2022. május 27., péntek

Gyorskeresés

Hunyadi TV-je - ezen is csak Vestel :D

Írta: | Kulcsszavak: vestel . tv . gányolás . javítás . led . 17mb82 . 17ips61

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a Hyundai LLH24714MP4CR 23" TV úgy került hozzám, hogy a tulajdonos már próbálta kideríteni, mi okozza a lassú indulását. A hibajelenség annyi volt, hogy készenlétből, vagy áramtalanítás után hosszú percekig tartó Power LED villogás után indult el, már ha elindult. (A címben arra utalok, hogy a "hjande" márka termékeit itthon úgyis csak Hunyadinak hívják, az "ezen is csak Westel" kifejetés pedig egy 90-es évek eleji Alaplap magazinból való :D )

A hibajelenség alapján lehetett volna sima pufferkondenzátor-hiba is, de nem az volt, a tulaj végigmérte a tápot, feszültségek megvannak, on/off jel megvan, de mégsem éled az alaplap (azaz láthatólag csinált valamit, de nem tudott elindulni). Sajnos az alaplapon egy kondenzátor + lábát sikerült felszakítania (mondjuk nem lehetett nehéz, elég hülyén tervezett a NYÁK azon része). Nem mellesleg nálam kép sem volt, de először azt hittem, hogy azért, mert nem indul el, és a világítás felkapcsolása után fagy meg :D


Kibontva (amúgy csak ki a hátuljából a csavarok, és le is pattan a hátlap)

Látható baja persze nem volt, és a táp is jónak tűnt, szóval intenzív fórumozásba és Google-zásba kezdtem. Az alaplapra keresve helyből volt is egy ilyen : https://www.youtube.com/watch?v=kPCisa9BYkk

Fura volt, hogy a flasht fagyasztja, és upgradeli a TV-t, pedig hát mivel néha elindult, tuti jó a szoftver.
A TV Vestel gyártmány, csak a káván van Hyundai felirat. A Vestel gyártja amúgy a legtöbb olcsó TV-t, csak nem a saját nevük alatt. A proci a 17MB82 alaplapon meg Mediatek. Szerencsére ehhez a cucchoz minden van, a táphoz is van némi rajz,a scalerhez is, és service manual is akad. Utóbbi azonban sokra nem volt jó ebben az esetben, mert a villogó power LED aszerint a rövidzárvédelem aktivitását jelenti, de a megfelelő helyen mérve a "Short circuit protection" jel nem volt jelen.

A megoldás szerencsére ezer helyen kint van, főleg a Badcaps-en. A firmware frissítése(!!!!) a megoldás. De hogy miért... teljesen olyan, mintha a flash elvesztené a tartalmát, és nehezen lenne olvasható - OK, láttunk már ilyet egyes Samsung SSD-knél, de azért meredek.

A TV szoftvere egy 25Q64 és egy 25Q16 flash IC-ben tárolódik, ezek az alaplapon az U10 és U12. (A 17MB82-2 -n a 17MB82-1 -től eltérően két 25Q512 van.) Gyanúsan a 8MB-os a szoftver, a 2MB-os a beállításokat tárolja. Akárhogyan is, egyiket sem ajánlatos bakcup nélkül felülírni, mert a LCD tulajdonságai is ezekben vannak, meg egy rakás egyéb feature, és ha nem pontosan olyan firmware-t kap, akkor nem lesz kép. (Tehát nem érdemes mindenhol talált dumpokat ráírni, legalábbis a kijelző és egyebek VES****WNDL*** azonosítójának azonosnak kell lennie.)

A Core update maga a szoftver, ebből a 0.8.4. simán letölthető a 'tanyáról, de a Badcaps-ről is. Mivel ez hivatalos gyári FW, nem bántja a LCD tulajdonságokat, azonban ha már tényleg nem indul a TV, akkor nem lehet a TV USB csatlakozóján felupdatelni, hanem külön fel kell írni az IC-be. (Ezért fagyasztja a ReeceyBurger a videóban a flash-t, mert neki csak úgy indult el :D )

Miután nekem még valamit csinált a TV, szépen levettem az IC-ket, kiolvastam a tartalmukat (gyanús volt, hogy simán olvashatóak), majd egy pendrive-ra kicsomagoltam az update-t, és elindítottam vele a TV-t. Elvileg az OK gombot nyomva tartva kell ilyenkor bekapcsolni, ekkor kezdi el keresni a .pkg file-t a pendrive-on. Az update folyamatot a power LED gyors villogása jelzi (boot közben lassan villog).

