Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9201) Tapsi válasza Dare2Live (#9199) üzenetére


Tapsi
addikt

Ez amúgy még csak nem is magyar sajátosság. Németek is csináltak hasonlót, szóval nem áll távol ez a trükközés a kormányoktól. Persze bicskanyitogató.

(#9202) Ringman


Ringman
nagyúr

Az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette
2024 I. negyedévében 2779 új lakás épült, 23%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 4524 volt, 9,3%-kal maradt el a 2023 azonos időszakitól.

tovább dübörgünk, ezek siralmas számok (munkaellátottságon is látszik)

(#9203) Ringman


Ringman
nagyúr

úgy néz ki, hogy végre megvan a gazdaság kitörési pontja: [link]

(#9204) Tapsi válasza Ringman (#9203) üzenetére


Tapsi
addikt

Ahh, hagyjuk is..

[ Szerkesztve ]

(#9205) fecus válasza Ringman (#9203) üzenetére


fecus
őstag

A főnöke meg megmondta, hogy a kétkezi munkások országát építjük. Indul a rakétahajtómű reszelő kisipari vállalkozás.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#9206) fecus válasza fecus (#9205) üzenetére


fecus
őstag

És tényleg!!
Szellemi melósok nélkül. :O

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#9207) Ringman válasza Tapsi (#9204) üzenetére


Ringman
nagyúr

(#9208) PredatorZoli válasza Ringman (#9207) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Én most úgy látom az ingatlanpiac részét, hogy idén az első negyedév jobb volt a vártnál mert voltak a hitelpiacon jó ajánlatok, fel is lendült némileg a piac. A szereplők viszont eredetileg az év egészére egy folyamatosan javuló tendenciát prognosztzáltak, jövőre pedig extrán jót. Ez most borulni látszik és az első erős negyedév után úgy látom hogy újra megtorpanás jön inkább és a jövő év is jóval kétségesebb mint aminek tűnik.
A gazdasági kilátásokra pedig szintén hasonlót mintát mint a lakáspiacra.

(#9209) Ringman válasza PredatorZoli (#9208) üzenetére


Ringman
nagyúr

valamit kezdeni kell ezzel, mert lassan szabadesés lesz az építőiparban, ilyen kamatok mellett nem indulnak el lakóépületes projektek (tervezési fázisban se nagyon - a "pártvonalas" lakóparkokon kívül)

(#9210) Vesa válasza Ringman (#9203) üzenetére


Vesa
veterán

Ez a csávó önmaga karikatúrája... :D

A tudomány a valóság költészete!

(#9211) Tapsi válasza Ringman (#9207) üzenetére


Tapsi
addikt

Kicsit be is szartam, mert pénteken adjuk be az igénylést a cibnél. Szerencsére egyelőre minket nem érint az emelés, csak a legalsó jövedelmi kategóriát (mondjuk ők amúgy se voltak hitelképesek korábban sem).

#9209Ringman

Értem én, hogy szabadesés, de a valóság meg az, hogy olyan áron mennek a vállalások, ami bicskanyitogató. Illetve 1 hónapja nem találtam földmunkára embert, még kurva sok pénzért sem. Oké, ez Bp környéke, de akkor is!

(#9212) Segal válasza PredatorZoli (#9208) üzenetére


Segal
veterán

Idénre én is ugyanezt látom, de jövőre azért picit jobbnak látom a helyzetet.
Egyrészt addigra a FED is elkezd kamatot csökkenteni (tény hogy roppant óvatosan), lezavarnak egy elnökválasztást is odaát, az idei második féléves alapkamat stagnálás után itthon is újra eshet kicsit, tutira lesz valamilyen fomában jövőre itthon pénzosztás is mert azért csak közeledik 26 és meg kéne mutatni hogy dübörgünk és végül a jó kamatozású pmap-ok és kivéreznek jövőre amit valamerre mozgatni fog a többség.
Meg amit már előttem is írtak hogy ha nem csinálnak semmit akkor jövőre földbe állnak egész szektorok.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#9213) Ringman válasza Tapsi (#9211) üzenetére


