Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#7351) Schanyee


Schanyee
senior tag

Sziasztok!

Olyan problémám lenne hogy a gépem kb óránként kifagy, függetlenül attól, hogy aktívan használom-e vagy csak zene szól mondjuk rajta. Nem igazán tudom mi lehet a hiba, de én az SSD-re gyanakodtam eddig. Amik történtek, igyekszem részletesen leírni. Ha ez nem ennek a topic-nak a témája, akkor szóljatok, nem tudtam hova lenne érdemes írjam.
Mikor először csinálta kiírt néhány memória hibát, majd lefagyott. Ezután újra indítottam, ami addig jutott, hogy töltött egy darabig a windows, majd kékhalál és újra indult magától. Ekkor felajánlotta, hogy megjavítja a rendszert, amit végül is nem tudott elvégezni. Ekkor kivettem felváltva 2-2 memória modult, hátha az a hibás, de úgy sem indult el a rendszer.
Következő lépés az volt, hogy áttettem másik gépbe az SSD-t, lementettem róla mindent. Az gond nélkül ment, valamint egy HDD-SDD teszt programot is megnéztem, az 100%-nak írt minden jellemzőt. Ekkor gondoltam, hátha a windows ment tönkre, jöhet az újra install.
Jött is, először 89%-ig jutott el, ott kiírta, hogy nem találja a meghajtót, visszalépett a telepítés első lépésére. Ami miatt nem az alaplapra gyanakodtam, hogy a gépemben lévő másik merevlemezt látta, de az SSD-t nem. Második nekifutásra feltelepült a windows.
Most itt tartok, megy minden (illetve grafikus kártyát komolyabban igénybe vevő dolgokat nem próbáltam), csak úgy 1 óránként kifagy és a reset gomb megnyomásával nem is tud újra indulni (pedig az is áramtalanítja kb 2 másodpercre), csak ha kikapcsolom majd be.

Ami miatt még gyanussá vált az SSD, hogy a hiba jelentkezése előtt 1 héttel járt le a 3 év garancia. Egy Kingston 64GB ssdnow V series SSD az illető.

Szóval valakinek valami ötlet, mi lehet a hibás? Vagy valami szoftveres ellenőrzési módszer? Az lesz a következő ha ráérek kipróbálom másik gépben erről futtatva a windwos.-t is csinálja-e ezt, meg épp nincs kéznél semmi más, se másik gép, se egy szabad merevlemez, hogy próbálkozzak.

(#7352) melkor2


melkor2
csendes tag

Sziasztok!

Valaki fejtse meg ezt a dolgot.
fsutil behavior query DisableDeleteNotify parancs eredménye 0 vagyis a trim müködik.
Míg a képen az látszik hogy mégsem.
Nem értem!

Előre is köszi!

[ Szerkesztve ]

(#7353) Fire/SOUL/CD válasza melkor2 (#7352) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

A bejegyzésben keress rá a DisableDeleteNotify-ra és egyből világos lesz minden.
"Tippem" szerint meg annyi történt, hogy nem az AMD Chipset csomaggal telepítetted fel az AMD AHCI driver-t, hanem manuálisan az eszközkezelőből. (Ezen verziójú AMD driver támogatja a TRIM-t amúgy, csak eszközkezelőből nem telepíthető, hogy TRIM is menjen)

Schanyee
A legújabb Hard Disk Sentinel-el nézz rá a meghajtóra. Az áttekintés fülön szövegesen lesz kiértékelve a meghajtó állapota.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#7354) HZoli87 válasza Ultrazord (#7350) üzenetére


HZoli87
veterán

Igen, pont ennyire.

(#7355) Schanyee válasza Fire/SOUL/CD (#7353) üzenetére


Schanyee
senior tag

Zöld minden, 84%-osnak írja, nincs kritikus hiba. 2 hiba fordult elő adatátvitel során és 16 lemezre írás során. A másik winyó (sima hdd 500GB-os) sokkal rosszabb állapotban van, 52%-os csak, 6200 gyenge szektor, 10 029 alkalommal probléma az adatkapcsolattal. Viszont a teljesítménye mindkettőnek 100%-os.

