztve ]

(#52465) saen válasza horcsog (#52464) üzenetére


saen
veterán

Én mondjuk kizárólag állóvizen horgásztam élő/fagyasztott hallal, lehet ez a különbség. Baráti körben se népszerű a kárász, semmilyen halra, se csuka, se süllő, se harcsa. Csak akkor használjuk/használtuk ha nincs más.

(#52466) horcsog válasza saen (#52465) üzenetére


horcsog
tag

Teljesen más az álló és folyóvíz ebből a szempontból is. Pl én a Dunán 40-es monofil zsinórral erős de pici horoggal pici kárásszal elég sok harcsát is fogtam már fenekezve. Ugyanezt a cuccot bedobnám azon az ívóvíztározón ahol szintén szoktam horgászni jó esélyem lenne egy benullázásra. :) Talán valami éhes csuka ráfanyalodna. Bár ez is hely is időpont függő is mert aztán ha nagyon eszik és a jó helyen akkor szép harcsák is mehetnek rá.

Egy haverom fejébe vette egyszer évekkel ezelőtt ő kárásszal fog harcsázni mert a Soltész könyvben emlegetik milyen jó csali és nem igaz nem lehet vele ott azon az adott vízen fogni. Bodorkával tavasszal elég jól kapott a harcsa stupekre éjszaka. Szinte mindig volt kapás több is kisebb 10 kiló alatti méretek. Ő végigült több éjszakát kapás nélkül. De nem adta fel elég makacs srác. :) Mi történt egy hétvégi horgászaton kint voltak 0-24-ben péntektől vasárnap reggelig nagy kárászokra 0 kapás. Vasárnap reggel elhúzza az egyiket 20 kiló körüli nagy öröm megtört a jég fényképezés , telefonálás, mérlegelés stb. Kb 1 óra múlva elhúzza a másikat szintén egy 20 kiló körüli. :) Mit tudom én 5-6 teljes éjszaka semmi egy hétvégén keresztül semmi aztán 1-2 óra alatt 2 huszas hari , kárászra. Nagy ilyen fél kiló körüli kárászokra. Ettől függetlenül azon a vízen én se kárászra gondolnék mint ideális csali . :) de vannak azért meglepetések.

[ Szerkesztve ]

(#52467) horcsog válasza saen (#52465) üzenetére


horcsog
tag

Vagyis menyhalra nem mennyhalra.

Ti milyen módszerrel milyen időszakban használjátok ezt a fagyasztott küszt? Amikor ez a tuti csalitok , télen fenekezőssel? Vagy nyáron ősszel is ezzel nyomatjátok?

Állóvízen én már nagyon ritkán fenekezek süllőre mert vagy pergetés vagy mártogatás megy. Mártogatásnál egy jó pattogós kis vörösszárnyú , küsz , razbóra ha tudok szerezni. Razbóra az nagyon gyilkos süllőre.

De fagyasztott küsz nem látom igazán előnyét azon kívül télen egy kényelmes megoldás. Esetleg ahogy kiolvad puha és az tetszik a süllőnek jó az illata esik szét az egész és csalogatja . Mártogatásnál azt szoktam ha illatos csalit akarok akkor megtöröm a fűzött halat vagy megtaposom úgy fűzöm fel az néha nagyon jó.

Dunán szokták azt csinálni teljesen összetörik és úgy a horogra, majdnem horoggyurma állaga van. :) Víz elviszi a szagot , fagyasztott hal valami ilyesmi mikor kiolvad ilyen plötty állaga van talán ez jobban adja a szagot?

[ Szerkesztve ]

(#52468) hermanyi válasza joe979 (#52447) üzenetére


hermanyi
őstag

Finom peca nem attól finom ,hogy a főzsinórod vékony hanem ,hogy az előkéd milyen . A hal úgy is azzal találkozik . Feederen én 20-22 es főzsinórt használok 0.08 tól 0.19 es előkéig .
Match horgászat viszont nem összekeverendő a feederel . Matc horgászatnál azért kell a vékony főzsinór ,mert ugye nagy általánosságban úsztatsz . és a vastag zsinór nagyon meghúzza az úszót . Tavi matchnél annyira nem kritérium . Ott szép lassan lefekszik a fenékre .

Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

(#52469) vendingo válasza saen (#52465) üzenetére


vendingo
veterán

Kárász bírja legtovább a horgon. Harcsázni a legjobb.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#52470) saen válasza horcsog (#52467) üzenetére


saen
veterán

Ma már én sem használom, mert csak pergetek.

Annyit hozzátennék, hogy a mártogatást ne keverjük ide, mert az már majdnem pergetés, ott extra mozgást beleteszel, más műfaj.

De térjünk a lényegre, fenekező és úszós egyaránt, évszakfüggetlen. Ennek az a lényege, hogy egy jól illatozó csomagot teszel le ami hasonlít egy halszeletre, ez szerintem vonzó. Gyerekként egy bányatavon szanaszét fogtuk magunkat ezzel, igaz ott a nyári hőségben ezt nem lehetett használni, mert behúzódott akadóra a süllő és partról nem értük el őket. Balatonon dettó, ez népszerű és működő módszer.
Egyébként abban van valami, hogy ez egy kényelmes megoldás, de remekül működik, bármikor szivesen használom. Élőként viszont nem szivesen csaliznék vele, az valahogy nem jön be. Ott a keszegfélék a menők, főleg a karika/vörös/bodri, attól függően, hogy mi a célhal, de ezek beszerzése sokszor macerás, én már ilyesmivel nem töltöm az időt, inkább húzom a műcsalit.

(#52471) saen válasza vendingo (#52469) üzenetére


saen
veterán

Soha nem harcsáztam, de haverék igen, ráadásul nagyon jó eredménnyel, ők ki se mennek kárásszal. A boltit egyébként se használhatod élve, fogni meg olyan helyen kell ahol megfelelő csalit tudsz fogni.

(#52472) yanna


yanna
őstag

Rosszul tudom, hogy csak helyben fogott csalihallal lehet horgászni az adott vizeken?

(#52473) saen válasza yanna (#52472) üzenetére


saen
veterán

Csak az invazív fajoknál van ez, mint pl ezüstkárász.

(#52474) horcsog válasza vendingo (#52469) üzenetére


horcsog
tag

Van azért variációs lehetőség állóvíz és állóvíz között is nagy eltérések vannak. Nekem a kedvenc állóvízi csalihalam harcsára vörösszárnyú, bodorka, kisponty , dévér, karika.

Aztán szokták próbálni itt nálunk angolnával , és aranyhallal nem vicc úgy veszik egy gazdától aki nagyban tenyészti őket és azzal csaliznak állítólag elég fogós. Ezeket nem szoktam használni, kispontyot se már régóta nem nagyon macerás a beszerzése vörösszárnyút viszont tudok fogni elég nagy biztonsággal.

Nálatok a kárász megy ? Nekem folyóvízen vált be nagyon, állóvízen is fogtam vele de ahová járok ott nincs kedvenc csalijaim között.

[ Szerkesztve ]

(#52475) horcsog válasza saen (#52470) üzenetére


horcsog
tag

Régen sokat fenekeztem süllőre mindig vártam május elejét lehessen végre süllőzni. Fenekezés , úszózás ment állóvízen. Fogós volt a szelet is vagy a taposott küsz de friss nem mirelit. :) Sokszor csaliztam úgy is tirolifás cucc kéthorgos az egyiken szelet vagy taposott a másikon élő. MOzgás és szag egyszerre. Ha nagyon nem jött akkor egy végső megoldás volt még egy horogra két élő küsz. Ezzel egy baj volt sokszor nem akadt meg csak elvitte az egyik halat.

(#52476) yanna válasza saen (#52473) üzenetére


yanna
őstag

"Ne használjunk olyan élő csalihalat, amely más vízterületről származik"
Ez az országos horgászrendből van, bár csak ajánlásnak tűnik.
Az invazív fajokkal valóban azt írja bizonyos területi amit mondasz.

(#52477) horcsog válasza yanna (#52476) üzenetére


horcsog
tag

Vicces olyan szempontból vsz, hogy telenyomták a vizeket évtizedeken keresztül amurral, busával, törpeharcsával, ezüstkárásszal, angolnával a Balatont és a többi járulékos pl razbóra.

