Hirdetés

2022. június 27., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) 7


7
addikt

Aztabüdös, szép ötlet! Ha végetért a vizsgaidőszak, akkor esetleg sítáborba magammal is vihetnék egy listát, aztán ferdítgethetném feles időmben. :)

(#2) A_Sanyi


A_Sanyi
csendes tag

Muszáj volt belevinni a politikát? Muszáj volt. :(

(#3) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

"Úgy saccolom, hogy a fenti kiállítás összes szövegét le tudnám fordítani angolra egy délután alatt; még egy óra lenne a szövegek tördelése, nyomtatása, kivágása."

Huhh, jó nagy kiállítás lehetett :P:P:P

Egyébként tényleg lol, hogy mennyire nem foglalkoznak az országimázzsal, pedig az lehetne az ország jövője. Kb. ugyanaz, mint hogy a budai Várban hajléktalanok tanyázhatnak, meg a katasztrofális (anti-)országimázs-reklámfilmek...

Az az érzésem, nem gondolkodnak. Pedig ezeket elvileg egyetemet végzett, nálam, nálunk sokkal többet tudó emberek készítik elő, szakvitában valszeg két mondatban agyonalázna, de akkor miért lesz ez az eredménye?

Egyébként a múltkor voltam a Vajdahunyadvárában a Mezőgazdasági Múzeumban, ott ki vannak írva angolul is a feliratok.

(#4) joghurt válasza Crystalheart (#3) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

10 terem + 2 folyosó, azért nem olyan kicsi. De a feliratok a minimumra szorítkoztak, ezért kevés a fordítani való :) . A többit a főnök úr mesélte el szóban - nyilván az angol verzióba ennek egy részét is bele kellene írni.

Egyébként persze szerencsére vannak már angolosított kiállítások, főleg a nagymúzeumok, ahol muzeológusok hadát tartják el. Bár nekem néhány ilyen helyen is van hiányérzetem: ha csak a magyar feliratokat fordítják le szó szerint, és nem egészítik ki azokkal a dolgokkal, amik egy magyar számára triviálisak, de egy külföldi nem tudja hova tenni. Ha azt írják, hogy Kossuth éjjeliedénye, akkor te egyből tudod, kiről van szó. De a külföldinek ez csak egy név, ami nem mond semmit sem.

A tej élet, erő, egészség.

(#5) lapa


lapa
veterán

nem tudom felfogni megint mi a picsáért kell ebbe az egész országot belerángatni.

(#6) ipavlidu!


ipavlidu!
tag

Ebbe nem kéne belevinni a politikát. De egyébként igazad van. Bár szerintem a múzeumok nem azok a dolgok, amiknek e web2.0-ra kéne épülniük....

[ Szerkesztve ]

(#7) Divi válasza 7 (#1) üzenetére


Divi
aktív tag

Engem vegyél fel a listára...
Ha gondolod beszéllok a szervezésbe is. Szeretem a kostruktív ötleteket :)

[ Szerkesztve ]

lá lá lá lá lá lá lá Lila Liba gá gá gá gá gá gá

(#8) Divi válasza ipavlidu! (#6) üzenetére


Divi
aktív tag

Megkérdezhetem, hoyg ki emlegetett itt web2.0-t?
Magyar - Angol FORDÍTÁS, az amiről beszélünk.

lá lá lá lá lá lá lá Lila Liba gá gá gá gá gá gá

(#9) #53246592


#53246592
törölt tag

lattam en mar ilyet - feliratok csak helyi nyelven egy muzeumban - mashol is, nem magyar specialitas.

(#10) Crystalheart válasza ipavlidu! (#6) üzenetére


Crystalheart
senior tag

"Ebbe nem kéne belevinni a politikát."

nem napi politika ez, meg nem egymás anyázása; szerintem helye van itt, hiszen attól függ. :)

(#11) ipavlidu! válasza Divi (#8) üzenetére


ipavlidu!
tag

Akkor egyszerubben fejezem ki magam. Arra gondoltam, hogy itt kellene valamilyen szabvanynak lennie, hogy ilyen es ilyen nyelven le kell irni, es ne a hianyerzetes vendegeknek kelljen megcsinalniuk, hanem a muzeumnak. Remelem ertheto voltam.

