2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • A világ első grafikus oprendszere - agyad eldobod

    Néha jó tudni az eredetét a megszokott dolgoknak. Manapság természetes, hogy egérrel ablakokat mozgatsz, többszörös file-kijelölés, kontrollcé, kontrollvé, miközben a grafikus felület minden évben jobban néz ki. De honnan jött maga a grafikus operációs rendszer? Tippelj - nem a Windows 3.1 volt az. Nem is az Amiga OS. Apple Lisa? Majdnem! A Lisa-ra már volt hatása annak, ami az egészet elindította.

    (Nem leszek történelmileg teljesen pontos, inkább csak a korszakot akarom érzékeltetni a követezőkkel.)


    Xerox Alto (forrás)

    Folytatás...

    hcl 7 éve 65

  • JJC JF-G1 vakukioldó "javítás"

    A JJC JF-G1 kitet itthon és az ebay-en is kapni; TTL vakukioldó adó és vevő (néha két vevő), 2,4GHz-es, alapdolgokat tud, a kb. 6000Ft-os ebayes árát eléggé megéri ( itthon már nem annyira, elég drága). Van Nikonhoz, Canonhoz, mindenhez is.

    Nekem két ilyen párom van : az egyik már többször eljátszotta, hogy az adón a LED világít, de a vevőhöz már nem jut el a jel. Elemek, csatorna rendben, a vevő a másik adóval jó.

    Szétszedve alant látható - nem ördöglakat, 4db PH00 csavar az alján, és szét is esik - egy mikrokontroller és egy 2,4GHz-es rádióchip van benne. A titok : nekem mind a kétszer ezt kellett melegíteni (pirossal karikázva). Nyilván, a mikrokontroller működött, ez vezérli a LED-et, de rádióadás már nem történt. Biztos jó az IC forrasztása.

    Némi hőlégfúvós fújkálás után már működött is. :)

    hcl 7 éve 4

  • Blog.hu -ra normális képnézegető / megjelenítő beillesztése

    Konkurrencia a PH-nak, de talán nem gáz - és teljesen problémamegoldó jelleggel akarnám megosztani, hogy hogyan sikerült a blog.hu -ra összekalapálni egy értelmesebb, jQuery alapú képmegjelenítőt, hátha másnak is segít. Főleg, ha ugyanúgy fogalma sincs a jQuery-ről, mint nekem :D

    Elég sokáig kellett keresgélni olyan jQuery alapú megjelenítő után, ami az alábbi dolgokat tudja :
    - képre kattintva teljes képernyőre teszi
    - ekkor egérrel lehet azt húzgálni, görgővel zoomolni
    - működik mindenféle böngészőkkel
    - egyáltalán, a blog.hu szerencsétlen sablonjaiba beletehető (a beépített megjelenítőjük néha kevés)

    A befutó az Imageviewer lett (bár a sirv.com-ra feltöltött panorámákhoz kapott nézegető nagyon jó, és sokkal egyszerűbb, de az az oldal fizetős).
    Az Imageviewerhez ell egy CSS, az Imageviewer jQuery, és maga a jQuery, ezt a Google-től linkeltem, mert lusta vagyok, meg amúgy sem nagy látogatottságú az az izé.

    Az admin felületről a Beállítások-Sablonok-...használt sablon...-Filekezelőben töltsük fel az imageviewer.css, és imageviewer.js file-okat valahova. A feltöltött file-on jobb katt a "Kép URL-jének másolása" -ra, és megkapjuk a pontos URL-t, erre szükség lesz.

    Folytatás...

    hcl 7 éve 0

  • Canon EOS 400D gányolás - a víznyelő pénznyelő

    Sokadik áldozatként egy Canon 400D akadt horogra a Hardverapróról; a nyögvenyelős vétel után megérkezett a leharcolt váz, zárhibával, és vízkárral. Az eladó mondjuk még fizetés előtt elmondta, hogy beázott a gép, viszont az eset évekkel ezelőtt történt, és azóta is működött, ebből gondoltam reménykedtem - mert innentől zsákbamacska - hogy valószínűleg szerencsés kimenetelű beázásról lehetett szó : hát nem arról volt, de majd a végén kiderül. :D A víz okozta károkat mondjuk külön nem fotóztam annyira, de láthatóak a nyomok.


    Mondtam, hogy leharcolt volt

    A gépet szétszedve jó sok rozsda fogadott az alaplapon, főleg a szalagkábel-csatlakozókon. Rendkívül örültem, mert ezeknek olyan hatalmas érintkezői vannak, hogy pillanatok alatt megeszi az oxidáció. Alkoholos pucolást kapott mindegyik, aztán lehetett menni zárat szerelni.

    Folytatás...

    hcl 7 éve 6

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.