Ringman
nagyúr

igen, egyszerre van pangás (tervezésben már az van sajnos) és a szakipari munkákra a durva/pofátlan árak, utóbbi korrekciója azért jó lenne, mert nem akarom s.k. csinálni a homlokzati hőszigetelést :DDD - bár a pályázat miatt vsz. itt pont nem lesz árcsökkenés

(#9214) aAron_ válasza Tapsi (#9211) üzenetére


aAron_
őstag

Érdekes. Akkor elvileg egyszerre nincs beruházás és van munkaerőhiány? Ez hogy jön össze? (Hosszabb távú folyamatoktól eltekintve, mint pl. nyugatra emigrálás.)

What is your ikigai?

(#9215) Tapsi válasza aAron_ (#9214) üzenetére


Tapsi
addikt

Ez regionális kérdés is. Annyi, hogy a pénzesebb részeken kevesebb a szakmunkás, és ők is drágán dolgoznak. Ahol meg nincs lóvé, ott kevés a munka, több az ember. És azért a mobilitás nem 100%. Illetve a beszakadás nem egyik pillanatról a másikra következik be, hiszen a futó projektek évekig tartanak. De ahogy a kolléga írta, és amúgy első kézből is tapasztaljuk, a tervezés lenullázódott. Amit pedig most nem terveznek meg, az 2 év múlva nem is fog felépülni.

Ilyen szempontból a melósoknak nincsenek túl jó kilátásaik Budapesten sem.

(#9216) A Zéé válasza aAron_ (#9214) üzenetére


A Zéé
addikt

Az elmúlt pár évben már mindenki "szakember" lett, még az is, aki baromira nem volt az, de el tudta adni magát mert akkora volt a hiány. Ők hullanak ki először, a jó melósoknak azért még van tervezhető munkamennyisége.

Plusz akik rá voltak állva a nagy lakóparkokra, meg közületi nagy volumenű dolgokra, azok közül sokan nem mernek elvállalni lakossági munkákat. Mert ugyan most nincs nagy munkája, és ilyen kis apróságokkal kell vacakolni, de azok a kicsik mind olyanoktól vannak, akiktől jöhet majd újra a nagy is. Emiatt nem merik otthagyni őket, és csinálnak 3 emberes munkákat 5-en 6-an akár 0-án, vagy kicsi veszteséggel is.

Akik pedig a lakosságra voltak ráállva, azok többé-kevésbé ugyanúgy el vannak látva munkával, és nem lett lényegesen nagyobb a konkurenciájuk a látszólag felszabaduló kapacitás miatt.

Just a simple Lineman...

(#9217) Tapsi válasza A Zéé (#9216) üzenetére


Tapsi
addikt

Kérdés, hogy ez meddig tart. Mert látható, hogy a nagy projektek nem fognak beindulni jó darabig. Vajon akik ezekre voltak ráállva, mikorra véreznek ki?

(#9218) Mercutio_ válasza A Zéé (#9216) üzenetére


Mercutio_
félisten

És mi van azokkal a szakikkal, akik a már viszonylag jó pénz miatt hazajöttek 2016/18 körül nyugatról, most, hogy kevés a munka mennyien mehettek újra ki németekhez? :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9219) Shadowbull válasza Mercutio_ (#9218) üzenetére


Shadowbull
addikt

Olyan nagyon sokan nem mentek haza. 2018ban volt egy lokális csúcs a Németországban élő magyarok számában 212.360 fővel. Ez kezdett el lassan csökkenni, lement 211.460ra 2020-ra. Akkor megint nőni kezdett lassan, aztán 2023van volt egy nagyobb ugrás felfelé, és így zárt tavaly év végén 220.345-ön, ami rekord egyébként, ilyen magas még soha nem volt.
Gyanítom idén tovább folytatódik az emelkedés.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#9220) A Zéé válasza Tapsi (#9217) üzenetére


A Zéé
addikt

hát ez mindenkinek attól függ...
Bár mi nem ütjük meg a nagyok szintjét, de nálunk most előre menekülés van (~2 év után újra lett előkészítőm nekem is), és bízunk abban, hogy jövő év elejére talán lesz már valami jobb hangulat. És csináljuk a kicsiket mi is. Tudok viszont olyanról, aki elkezdte már a könnyen mozdítható, és tartalék dolgait értékesíteni, meg emberektől megválni... Ez utóbbi a nagyoknál már megjelent.

