Hirdetés

2021. április 17., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Bibby


Bibby
addikt

Értem én a mastercard vergődését a túlélésért, de inkább haladjunk tovább szépen a digitális kártyák felé, a mobilban manapság szinte mindenkinek ott vannak a szükséges biometrikus azonosítók, nem kell a kártyába is...

Ελευθερια η θανατος

(#2) proradeon válasza Bibby (#1) üzenetére


proradeon
őstag

Azért attól még elég messze van a világ, hogy a fizikai kártya megszűnjön. Addig pedig kiváló megoldás lenne az ujjlenyomatolvasós kártya a biztonság növelésére. Ezzel legalább az kivédésre kerülne, hogy ha a kártya elhagyásra vagy ellopásra kerül, boltban nem lehet paypass-szal használni. Sajnos az a "biztonsági rés" még mindig fennáll, hogy EU-n kívüli webshopokból (a kártya napi limitének erejéig) gond nélkül lehet vásárolni, mivel a kártyán megtalálható az összes ehhez szükséges adat (ami szerintem egy vicc). Utóbbinak a logikáját sose értettem (legalább a CVC ne lenne ráírva ...), de legalább már az EU-n belül van 2 faktoros megerősítés.

Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.

(#3) Kopi31415 válasza proradeon (#2) üzenetére


Kopi31415
félisten

Aztán amikor a párod kér meg, hog ugorj el vegyél neki valamit, vidd a kártyáját akkor jön a gond az ilyennel.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#4) fRooStzzZ válasza Kopi31415 (#3) üzenetére


fRooStzzZ
senior tag

Kell vinned az újját. :)

A cikk olvasása közben egyből az jutott eszembe.
Most már nem kell az illetőnek kivernie az emberből a PIN kódot, elég csak legvágni az ujját vagy vele együtt az automatához menni vagy valaki aki nyomkodja az ujját a kártyához. :)

(#5) btprg


btprg
tag

Az senkiben fel se merült kérdésként, hogy miként lehet ezt megvalósítani, mennyire lesz tartós és mennyibe fog kerülni? Számomra elég hihetetlenül hangzik ez az egész... Kéne bele valami elem, ami évekig nem merül ki és ultravékony, valami ultravékony és ultra low power ujjlenyomatolvasó, meg valami csippek úgy elhelyezve, hogy ha kicsit meghajlik a kártya akkor ne törjön szét, és lehetőleg az egész ne kerüljön több száz dollárba... Ha meg is tudják csinálni, akkor se biztos hogy több haszon lesz vele, mint amennyi plusz probléma.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#6) -Skylake- válasza btprg (#5) üzenetére


-Skylake-
addikt

"Az senkiben fel se merült kérdésként, hogy miként lehet ezt megvalósítani, mennyire lesz tartós és mennyibe fog kerülni? "
.
Bennem pl abszolut fel sem merultek ezek a kerdesek, mert annyira felesleges es troll ez a fejlesztes, hogy ilyenekkel nem is kell foglalkozni. Amivel foglalkozni kell elso korben az a "megis mi a 3,14csa ertelme van egyatalan ennek az egesznek?" Utoljara akkor lattam a kartyamat mikor hozzaadtam Apple Wallethez-hez, ok meg kitalalnak egyet amit ujra el kell kezdened pluszban magaddal hordani. Mikozben a telefonon ott van evek ota. 200IQ
.
A szo legszorosabb ertelmben semmi letjogosultsaga nincs ennek. De semmi. Ha konkretan ingyen adnak is telefonnal fizetnek tovabb mint ahogy mindenki mas.

[ Szerkesztve ]

Skylake

(#7) k-adi válasza Bibby (#1) üzenetére


k-adi
veterán

és mivan ha lemerül a mobilod? a kártya fizikailag nálad van.

persze ha kis elemet kell beletenni az ujjnyomat olvasás stb miatt, majd akkor az is lemerül :F :F

(#8) <Adamsky> válasza -Skylake- (#6) üzenetére


<Adamsky>
veterán

+1 :K
Ma már a virtuális pénz után a plasztik kártyák virtualizációját kellene még jobban pörgetni.

