2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Szögegyszerű sötétedéskapcsoló karácsonyi LED szalagokhoz

    Volt némi RGB LED szalagom, elég ramaty állapotban ahhoz, hogy ne sajnáljam. És színes fényt akartam tenni az ablakba... de úgy, hogy csak este kapcsoljon fel, akkor is, ha nem vagyok itthon.

    A LED szalaghoz volt egy USB-ről tápolt (tehát 5V-os) vezérlőm+driverem, ami táp ráadására ott folytatja a beállított világítási módot, ahol abbahagyta. Tehát kellett valami, amivel az USB-t tudom kapcsolgatni, a környezeti fény függvényében.

    Adódik, hogy Arduinoval,mert ugyan egy sima komparátor is megtenné, de azt hirtelen nehezebb lett volna összehajigálni :D Tehát túrtam pár dolgot :
    - fotoellenállás
    - Arduino
    - 10k ellenállás
    - FET modul Arduinohoz (Relé is lehetne, de nincs több 5V-os Hamlin relém.)
    - USB aljzat
    - USB dugó


    Kapcsolási rajz :)

    Folytatás...

    hcl 3 éve 24

  • Nyomtatható naptár 2021-re

    Évek óta készítek naptárat a jobban sikerült (már amennyire :DD ) képeimből - idén sem lett másképpen. A mostani fekvő A/4 formátumú, egyszerűbb szerkesztésű (de festéktakarékosabb, mint az elmúlt pár évben, mert idén nem nehezítettem a dolgom teljes oldalas képekkel :D ), viszont ugyanúgy ingyenes, mint eddig. PDF-ben tölthető le, kb. 30MB méretben. Nem tökéletes, de az idióta 2020-as évben erre futotta, valakinek így is hasznos lehet :)

    hcl 3 éve 15

  • Samsung TV újjáélesztés

    Egy kollega elflashelte a TV-jét, így a TV Micom procijára egy üres firmware került. A régebbi Samsung TV-kben ugyanis van egy bug, a szoftverfrissítés nem ellenőrzi, hogy van-e valami, amit lehetne frissíteni. Tehát felírta magának a Micom prociba a semmit. Mivel a Micom a TV gombjai, távirányíója, standby módja vezérléséért felel, a cucc be sem kapcsolt többet.


    Szétszedve a TV

    Nekem akkor érkezett meg az I2C/SPI flash íróm, így lett is dolga. Jött hát a TV is (UE32ES5700), elkezdtem keresni rajta a Micom flash-t. Nem találtam. Pár újabb típuson van olyan lehetőség, hogy egy tesztpont rövidzárásával a szoftvert újratölti backupból, de ezen nem volt (ezt még a tulaj próbálta, de nem működött).

    Pár nap guglizás után kiderült, hogy a Micom egy Weltrend Wt61p805 proci. Ez egy 8052 PIC (az IBM PC/XT/ATbillentyűzetekben használt vezérlő tesója :D ), kissé extrázva. Van neki 64k belső eeprom-ja, abból hiányzik a tartalom. Amúgy a Weltrend procik jellemzően TV-kben, monitorokban, stb. találhatóak meg, standby vezérlőként.

    Folytatás...

    hcl 3 éve 33

  • Vonalkódok és jegyzetek - a Google Play-en is :)

    Az első ténylegesen elkészült jegyzettömb+vonalkódolvasó appom mostanáig csak független áruházakban volt elérhető. Persze ez nem az igazi (Az APKPure-ra pl. a 2-es verzió óta helyből nem lehetett egyet sem feltenni), csak addig volt így, amíg nem jött össze elég pénz egy Google fejlesztői fiókra.

    Megérne egy misét az is, hogy a Google Play Áruházba hogyan megy egy app feltöltése, de szerencsére sikerült megoldani a közben felmerülő problémákat - pl. hogy a belső teszteken hibának jelzett hibák (összeomlik a program... :DDD ) muszáj, hogy kijavításra kerüljenek, különben nem mehet élesbe az adott app, megalkotni az adatlapot, és kivárni, amíg élesedik a nyilvános verzió. A feltöltés során tapasztaltakról fogok még írni, mert segítség lehet azoknak, akik hasonlót terveznek, elkerülni a buktatókat.

    Folytatás...

    hcl 3 éve 15

  • Google BillingClient/alkalmazáson belüli vásárlás megvalósítása Androidon

    Figyelem! Az alant leírtak már nem működnek (azaz működik maga a kód, de a Google már nem engedi az adott library használatát, hiába 3.x az Anjlab cucca... :W )

    Androidra rengeteg ingyenes, és fizetős alkalmazás is elérhető a Google Play-en. Amennyiben azonban fizetős alkalmazást készítünk, több követelménynek is meg kell felelnünk, ha a Google Play-en szeretnénk terjeszteni. Ez a bejegyzés segítség azoknak, akik szeretnének alkalmazáson belüli vásárlást (IAB, In-App-Billing) megvalósítani az appjaikban. A leírás nagyban az Anjlab Github-os oldalán alapul - a kódrészletek onnan vannak - mivel az ő library-jukra épül, és annak rutinjai mindenhol ugyanúgy működnek. :) Természetesen nem térek ki minden lehetőségre (így is elég hosszú lesz :D ), csak annyira, hogy egy egyszerű vásárlást működőképessé lehessen tenni ez alapján.

    Folytatás...

    hcl 3 éve 0

  • Lítiumot neki!

    Avagy szabaduljunk meg a ceruzaelemektől és ceruzaakkuktól intenzív gányolással :DDD

    Sok olyan eszközt használunk, amiknek AA vagy AAA méretű ceruzaelemek, vagy ennek akkumulátor megfelelői adják az energiát. Amellett, hogy rendszeres macera ezek töltése, cseréje, felügyelete, az elemek pl. jelentős környezetterhelést is jelentenek. Ha azonban valakinek van kedve némi átalakítást végezni, könnyen megoldható az ilyen eszközök lítiumakkuról való működtetése, és eszközön belüli töltése pl. micro USB csatlakozóról. Természetesen nem mindenhova érdemes elem helyett akkut tenni : falióra, távirányító egy-két elemmel évekig elmegy.

    Maga az átalakítás általában nem nehéz, nyilván előzetesen érdemes végiggondolni, hogyan lehet ésszerűen megoldani. A leírás konyhanyelvű lesz, mert egy szakembernek amúgy sem ügy egy ilyen megoldás :)

    (Vigyázat! A lítiumakku nem játék, tehát a rövidzár, direkt USB táp akkura kötése, stb. kerülendő!)

    Alapelv

    Folytatás...

    hcl 4 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.