Aztán olyan szabály ne használj máshonnan hozott invazív halat csalinak mint horgász. MIkor a vízben hemzseg a busa amur törpeharcsa és ezüstkárász . Valahol morbid vsz. Ennek akkor lenne bármi értelme szerintem ha ezektől a halaktól mentes vízről van szó és nehogy véletlenül odakerüljön. De melyik az a víz amiben nincs ezüstkárász pl? Nem hiszem egy ilyen víz lehet Mo-n . :)

Kicsit előbb kellett volna ezen gondolkodni nem esemény után mindenféle nesze semmi fogd jól szabályozásokat kitalálni.

[ Szerkesztve ]

(#52478) yanna válasza horcsog (#52477) üzenetére


yanna
őstag

Persze, teljesen jogos amit írsz, valóban nevtégesnek tartom magam is.
Csak volt egy szitu, amikor egy balfék horgász elmondta a halőrnek, hogy horgászboltból való a csalihal (valószínűleg kárász volt). Ugrott is az engedélye. Horgászboltostól hallottam.

(#52479) horcsog válasza yanna (#52478) üzenetére


horcsog
tag

Kemény . Nálunk ilyet még nem hallottam bárkitől ezt kérdezték volna hivatalos szervek. Igaz én elég vad helyeken nyomulok ahol a szabályok csak ilyen tájékoztató jellegű távoli dolgoknak tűnnek .

De pl horgászboltban vett razbóra, szoktam én is használni. Van itt egy halastó aminek a kifolyó patakjában hemzseg a razbóra pici kárászok . Ez a patak belefolyik egy csatornába ami belefolyik a Dunába. Ha én az itt fogott razbórával és kis kárásszal lemegyek a Dunára ha nagyon betű szerint nézzük biztos ejnye bejnye, de valójában abból a halastóból milliószámra jut el a kis ezüstkárász és razbóra a Dunába. Az nem baj csak a horgász 20 db csalihala. :) Értelmetlen valahol.

[ Szerkesztve ]

(#52480) saen válasza horcsog (#52479) üzenetére


saen
veterán

Valahol el kell kezdeni. Alapvetően az egyesületek többsége tök hülye és ezt minden bántás nélkül mondom. Az amur/ezüstkárász páros nagyon sok tavat tett tönkre már, de itthon legtöbben még mindig tagadó üzemmódban vannak. Azért mert szeretnek rájuk horgászni, sok minden felett szemet húnynak, sajnos.

(#52481) Gabi atya válasza yanna (#52476) üzenetére


Gabi atya
csendes újonc

Azért kabaré ami ebben az országban van, de tényleg (más területen is). Ezért elvenni az engedélyt, vagy azért mert nem karikázta be valaki a napot a fogási naplóban vicc. Vagy a Duna parton ólommal, üres kosárral horog nélkül nem próbálhatod ki a botod, ha nincs területi engedélyed... Nem ezeken múlik a hazai vizek halállományának sorsa ezt mindenki tudja. Ha a fentieknek megfelelő súllyal kezelnék a rabsickodást, akkor tettenérés után kb. a parton a vízbe kéne lőni őket...
Nem igazság- hanem jogszolgáltatás van, néha még az is csorbát szenved.

(#52482) Gabi atya válasza horcsog (#52475) üzenetére


Gabi atya
csendes újonc

Lassan mozgó vízben próbáltam a következő szereléket: csontikosárba taposott vagy darabolt hal, horogra élő. A kosárból áramlik az aroma, szépen viszi a víz, az élő kishal pedig a mozgással ingerli a halat. 4-5 alkalommal próbálkoztam ezzel (inkább a békéshalazás volt a fő profil) és adott már süllőt.

Zoli bácsi: esetleg ez a módszer is működhet, ha pár kiolvadt apróság nagyon megszottyadna és már nem lenne horogálló. Inkább a csontikosárba, mint a kukába. :)

(#52483) anytime


anytime
őstag

Sziasztok!

100 - 150 méter közötti távolságot kellene megdobnom, amihez van egy 4,20-as botom. Igaz ez még nem távdobásra kitalált nagyhalas bot, hanem egy Manta extreme heavy feeder bot, de első lépésben az orsót szeretném megvásárolni.

Ajánlották nekem az OKUMA-t, mint gyártót, de nem ismerem, ezért szeretném megkérdezni, van valamelyikőtöknek tapasztalata vele?

Ezt az orsót ajánlották nekem megvételre. Az ára barátságos, igazándiból nem költenék rá többet, ha nem muszáj.

[link]

Mi a véleményetek?

