Hirdetés

2019. október 16., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) vinibali


vinibali
(őstag)

maradt még néhány hordónyi planáris TLC nand :)

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#2) Balika911


Balika911
(nagyúr)

Elég vérszegénynek tűnik a 850-hez képest, de majd a tesztekből kiderül, mit tud. Azért a végleges árakra kíváncsi leszek. Na nem mintha nem lehetne Dunát rekeszteni az ehhez hasonló SSD-kkel.

A terás 950 PRO sorozatot nem akarják végre kiadni?

(#3) snecy20


snecy20
(veterán)

És hol itt a valódi előrelépés? Mert azt nem látom az új modellek kapcsán...

(#4) takacsbotond


takacsbotond
(őstag)

A 850 szériának is jöhetne már az utódja...

(#5) Daywalker válasza snecy20 (#3) üzenetére


Daywalker
(addikt)

Semmi, 19-ről 16 nanométerre váltottak, amit sok más gyártó meglépett már. De ez nem csúcsmodell, szóval olyan nagy dolgokat nem kell tőle várni.

Balika911: neked is ezt tudom mondani, hogy nem is akar a 850-nel versenyezni, mert kb. semmi köze hozzá. De ennek ellenére nagyjából tejesen ugyanazokat az eredményeket hozza, mint a 120 és 250-es 850 EVO, tehát az sem teljesen állja meg a helyét, hogy a 850-hez képest vérszegény.

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#6) UnSkilleD válasza snecy20 (#3) üzenetére


UnSkilleD
(senior tag)

ennek nem az előrelépés a lényege, ez lesz a samu ssd kínálatának az alja, középkat a 8xx, felső a 9xx

ez a kategória a "race to the bottom"-ról szól amibe a samu eddig nem nagyon vett részt az ssdivel

[ Szerkesztve ]

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#7) djg


djg
(aktív tag)

Ott van belépőnek még a 650-es sorozat is...
A 750 nem nagyon tűnik lassabbnak a 850-hez képest, szerintem a 3 év garanciát is csak azért adják, hogy a 850 többért adható legyen. Meg abból létezik 250-esnél nagyobb méret...
Szimpatikus is lenne ezért a 750, ha nem kerülne pont ugyanannyiba, mint a 850. :)

(#8) vicze1 válasza takacsbotond (#4) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Hova? Minek? Kinek?
A SATA3-nak ez a maximuma amit a 850 tud, ha nem hoznak ki új szabványt teljesen értelmetlen új meghajtót kiadni. Gyorsabb nem lesz, megbízhatóbb se nagyon jelen állás szerint. Szóval egy 860-nak semmi érelme, max. egy szerencsétlen rókabőr lenne. Persze már ideje lenne eljátszani, mondjuk a 750 pont az.

Ha utódot akarsz ott a 950.

[ Szerkesztve ]

(#9) Dare2Live válasza djg (#7) üzenetére


Dare2Live
(nagyúr)

azért a 35TBs gari az gyanura ad okot... 850EVOnál ez 75TB.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#10) Taranti


Taranti
(aktív tag)

Gyanús, hogy Samu nem tervez nagyobb kapacítást és 3D-t sem ebbe a kategóriába. (Úgy látszik ennyire azért nem olcsó előállítani azt.) Csak hát én is egy árban látom webshopokban a 850EVO-val, ennyiért pedig nagyon felejtős.

Úgy vélem, a játékokkal kapcsolatba hozott agresszivitás nem azok jellege miatt van, hanem (általában) csapnivaló minőségük okán.

(#11) vinibali válasza Taranti (#10) üzenetére


vinibali
(őstag)

ez teljesen más szegmens, planáris TLC-vel. nem is készül mással, mert akkor nem lehetne olcsó. idővel lemegy majd az ára.

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#12) core2trio


core2trio
(tag)

Lehet off, de már rég ilyenek kellenének, nem egy újabb 12 egy tucat ssd, a megszokott árakon, még véletlenül sem olcsóbban :(

(#13) Apollyon


Apollyon
(Korrektor)

Bakker.
Mondjuk nálam két hónapos működés alatt kb 100 gigát íródott az ssd-m, de ez a 35TB nem tűnik túl hosszú életűnek.

