2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Canon 300D rutin-biztosítékcsere

    Mármint a típusnál rutin, nem nekem, de kis csavarozási-forrasztási tudással könnyen megoldható.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 7 éve 41

  • Canon EF 75-300 takarítás

    A Canon EF 75-300 f4-5.6 DC III egy viszonylag gyakori, olcsó, telezoom objektív; a képe és az AF motorja olyan, amilyen, de legalább elérhető árú. Nekem is ez van már öt éve teleobjektív helyett, és az utóbbi időben eléggé leromlott a képe - oké, mindig is borzalmasan CA-zott, és lágyult, de most már tényleg minden határon túlment a jelenség.

    A frontlencsén egy ideje észrevettem egy halvány csillogást, de igazából nem tűnt vészesnek (alig látszott), meg gombának sem, egész addig, amíg nem láttam, hogy alulról érdemes belevilágítani, így válik a leginkább láthatóvá a frontlencse belső oldalán levő gomba.

    Na nekem volt látvány! A frontlencse belső oldala tiszta "zsírpára" volt, és kb. a lencse közepe kivételével finom szemcsék borították az egészet, nyilván belülről. Ez tuti gomba (ha nem az, akkor javítson ki valaki; a frontlencse két tagja közötti ragasztó öregedésére tippelek még).

    Folytatás...

    hcl 7 éve 0

  • Grub, RAID5, LVM javítás iránymutató

    NAS-t építek, és mielőtt rábíznám az adataimat, mindenképpen tesztelni akartam a hibatűrést. Félig véletlenül kirántottam boot előtt az egyik SATA kábelt (amúgy is kontaktos a táp mindenfelé). Ezután már kernelpánik fogadott a gép bekapcsolása után, ezért ráengedtem egy GRUB javítást is, amitől persze nem lett jobb (hülyeség volt, miből gondoltam, hogy a GRUB-nak van baja...). A lényeg az volt, hogy a telepített Ubuntu Server 16.04 újratelepítés nélkül menthető legyen (meg az adatpartíciónak ne legyen baja).
    Az OS egy 5 lemezből álló Linux szoftver RAID5-ön levő LVM -el működött. Itt volt a / is, LVM köteten, erről bootolt. Ez nem ajánlott, de működik.

    Elég sokáig tartott rájönni, mi baja. A pontos menetet nem is tudom összerakni (nem dokumentáltam, idő hiányában), de nagyjából leírom a szükséges műveleteket, hátha segít valakinek. A parancsok sem pontosak, csak mintául vannak ott.

    Folytatás...

    hcl 8 éve 4

  • RawTherapee munkamenet

    A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :)

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 8 éve 73

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.