#9218 Mercutio_
sokan vannak azok közül, akik akkor hazajöttek eléggé megégették magukat. Több ilyen nagy mellényes "majd én megmutatom nektek, hogy ezt hogyan kell csinálni" figura ment csődbe elég hamar. Meg sokan akik az én korosztályomból hazajöttek, azért jöttek, hogy átvegyék a kiöregedő szülőtől a vállalkozást.

Just a simple Lineman...

(#9221) attiati


attiati
veterán

fog.sincs, hogy mi történik a részvény piacon

[link]

hasonló, csak 10Y us-hez viszonyítva:
[link]

[ Szerkesztve ]

(#9222) concret_hp válasza Shadowbull (#9219) üzenetére


concret_hp
addikt

gondolom ebbol szep lassan kivonodik, akinek kozben meglesz az allampolgarsaga... szoval ez igazabol a "buffer" azok kozul aki mar kiment, de meg nincs allampolgarsaga (1 reszuknek nyilvan sosem lesz)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9223) julius666 válasza attiati (#9221) üzenetére


julius666
addikt

Az érem másik oldala, az értékeltség: [link]
Mint a te első ábrádon is látszik, nem csak a részvények mentek nagyot. Érdemes megnézni a linkemen a junk bond spreadet is. A big tech AI miatti boomjával, vagy épp nagy cégek hosszútávra fixált kamatú hiteleivel a COVID időszakból nehéz indokolni annak a szintjét. Egyértelműen risk on van.

Akutális havi permabear riogatás (annak, akit még érdekel :P ): [link]

(#9224) avl


avl
aktív tag

(#9225) Ringman


Ringman
nagyúr

[link]
Magyarországon a reálbérek csökkenése és a globális minimumadó mellett az USA-val fennálló adózási egyezmény megszűnése gyakorolhat jelentős hatást a gazdasági környezetre – derül ki a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat legfrissebb, 2024-es adóbrosúrájából, amely 22 európai és 3 közép-ázsiai ország adórendszerét tekinti át.

(#9226) Ringman


Ringman
nagyúr

[link]
április végére átlépte az államháztartási deficit a teljes idei évre eredetileg előirányzott 2514,8 milliárdos hiánycélt (nem meglepő, már márciusban 92 százalék fölött voltunk).

(#9228) Dluinet válasza HussarF (#9227) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Valóban igaza van Nagy Mártonnak.
Míg nálunk az emberek 80%-ka tud havonta megtakarítani, addig Romániában az emberek kevesebb mint 20%-ka.
Az is érdekes, hogy Romániába az élelmiszer költés arányaiban sokkal nagyobb, ez pedig a szegény országokra jellemző.
Románok az euróra gyurnak, addig fenntartják a mostani folyamatokat, hacsak bele nem rokkannak.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#9229) Llew válasza Dluinet (#9228) üzenetére


Llew
senior tag

Ez a 80% tud megtakarítani honnan jön? Meg mennyit? Mert a valósag nem olyan fényes.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#9230) HussarF válasza Llew (#9229) üzenetére


HussarF
addikt

Mondjuk az eredeti cikkben olyan van, hogy

Romániában 46,4 százalék nem tudna fedezni váratlan kiadását, Magyarországon 31,5 százalék.