Web 2.0, arra probaltam kilyukadni hogy ne az embereknek kelljen kiegeszitgetni a muzeumot.

Nemtom mashogy mondani, ha nem erted felejsd el.

[ Szerkesztve ]

(#12) Divi válasza ipavlidu! (#11) üzenetére


Divi
aktív tag

Jahogy! Így értem már :D

lá lá lá lá lá lá lá Lila Liba gá gá gá gá gá gá

(#15) commanDOS válasza ipavlidu! (#11) üzenetére


commanDOS
senior tag

Ne vedd magadra, de ez olyan tipikus magyar hozzállás.
Részben e miatt tartunk még mindig itt.
Ha tudok segíteni, nem kerül egy fillérembe se, vagy csak tényleg egészen minimálisba, csak egy kis idő, akkor miért ne segíthetnék? Miért ne járuljak hozzá, hogy csak egy hangyapöcsnyit jobb legyen?
Mindig ez van, "ha ő nem csinálja, akkor engem miért érdekeljen?", De ha a másiknak több van, akkor vajon miből? nekem miért nincs olyanom,.... szomorú.
Teljes közöny, és sz@rok bele mindenbe, elég nekem az én dolgom.
Nálunk nyugatabbra az emberek természetesnek veszik, hogy közösségben élnek és segítenek egymásnak, összefognak, ha kell. Holott megtehetnék, hogy oda se figyeljenek, mert nyilván jobb helyzetben vannak.
Bocsi, ez kicsit ömlengős lett, nemis akartam hozzászólni. ez van.
Sz.tem azért ez mind megfontolandó dolog!
A cikkírónak pedig kitartást és kívánom, hogy ez ne csak egy nagyon jó ötlet maradjon!!

[ Szerkesztve ]

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#16) ipavlidu! válasza commanDOS (#15) üzenetére


ipavlidu!
tag

Én nem írtam azt, hogy nem akarok segíteni, sőt. Csak szerintem fontos lenne, hogy az ilyen dolgok ne hiányosan szülessenek meg, bepótlásra várva, és lehessen más, esetleg fontosabban foglalkozni. De ez nyílván nem csak múzeumokban nyilvánul meg, nagyobb probléma, és most nem akarom bővebben kifejteni a véleményem. De ebből még nem kell hosszútávú következtetéseket levonni. :DDD

mod: hopsz kicsit magamra vettem

[ Szerkesztve ]

(#17) lapa válasza commanDOS (#15) üzenetére


lapa
veterán

nem. az olyan primitív általánosítások miatt tartunk itt, amit te is megengedsz magadnak.

szeretném ha mindenki megértené végre, hogy egy teljesen normális (átlagos) országban élünk, amit azok tesznek tönkre, akik úton útfélen "tipikus magyar"-t meg "országblamázs"-t meg "kurva metrót se tudunk"-ot emlegetnek.

nem is veszitek észre, hogy mennyire romboló hatása van ennek egy átlagos, normális emberre? mégis milyen jogon tipizáltok? ismertek mindenkit ebben az országban?

gondolkodjatok egy kicsit mások fejével. milyen válaszra számítotok egy egyszerű munkásember részéről, aki naponta x alkalommal hallja / látja ezt a szart? igenis rá fog szarni és eldobja a csikket a kuka mellé. és elzüllik az ország, csak mert divatba jött ez az elbaszott "ami magyar az szar" mentalitás.

(legszívesebben mindenkit elküldenék egy agykontroll-tanfolyamra, hogy megtudja mit is csinál a folyamatos és felesleges károgásával.)

bocs, hogy nálad borult ki, de nyugodtan vedd magadra.

