2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Nikon D90 gombsor pucovátor

    Egy ismerős fotószakkörén szolgált ez a D90, aminek a gombjai az idők során egyre kevésbé működtek. A Menu teljesen megadta magát, a visszajátszás is nehezen ment már, így felkészültem a komplett szalagkábel cseréjére (egyben van a bal gombsor, a négyirányú, kb. a teljes hátlap egy flexen). Mindenesetre nem rossz 13 év egy ilyen cucctól, pláne, amit ez kapott élete során. Alapszintű kókányolás következik.


    Az alany

    A hátlapot levenni nem nehéz, 4 csavar kétoldalt, 2 a kereső alatt-mellett, és 4 a gép alján. Ezután szépen felpattintható a hátlap (az SD kártyát azért vegyük ki, meg persze az akkut is), és óvatosan meg is emelhető. Két szalagkábellel csatlakozik a géphez - a szélesebb a kijelző, a vékony a gombsoré.


    Lent a hátlap

    Folytatás...

    hcl 3 éve 38

  • Hunyadi TV-je - ezen is csak Vestel :D

    Ez a Hyundai LLH24714MP4CR 23" TV úgy került hozzám, hogy a tulajdonos már próbálta kideríteni, mi okozza a lassú indulását. A hibajelenség annyi volt, hogy készenlétből, vagy áramtalanítás után hosszú percekig tartó Power LED villogás után indult el, már ha elindult. (A címben arra utalok, hogy a "hjande" márka termékeit itthon úgyis csak Hunyadinak hívják, az "ezen is csak Westel" kifejetés pedig egy 90-es évek eleji Alaplap magazinból való :D )

    A hibajelenség alapján lehetett volna sima pufferkondenzátor-hiba is, de nem az volt, a tulaj végigmérte a tápot, feszültségek megvannak, on/off jel megvan, de mégsem éled az alaplap (azaz láthatólag csinált valamit, de nem tudott elindulni). Sajnos az alaplapon egy kondenzátor + lábát sikerült felszakítania (mondjuk nem lehetett nehéz, elég hülyén tervezett a NYÁK azon része). Nem mellesleg nálam kép sem volt, de először azt hittem, hogy azért, mert nem indul el, és a világítás felkapcsolása után fagy meg :D


    Kibontva (amúgy csak ki a hátuljából a csavarok, és le is pattan a hátlap)

    Folytatás...

    hcl 3 éve 21

  • SSD ház SSD házból

    Avagy újabb 5-minute lájfhekk.

    Jó ideje használok egy borzalmas kínai 32GB mSata SSD-t (kb. Kingspec szint :D ), USB3-mSata átalakítóval. Tök jó - azért borzalmas, mert jóérzésű ember nem tesz ilyet a gépébe, de ez persze az SSD-t nem zavarja, az USB-ről bootoló Debian szépen megy róla :D . Viszont sóher voltam, nem vettem hozzá házat. Amúgy is melegszik, zárt házban megsül. De valamivel védeni kéne, mert amúgy meg elég sérülékeny a két NYÁK összefordítva.

    Folytatás...

    hcl 3 éve 2

  • Sigma 170-500 - szorulás

    Pár éve vettem egy Sigma 170-500 f6.3 APO nem DG nem HS nem OSM nem EX obit, és már akkor sem volt kerek a fókusza. Eléggé szorult, az AF alig mozgatta. Mondjuk mivel az 1100D autofókusza f5.6 felett hivatalosan vak (csak a felsőkategóriás Canon vázakon megy normálisan az AF f8-ig), nem is nagyon törtem magam, meg nem is mertem annyira belemászni, mert bonyolultnak tűnt a bajonett alatt látható cucc. Inkább manuálban tekergettem, a visszajelzésre hagyatkozva, pedig ha van fény, azért elég jól találna az AF is. Most jutottam el odáig, hogy belenéztem (egy sikertelen Sigma 100-300 APO DG EX - ami amúgy egy nem létező objetkív, legalábbis még senki nem szedte szét - javítása kapcsán, mert hasonló hibával volt az is).


    Erről van itt szó kéremszépen

    A bajonett a szokásos Canon-Sigma-mindenféle darab, kijön a 4 nagy csavar, az érintkezősor kicsavarodik, és 3 csavar a középső záróelem. Alatta már látni az elektronikát, meg az AF motort. Ezen van egy szíjhajtás. És mekkora szerencse ez, mert a szíjhajtás meg tud csúszni, így egy szorulós AF miatt nem fog lemenni a vázadban a biztosíték...

    Folytatás...

    hcl 3 éve 17

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.