Olyan orsót szeretnék most vásárolni, ami majd a tavasszal beszerzendő bojlis / nagyhalas botomhoz már passzolna, de jelenleg nem megy a kettő együtt, ezért lesz ez az "öszvérebb" megoldás.

Előre is köszönöm, üdv:
A

(#52484) Zoli bácsi válasza anytime (#52483) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Tökéletes! Dobnyeletős, ára is egész jó.
Okuma ár/értékben szerintem egyik legjobb, néhány boltban meg az árukeresőn ha eladások alapján rendezteted az orsókat, az első ötben van legalább 3 Okuma. (A CB, és a Longbow tutira)
Attól tartok hogy a gyengélkedő forint miatt hamarosan emelkednek az árak..... Szóval nyugodtan vedd meg! :)

(#52485) musli26 válasza Zoli bácsi (#52484) üzenetére


musli26
tag

Sziasztok!
Ha már okuma orsóról volt szó.
A hónap közepén sikerül 2. helyet szereznem egyesületi versenyen. :B :DD
Érdekes volt ,hogy csak este 8tól hajnal 5ig jöttek a szebb halak(ponty).
Etetőanyag:TTX+kukorica
Csali:kukorica
Közte meg kárász,sneci,keszeg adta nappal .
Mondjuk a pálinka meg jól fogyott :D

Nyereményem:Okuma Spectrum SPB-60
[link]

Mennyire lehet jó harcsára mondjuk az orsó?
Nem 70 -80 kg gondolok.
De mondjuk egy 40kg-os tudna kárt tenni benne?

Ha esetleg van ilyen orsó valakinek mennyire vált be neki?

[ Szerkesztve ]

Dell SE2416H Asrock B75M-GL Core i3 3220 Corsair Vengeance 8Gb 1600Mhz Samsung SSD 850 EVO 250GB Chieftec CTG-450-80PB Samsung J5 2016 gold

(#52486) vendingo


vendingo
veterán

Új melóhelyem lett a kedvenc tavaimtól 500 méterre :D
Asszem lesz pár X a fogásinaplóban :D

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#52487) horcsog válasza saen (#52480) üzenetére


horcsog
tag

Kedvenc állóvízi helyemre járok kb 30 éve horgászni. Amur és ezüstkárász telepítés sokszor történt. Busa annyi van a vízben mint égen a csillag pedig amióta én emlékszem telepítése nem volt. Törpeharcsára volt olyan időszak nem tudtál mással békéshalazni mint keménykukoricával minden mást rágott még a csapágygolyót is. MÉg a hungarocellt nem szerette azzal lehetett keszegezni.

Volt olyan telepítésnél a tógazdaságnak volt ezüstkárásza rengeteg felajánlották a szállítási költség + még egy kis apróért, kb 5-10 tonna közötti mennyiséget zutty bele a vízbe. Mohosz kezelésű víz és ez nem történt régebben bő 10 évnél. :)

Kicsit a levegőben lebeg ez a horgász csalihal invazív téma de ha ez csak a kezdete a komoly dolgoknak akkor aláírom. Viszont úgy vicces ha a horgászt piszkálják néhány ezüstkárászért közben a halastóból a fél világot megszórják vele vagy úgy leengedik a vízzel vagy úgy belekerül a telepítésbe is. A törpe is sok helyre úgy került pontytelepítés közben bekerült és game over. Nehéz ügy .

[ Szerkesztve ]

(#52488) @mriya@ válasza musli26 (#52485) üzenetére


@mriya@
őstag

szerintem ez nem "harcsás" orsó.
a LogBow-ból is legalább a 80-as kell ahhoz.

"A Longbow nagyon széles mérettartományban kapható, így szinte minden módszer kedvelői találnak az igényeiknek megfelelő modellt: a 80-as és 90-es méreteket előszeretettel használják a harcsások, mivel ez a nyeletőfékes orsó olyan nagy teherbírású, hogy a harcsázás során fellépő nagy erőhatásoknak is gond nélkül ellenáll!"

[ Szerkesztve ]

Bose, Philips hangcuccok a hardveraprón.

