Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3401) Szten Márs válasza Hydra SR (#3398) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem kell a reciprokszabály kis 1/x-éhez ragaszkodni.
Vedd úgy, hogy arról folyik a vita, hogy az, hogy mekkora lehet a fényképezőgép maximális elmozdulása expozíció közben, anélkül, hogy láthatóvá válna a felvételen, az annak a függvénye-e, hogy mekkora a valós gyújtótávolság, vagy annak a függvénye, hogy mekkora a látószög. Így sokkal kézzel foghatóbb a kérdés és nem kell körülbelüli szabályok pontatlanságait idekeverni.

ottkar: neked is ezt tudom mondani. Kár az egyéni képességeket, meg hasonló ilyen izét idekeverni, nem erről szól a dolog. Egyébként a "miért lenne" kérdésedre érzésem szerint megadták már a választ, de mondom, amint nem 50 felé leszek rajzolgatok kicsit

[ Szerkesztve ]

(#3402) ottkar


ottkar
addikt

Kis érzékelőn ha a szögelmozdulás ugyanakkora mint a nagyon az élesség ugyanolyan rossz lesz mint a nagyon.

(#3403) rauschie válasza ottkar (#3402) üzenetére


rauschie
senior tag

Szerintem nem a szögelfordulás számit, mert a képérzékelő sem marad egyhelyben, hanem az optikai tengelyre merőleges sik mentén mért elmozdulás :F

És bár ez fizikailag ugyanannyi, a képérzékelő méretéhez másképpen aránylik(ugye van olyan érzékelő ami egy körömpiszoklnyi felületről 10 mpixelt nyer és van olyan amelyik full frame kölül teszi ugyanezt, nem dobálóznék tipusokkal mert ebben annyira nem vagyok otthon de azthiszem a megértés szempontjából lényegtelen)

[ Szerkesztve ]

(#3404) Hydra SR válasza Szten Márs (#3401) üzenetére


Hydra SR
addikt

Természetesen, én is erre akartam kilyukadni amit most mondtál, csak én a felbontás irányából közelítettem meg. Láthatóvá akkor válik a felvételen, ha legalább 1 pixelnyit elmozdul, legalábbis teljes méretben. De meg lehet közelíteni úgy is, hogy az összhatáshoz képesti elmozdulásnál meg a tényleges látószög számít.

rauschie: hát nem tudom, lehet, hogy nagynak látszik a különbség a 135 és a 200 között, de az egy fél fényérték. Ami szerintem majdnem jelentéktelen, egy képstabit kiröhögnénk, ha ennyit javítana a helyzeten. Ezért is hoztuk mindketten a sokkal nagyobb szorzós példát, te a mobiltelefont, én meg egy kompakt ultrazoomot, ahol már több teljes fényértéknyi az eltérés, ha a valós vagy ha az ekvivalens gyútáv reciprokát vesszük. Ott már jól látszik, hogy a valóssal számolni értelmesebb, ha már számolunk.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3405) rauschie válasza Hydra SR (#3404) üzenetére


rauschie
senior tag

Lehet hogy csak azért tünt fel ennyire, mert többnyire beltérben alkotok, vaku nélkül ha tehetem és igy minden fényértékért megküzdök ahogy tudok, ha beltérben tehetnék a másodperc osztójához +65öt záridőben bármikor, összesz@rnám magam az örömtől :DDD

(#3406) BEE válasza ottkar (#3400) üzenetére


BEE
addikt

Nem is lenne gond ezzel az érveléssel, csak hát a kisebb érzékelőn
készült képet is ugyanakkora méretben nézzük mint a másikat.
Tehát a szorzóval felnagyítjuk a hibát is.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#3407) Szten Márs


Szten Márs
nagyúr

Na jólvan, rajzolni nem tudok, feladtam :D
Viszont akkor nézzük egyszerűen kép nélkül, teljesen józan paraszti ésszel, mindenféle Sugár, meg Skála, meg ilyesmi belekeverése nélkül.