(#18) #53246592 válasza Kalandor (#14) üzenetére


#53246592
törölt tag

arra viszont nagyon kivancsi lennek, mit szolna a gore, ha egy ismeretlen odamegy hozza es felajanlja hogy leforditja angolra a szövegeket ha azokat utana kirakjak :)

(#19) commanDOS válasza lapa (#17) üzenetére


commanDOS
senior tag

Ez van, egy szóval nem mondtam, hogy mindneki ilyen, mint ahogy nem mindegyik amerikai hamburgerzabáló buta idióta. Ez a tapasztalatom, ezt látom nap, mint nap. Sok olyan ember van, aki képes és akar is tenni és változtatni ezen a megítélésen, őket becsülöm, több ilyen emberre lenne szükség.
Egyébként meg menj ki egy valódi uniós országba, nézz körül, majd gyere haza, Biztos, h változni fog a véleményed.
Azt se mondom, hogy más országokban nincs ilyen, a különbség csupán az arány.
Qrvára nem itt kéne tartanunk, ahol most. És itt nagyon nem pénzkérdésről van szó, előbb fejben kéne rendbe rakni a dolgokat, különben semmi értelme az egésznek. Lehet itt tolni a milliókat mindenféle programba, beruházásba, nincs látszatja, ablakon kidobott pénz.
Mert amíg mindenki azt nézi, hogy hogy tudná a zsebét megtömni és a másikat meglopni, a helyett, hogy elvégezné a feladatát... És amíg odafent is ugyanezt csinálja az, aki odakerül és éppen e miatt szorul erre az életformára az, aki lent van, addig ne akarjon senki fejlődést.
Ez egy ördögi kör, de csak úgy szabadulhatunk, ha mindneki megérti és akar ellene tenni v.mit.
Nagyon nagy szemléletváltásra lenne szükség és senki ne mondja azt, hogy nem lehetséges,
elég ha megnézzük a rengeteg magyar tudóst, feltalálót, a sok ötletet, amit nem mi hasznosítottunk, ami nem magyarországot gazdagította, csak mert töketlenek voltunk.
Én azt is megértem, hogy megvan az oka, h idejutottunk, a kilátástalanság, vesztes háborúk, trianon, stb. de ez elmúlt, fel kéne már végre ébredni a kómából.

[ Szerkesztve ]

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#20) lapa válasza commanDOS (#19) üzenetére


lapa
veterán

igazán sajnálom, hogy nem érted amit mondani szerettem volna.

próbáld meg pl visszaolvasni a saját #19 hsz-ed, a saját sorsodat keseríted meg minden mondattal. te programozod rá magad a sanyarúságra.

azért látod ezt, mert ezt keresed. mert rajtad kívül ezer helyről ugyanez jön, idővel mindenki csőlátni és szapulni kezd mindent, amit ér.

az agyad azt csinálja, amit mondasz neki. nem új dolog, nézz be egyszer egy katolikus istentiszteletre. a programozás technikája egyszerű kántálás. minél többet mondod, annál jobban elhiszed. minél több ilyen értelmetlen szarságot látsz-hallasz, annál inkább rááll az agyad. egyszerű pszichológia.

nemtom láttál-e már reklámot. nem azért adják le sokszor, mert nem mindenki nézi egyszerre a tévét, hanem mert így rögzítik az agyadban.

most olvasd el a #19-et ilyen szemmel. a poklok poklát reklámozod, ebben élsz. minél több ember látja, annál többen érzik úgy, hogy ez a valóság.

nem azt mondom, hogy hordj rózsaszín szemcsit. azt mondom, hogy nyilatkozz felelősen, megalapozottan és célirányosan. ne az országot szidd, hanem világíts rá az adott problémára.

[ Szerkesztve ]

(#21) joghurt válasza lapa (#17) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Hogy ki primitív, ki általánosít, és ki az, aki tönkreteszi az országot, és milyen jogon tipizálok?