Most újabban minden indításkor dob memória hibát, valamint az eszközkezelőben nézve nem tudja betölteni az illeszőprogramot az IDE controller-hez és a hangkártyákhoz sem (se az alaplapi integrálthoz, se a creative illesztőkártyáshoz). Szóval lehet alaplap hiba is akár

(#7356) melkor2 válasza Fire/SOUL/CD (#7353) üzenetére


melkor2
csendes tag

Valóban az történt amit írtál(kézzel raktam fel a drivert). Leszedtem és újra raktam. Most a trim rendben van csak a sebesség még mindig igen karcsú SATA3 -as porton.

(#7357) storm4 válasza melkor2 (#7356) üzenetére


storm4
aktív tag

Nem akarok beleszólni,de szerintem megint nem jól mértél :( :R

Bocsássunk meg ellenségeinknek,de nevüket soha ne felejtsük el! A sebek a múltra emlékeztetnek,de nem kell meghatározniuk a jövőt.

(#7358) Schanyee válasza Schanyee (#7355) üzenetére


Schanyee
senior tag

Még annyi, hogy amióta írtam a HDD nem változott semmit, az SSD-n megnőtt 2-ről 21-re (kb 50 perc alatt) a hibák száma. Ez nem tudom normális vagy gondot jelent-e, majd próbálok kábelt cserélni hátha az változtat valamit. Meg ezzel a kondició is 84-ről 67%-ra romlott.

[ Szerkesztve ]

(#7359) storm4 válasza Schanyee (#7358) üzenetére


storm4
aktív tag

Üdv!
Csak egy kósza ötlet,de táp hiba nem okozhatja ezeket a jelenségeket?

Bocsássunk meg ellenségeinknek,de nevüket soha ne felejtsük el! A sebek a múltra emlékeztetnek,de nem kell meghatározniuk a jövőt.

(#7360) Schanyee válasza storm4 (#7359) üzenetére


Schanyee
senior tag

végül is okozhatja, megnézem a csatlakozásokat hátha azoknál van valami, bár amikor jelentkezett a hiba hozzá se nyúltam a géphez. Hogy maga a táp ment volna tönkre azt nem tudom, most 10 perce 100%-on járatom mind a 4 proci magot, kitömörítek meg full hd videót játszok le, de még nem történt hiba. Videokártyát meghajtani most nincs időm, közben vizsgára készülök :)

(#7361) lipido válasza Schanyee (#7358) üzenetére


lipido
senior tag

Én nem régen ugyan így jártam egy seagate hdd-vel... kuka! Meg fogja adni magát.. bár mit csinálsz vele (hdd-ről beszélek)

(#7362) Schanyee válasza lipido (#7361) üzenetére


Schanyee
senior tag

Hát most nem tudom ennek örüljek e vagy sem, mármint annak semmiképp sem örülök hogy 3 évet bírt csak ki, de annak meg örülnék ha tudnám ez okozza a hibát és a gép többi részének valószínűleg nincs baja.

(#7363) lipido válasza Schanyee (#7362) üzenetére


lipido
senior tag

Én a tápot áttettem másik gépbe, és ott pöpecül működik. Sata kábel csere is volt.. sőt.. próbáltam hds-el újra írni/olvasni... de semmi... kuka!

(#7364) Hegyirabló


Hegyirabló
veterán

Sziasztok!

Reményem szerint a héten SSD-re váltok egy hagyományos HDD-t. Kérdésem az volna, muszáj újratelepítenem a rendszert, vagy klónbigyóval át lehet vinni az SSD-re?

Köszi!

Aquila non captat muscas.