Legyen a gépünk látószöge 60 fok, álljon vízszintes alátámasztáson és nézzük csak ezen a vízszintes síkon való elmozdulást. Legyen a fényképezendő tárgy távolsága 10 méter. Így a tárgy egy tan60° x 10m = 17,32 méter széles felületét tudja fényképezni a gép. Ennek mi örvendezénk vala és megnézzük, hogy mi történik akkor, ha a fényképező 2 fokkal arrébb mozdul. Ekkor tan2°x 10m = 35 centiméter elmozdulás jön létre a fényképezendő tárgyra vetítve. Ez a 17,32 méterrel fényképezendő felületre nézve 0,35/17,32 = 0,02, tehát 2 százalék lesz a relatív elmozdulás.

Namost akkor legyen a látószögünk 10 fok. Ez esetben a 10 méterre lévő tárgy 1,76 méter széles részét tudja fotózni a gépünk. Megint elmozdítjuk két fokkal a gépet. Megint 35 centi lesz az elmozdulás, viszont a kisebb látószög miatti kisebb fotózott szélességnek köszönhetően ez már 19,8 százalék.

Kis summázat: Ugyanakkora mértékű fényképezőgép-elmozdulás példánkban 60 fokos látószög esetén: 2%, 10 fokos látószög esetén ~ 20% relatív elmozdulást jelent.
Azaz az, hogy a képen arányaiban mennyire látszik x szög elmozdulása a gépnek a látószög határozza meg. A látószöget meg a fizikai gyújtótávolság, és a szenzorméret határozza meg együttesen, de semmiképpen nem csak a gyújtótávolság.(Azaz csak a gyújtótávolság nem határozhatja meg a reciprokszabályt sem) Ha kisfilm ekvivalens gyújtótávolságokat nézünk, akkor pedig a szenzorméret ismerete nélkül meghatározhatjuk a látószögeket a gyújtótáv ismeretében. (Más kérdés, hogy a kisfilm ekvivalens gyújtótávolság kiszámításához természetesen kell tudni a szenzorméretet)

Tehát válasz az eredetileg feltett kérdésre: a reciprokszabály kisfilm ekvivalens gyújtótávolságokra értendő.

Van valakinek kérdése?

[ Módosította: Pompi ]

(#3408) Hydra SR válasza BEE (#3406) üzenetére


Hydra SR
addikt

Na végre valaki le tudta írni 2 egyszerű mondatban amire többen is gondoltunk :R
A kulcsmondat: "Tehát a szorzóval felnagyítjuk a hibát is." Erről van szó.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3409) BEE válasza Hydra SR (#3408) üzenetére


BEE
addikt

Valamit nem tudsz, kérdezz bátran ! :P

BEE :D

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#3410) Szten Márs válasza Hydra SR (#3408) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Na ezért körmöltem ennyit? :O :C

(#3412) Hydra SR válasza Hydra SR (#3404) üzenetére


Hydra SR
addikt

Ezt most olvastam vissza, frankón elírtam az utolsó mondatot. Valójában ezt akartam írni (bár asszem az érvelésből is ki lehetett találni, no meg előtte is erről beszéltem): "Ott már jól látszik, hogy az ekvivalenssel számolni értelmesebb, ha már számolunk".

