2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

Canon EF 75-300 takarítás

Írta: | Kulcsszavak: objektív . canon . 75-300 . gomba . gányolás . frontlencse

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Canon EF 75-300 f4-5.6 DC III egy viszonylag gyakori, olcsó, telezoom objektív; a képe és az AF motorja olyan, amilyen, de legalább elérhető árú. Nekem is ez van már öt éve teleobjektív helyett, és az utóbbi időben eléggé leromlott a képe - oké, mindig is borzalmasan CA-zott, és lágyult, de most már tényleg minden határon túlment a jelenség.

A frontlencsén egy ideje észrevettem egy halvány csillogást, de igazából nem tűnt vészesnek (alig látszott), meg gombának sem, egész addig, amíg nem láttam, hogy alulról érdemes belevilágítani, így válik a leginkább láthatóvá a frontlencse belső oldalán levő gomba.

Na nekem volt látvány! A frontlencse belső oldala tiszta "zsírpára" volt, és kb. a lencse közepe kivételével finom szemcsék borították az egészet, nyilván belülről. Ez tuti gomba (ha nem az, akkor javítson ki valaki; a frontlencse két tagja közötti ragasztó öregedésére tippelek még).


Ez fogadott...

Kis utánanézés után kiderült, hogy elég egyszerű lekapni a frontlencsét, ezt osztom itt meg szélesebb körrel is; ahogy elnéztem, a 75-300-akban gyakori a gyárilag beszerelt por, ami nem mindenkinek tetszik (az enyémben is volt pár szemcse, de nem zavartak).


Lent az első gyűrű

Az objektív első gyűrűjét három PH00 csavar tartja, ezeket kicsavarva könnyen lejön a gyűrű. Alatta három újabb csavart látunk : nos, ezek nem csavarok, hanem stiftek. Kemény, de hegyes csipesszel kell alájuk nyúlni, és kirángatni őket (elég nagy erőt igényel). A frontlencse ekkor sem esik ki könnyen (azért jobb vigyázni, mert az Ebay-en 15000-ért láttam...), hanem egy lapos csavarhúzóval lehet kiemelgetni a helyéről, először a feltűnő, nagy vájatba nyúlva a lencse kerületén, majd az oldalt előbukkanó kisebbekbe. Szerencsére csak egyféleképpen lehet a helyén a frontlencse, így nem is lehet rosszul visszarakni.


A csavarnak álcázott stift


Kiemelés

A frontencse kiemelése után óvatosan megtisztíthatjuk a zsírtól, és/vagy a gombától. Nekem a belső oldalon csak zsír volt, ezt izopropil-alkohollal le lehetett pucolni; az izopropil nyomát meg alkoholos ablaktisztítóval. Szép is lett, de a csillogás még mindig ott volt :S Tehát az a két lencsetag között lesz, amit sajnos nem tudok megbontani (és nem is valószínű, hogy jobb lenne utána). Ugyan a ragasztott lencsék szétválaszthatók, de azért az sem egyszerű művelet.


Kint van, de így nem látszik semmi...


Egy műanyag kerete van

Akinek a gomba a frontlencse belső oldalán van, az is legyen óvatos; a javallat alkoholos áztatás, a jól emlékszem, de a lényeg, hogy dörzsölni semmiképp sem szabad, mert a gomba könnyen felrántja az esetleges bevonatot az üvegről.


Frontlencse nélkül

Nálam itt a gyári por kifújása után az objektív összerakása következett; ez nem nehéz, mert a szétszerelés fordítottja :) (Azért tettem bele saját porszemcséket is :D )

Összerakva kiderült, hogy a helyzet a zsírpára eltávolításával azért valamit javult; kevésbé lágy a kép, de még bőven rosszabb, mint a gyári állapot (ami szintén nem azt jelentette, hogy karcolt volna). A jó hír viszont, hogy ha csak a frontlencse belső oldalát kell tisztítani, az könnyen elvégezhető bárki által :)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.