(#7365) Qru válasza Hegyirabló (#7364) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Ajánlom figyelmedbe az összefoglalót, abban benne van.

mod:

De tessék: [link]

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#7366) zeusz55


zeusz55
senior tag

Vélemények? Hddnél miért látok pirosan BADet?? :(

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#7367) weiss válasza zeusz55 (#7366) üzenetére


weiss
addikt

Rossz az alignolás.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#7368) jolti05


jolti05
őstag

Egyelőre csak ACHI módban feltelepítettem a KC300-ra egy Win7-et, de semmi sata drivert nem telepítettem, direkt, hogy majd ha elolvastam a logout-ot (vagy esetleg itt érdeklődök felőle), akkor a megfelelőt telepítsem és ne kelljen varázsolni.
Az eredmény meglepő: Sentinel+CrystalDisk

Gondolom a driver hiánya miatt kellene gyorsan lementenem az adatokat, mert ha a másik vinyómmal bootolok, az alatt az SSD 100%-os. A sebesség továbbra is gyenge, de ezt szintén a drivernek tudom be, aztán lehet rosszul :)

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#7369) radi8tor válasza zeusz55 (#7366) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ahogy előttem mondták, rossz az alignálás, de HDD-nél ezzel nem kell foglalkozni. Nem befolyásolja az élettartamát, mint SSD-nél.

⭐ Stella

(#7370) zeusz55 válasza radi8tor (#7369) üzenetére


zeusz55
senior tag

Hogy tudom ezt rendbehozni?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#7371) HZoli87 válasza jolti05 (#7368) üzenetére


HZoli87
veterán

Az lesz a gond, hogy nem a legfrissebb HDS-t használod. Innen letöltheted és telepítheted a 4.40-es verziót.

(#7372) Fire/SOUL/CD válasza zeusz55 (#7370) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Mint már írták, HDD-knél ez nem szempont, de ha annyira "bántja a szemed", akkor több módszer is van.
1. Teljes adatveszéssel járó - W7/8/8.1 lemezkezelőjével minden partíciót letörölsz, majd újra létrehozol minden partíciót
2. Adatvesztés nélkül - Pl a MiniTool® Partition Wizard Home Edition ingyenes alkalmazással, amely ISO-t megtalálod a bejegyzésem végén, mint ahogy a boot-os pendrive készítésének a módját is.
(Ilyen műveleteket nem OS alól végzünk).

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#7373) Joke21 válasza Qru (#7220) üzenetére


Joke21
aktív tag

Beraktam a laptopba az sdd-t, a sima win7-es driverekkel ezt sikerült elérnem:

Nekem még mindig nem tetszenek a legalsó sor értékei.

(#7374) Csapi007


Csapi007
veterán

Hy
Jelenleg van egy 60GB-os SSD-m amin Win 7 van és egy 500GB-os HDD-m ami az adataim vannak.
Win 8 telepítés előtt állok, és felfigyeltem az Intel Smart Response Technology-ra. A mostani SSD mindenképp maradna csak rendszermeghajtónak, egy másik 60GB-os SSD-t gondoltam az ISRT alá. Alapvetően játékok töltési idejét akarom csökkenteni, de nem akarom direkt SSD-re telepíteni őket, mert macerás ha elfogy a hely rajta.
A problémámra jó megoldás lehet az ISRT?

"Csak úgy mondom"

(#7375) zeusz55 válasza Fire/SOUL/CD (#7372) üzenetére


zeusz55
senior tag

köszönöm akkor hagyom igy... mint irtátok nem lesz belőle gond.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#7376) zeusz55 válasza Fire/SOUL/CD (#7372) üzenetére


zeusz55
senior tag

csak még egy... a sebesség a hddnél megfelelő? :F

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#7377) Fire/SOUL/CD válasza zeusz55 (#7376) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Igen, pont olyan guanó, amilyennek lennie kell. :DDD

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#7378) zeusz55 válasza Fire/SOUL/CD (#7377) üzenetére


zeusz55
senior tag

:C :R

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#7379) Schatt válasza Fire/SOUL/CD (#7377) üzenetére


Schatt
csendes tag

Kedves Fire/SOUL/CD!
Rendbenlévőnek látod a klónozás utáni állapotát az ssdmnek?
Köszönöm!