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3413) werttzui


werttzui
őstag

Jól túl misztifikáztátok a témát /mindig kisfilmes equivalens-ben kell érteni /Tehát egy dx es gépre felteszek egy 300 mm obit canonál az 1,6 a szorzó az 480mm és ehhez kell számítani a reciprokszabályt mert ugye 480 mm az 480 mm/ De az a reciprok szabály is csak egy megközelítő támpont ez lehet akár + - 100 mm-is vagy több én nem számolgattam még fotózás közben,hogy most ki tudom tartani vagy sem én inkább fotóztam ;) /ja és mégha a stabit is hozzászámolom na szóval az már egy matematikai képlet és fotózás közbe én nem fogok gyököt vonni és két ismeretlenes egyenletet számolgatni :D :D :D

PENTAX

(#3414) Szten Márs válasza werttzui (#3413) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szerintem lemaradtál pár fázissal ;]

(#3415) werttzui válasza Szten Márs (#3414) üzenetére


werttzui
őstag

Most értem ide de jót vitáztok :D

PENTAX

(#3416) rauschie


rauschie
senior tag

Megkérdezem akkor itt is: vakus becsillanást a polárszürő eltünteti?

Van a polárszürők minősége között(eredeti canon/nikon vs 3rd party gyártók) érdemi eltérés?

[ Szerkesztve ]

(#3417) Hydra SR válasza rauschie (#3416) üzenetére


Hydra SR
addikt

A vakus becsillanást keresztpolarizációs vakuzással lehet kiszűrni. 2 polárszűrő kell, egyik az obira, a másik a vakura, és a vakun levőnek mindenképp lineárisnak kell lennie.

Szűröket nem a váz- és obigyártók szokták gyártani. Hama, Hoya, Soligor, B+W, Cokin, leginkább ezekben a márkákban fogsz találni. Minőségbeli különbség biztos van, csak szerintem a mi szintünkhöz és felszerelésünkhoz elég a legolcsóbb, de erről megoszlanak a vélemények. Nekem elég. A Hama és a Soligor szoktak a legolcsóbbak lenni, Hoya és Cokin a köztes, B+W a méregdrága, általában.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3418) Dtomi válasza rauschie (#3416) üzenetére


Dtomi
őstag

Elég hülye kérdés... mi okozza pl a csillanást??? Gyakorlaitlag majdhogynem 360 képet kéne lőni ahhoz, hogy kiderítsd, hogy kell állnia a szűrődnek. Mivel ugyen nem folyamatos fény így nem látod a változást csak a kép elkészülte után.

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#3419) rauschie válasza Hydra SR (#3417) üzenetére


rauschie
senior tag

Kösszi, ezek szerint vakura is gyártanak polárszürőt?

(#3420) Hydra SR válasza rauschie (#3419) üzenetére


Hydra SR
addikt

Nem tudok róla, hogy kifejezetten vakura is gyártanának, ez amolyan barkács trükk :) A rendes polárt kell elétartani. A Cokin szűrőlapokkal némileg egyszerűbb, mert nagyobbak. Én még nem próbáltam, csak egy több képből álló bemutatót láttam, hogy mi történik, ha tekergetjük őket egymáshoz képest. Akár teljesen is ki lehet oltani a becsillanást, viszont a szórtan visszaverődő fényeket alig szűri szóval elég furán nézett ki a teljes kioltás. Kontrasztos volt, mint a direkt vakuzás, de nem voltak csúcsfények. Mintha PS munka lett volna, vagy mintha megváltozott volna a fotózott tárgy anyaga mázas porcelánról mondjuk gyurmára. Sajna a felhasználó leszedte azóta azt a képet a Fotóház Arénában.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3421) adik válasza rauschie (#3419) üzenetére


adik
őstag

stúdióvakura igen, de ugyebár annak van beállító-fénye is, szóval azon nem hülyeség... de hát az egy kicsit más lépték ugyebár.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#3422) Mihi100D


Mihi100D
csendes tag

Sziasztok! ma csinaltam a gepemmel(K100D) probanak egy par RAW kepet,csak nem tudom photoshoppal megnyitni,mert *.PEF vegzodesuek! Hogyan nyissam meg oket,vagy mivel csinaljak beloluk raw vegzodest,vagy mit is kell ezekkel pontosan csinalni?meg soha nem volt dolgom raw-al!

koszike!