Ne keverjük össze az okot az okozattal! A tirpák nem azért dobja el a csikket, mert én itt a weben azt írom, hogy országblamázs, hanem mert azt gondolja, hogy demokrácia van, és neki mindent szabad. Viszont mennyit használ a rólunk kialakult képnek, ha a világsajtó azt közvetíti, amint a mélymagyarok szétverik a Belvárost? (Így jön ide a politika - kormánypárti a legkevésbé sem vagyok.) Mindenki csak sír, hogy mekkora a retek. Pedig nem kellene sokat tenni. Minden nap csak egyetlen szemetet vegyél fel és dobj ki! Máris tisztább lett az ország. Nem tetszik, hogy a külföldiek primitívnek tartanak minket? Akkor ha tudsz külföldiül és látsz egy tanácstalanul nézelődő turistát, kérdezd meg, hogy tudsz-e segíteni neki. Így 100% jó tapasztalata lesz, a véletlenszerű merítés 90% rossz tapasztalata helyett.

A tej élet, erő, egészség.

(#22) commanDOS válasza lapa (#20) üzenetére


commanDOS
senior tag

A probléma sajnos nem egy meg nem két dologból áll össze.
Sajnos ez egy olyan dolog (nevezzük jelenségnek), ami elég mélyen gyökereddzik az emberekben.
Mondok egy nagyon egyszerű példát, bár ez talán nem annyira jó, mert máshol is előfordul...
Adócsalások, számla nélkül adom a cuccot, számla nélkül kérem, aztán hú de jól jártam, kerestem 2-3 ezer forintot. Rendben van, meglehet tenni, előfordul. Na de akkor ha már kovács józsi is megtehette, akkor énis, meg a szomszéd is és őket nem érdekli, hogy állambácsi elesik egy csomó jövedelmtől így, amiből lehetne iskolát felújítani, lehetne utakat építeni, meg úgy alaphangon élhetőbb lenne az ország. Csakhogy odafent ugyanezt csinálják nagyban, ha a hülyék megfizetik az adót, akkor pakolok már egy ceppett a zsebembe belőle, nesze nektek új iskola meg útfelújítás, majd nálam jobb hely lesz. Viszont ezt nagyon jól tudjuk itt lent is, és márcsak azért sem fizetem be az adót, hogy ne gazdagodjon az a tetü ott fent. Innentől egy kurv@ körforgás az egész. És ezt a láncot kéne v.hogy megszakítani.
Lehetne beszélni ugyanígy a szemetelésről is, kirakják a szelektív hulladékgyűjtőt, a paraszt meg még egy sima kukába se tudja bedobni a szemetet..
Erre nincsen általános megoldás. Figyelemfelhívás kéne, apró lépésekkel haladni. Én komolyan mondom már annak örülnék ha mindne ember a kukába rakná a rohadt szemetet, csak v.mi kis csíra induljon már el az emberekben, aztán egyszer hátha v.mi kultúrált nemzet szerűség leszünk.

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#23) kicsitomi88 válasza lapa (#20) üzenetére


kicsitomi88
őstag

Az ilyet ugy hivjak Strucc, tudod, strucccccc.

90 87.5 87.8 87.5

(#24) Ősember


Ősember
őstag

pl ha nem pekingbe lenne az olimpia ott is még mindig csupa kinai feliratok lennének, pedig kicsit világvárosabb, mint budapest :U nem értem azokat az embereket, akik "jajj, ez azért van, mert ez magyarország" kijelentésekkel bombáznak mindenkit. médiaoktatott réteg :(

mod: viszont itt legalább nem csak a morgás megy, hanem a tenniakarás is :R

[ Szerkesztve ]

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#25) Crystalheart válasza Ősember (#24) üzenetére


Crystalheart
senior tag

(Kicsit kommunistább is :DDD)

(#26) Rover623 válasza A_Sanyi (#2) üzenetére


Rover623
félisten

Mér' nem vagy az utcán...?
Hideg van? Vékony a zászló, oszt' nem melegít?
Hát a lelkesedés...?;]

vagy (hogy kicsit elvigyem politikai irányba) eggyel kevesebb tüntetés, hogy "monnyonle!". Az ilyenektől jut előrébb az ország, nem az árpádsávos ordibálástól, nem?

