2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP Compaq nx9010 - az igazi buta hiba

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy notebookok kicsit másképpen IV - HP Compaq nx9010. Munkatársamon keresztül jutott hozzám a gép...

[ ÚJ TESZT ]

Avagy notebookok kicsit másképpen IV - HP Compaq nx9010 (Compaq Presario 2500)

Munkatársamon keresztül jutott hozzám a gép, amolyan "belenézünk, nagyobb baja már nem lesz" jelleggel.
A hibajelenség az volt, hogy a gép hol elindult, hol nem, hol működött rendesen, hol kikapcsolt, újraindult... Memória cserélgetésre, kihűlésre-terhelésre látszólag nem volt érzékeny.
Persze hogy alaplapra gyanakszik az ember.
Gondoltam szétszedem, hátha kontaktos, ill. hőlégfúvót a fontosabb BGA-knak, hátha befeszült az alaplap. A túlmelegedést kiszűrtem, mert a gép járatás után is és hosszabb állás után is nehezen indult.
A megoldás persze sokkal prózaibb volt, de ez csak egy nap szívás után derült ki...

A gép

Amúgy meglepően jó állapotú gépet kaptam a kezeim közé, látszott hogy ezt nem ütötték-vágták, nem látszik kb. 5 évesnek (a 9010nx 2003-ban jelent meg, ez is akkori). Amúgy elég nehéz egy dög, asztali P4 procival, ebben 2.8GHz-es kályha fűtött. Amúgy a szokásos dolgok találhatók benne, azaz már akkoriban sem volt szokásos a floppy, amikor ez készült, de amúgy a felszereltsége rendben van. A használhatósága is, ha a kissé hangos ventillátorokat és a rövid akkus üzemidőt leszámítjuk, de az asztali proci teljesítményéért valamit kell cserébe adni - ez egy DSR gép.

Másik, HP-kra jellemző tulajdonsága a masszivitás. Nem csak azért mert nehéz, hanem mert egyben van, nem nyiszog, nem zörög ha kézbe vesszük. A műanyagokról sincs az az illúziónk hogy menten eltörnek.

Szétszedés

Ehhez képest kevés csavarozás után kiugrott a bekapcsoló gombsor fedőlapja, a hangszórók, és a billentyűzet.Ezek után még 4 erősebb csavar, egy kábel, és meglepően könnyen leugrott a kijelző. Na eddig volt könnyű.

Hopp, leugrott a billenytűzet...
...és a kijelző

A winchester a gép elején levő tálcában van, amit 3 csavar fog. Ebből egy egy gumidugóval van eltakarva, amit sajnos a szobám kiváló fényviszonyai miatt elég nehéz volt észrevenni. Nagy nehezen kivettem. Ekkor végre lejött a gép alsó részének teteje is, mert az az egy csavar fogta össze...
Itt tárul az ember elé a gép belseje, amit átlagos laptopokhoz képest a "kaotikus".
Mindenfelé kábeles átvezetések, ragasztóval az alaplaphoz rögzítve, csomó különálló kis nyákra szétszórva az egyes modulok... Hogyan fogom én ezt szétszedni (és összerakni!?)...

A gép tető nélkül [Nagyban]

Hadd említsem meg azokat a bájos ragasztószalagokat amik a tető mélyre lenyúló csavarfészkeinek végére voltak tekerve. Nyilván szigetelésképpen. Vajon hány ezerbe kerülhetett ez a gép amikor megjelent?

A hűtő, és a kisebb ventilátorban lakó porcica [Nagyban]

A hűtőre úgy tűnt, nem lehet panasz. Szép nagy fémtömbnek látszik, amíg le nem vesszük - feltűnő a két ventilátor is, a harmadik a gép hátulján van - és kiderül hogy csak egy borítás a hőcsöveknek. Ráadásul az anyaga is rettentő gagyi, el nem hiszi az ember hogy ez hőt képes vezetni. A két ventilátor közötti borda egyenesen vicces, a hőleadó felület a ventiknél viszont jóindulattal sem elég. Bár legalább hőcsőből három van, ez is valami. Ekkor tűnt fel, hogy a chipsetre csak félig lóg rá a hűtő... És ezt komoyan gondolták a HP-nál? A déli híd úgy tűnik, semmilyen hűtést nem igényel.
A chipset egyébiránt egy Ati Mobility Radeon IGP345M, ami mellett egy ALi M1535+ a déli híd. A videovezérlő a chipsetbe integrált, nem néztem utána milyen Radeonnak felel meg, nyilván alapfeladatokra elegendő. Mindenesetre a hűtése messziről látható, hogy elégtelen, a DVD meghajtó látszólag segíti a hűtést, de az IC-vel nem érintkezik.

Itt látható (mivel nincs bent a DVD) hogy a hűtő tényleg csak félig takarja a chipsetet...

A hűtő kitakarítása során a képen látható porcica (és rokonai) fogadtak, csipesszel rángattam ki őket a ventikből. Amikor fotóztam, a nagyobbik venti már tiszta volt, de a művelet kezdetekor kézzel is alig lehetett forgatni a mocsoktól. Gondolom ez nem tett jót a gépnek...