[ Szerkesztve ]

(#3423) Szten Márs válasza Mihi100D (#3422) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem kell, hogy raw végződésűek legyenek. A photoshophoz kell letölteni egy plugint, camera raw a neve. A photoshop verziódtól függ, hogy milyen kell. Ha CS3-ad van, akkor innen szedhetsz: [link] de CS2-höz is lehet találni.

(#3424) ottkar válasza Mihi100D (#3422) üzenetére


ottkar
addikt

A Pentaxhoz nem adtak lemezen egy RAW kezelőt?

(#3425) Dare2Live válasza Mihi100D (#3422) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

lightroom még amit sokan használnak raw fileok esetén(is)

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#3426) Szten Márs válasza Mihi100D (#3422) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ha már RAW konvertereket ajánlgatunk: [link]

(#3427) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

jo sok panoráma képet kéne összeillesztgetnem mit ajánlotok használtok erre?

Ha pöppet automatizált lenne és nem nekem kéne görbitgetni manualisan a kepeket az jo lennne. Ja és a canon photostichet probáltam ki eddig annak van baja, annyira "nemtetszik".

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#3428) Mihi100D válasza ottkar (#3424) üzenetére


Mihi100D
csendes tag

Heloka!

Pentax photo browser + pentax photo laboratory volt a cd-n, meg is nyitja RAW filekat,csak en photoshopban is szeretnem oket editalni!

cs2 van fent,felraktam(vagyis bemasoltam) neki a Camera_Raw_3_7-et,mert CS2-hoz ez az utolso amit tamogat,de mikor meg szeretnem nyitni egy RAW-ot,azt irja ki hogy:
Nem lehetett az utasítást teljesíteni mert nem megfelelo típusú dokumentum!

ez miért van?

(#3429) johnjohn válasza Mihi100D (#3428) üzenetére


johnjohn
addikt

Nem mindegy ,hogy felrakod, vagy bemásolod.Biztos jó könyvtárba raktad?

(#3430) Mihi100D válasza johnjohn (#3429) üzenetére


Mihi100D
csendes tag

ez szerint csinaltam amit írtak,nem értem miért nem megy!

To install with Adobe Creative Suite 2 or Photoshop CS2:

1. Exit Photoshop CS2.
2. Open My Computer.
3. Double-click Local Disk (C:).
4. Navigate to: (Please read directory carefully)

Program Files/Common Files/Adobe/Plug-Ins/CS2/File Formats

5. Move the existing Camera Raw.8bi plug-in to another location (for example, a new folder on your desktop). Ensure you keep this version in case you need to revert back.
6. Copy the Camera Raw plug-in, Camera Raw.8bi, from the download into the same folder as Step 4.
7. Launch Photoshop CS2 or Adobe Bridge.

(#3431) werttzui válasza Mihi100D (#3428) üzenetére


werttzui
őstag

Nem lehet,hogy a mac-kest töltötted le a win-es helyett ?

PENTAX

(#3432) johnjohn válasza Mihi100D (#3430) üzenetére


johnjohn
addikt

Esetleg ha total commenderrel áthúzod egyszerűbb, de mindegy,lehet, hogy werttzui kollégának van igaza?Esetleg nem Vista verzió?

[ Szerkesztve ]

(#3433) Mihi100D válasza werttzui (#3431) üzenetére


Mihi100D
csendes tag

File Information
Product Photoshop
Version CS2
Platform Windows
File Name Camera_Raw_3_7.zip
File Size 2.1MB

TC-ben csinaltam, windowsos verzio,hat nem tudom!na midegy,meg majd szorakozok vele,ha nem,majd felrakom a CS3at+a cs3as plugint,hatha azzal elindul

(#3434) werttzui válasza Mihi100D (#3433) üzenetére


werttzui
őstag

Hová tömörítetted ki a zip-et ?