(#52489) horcsog válasza Gabi atya (#52482) üzenetére


horcsog
tag

Állóvízen is messziről "kiszagolhatja" mert abban a nagy víztömegben megtalálja az az 1 halszeletet a fenéken. Milyen "orra" lehet ezt megérzi. Nem próbáltam soha süllőre ezeket a trükköket de hallani hallottam olyat is etetettek süllőre haldarabokkal , vagy van ez a sokféle ragadozóhalas aroma amivel be lehet fújni az ólmot tirolifát horgot csalit biztos van benne lehetőség. De nem próbáltam őket igazán harcsára van egy aromám de általában csak akkor veszem elő ha nagyon semmi és olyankor arra is semmi.

Szabályozás ügyben minden szabály annyit ér amennyit be lehet belőle tartatni + kérdés mi értelme van eleve szabályozni. A horgásznapok karikázása az nekem rejtély mire jó de ezen ne múljon bekarikázom és lejelentem. Kicsit olyan pótcselekvés jellegét érzem csináljunk valamit ha már ilyen olyan poszton vagyunk. Ezt a csalihal témát is ilyennek érzem amíg így lóg a levegőben .

[ Szerkesztve ]

(#52490) Zoli bácsi válasza musli26 (#52485) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Nincs ilyen orsóm, de ránézésre kevés harcsázni. Ha kárt nem is tenne az orsóba, a fék valószínűleg nem bírná, amúgy sem lenne elég fékerő. Szóval lehúzná a zsinórt a harcsa, ha meg nagyon erőltetnéd, vastag zsinórral, besatuzott fékkel....Akkor szerintem görbülne a tengely, szétmenne a zsinórvezető. De ez csak a feltételezés.... :)


Szerk: vendingo : Mi lett a melód? Persze csak ha nyilvános az infó.

[ Szerkesztve ]

(#52491) horcsog válasza musli26 (#52485) üzenetére


horcsog
tag

Legelső 20 feletti harcsámat 50-es dam quick orsóval fogtam pergetés közben. Időszámításunk előtt valamikor.
Valószínűnek tartom ez az orsó annál a régi dam quicknél erősebb szerkezet. Bár ez csak a próbánál derül ki ha jön valami komolyabb.

Kipróbálni a módszert tetszik e egyáltalán a harcsázás fel akarsz e rá komolyabban szerelkezni stb arra jó . Mondjuk 20 kilóig vsz egy átlagos 40-50-es orsóval is foghatsz akár sok harcsát is. Persze terep fárasztás mennyire kemény és a többi függő.

Ha komolyabban nekiállsz érdemes a nagyobb méret mert több vastag zsinórt tudsz rátenni pl . Sokszor van pl stupekezésnél 100 méterekre van a csali 60-as orsóra max 40-50-es méretekből tudnál annyit tenni. Aztán mennyire erős a belső szerkezet jön egy 50-es harcsa akkor lehet szétkapja 10 perc alatt. :)

Ismerősöm járt úgy dam quick 80-as méret komoly harcsa keményen kellett fárasztani akadók miatt egyszer csak a felkapókar ahogy volt leszakadt . :) Ez régen történt. Nekem ugyanolyan orsó mai napig az egyik harcsázó cuccomon ott van. 20-30 közöttieket fogtam vele .

[ Szerkesztve ]

(#52492) saen válasza horcsog (#52487) üzenetére


saen
veterán

Én mondjuk azzal kezdeném, hogy a halgazdaságoknál betiltanám ezen halakat. Miután rá vannak kötve csatornákra jellemzően, azok meg a természetes vizekre, másképp nem lehetne kizárni.
Ettől függetlenül a horgászt is zaklatni kell vele... Egyébként sok horgász szereti a kárászt, vigyék, egyék.

(#52493) horcsog válasza musli26 (#52485) üzenetére


horcsog
tag

A másik lényeges szempont mennyire lehet vele dolgozni nagy súlyokkal ki kell tekerni 250 grammos ólmot fél kilós csalihallal 100 méterről meg kell közben kétszer pihenned ha nem olyan az orsó. Persze ettől még lehet vele harcsázni a cucchoz igazítva a módszert. Pl én sokáig használtam stupekezéshez multi orsót ami finoman szólva nem volt ideális ehhez a módszerhez. Viszonylag pici multi volt kellett kurblizni fél órát amíg cucc kiért 60 méterről és közben a karom leszakadt. :) Ettől még lehetett vele horgászni így csak nem ajánlanám senkinek. :)

Ha megtetszik a harcsázás és sokat próbálkozol előbb utóbb úgyis azt veszed észre jönnek a masszív nagy orsók és ilyen olyan botok a szekrénybe.