Amit lehet úgy is reprezentálni, hogy nálunk csak 2/3-a ez az érték a románénak, de azért objektívan nézve, hogy a lakosság majdnem haramda nem tudna egy váratlan kiadást fedezni, az nem olyan nagy flex :DDD

(#9231) Dluinet válasza Llew (#9229) üzenetére


Dluinet
nagyúr

A marad pénze hónap végén vagy több milliós megtakarításal rendelkezik, az nagyon nem ugyanaz.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#9232) Mercutio_ válasza HussarF (#9227) üzenetére


Mercutio_
félisten

Van itt minden mindennel összevetve :DDD

"Harmonikus Növekedési Index (HNI) eredményeit is megvizsgálni: a 2021-es adatai
De azóta nálunk már nem háborús infláció és állapotok vannak? ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9233) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

Alapvetően nem a lokális fogyasztás ami nálunk hullámvölgyben van a lényeg hanem hosszú távon a fogyasztás alakulása és méginkább a GDP/fő és PPP GDP/fő. Ez utobbi kettőben is megelőzött minket az a Románia amivel én 2004-2005ben még rántott húsos!!! vicceltem!

Rémítő szomorú de MO Bulgária mellett az EU szegénytelepe lett. Sok mindentőlé függ de 2024ben az is összejöhet hogy már Bulgárok is lelépnek minket fogyasztásban.

Nagy Márton meg tolja a "magasnyomású" tervgazdálkodást. btw a felzárkozunk Ausztriához jelszót át kéne írni egy nem maradunk le jobban Romániátólra.... ;] :P

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#9234) HussarF válasza Mercutio_ (#9232) üzenetére


HussarF
addikt

Mondjuk a tendenciákat kell inkább figyelni. Alapvetően egyetértek vele, hogy ez a GDP adat magában még nem sokat mond. Aki bőszen szajkózta, hogy már Románia is utolért minket, mindnek azt mondtam, hogy akkor nosza, költözzön oda. Erre valahogy mindig csak valami hápogás-tátogás volt a "válasz".
Kérdés, hogy tényleg át tudják-e életminőségre váltani ezt a románok vagy nem. A cikkben leírtak alapján (ikerdeficit 14 éve stb.) azért nem biztos. De, persze, észnél kell lenni.

(#9235) Dluinet válasza HussarF (#9234) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Mint nálunk az akkugyárak.
GDP-t megdobják, meg GDP arányosan jelentősen kisebb lesz az államadósság, ami papíron nagyon jól mutat, de életszínvonalban és életminőségben semmit sem fogunk látni belőle.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#9236) Dare2Live válasza HussarF (#9234) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Ennek a költözz dumádnak semmi értelme. Egy utolért minketre mért költözne? Egy költözésnek, más nyelv, személyes kapcsolatok... miatt sokkal komolyabb oka szokott lenni.

Az átlag nem mozdult "dupla fizuért" életszinvonalért Ausztrába sem... Én is leginkább az oktatás/eü/élhetőség miatt gondolkodok rajta erősen és nem mert "dupla fizu".

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#9237) Dare2Live válasza Dluinet (#9235) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Aku gyárral nem lehet kitörni a közepes fejlettségből. Oktatással.... lehet. Na ez utobbi ami botrányosan szar MOon.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#9238) Oppenheimer válasza Dare2Live (#9236) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ez.

Plusz erre:
"Kérdés, hogy tényleg át tudják-e életminőségre váltani ezt a románok vagy nem."

A saját szakmámban tudom, hogy igen a válasz. Bukarest olcsóbb mint BP és jobbak a bukaresti bérek.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#9239) HussarF válasza Dare2Live (#9236) üzenetére


HussarF
addikt

Akkor miért foglalkoztat ennyire ez a román GDP dolog (elég sokszor előhozod), ha nem is ez a lényeg, hanem az oktatás/eü/élhetőség lényeg, ami alapján meg pont, hogy nem látszik, hogy bármilyen szinten is utolértek volna a románok...

#9238 Oppenheimer
A saját szakmámban tudom, hogy igen a válasz. Bukarest olcsóbb mint BP és jobbak a bukaresti bérek.
<insert appropriate bias here>
Ugyanazt nyújtja Bukarest, mint BP olcsóbban? :)
A szakmád nem biztos, hogy reprezentatív széles körben.