[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Attila

(#7380) Fire/SOUL/CD válasza Schatt (#7379) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Minden rendben van, csak nem AS SSD-t használjuk méréshez, hanem az 1. pontban linkelt progit, megfelelő üzemódban mérve (szintén ott van az 1. pontban)

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#7381) Schatt válasza Fire/SOUL/CD (#7380) üzenetére


Schatt
csendes tag

Közben elkészült azzal is! köszönöm szépen!

Üdvözlettel: Attila

(#7382) spiritex válasza Schatt (#7381) üzenetére


spiritex
veterán

Tökéletes!

Ha te az vagy, akinek képzeled magad, akkor ki az, aki képzeli magát annak a valakinek?

(#7383) asdf_


asdf_
veterán

V300, fw upgrade: A program azt mondja nincs uj, ezt meg akar el is fogadnam, egyetlen apro problema, hogy a tuzfalam nem dob fel egy ablakot, hogy a kingston programja netre akarna menni es megengedem-e neki. Enelkul meg problemasnak erzem annak megallapitasat, hogy akkor most van-e uj fw, vagy nincs, mert igy max csak a hasara tud utni ;)

(#7384) HZoli87 válasza asdf_ (#7383) üzenetére


HZoli87
veterán

Nincs új fw hozzá (V300).

(#7385) jolti05 válasza HZoli87 (#7371) üzenetére


jolti05
őstag

Valóban így volt. Köszi.
Azóta annyi a fejlemény, hogy az SSD-n folyamatosan -akár percekre- megáll az oprendszer, lefagy az egész. Mondjuk megnyitom a TV tunert, mellette mappákban böngészgetek, indítok egy Chrome-ot és megáll az egész, hallom, ahogy a procihűtő már nem dolgozik, visszavesz alap fordulatszámra, majd egyszercsak újraéled és amit kattintgattam a leálláskor, megtörténik. Roppant zavaró.
Amikor telepítettem SSD-re, nem húztam le az egyik vinyómat a gépről. Ez nem tudom, hogy lehet-e probléma, valamint most nem tudom, hogy ami az alaplapom oldalán fent van sata vezérlő, azt feltelepíthetem-e.
Hirtelen jobbat nem tudok, mint hogy újrarakom rá a Win7-et. Kicsit kezdek elkeseredni.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#7386) asdf_ válasza HZoli87 (#7384) üzenetére


asdf_
veterán

Oke, de ha nem akar netre menni a program, akkor kesobb honnan tudom meg, ha mar esetleg lesz? :U

(#7387) HZoli87 válasza asdf_ (#7386) üzenetére


HZoli87
veterán

Mondjuk innen a fórumról. Szinte minden második SSD itt V300.

(#7388) zeusz55 válasza HZoli87 (#7384) üzenetére


zeusz55
senior tag

melyik a legutolsó verszámos?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#7389) Hedgehog87


Hedgehog87
csendes tag

Sziasztok!

Akadt egy problémám az SSD-s átalakítással.
Bekerült egy kingston 120 gb SSD és ebayről rendelt 2.hdd rack DVD olvasó helyére, melybe egy 320as WD 7200 rpm-es vinyó került. Ma betettem a vinyót és minden szépen működött. Újraindítást követően betöltött rendesen. Most próbltam este elindítani, de a windows zászlón nem jutott túl. 2.hdd eltávolítása után meg 16 mp alatt feláll a rendszer...
op win7 ultimate x64
Mi lehet a probléma.