PENTAX

(#3435) Mihi100D


Mihi100D
csendes tag

viszont most neztem a ps->súgo>a bovitmenyekrol>camera raw : itt azt írja adobe camera raw 3.7 es verzio,ugyhogy ott van az, csak (és akkor miért?) nem nyitja meg a kepeket?!

(#3436) Mihi100D válasza werttzui (#3434) üzenetére


Mihi100D
csendes tag

rogton a Program Files/Common Files/Adobe/Plug-Ins/CS2/File Formats konyvtárba, de most kiprobaltam ugy hogy elszor egy mas konyvtarba,majd onnan odamasoltam ugy sem megy

(#3437) Szten Márs válasza Mihi100D (#3435) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Hogy nyitnád meg a RAW filet?
A RAW-ot társítottad a PS-sel és simán úgy duplakatt a RAW-ra?

Egyébként ha nem megy használd a #3426-ban javasolt konvertert.

(#3438) werttzui válasza Szten Márs (#3437) üzenetére


werttzui
őstag

Gondolom megnyitja cs2-őn keresztűl mert úgy az igazi :)

PENTAX

(#3439) Mihi100D válasza Szten Márs (#3437) üzenetére


Mihi100D
csendes tag

épp erre gondoltam,csak nem tudom megtalani hol is kell!?
segítség...

(#3440) werttzui válasza Mihi100D (#3439) üzenetére


werttzui
őstag

Nyisd meg a cs2-őt azon belül file megnyitás (mindegy,hogy hozzárendeled vagy nem mert a cs2 akkor is meg fog nyílni a raw nem egy különálló file mint a jpeg. Amúgy jobb egér gomb tulajdonságok módosítás vagy csak simán jobb egérgomb társítás és ott kiválasztod a ps-t .

[ Szerkesztve ]

PENTAX

(#3441) jepeto


jepeto
tag

hali ajáljatok már léccy valami progit amivel a homályos képet ki lehet élesiteni

jepeto

(#3442) adik válasza jepeto (#3441) üzenetére


adik
őstag

ingyenesen: The Gimp,
sok pénzért: Photoshop.
nem biztos, hogy az utóbbira szüksége van egy átlag usernek, meg persze csodát egyik sem tud művelni. Ha tudsz linkelni képet, akkor megnézzük, hogy lehet-e valamit menteni rajta.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#3443) ottkar válasza jepeto (#3441) üzenetére


ottkar
addikt

A Picasa élesít a legnagyobb mértékben.

(#3444) runner 125


runner 125
nagyúr

Üdv mindenkit!
Vki esetleg véleményezné nekem ezt-Olympus Tcon17 tele konverter (55mm)- a teleelőtét?
Nagyon köszönöm! :R :K
Üdv.: Márk

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#3445) Brian_RL


Brian_RL
aktív tag

Üdv!

Hogyan tudnám eltűntetni a becsillanást a képből?
[link]

(#3446) redlum


redlum
csendes tag

Szevasztok!

Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy, ha betört a digitális fénykéepzőm folyadékkristálya azt általában mennyiért javítják - nekem konkrétan olympus c-505-ösöm van. Gondolom azt felejtsem el, hogy garanciában kicserélik.

(#3447) johnjohn válasza redlum (#3446) üzenetére


johnjohn
addikt

Kérdezd meg a szervízt, de szerintem drágább mint hogy megérné.

(#3448) Dtomi válasza Brian_RL (#3445) üzenetére


Dtomi
őstag

Úgy, hogy máskor nem ilyen képtelen szögből fotózol :Y és felteszel egy napellenzőt :C :U

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#3449) Brian_RL válasza Dtomi (#3448) üzenetére


Brian_RL
aktív tag

De muszály votl ilyen szögből!!! :D A napellenzőt még betudom szerezni, de a képet nemtudtam még kijavítani. Próáltam PS-ben kiszedni, de a fák kifogtak rajtam :(((

(#3450) Bandus99 válasza Brian_RL (#3449) üzenetére


Bandus99
őstag

Bocsi

Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.