Ha a politika belekeverését reklamálók az írás fent idézett része miatt ágálnak, akkor minden elismerésem Joghurtnak...

A kiabálóknak pedig: ha csak annyi energiát fektetnétek abba hogy tegyetek valamit annak érdekében, hogy pozitivabb képet kapjanak a külhoniak rólunk, mint amilyen hévvel tiltakoztok itt a politika belekeverése ellen, nem itt tartanánk...;)

primus inter pares

(#27) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

A szomszéd, értelmetlen című cikk topicjában írtam eg lazán idekapcsolódó gondolatot, azért belinkelem ide azta pár hsz-t.

http://logout.hu/tema/re_elso_irasom_remelem_elnyeri_tetszesed/hsz_32-35.html

(#28) 3psilon


3psilon
aktív tag

Én is benne volnék, ha lesz időm, bár az angoltudásom biztos nem tökéletes.

Specs: Ryzen 7 5800X, 32Gb RAM, GTX 1060 6Gb, Fedora Linux

(#29) moma válasza lapa (#20) üzenetére


moma
őstag

nagyon bevetted ezt az agykontol dolgot :Y

we all deserve a bit of luck.

(#30) lapa válasza joghurt (#21) üzenetére


lapa
veterán

továbbra sem fogadom el, hogy "országblamázs"-ként aposztrofálod azt, hogy egy múzeumban nem voltak angolul kiírva a dolgok. ezerintem ez durva általánosítás.

nem értem hogy jön ide az, hogy én segítek-e a turisztnak, vagy nem. hidd el, segítek. a cikkben leírt fondolatokkal mélységesen együtt is értek. nekem kizárólag a címmel vannak komoly problémáim.

(#31) Ygg válasza Rover623 (#26) üzenetére


Ygg
senior tag

Na ezért "monnyonle"!!! :D :DD !

(#32) lapa válasza moma (#29) üzenetére


lapa
veterán

igen, köszönöm szépen. remélem te pedig a témakör ismeretében írtad meg a hsz-t, nem annak alapján amit a szomszéd Pistike mesélt.

nem akarok elmenni ilyen irányba, remélem azzal egyetértesz, hogy a hallott, látott és főként a kimondott dolgok befolyással vannak az emberre. innentől kezdve ugyanis matek az egész. gondolom egyszerűen belátható, hogy a felesleges negatív megnyilvánulások károsak.

(#33) Ősember válasza Crystalheart (#25) üzenetére


Ősember
őstag

de most megint miért kell a politikát belevinni? :(

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#34) g@bo


g@bo
veterán

élég ciki, hogy nincs több nyelven kiirva, alap lenne..

a túlfizetett teremőr.... meg nem fog 6 nyelvet beszélni.

(#35) Crystalheart válasza Ősember (#33) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Ez nem politika csupán, tény :) Amúgy csak vicceskedésnek szántam, ne vegyétek már föl :)

(#36) fastervótam


fastervótam
tag

Sajnos ez a helyzet, erre nem jutott erőforrás, pedig 2006 közepéig el voltak látva rendesen a múzeumok pályázati pénzekkel, csak nem ebben a témakörben, hanem pl. webes fejlesztésekre, amik nagy része tök fölösleges volt. Én úgy látom, hogy elsősorban a minisztériumon múlik a dolog, milyen témákra ír ki pályázati pénzeket.

(#37) Crystalheart válasza lapa (#30) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Azért a cím szerintem, és azzal én is egyetértek, hogy egy jó országimázs-kampányban az ilyen apróságok is benne kéne, hogy foglaltassanak. Egy jogszabály és kész, onnantól előírás szerint kiírnák két nyelven is.