Egyáltalán, minek gyártanak ilyet :F Úgy látom az ilyen nem méregdrága ssd híreknél, hogy évről évre egyre szarabbak ezek a meghajtók közel azonos áron. Az egyik ssd topikban amúgy le lett idiótázva az aki a tlc-t szarnak meri nevezni, ok tegyük fel a tlc nem szar, de ha vezérlő bekaxizik a nagyobb igénybevétel miatt, akkor végülis a tlc-s megoldások mégiscsak gagyibbak, nem? :U

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14) vinibali válasza Apollyon (#13) üzenetére


vinibali
(őstag)

a vezérlő szinte azonos a 850 és 750 szériákban, szóval azzal nem hiszem, hogy baj lenne.
viszont, az engem is zavar, hogy az alacsony igényekhez igazodva tényleg már olyat adnak el, ami kibírja úgy nagyjából az átlagos felhasználást, de minőségileg már nagyon lecsúszott egy néhány éves MLC lapkához képest, holott az ára még mindig magas...

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#15) Apollyon válasza vinibali (#14) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Igen, egyébként is azt mondják, érdemesebb mindig régebbi szériás ssd-t venni, mert a kisebb csíkszélesség is már rosszabb minőség (lehet). Már erre a komponensre is igaz, hogy minél több benne az "anyag" annál jobb.

Egyébként nem igazán emlékszem olyan számítógéphez tartozó hardverre a múltból, amiből minél régebbit kellett vásárolni hogy jobban járjunk :U

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#16) Balika911 válasza Apollyon (#13) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Nem tudom, erre gondolsz-e, midenesetre ebben az állításról mondtam, hogy marhaság, és nem idiótáztam le senkit.

Ezt a véleményem egyébként most is tartom. Ha elromlik a vezérlő (ami MLC-nél is éppúgy elromlik), na bumm, azért van a garancia. Személy szerint ezért is vettem olyat, amelyikre 5 évet adnak.

[ Szerkesztve ]

(#17) Apollyon válasza Balika911 (#16) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Nem arra gondoltam, de ez mindegy is. Abban szerintem a legtöbben egyetértünk, hogy két közel ugyanolyan árkategóriájú és garanciájú ssd-nél az mlc-s jobb választás a tlc-nél.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#18) Balika911 válasza Apollyon (#17) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Én még a vezérlőt is idevenném, de igen, ha ezekben nagyjából ugyanazt tudná két SSD, akkor én is a tartósabb, MLC-s típusra szavaznék.

[ Szerkesztve ]

(#19) bendi*R


bendi*R
(tag)

Én jól beszoptam a 840 evo-val, azóta is lassú, ha 1 hónapnál régebben tárolt file-t akarok megnyitni, hiába futtattam le rajta a fix-et. Szal innentől a Samsung tőlem gyárthat, amit akar, SSD-t soha az életben nem veszek tőlük. Ha lett volna korrekt termék visszahívás, akkor megérteném, hogy előfordulnak hibás szériák, de ezzel a "nesze paraszt itt a placebo" eljárással egy életre elvágták magukat nálam.

(#20) Balage76


Balage76
(senior tag)

Nos akkor némi kiegészítő infó a cikkhez (Daywalker, ha gondolod, nyugodtan kiegészítheted vele a cikket) :

- A 250GB-os változat már kapható itthon például itt. A 120GB-os akkor lesz elérhető ha a 650-esből a 120-GB-os elfogy (március közepe-vége).

- A 750-es (és nem 750 EVO, merthogy ebből nem lesz PRO változat) nem a 840EVO leváltója, hanem a 850EVO sorozat kiegészítője. Ha mindenképpen leváltó termékként akarunk tekintüni rá, akkor a jelenleg elérhető 650-es folytatása.

- Erre a kiegészítésre azért van szükség, mert jelenleg zajlik a 850EVO-nál a V2-es (32 réteg) V-NAND chipek V3-asra (48 réteg) váltása. Ebből a váltásból a vásárló egyetlen dolgot fog észrevenni, azt hogy előreláthatóan nyár közepén megjelenik majd a 4TB-os változat.