...

Saen : Nagyon nehéz lesz szerintem az invazívokat kiszorítani, szinte lehetetlen. Múltkor láttam amcsiknál mit küzdenek a busákkal. Annyi volt azon a folyón ment csónakkal az ürge és mindenhol busák ugráltak csoda nem ugrott be 20 darab a csónakba. Próbálják mindenhogy irtani.

[ Szerkesztve ]

(#52494) vendingo válasza Zoli bácsi (#52490) üzenetére


vendingo
veterán

Maradjunk annyiban, hogy kőhidán fogok dolgozni. :)

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#52495) horcsog válasza saen (#52492) üzenetére


horcsog
tag

Mennyire nehéz pl balatoni angolna ügy. Mióta nem telepítik és horgászok korábban halászok is nagyban fogták. Angolna pusztulás is volt komoly méretben. Mégis a mai napig van benne nem kevés. Akkor hol van ez az ezüstkárásznak a db számától szaporaságától elterjedésétől stb de még az angolnát se sikerült kiszorítani. Busát meddig halászták mikor már nem telepítették és tele van szinte minden víz vele. Egyszer láttam egy busa halászatot mikor pakolták fel a fogást. Voltak saccra 50 kiló felettiek két emberes méretek elég sok 30-40 kilós és 20 kiló körüliből annyi nem tudom hány tartály megtelt. De még abból a víztározóból se tudták eltüntetni. Pedig több körben halászták . Törpénél viszont volt egy nagy pusztulás azon a vízen utána szinte eltűntek , de most megint elég sok van.

[ Szerkesztve ]

(#52496) saen válasza horcsog (#52495) üzenetére


saen
veterán

Kiírtani nagyon nehéz persze, de visszaszorítani azért lehet. Busa pl szökik garantáltan a haltenyésztőktől, akkor kéne megnézni ha nem lehetne a halastavakban és nem lenne mi szökjön. Angolna most jóval kevesebb van, mint régen, pl Velenceiből szinte el is tűnt. Nem tudom mennyire tolják a halastavak jelneleg. Ezüstkárász talán a legnehezebb ügy.

(#52497) horcsog válasza saen (#52496) üzenetére


horcsog
tag

Csak az a baj a haltenyésztőknél se lehet kiírtani. Onnan pedig mindenhová bekerül rendszeresen. Maximum úgy lehetne a haltenyésztőknél eltüntetni ha leengednék az összes vizet szárazon hagynák néhány évig . De mellette a halastavakban befolyó vizekből is az utolsó db-ig el kellene tüntetni. Mert különben amint feltöltenék vízzel kezdődik elölről . Ha ez sikerülne még mindig kérdés amiből újrakezdik a halnevelést állomány az teljesen tiszta e. Tudnak e Európában olyan ivadékot szerezni ami garantáltan busa,törpe,kárász stb mentes. Ha nem akkor minden hiába volt.

Többek között ezért a horgászokon kezdik a szabályozást. :) Aminek ilyen formában a hatása kb erdőtűzre a vízipisztoly. Nem viszi oda a kis csalihalaskannáját invazív hallal de mellette egy tartálykocsiból engedik be a telepítéssel. + a horgásztóba befolyó patakból is jön minden + a madarak hoznak ikrákat és a fene tudja mi még.

[ Szerkesztve ]

(#52498) saen válasza horcsog (#52497) üzenetére


saen
veterán

Telepítést meg lehet oldani átválogatással, az nem gond. Jellemzően úgyis a tesco-s ponty megy...

(#52499) horcsog válasza saen (#52496) üzenetére


horcsog
tag

Angolna nem szaporodik nálunk elvileg . Angolnák is tudják e ezt a szabályt abban nem vagyok biztos. :)

De még így is 50-60 évvel telepítés kezdés után szép számmal itt van. Miközben horgászták , halászták. Már régen abbahagyva a telepítését.

Akkor egy törpeharcsa ? Az a szép kihívás. Az mi kárt okozhat a halállományban.

(#52500) saen válasza horcsog (#52499) üzenetére


saen
veterán

Törpét kisebb tavakon simán ki tudták már írtani. Nagy természetes vizeken, mint pl Balaton már nehezebb a dolog.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.