2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Angol billentyűzet vs pénztárca vs megoldás

    Sikerült vennem egy tök jó gépet (notebook), olcsón, csak sajnos...
    ...US keyboard.
    A francba.
    10+ ezer ebay-ről egy nemzetközi (+matrica), amihez nincs kedvem. Jó, itthonról olcsóbb. De amúgy is kell hozzá majd pár dolog, az is elég drága lesz.

    Jött szikra, hogy úgyis Debian van rajta, a billentyűzeten meg van felesleges gomb... Igen, a Windows key, azaz normális nevén a Super_L. Valahogy csak át lehet mappelni Í-re.

    És természetesen át lehet. Az xmodmap parancs pont erre való.

    xmodmap -e "keycode 133 = iacute Iacute iacute Iacute"

    Ez konkrétan a 133-as gombot (ami a bal oldali Windows) teszi ékezetes i betűre. Az egyes szavak azt jelölik, hogy az egyes módosítókkal hogy viselkedjen : simán í, Shift+Windows Í, Altgr + Windows í, Altgr+Shift+Windows Í

    Lehet, hogy le kéne vennem az altgr-es módosítókat, és oda visszatenni a Super funkciót... :DDD

    Folytatás...

    hcl 4 éve 10

  • Opel Astra F tetőkárpit újrahúzás

    Minden F Astra életében (és sok más autóéban is) eljön az a pont, amikor elkezd elengedni a tetőkárpit ragasztása. Nekem úgy 16-17 évnél kezdődött (most 20 az autó). Lehet gombostűzni egy ideig, de aztán muszáj cserélni... Úgy voltam vele, hogy 20-30 ezer egy újrakárpitozás, annyiért meg én is megoldom (tudom, horror egy 20 éves autóra ennyit költeni, fel kellett volna gyújtsam, és venni valamit két nullával többért :D ). Aztán jó sokáig húzódott, mert az ember lusta, de idén végre rászántam magam.


    Baldachinos autóbelső - itt már elkezdtem szétszedni

    Első lépésként utánanéztem, hogy is kellene kivenni a hordozólemezt (ez a tető alatt van, egy sütött szövet/farost lemez, amire szivacs alapú szövet van ragasztva). Elvileg annyi, hogy a tetőoszlopok műanyagjait lecsavarozni, kapaszkodókat, napellenzőket leszedni, majd kiemelni a lemezt.

    Folytatás...

    hcl 4 éve 23

  • Vonalkódok és jegyzetek egy Android appban

    Ez volt az egyik probléma, amire úgy 2010 óta akartam megoldást találni. Akkoriban kaptunk Symbian Nokia telefonokat melóhelyen (C5-00-t), amikben már volt kamera, és elég sokszor kellett vonalkód alapon leltároznunk. Adta volna magát, hogy a telefonnal olvasgatja az ember a cuccokat, aztán átzavarja gépre, nem kell laptopot cipelni a vezetékes Symbol olvasóval. na persze a C5 kamerája max. a méteres vonalkódokat tudta értelmezni, olyan rossz volt az optika :D Később lettek Windows Phone, Android céges telefonjaim, de hasonló alkalmazást ezekre sem találtam. (Spoiler, azóta van, vagy kettő (és még több), ezen kívül itt a bejegyzésben.)

    Ilyenkor az a megoldás, ha ír egyet magának az ember :D Már évek óta akartam, és mostanra lett annyi Android programozás "gyakorlat" (meg szabadidő), hogy neki is láttam. Hatalmas feladat ám, máshol ez egy tutorial, vagy első féléves beadandó témája lenne :D

    Folytatás...

    hcl 4 éve 20

  • Asus Xonar Essence One LEGO

    Az ASUS Xonar Essence One egy (kissé) audiofileknek készült, tuningolható DAC (hihetetlen, hogy az IC foglalat a 2010-es években selling point lehet :D ). Ennek megfelelően rengeteg kép található róla, amiken nincs bent a házában. Csakhogy nekem nem olyan dolgom volt ezzel a szépséggel (merthogy szerintem kifejezetten szép cucc), amihez ki kellett volna venni a műveleti erősítőket.


    Így néz ki. Forrás : prohardver.hu

    Dare2Live One-ával a probléma az volt, hogy nem volt hajlandó bemenetet váltani. Alapvetően nem is lett volna ezze gond, ha azon a bemeneten van, amin ő használja, de nem azon volt :D Ki kellett volna találni, mi baja.

    Persze nem néztem meg, hogy vált-e. Kihúztam a házából, ami kemény 4 csavar (vagy 6?), meg a potigombok alatt 2, és leszedtem az elejét. Ezt 3db kis idom tartja, szintén pár csavar. Az elejéről levettem az előlapot is, és konstatáltam, hogy az ott látható CD4093-ak csak a LED-eket léptetik. A nyomógombok jók voltak, a vezetősávok egészen a kábel végéig rendben.

    Folytatás...

    hcl 4 éve 0

  • Eretnek gondolatok az informatika fejlődési irányáról

    Nemrég egy munkahelyi vezetőváltás kapcsán ötlött eszembe pár gondolat arról, hogy hogyan is változott az elmúlt évtizedekben az otthoni, és vállalati informatika. Persze nem mindig előnyére... Eretnek gondolatok, csapongás és bosszankodás az informatika fejlődéséről alant ( a saját véleményem, ami nem biztos, hogy helyes, és jós sem vagyok, meg terjedelmi okok miatt sok mindent ki sem fejtek).

    Az alapfelvetés az volt - miközben az új manageremnek az általunk kezelt szerverek működését magyaráztam - hogy milyen sok olyan dolgot használunk ma is, aminek az alapjait a 70-es években, vagy korábban találták ki. És ez nem kis dolog, hiszen általában csak a legjobban felépített rendszerek alkalmasak arra, hogy folyamatosan az adott kor igényeinek megfelelően fejlődjenek tovább.

    Lehetne tehát erről elmélkedni - hogyan is változott az informatika az elmúlt évtizedekben, mi bizonyult időtállónak, és rosszak, vagy jók a mai irányok?

    Az 50-es - 70-es évek a nagyszámítógépek korszaka voltak - a vége felé egy kisebb, pl. PDP minigép már csak pár szekrénynyi helyet folgalt, több terminálon több user dolgozhatott rajta. Ezelőtt persze volt még egy lyukkártya-korszak...

    Folytatás...

    hcl 4 éve 36

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.