(#38) Crystalheart válasza fastervótam (#36) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Hja, elnézve a múzeumok honlapjait, aztán hatványozottan fölösleges volt :D

(#39) fastervótam válasza Crystalheart (#37) üzenetére


fastervótam
tag

Csakhogy ezt nem kampányszerűen kéne csinálni, hanem rendszeresen, minden állandó és időszaki kiállításnál. Szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#40) fastervótam válasza Crystalheart (#38) üzenetére


fastervótam
tag

Egy részét én csináltam. :))

(#41) Motion_Blur válasza lapa (#17) üzenetére


Motion_Blur
félisten

"szeretném ha mindenki megértené végre, hogy egy teljesen normális (átlagos) országban élünk"

Sajnos nekem a normális szó nem azt jeleni, mint ami ebben az országban megy.

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#42) kicsitomi88 válasza Motion_Blur (#41) üzenetére


kicsitomi88
őstag

Az orszagra gondolt, nem a lakosokra ;]

Az orszag normalis, vannak hegyek, folyók, városok, dimbek-dombok. Nem lenne ez olyan csunya kicsit kevesebb fő/km^2-rel. ;]

[ Szerkesztve ]

90 87.5 87.8 87.5

(#43) Crystalheart válasza fastervótam (#40) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Lehet, hogy éppen azokat nem láttam, nem tudom :DDD De amit láttam, az eddig nem nyűgözött le :)

(#44) Crystalheart válasza fastervótam (#39) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Az "országimázs-kampány" elvileg egy folyamatos dolog, csak így híjják. :)

Minden ilyen apróságot meg kéne változtatni. Nem csak magunknak kell, hogy tetsszen az ország, hanem a külföldnek is, attól nekünk is csak jobb lesz. Sokkal...

[ Szerkesztve ]

(#45) Ősember válasza Crystalheart (#35) üzenetére


Ősember
őstag

tényként ha beirom ki itthon a politikahuszár a kupolás épületben, akkor szerinted miért tenném, ha nem politikai célzattal? :) témát szerintem abszolut mellözzük, nagyon nem ide valo. inkább mindenki hozzom magával 1 önkéntest :D

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#46) fastervótam válasza Crystalheart (#44) üzenetére


fastervótam
tag

Akiknek mi dolgozunk, azok között nem egy olyan régész, muzeológus van, akik rendszeresen publikálnak magyarul és angolul, illetve az egyikük franciául is cikkeket, tehát a szaktudás szerintem itt megvan. Nem tudom, hogy a többi múzeum hogy áll ilyen téren.

(#47) Crystalheart válasza fastervótam (#46) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Nem tudom, én inkább az összképpel nem szoktam kibékülni (nem csak konkrétan a megjelenés, de az is...). Itt egy példa:Mezőgazdasági Múzeum. Asszem egyértelmű, mire gondolok, de több hasonló minőségűt láttam már. :\ :)

(#48) Crystalheart válasza Ősember (#45) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Nos, te hoztad föl, hogy Pekingben is csomó minden kínaiul van csak, és csak erre mondtam. Olyat nem írtam, amit ne tudna mindenki :D Ellenben mondjuk - hogy a keletnél maradjak - Tokioban rendszerint ki vannak angolul írva a dolgok. Na de OK, én nem is erőltetem a "témát" :)

(#49) DArchAngel válasza Crystalheart (#47) üzenetére


DArchAngel
tag

Uhh, ez a honlap nagyon kókány...
De lehet, hogy csak a múzeum egy munkatársa dobta össze lelkesedésből.

''Hand of fate is moving, and the finger points to You...''

(#50) Crystalheart válasza DArchAngel (#49) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Lehet :D
Még én is jobbat csinálnék, pedig nem tudok különösebben webprogozni :D

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.