#2 proradeon
" ... attól még elég messze van a világ, hogy a fizikai kártya megszűnjön."
Miért is? Inkább a gyártókra kellene olyan szinten nyomást helyezni, hogy 2021-ben ne hozzanak már ki telefont NFC nélkül.

#7 k-adi
" ... és mivan ha ... "
Mindig van egy "ha" meg "de", viszont ezek többségét - kellő odafigyeléssel - el lehet kerülni. Nekem spec. sose merült még le - meglepetés szerűen - a telefonom.

Amennyiben Emui 9-es telefonod van, és nem megy a Google Pay contactless payment, írj rám kérlek.

(#9) Dißnäëß válasza <Adamsky> (#8) üzenetére


Dißnäëß
addikt

Mindig virtualis eldobhatoval vasarlok online, legjobb.

A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

(#10) LordX válasza Bibby (#1) üzenetére


LordX
veterán

A mastercard.. vergődése.. a túlélésért?
Év vicce. [link] Még melyik túlélésért vergődő cég csinál 5 év alatt évi átlag 32%-os hozamot?

(#11) nemlehet válasza -Skylake- (#6) üzenetére


nemlehet
őstag

Sok országban még elég újdonság, pl az Apple Pay nem volt engedélyezve itthon se 2019 májusig. De a Google wallet se 10 éve van velünk.
Persze tudom lehetett trükközni meg mindenféle WA volt rá, de ezzel az átlag Józsi nem foglalkozik.
Plusz nem minden terminál paypassos itthon se pedig mi nagyon jól állunk ezzel. ATM-be se tudod bedugni a telefont, a kézpénz b*zi országokban szintén fontos szempont. Sőt sok 0-24-es önkiszolgáló kút sem paypassos.

Nekem S10-em van, de semmivel se tartom kényelmesebbnek a telefont. Egy kártyatartó mindig nálam van, mert igazolvány nélkül nem indulok el (tudom jogilag nem muszáj nálad legyen, de erről hidd el nem szeretnél a rendőrökkel vitatkozni) abba meg már a bankkártya is belefér.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#12) Bibby válasza LordX (#10) üzenetére


Bibby
addikt

És szerinted egy ilyen cég 1-2 éves távlatban gondolkodik? By the way jelenleg minden cég szárnyal a tőzsdén, tök mindegy krumplit árul vagy kártyát. Plusz a vírus is a készpénz helyettesítő eszközöknek "kedvez".

Ελευθερια η θανατος

(#13) <Adamsky> válasza LordX (#10) üzenetére


<Adamsky>
veterán

Nem a jelen a lényeg (ebben az esetben), hanem a jövő. És a Mastercard-nál már most kicsit ráparáz(hat)tak, hogy mi lesz, ha egyre többen állnak át telefonos fizetésre.

#11 nemlehet
OK, de ezekre a hiányosságokra, amiket írtál, nem az a megoldás, hogy egy előbb-utóbb minden bizonnyal tényleg megszűnő technológiába invesztálunk, hanem inkább a jövőbemutató megoldás elterjedését kellene felgyorsítani, nem gondolod?

" ... nálam van, mert igazolvány nélkül nem indulok el ... " - miért nincs már digitális igazolvány?

A plasztik kártya úgy jó, ahogy van. Egy ideig még jó lesz amolyan backup megoldásnak. Ugyanígy lehetne a személyi, jogosítvány, útlevél kiváltására is kitalálni valamilyen - a telefonba integrálható - megoldást.

Amennyiben Emui 9-es telefonod van, és nem megy a Google Pay contactless payment, írj rám kérlek.

(#14) F.E.K.. válasza btprg (#5) üzenetére


F.E.K..
senior tag

Miért kéne bele elem? A terminál adja az áramot most is, köztes időben meg nem kell hogy működjön az olvasó.

Vékony áramkör most is van benne, az sem gond.

Kopi31415: a nem kell levágott uj (úgysem működne ;)), elég a pin kód, nyilván azzal _is_ működik majd a dolog...