- A V2->V3 váltás után a kisebb (120-250GB) kapacitások gyártása kevésbé lenne költséghatékony és az írási teljesítmény is csökkenne a használt chipek csökkenő száma miatta. Ezért a 120 GB mindenképpen, de előreláthatóan a 250GB is marad V2, amíg meg nem szűnik. Az 500GB és efölötti kapacitásnál már elegendő a chipszám ahhoz, hogy a váltás ne eredményezzen teljesítmény csökkenést.

- Leginkább Kínára tervezte a cég a 750-est, mert ott még mindíg rettentő nagy igény van a 120GB-os méretre, gyakorlatilag a teljes értékesítés döntő többsége ebből az egyetlen méretből származik.

- Némi cégen belüli személyes lobbi eredménye, hogy az eredetileg csak Kínának szánt termék Kelet-Európában is elérhető lesz.

- A linkelt 250GB-os ára jelenleg nem igazán mérvadó, mert egy jelenlegi "teli" árat hasonlítunk egy áfázott/támogatott árhoz. Valójában kb 15% árkülönbség van az azonos méretű 750 és 850EVO között.

[ Szerkesztve ]

(#21) vinibali válasza Balage76 (#20) üzenetére


vinibali
(őstag)

köszi a belsős infót. egyébként mennyire szerencsés ilyen szinten belenyúlni időközben egy szériába? nem lenne akkor már jobb kiadni egyet új néven? nyilván sokat már nem lehet kihozni a sata3-ból, lényegi előnyt nem jelentene.

a Kingstonnál sem volt szerencsés a Toshiba lapkákat Micronra váltani a V300 szériánál.

másrész egy fw frissítésnél a megegyező tipusoknál hogy lesz megoldott a különböző revíziók frissítése, ha eltérő lapkákat alkalmaznak? vagy szoftveresen megegyeznek, csak a bekötés más?

jelenleg a 120 gigás verzió egy tokban 8db, egyenként 16gb-os lapkával működik, míg a tokozások száma a 250 gb esetén kettő, tehát 16 lapka van benne.
48 rétegre váltásnál öt lapka kellene a a 120GB-os nyers mérethez, de ez kevés lenne a tartalék területhez, ezért 6 lapkából kijövő 144GB-os méret meg az lehet, amit a Samsung nem szívesen butít le 120-ra. ugyanez a 250GB-os esetén 11 lapkával lenne megoldható, és így a végső kapacitás 264GB lenne, ami viszont a két tokozás és 5,5-5,5 lapkával nem jön ki, a 6-6 lapka megint túl sok, és így tovább egészen 2TB-ig.
a matek sok mindent elront, ami a PRO szériánál viszont jól jöhet majd ki.
tekintve, hogy a 120 és 250gigás meghajtók sebessége 150 és 300mb körülre esik az SLC-re konfigurált terület elfogyasa után, tényleg lassúcska lenne csak 6 és 12 lapkával, a meglévő és megmaradó 8 és 16 helyett.
a sima 840 tokozásonként hány lapkát rejthet?

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#22) kpal


kpal
(veterán)

Csak ennyi gari van rájuk . Vannk mostani Samuk sokkal több van .

[ Szerkesztve ]

(#23) Balage76 válasza vinibali (#21) üzenetére


Balage76
(senior tag)

Itt azért egészen másfajta változtatásról van szó, mint annó a V300-nál. Mint látható, egyértelműen figyelt a cég arra, hogy ne legyen teljesítménycsökkenés.
A consumer-SATA szegmensben már nem lesz érdemben előrelépés, ezért nincs értelme újab termékkódot bevezetni a meglévő helyett. A 650/750-es is csak ezért kapott más kódot, mert belülről nagyon más paraméterekkel rendelkezik mint a 850-es sorozat.
Ideális esetben a boltok polcain a 650/750-esekkel nem is találkozhatnál, de itthon piaci kényszerből ez így alakult.
Jó eséllyel ezzel a 850-es tipuskóddal nagyon sokáig elleszünk, hiszen a kapacitásnöveléshez és az ehhez kapcsolódó minimális vezérlőváltoztatáshoz nem kell újabb tipus. A dobozban elfér még jónéhány chip és jónapot... :)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.