(#9240) Oppenheimer válasza HussarF (#9239) üzenetére


Oppenheimer
veterán

"A szakmád nem biztos, hogy reprezentatív széles körben."

Nem is allitottam ezt sehol. Adtam ra peldat, hogy van ahol a romanok eletminosegre valtottak a fejlodest.
Ne szalmabab ervelj.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#9241) favagoJoska válasza HussarF (#9239) üzenetére


favagoJoska
tag

És téged miért foglalkoztat ennyire a magyarázkodás, hogy Románia miben nem olyan jó?
Már önmagában is óriási szégyen, hogy egy 14 éve kétharmados felhatalmazással rendelkező kormány amelyik hosszú évekig folyamatosan azt szajkózta, hogy nemsokára megelőzzük Ausztriát, most azért kell magyarázkodjon hogy Románia igazából nem előzött meg minden mutatóban (ezt senki nem is állította btw...). Az a Románia amelynek (Nagy Márton hozta fel) 20 különböző kormánya volt ugyanennyi idő alatt...
Az külön vicces, hogy Nagy Márton a kormányváltások számát is beemelte ide, mintha ez az ő érveit erősítené, pedig ha bármit is jelent akkor inkább azt hogy semmi haszna nem volt Magyarországnak abból hogy 14 éve stabil kétharmad van... Nem arra lett felhasználva, hogy valóban előremutató (akár rövid távon nem népszerű) reformokat vigyenek végbe ami biztosíthatta volna hogy ne kelljen most magyarázkodni hogy miért előznek a románok ebben meg abban...

(#9242) attiati válasza HussarF (#9234) üzenetére


attiati
veterán

"tendenciákat kell inkább figyelni"

Így van és az óriási kérdés az, hogy ki fogad a nyerő lóra a diplomáciában (amikor éppen polarizálódik a világ). A történelmi példák alapján nem az orosz/kínai lóra érdemes fogadni. Szóval a tendenciák nem jó irányba haladnak.

Itt nem arról van szó, hogy amcsi/kínai/orosz közül melyik nemzet emelkedik fel.
Hanem hogy melyik nemzet hogyan tekint a szövetségeseire, partnereire (egyenrangú vs. kizsákmányoló, stb...)

Nagymarci lenti érve különösen megmosolyogtató...
"Magyarország a 2010-es 80 százalékos bruttó államadósságot 2023-ra 73,5 százalékra szorította le, Románia a 2010-es 29-ről 48,8 százalékra növelte."

Csakhogy lefordítsuk magyarra:
Még 1,3 millió forintot lőhetnek el állampolgáronként, hogy annyira legyenek eladósodva, mint mi. Ez 26,000 mrd forint. Ennyit lőhetnek el oktatásra, osztogatásra, egészségügyre, hogy annyira szar helyzetben legyenek, mint mi :D

Ez a fazon még azt is megmagyarázza, hogy a magasabb államadósságunk miért jobb :D

[ Szerkesztve ]

(#9243) HussarF válasza favagoJoska (#9241) üzenetére


HussarF
addikt

Most nem velem vitatkozol, felőlem mindenki oda megy, meg ott él, ahol akar.

(#9244) favagoJoska válasza HussarF (#9243) üzenetére


favagoJoska
tag

Nem erről van szó, hanem arról hogy full komolytalan és szégyen ez a fajta magyarázkodás amit Nagy Márton nyom. Először is ha komoly szakember akkor azt kellene megmagyaráznia, hogy hogyan történhetett az meg hogy abban a pár mutatóban ami mostanában pörgött a médiában megelőzött Románia. És ha már számára fontos mutató hogy hány kormányváltás volt meg hol, akkor azt is magyarázza meg hogy 20 kormányváltással kétharmadok nélkül, mégis miért sikerült ez jobban a románoknak mint nekünk...
Ehelyett megint látunk valami röhejes gyüjtögetést, 2021-es adatokkal, hazugságokkal (ahogy más rámutatott pl a megtakarításokkal), meg a kerti budik számáról meg a lavórban mosdók számáról... Ez azért komolytalan, mert ilyen alapon más is hozhat 3 másik mutatót ami a magyar kormányra nézve nem olyan szép és így tovább. Ráadásul pont a lényeget nem magyarázza a tendenciát (azt eddig is tudtuk hogy mélyről jönnek a románok), mert joggal feltételezhetjük hogy ahogy javul az életminőség Romániában úgy fog csökkenni a kerti budik száma stb. És akkor majd mit fog mondani Nagy Márton? Hogy jah hát ebben is utolértek? Ezért teljesen röhejes és komolytalan ez amivel magyarázza a bizonyítványt...