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#15) Zsolt_72 válasza nemlehet (#11) üzenetére


Zsolt_72
MODERÁTOR

"ATM-be se tudod bedugni a telefont"

Nem bizony, viszont ez eszébe jutott a fejlesztőknek is. Találkoztam már több automatával, melyeken volt közelítéses használatra kialakított felület (a kártya-befogadó nyílás közelében), és azokon sikeres a telefonos használat is. :) Magam még nem próbáltam, de a fórumon már olvastam ilyen tapasztalatot.

(#16) nemlehet válasza <Adamsky> (#13) üzenetére


nemlehet
őstag

Szerintem mindig lesz igény arra, hogy tudj fizikai kártyát igényelni. Igen, lehet egyeseknek kényelmesebb, de sokaknak meg nem. Én értem hogy te nem érted miért akarna bárki is fizikai kártyát használni, de csak egyszer merüljön le a telefonod vészhelyzetben vagy ne legyen rajta net valami miatt.
Amúgy itthon tudtommal nincs digitális igazolvány. Igen létezik E-személyi, de az nem olyan hogy csak felrakod a telefonra.
Plusz nem is biztos hogy olyan jó ötlet lenne, vészhelyzetben nem árt ha van egy offline megoldás az áldozat zsebében pl. (persze ez kiragadott példa, alapvetően a digitalizáció híve vagyok)

#15 Zsolt_72
Persze, de nem fognak rohanni leváltani minden automatát, főleg ott ahol erre nincs nagy igény tehát nem térülne meg belátható időn belül.
Nem azt mondom, hogy nincs megoldás a dolgokra, csak itt azért az ilyen tech szemléletű városiak sokszor elfelejtik, hogy nem mindenki gondolkozik úgy mint ők, Mari néni Iszapszentgilisztás alsón nem tördeli a kezét, hogy mikor rakhatja át végre a kártyáit google wallet-be... De talán még Kovács Béla mosógépszerelő sem.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#17) Bibby válasza nemlehet (#16) üzenetére


Bibby
addikt

Persze, 10 évvel ezelőtt meg a faluban csak készpénzzel lehetett fizetni, aztán láss csodát idén kötelező a kártya elfogadás mindenhol. Nem olyan nagy csodák ezek, csupán technológiai fejlődés.

Ελευθερια η θανατος

(#18) btprg válasza F.E.K.. (#14) üzenetére


btprg
tag

Ja hogy szerinted csak a bedugás közben powerelődne fel a terminál által? Akkor meg mi a csuda értelme van űrtechnológiával beleépíteni a kártyába az ujjlenyomatolvasót, ahelyett hogy a terminálon lenne? A vírus nem jó duma, mert amíg gondolatolvasó nincs a terminálban addig úgyis fogdosással kell beírni a felvenni kívánt összeget.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#19) F.E.K.. válasza btprg (#18) üzenetére


F.E.K..
senior tag

Mert akkor nem a terminálnak kell felismernie az összes jogosult ujjlenyomatát, elég ha a kártya tárolja az a párat ami hozza tartozik.

Pénzfelvétel esetén tényleg írkálni kell, de fizetésnél így már megspórolható így.

[ Szerkesztve ]

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#20) Aprósólyom


Aprósólyom
őstag

Ujjnyomatos kifejezés lenne a helyes. Csak, hogy művelődjünk is... :DDD

(#21) Balika911 válasza Aprósólyom (#20) üzenetére


Balika911
nagyúr

Akkor nekem az összes kártyám ujjnyomatos. Meg kb. mindenem, amit kesztyű nélkül megfogok.

(#22) István89 válasza nemlehet (#11) üzenetére


István89
tag

Magyarországon még van olyan hely, ahol nincsenek lecserélve a terminálok? A köztudatban már 5 éve biztosan benne van az értintéses fizetés.

Sok ATM automata is már el van látva paypass-os érintővel, így ha digitalizálva van a kártyád a telefonodon, akkor pénzt is tudsz kivenni kártya behelyezése nélkül, de abban igazat adok, amíg a KP forgalom ilyen magas Magyarországon addig nehéz lesz rövid távon eredményt elérni, de azért az Apple pay még nincs 2 éve, hogy elindult, de már félmillió kártya digitalizálva van és ebben benne van jó pár átlag Józsi is, szerintem.