Köszönöm

(#7390) HZoli87 válasza zeusz55 (#7388) üzenetére


HZoli87
veterán

505ABBF1

(#7391) zeusz55 válasza HZoli87 (#7390) üzenetére


zeusz55
senior tag

:C akkor jól állok! :)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#7393) TYÜTYI2006


TYÜTYI2006
tag

Sziasztok!
Ma megjött Pickpack pontra Ez, a hangkártya + 1 32 gb-s Micro SD Kingston. Felrakjam e az SSD-re a friss frimware-t. :R :R :R :R

(#7394) Fire/SOUL/CD válasza TYÜTYI2006 (#7393) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

"Felrakjam e az SSD-re a friss frimware-t."
Rakd. ;]

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#7395) jolti05


jolti05
őstag

Szeretnék egy kis segítséget kérni :(
Friss Win7, az alaplaphoz még semmilyen drivert nem tettem fel, a windows használat közben "meg-megáll".
SSDOK és CrystalDiskMark

[ Szerkesztve ]

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#7396) Fire/SOUL/CD válasza jolti05 (#7395) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Mert megint SATA IDE módban telepítettél... :((( csináld meg amit linkeltem, hogy ne kelljen újrahúzni az OS-r megint.

Ha meg nem tudod, hol kell átállítani AHCI-re a BIOS-t, akkor ide kukkants be vannak Gigabyte alaplapok benne, amelyek BIOS-a szinte teljesen megegyezik a Te alaplapodéval. Na az alapján állítsd be az AHCI üzemmódokat.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#7397) jolti05 válasza Fire/SOUL/CD (#7396) üzenetére


jolti05
őstag

ACHI módban telepítettem!

Szerk: De legalábbis az Onchip Sata Type-ot ACHI-ra állítottam, de igazad lehet :(

[ Szerkesztve ]

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#7398) jolti05 válasza Fire/SOUL/CD (#7396) üzenetére


jolti05
őstag

A következőt tettem:
-Eszközkezelő --> IDE ATA/ATAPI
-Szabványos AHCI1.0 Serial ATA-vezérlő
-Illesztőprogram frissítése --> Illesztőprogram keresése a számítógépen --> Választás a számítógépen...
-Az illesztőprogramsikeresen települ, majd a másik HDD-m 3 partícióját tartalomkeresés történik.

Újraindítást nem kér a gép és továbbra is ez a felirat táton az SSDOK-ban:
"Szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlő"

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#7399) TYÜTYI2006


TYÜTYI2006
tag

Most próbaképpen az usb-s tartójával bekötöttem, először lassúnak írta, leválasztottam, másik port, ott elfogadta. Formáztam, igaz még csak XP-vel, aztán megnéztem a linket, nincs friss frimware, a partíció már aktív legalább. De HD Sentinel sajnos azt írja: teljesítmény 80%, kondíció: 0%, a piros x villog.
"A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
Az SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív. Javasolt az operációs rendszer, lemezvezérlő vagy annak illesztőprogramjának frissítése az optimális teljesítmény eléréséhez.
A kondíciót a következő SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) értéke határozza meg: #233 Media Wearout Indicator

Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében."
Az előző gépemen van win7, ott fogom először úgyis kipróbálni, remélem ott már jó lesz. Most megpróbálom XP-t ahci-ra állítani.

(#7400) Fire/SOUL/CD válasza jolti05 (#7398) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

El kellene olvasnod a linkelt telepítési segédletet és azt betartva/az alapján újrahúzni a rendszert.
Az alaplapodon 3 vezérlő is van, mindnek külön-külön állítható az üzemmódja a BIOS-ban.
Mint ahogy írtam, át kellene kötni a megfelelő SATA portra a meghajtót(ez a kék SATA portok közül a SATA3_0 feliratút jelenti), majd tisztességesen beállítani a BIOS-t. Ha ezt nem teszed meg, akkor még el fogsz szenvedni pár napig...

Ha nem megy, akkor írj, privátba segítek, de csak akkor, ha pontosan azt teszed, amit kérek/mondok, egyébként tárgytalan.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.