Szépen fel is updatelt, elindult.
Csak kép nem volt. :W
Viszont indult, ahogy kellett! Pár villogás után kapcsolt a háttérvilágítás (korábban ugye hosszan próbálkozott), stb.

A kép hiányát akár okozhatta volna az is, hogy egy szál felvált a LVDS szalagkábel végén. Sikerült a helyére simogatni, örültem neki - de kép, az továbbra sem volt.
Megpucoltam a csatlakozót.
Végigmértem a kábelt.
Minden jó.
LCD táp is megvan (12V a Q48 1-es és 6-os lábán ebben a verzióban, amúgy panelenként változik, Panel_Switch a rajzon).
Aztán láttam, hogy egy arcnak fél óra után lett kép hasonló hiba után :D ...miközben ezt olvastam, feltűnt, hogy valami van a TV-n, amit kb. 10mp-el korábban kapcsoltam be...
...és azóta is van kép.
Na hogy ez mi lehetett, azt magyarázza meg valaki. :F :W


Ez a felszakadt kondi helye

A korábban felszakadt kondenzátort (C620, 100uF 16V) kellett még pótolni, ami, mint kiderült, semmi fontosat nem csinál, a fejhallgatókimenet némításáért felelős áramkörben van. Elég kis felületen csatlakozik hozzá két fólia, így elég macerának ígérkezett. Pár próbálkozás után szerencsére sikerült egy megfelelő méretű SMD 100uF-t a helyére tenni, a nagyobbik elmenő fólia maradékára simán lehetett forrasztani, és egy hajszálvékony szállal a közelben levő R79 megfelelő lábára is áthúzni.


...pótolva.

Egyébiránt semmi rettenetes nem történt, csak sokat kellett keresni, értelmezni az olvasottakat (:D egyszerűen annyira lehetetlennek tűnt, hogy újra fel kell írni a szoftvert, és ennyi lesz a megoldás), meg valószínűleg rendesen bedugni a LVDS kábelt :D (Ez szállítás közben rázódhatott ki.)


És újra működik.

Hozzászólások

(#1) Luck Dragon

Ez szuper lett ! :)
Ilyenkor mindig nosztalgia fog el , mikor a Philipsnél dolgoztam .

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#2) hcl válasza Luck Dragon (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Köszi :D Pedig kb. 0 tudomány:D
A Philips sajnos nem ilyen jól dokumentált, de mondjuk azon legalább van soros...

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) Luck Dragon

Ugye a Philips SSB-je mindig más , persze hogy nehéz a dokumentációja . Bár nem lehetetlen . Van, Toshiba , TPvision, LG ,Samsung, szóval van pár.....
De maga a szervizelési dokumentációk nem Philips égisze alatt található már vagy 2010 óta , hanem TPVisiontól kell elkérni.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#4) hcl válasza Luck Dragon (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ja, csak nem forognak annyira közkézen, jobban odafigyelnek rá. Én is dolgoztam Philipset gyártó helyen :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#5) Luck Dragon válasza hcl (#4) üzenetére

Juj egy újabb közös pont már megint . Kezdek gyanakodni , hogy saját magammal beszélek :DDD :DD

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#6) hcl válasza Luck Dragon (#5) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

:D De te nem somogyi vagy, mint Turbina meg én :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#7) Luck Dragon válasza hcl (#6) üzenetére

Ez tény . 🤷🏼‍♀️

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#8) nullpoint


nullpoint
senior tag

Micsoda szóvicc kérem!

:C

(#9) hcl válasza nullpoint (#8) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Muhahahahaha ;] :P

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#10) Luck Dragon

Ezt úgy szeretem , most adta meg magát a monitorom , egyből ez a cikk jutott róla eszembe . :D

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.