Nekem eddig kényelmesebb volt mobillal fizetni, mint elővenni a táska mélyéről a pénztárcát és a kártyát kivenni, de mindenkinek nem lesz ez jó, én ezt aláírom, viszont Gpay, / Apay net nélkül is megy, szóval azon nem kell aggódnom, hogy Iszapszentgilisztás alsón a Diginek van-e lefedettsége. :)

(#23) Z10N


Z10N
addikt

Meg tobb nyomon kovetes...

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#24) zsoltyy válasza k-adi (#7) üzenetére


zsoltyy
tag

Annyira uncsi már ez a "mivan ha lemerül a mobilod? "
Azért az autós töltők és a powerbankok korában elég nagy lúzer kell legyél, hogy ez megtörténjen.

(#25) k-adi válasza zsoltyy (#24) üzenetére


k-adi
veterán

akkor lesz nem uncsi mikor magától bír 1 hetet

addig pedig hidd el, nem egy olyan hihetetlen szcenárió

de ha tovább gondolod, akár össze is törheted, ellophatják, stb.. mint a kártyát, de a teló még le is merül (+1 hibaforrás)

[ Szerkesztve ]

(#26) btprg válasza F.E.K.. (#19) üzenetére


btprg
tag

Elég ha a kártya tárolja, mert az a tranzakciókor kiolvasódik, és a terminál összehasonlítja a saját ujjlenyomat-olvasóról leolvasottal. Ehhez nem kell a kártyán lenni az ujjlenyomat-olvasónak. Szóval továbbra se érzem indokoltnak a fejlesztést.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#27) btprg válasza k-adi (#25) üzenetére


btprg
tag

Másik dolog: a centralizáció sok dolgot egyszerűsít, hatékonyabbá tehet. Viszont ha a centrummal valami lesz, összeomlik az egész rendszer. Itt a telefon a centrum. Minél több dologra fogod kizárólagosan azt használni, annál nagyobbat fog csattani a pofa a flaszteren ha valami gond lesz vele, ellopják stb.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#28) FerencF válasza proradeon (#2) üzenetére


FerencF
kezdő

Igen, de kérdés, hogy hány ujjlenyomatot tud tárolni? Mert nekem könnyen sérül az ujjam. Telefonon többet is be lehet állítani. Vagy ahogy más is írja, vannak családok, ahol egy kártyát használ mindenki.
Egyébként ki akadályoz meg téged abban, hogy felírd a CVC kódot, majd a kártyáról lekapard egy késsel akár a kártyaszámmal együtt? A mágnescsík attól még működik és a chip is :) .

(#29) zsoltyy válasza k-adi (#25) üzenetére


zsoltyy
tag

Vegyél egy normális telefont. Ha meg egész nap videót bámulsz rajta, akkor továbbra is ott powerbank/töltő.

Nekem még nem sikerült lemeríteni. Véletlenül se. Erre odafigyelek, mint arra, hogy a tárcám ne hagyjam el. Vajon aki nem képes erre odafigyelni, hogy vigyázhat a fizikai kártyáira?
Mondjuk elnézve a különböző FB csoportokat sehogy nem vigyáznak rá. Aztán milyen jó is az, ha nem veszed észre és valaki bevásárol vele. Inkább a telefon merüljön, mint a számlaegyenleg.

(#30) Bibby válasza zsoltyy (#29) üzenetére


Bibby
addikt

Ez nagyon igaz... ha szórakozásra kell a telefon, akkor mondjuk amikor már csak 10% van benne, abbahagyom a youtube bambulást és meg is van oldva.
Akinek meg munka miatt egész nap telefonálnia kell mondjuk, az úgyis tart magánál valamilyen töltőt, mert akkor még nagyobb gáz ha nem tud dolgozni.

Ελευθερια η θανατος

(#31) Aprósólyom válasza Balika911 (#21) üzenetére


Aprósólyom
őstag

Úgy van! :R

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.