A sok kábel kihúzkodása után nagy nehezen az alaplapot ki sikerült kiimádkozni a helyéről. Megkapta a "kezelést", a RAM foglalatok és a chipset meg lett melegítve, lesz ami lesz.

Az alaplap felő része
És az alja

Az alaplap felső részén látható fehér alkatrész a processzorfoglalat, mellette balra a két nagyobb IC az északi és déli híd. Mellettük ezüstszínű szigetelő fóliával letakarva a DVD meghajtó helye. A kép alja felé a gép hátulján kinéző külső VGA-, nyomtató-, és egyéb csatlakozók, felül a részszínű fóliába tekert modul a modem, mellette jobbra a fémszínű keret a PCMCIA kártyák csatlakozója.
Az alaplap alján feltűnő a a processzorhűtő lefogatókeretének alsó része, ez igen masszív. Tőle balra látható a két RAM foglalat (fehér) ezek felett a dokkoló csatlakozója, a NYÁK alján pedig a mini-PCI. A mini-PCI foglalattól jobbra van az Omega Micro PCMCIA vezérlő. Az alaplapból balra kinyúló rész végén van az akku csatlakozója.

Ebből áll egy hp9010nx

Hát, a procit már illett újrapasztázni

Látható hogy hogy illeszkednek helyükre a dolgok - és a kábelek serege is.

Ezen a képen látható kb. összerakva a gép. A jobb alsó részt teljesen betakarja a hűtő, balra illeszkedik (most ki van húzva) a DVD, fent pedig az akku lóg ki a gépből. Ez a floppy (látszik a fém háza) alá csúszik be. A jobb felső részel látható a PCMCIA keret, az akku helye és a PCMCIA keret közé pedig a winchester kerülne. (A gép eleje a kép felső része felé néz, a kép alja felé vannak a hálapi csatlakozók)

Összerakás következett, ami ha lehet a szétszedésnél is nehezebb volt, mert a két művelet között eltelt pár óra, és hát nem emlékszik az ember mindenre... Egyébként egyik művelet sem volt kifejezetten nehéz, csak először megijed az ember a sok kábeltől, de valójában nem zavarnak, viszont a többi részegység is rendesen le volt rögzítve, nem ugráltak ki a nyákok a helyükről. Sikeresen összeállt a gép, be is lehetett kapcsolni, nem füstölt. Huhh.



Végre működik, az én RAM-ommal! [Nagyban]

Egyébként a HP rendes szerelés terén, a legtöbb gépükhöz olyan service manual van, ami éppen csak meg nem javítja nekünk a gépet. Sokat segít az össze-szétszereléseknél, és teljesen publikus, a HP oldaláról letölthető.

Az összerakott gép szép volt, csak sajnos ugyanazt a hibát produkálta mint a mutatvány előtt.

A megoldás

A gyanú visszaterelődött a RAM-okra. 2x256Mb volt benne, mind a kettő eredeti Compaq spare part (amúgy Infineon gyártmány). Ugyanazt csinálta mint a tulajnál, akármelyik RAM akármelyik foglalatban volt, vagy nem indult el, vagy nem látta az egész modult. Így láthattam fullra telepített Windows XP-t bootolni és futni (inkább mászni) 64Mb RAM-mal... A Memtest is elszállt általában percek alatt.

Ekkor jutott eszembe az Albacomp laptopom 2x512Mb RAM modulja...
Kiderült hogy a 9010nx nem szereti a 400MHz-es RAM-okat, mert azzal sehogysem volt hajlandó bekapcsolni. A 333-ast viszont bírta, szépen ment vele, de csak az egyik foglalatban... A gép belseje felé levő foglalat úgy tűnik feladta a harcot (ill. a memóriavezérlő egyik csatornája).
Az első notebookos cikkemben ugyanez a probléma szerepelt, csak egy Pavilionnal... A HP következetes.
Valószínűleg egy modullal még évekig elmegy ez a gép is, mert arról a Pavilionról a mai napig kapok híreket, csak egy RAM modul van benne, és azóta is szépen üzemel.

Szerencsére volt még 333-as modulom, egy másik, javításra váró gépből, amivel tudtam tesztelni, ezt a tulajnak is kölcsönadtam, hogy hosszabb távon is próbálja ki, aztán vegyen egy 1Gb-os modult...


Tanulság?

- A legdrágább, hihetetlenül jól összerakott gépekben is lehetnek hajmeresztő tervezési hibák...

- Láthatóan nem tesz jót a laptopnak ha ágy tetejére rakva használjuk, mint ezeknek a ventilátoroknak az esete is mutatja (gondoljunk csak bele hány fokos lehetett a gép amikor már jól tele volt porral...)

- Nem mindig kell ágyúval lőni a verébre (azaz nem kellett volna egyből szétborogatni a gépet)

- Ha ez szervizbe kerül, vajon alaplapot cseréltek volna? Valószínű igen. Értelme lett volna? Nem... Viszont a tulajt valószínű lehúzták volna.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.