[ Szerkesztve ]

(#9245) bandus válasza Oppenheimer (#9240) üzenetére


bandus
veterán

Pusztan az, hogy tobbet keresel es kevesebbet fizetsz albira bukarestben miert jelentene magasabb eletminoseget, ami biztosan korrelal valamennyire a megtakaritasi rataddal, de egy csomo egyeb tenyezo befolyasolja. en tuti nem laknek a fos, getto bukarestben dupla fizetesert se.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#9246) goccer válasza bandus (#9245) üzenetére


goccer
aktív tag

Abszolút mellékág és nem is igazán tartozik ide, hogy ki hol élne szívesen, tök szubjektív. Lehet a panelekhez valaki jobban vonzódik, mint az osztrák Alpokhoz :D

A lényeg az, hogy az ország gazdaságára nézve rohadt gáz, hogy ugyanazért a munkáért Bukarestben nominálisan magasabb fizetés jár, míg a megélhetési költségek meg alacsonyabbak mint Budapesten, miközben a miszter miniszter ilyen kocsmai okoskodás szintű "érveléssel" égeti magát...

(#9247) emvy válasza bandus (#9245) üzenetére


emvy
nagyúr

Brasso viszont eleg kiraly hely :)

while (!sleep) sheep++;

(#9248) Oppenheimer válasza bandus (#9245) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Bukarest nem rosszabb város mint Budapest. Ugyan azokat a szolgáltatásokat mind eléred. Nagyon hasonlóak. Szóval igen, pusztán anyagi oldalról könnyen meg lehet közelíteni, mert almát almával.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#9249) HussarF válasza goccer (#9246) üzenetére


HussarF
addikt

Nem Marcit védve, csak a kontextus kedvéért, a médiában az pörgött, hogy "Románia utolért minket", mert elérte a mi GDP-ben elérte ezt a szintet. Mindenkinek szíve joga, hogy hogy reprezentálja az adatokat, hogy a GDP-t tekinti mérvadónak a "Nagy Jósági Mércén" vagy esetleg az adatok egy szélesebb merítéséből súlyoz... De miért lenne kocsmaibb egy sok tényezőt figyelembe vevő érvelés, hogy mit is jelent az életszínvonal, mint ha azt mondja valaki, hogy "utol vagyunk érve, mert a GDP-ben már lehagytak"?

Persze, ha ez egy egyszerűen megválaszolható, magától értetődő kérdés lenne, akkor nem lenne róla "vita", nem pörögnének a hsz.-ek ;]

Vajon van egy fenntartható trendjük, amivel tartós ütemű fejlődést tudnak és 10 év múlva már bőven le leszünk hagyva minden mutatóban? Vagy csak felszívták magukat az utóbbi időben és az "alacsony bázisról könnyű nagyot nőni" alapján ugrottak egy nagyot felfelé, de beleütköznek egy üvegplafonba? Esetleg nálunk jön majd egy jobb évtized? Én nem tudom a választ, de azt nem látom, hogy készpénznek kéne venni az első opciót.

Én személy szerint a kedvezményekkel növelt nettó átlag és medián bérre lennék kíváncsi első körben, esetleg ezekre vásárlóerő paritáson. Aztán jöhetne sorban a többi tényező, de ha ezekben le lennénk hagyva, akkor már jogosabbnak érezném, hogy "utol vagyunk érve" mondást.

(#9250) Tapsi válasza Dluinet (#9235) üzenetére


Tapsi
addikt

Biztos, hogy annyira megdobják? :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.