Hirdetés

2022. augusztus 8., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) zozzo72


zozzo72
aktív tag

Nem rossz szerintem.

(#2) shifty!


shifty!
senior tag

Gondolom szűkös időtartam jut egy-egy készülék tesztjeire, de régen volt példa rá, hogy a kamerákat fotózási képességek tekintetében tesztelitek GCam-mal is - Snapdragon chipsetes készülékeknél nem jelent túl nagy problémát találni egy stabil verziót.

Szerintem igény lenne rá, hogy látható legyen, az optika fizikailag nem üt meg egy szintet, vagy a szoftveres feldolgozást végző rész nem az igazi a gyári kamera app esetén, van erre ilyenkor lehetőségetek, nem tervezitek, hogy ahol lehet és idő engedi, pár fotót azonos témában készítsetek így is? :)

"Vasárnap ne lopj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő."

(#3) JayZ


JayZ
tag

Szerintem nagyon jó lett.
Azt általában kihagyják a tesztek, hogy ugyan gpu-ban gyengébb a 750g mint a 765g, de egymagos processzorteljesítményben bizony erősebb! És a telefon alap működéséhez a single core teljesítmény a legfontosabb.

Mindennapi használatra egy nagyon jó kis telefon ez, ha a kamera és a hardcore 3D játék nem fő szempont. Nagy akksi, 90hz, jack kimenet. Ami fáj, a kimaradt némító csúszka.

(#4) Bone123 válasza shifty! (#2) üzenetére


Bone123
HÁZIGAZDA

Abból a szempontból is szűkös az idő, hogy a telefonra optimalizált GCam verziók és főleg az XML kalibrációk csak jóval a piacra kerülés után készülnek el, a Nord CE értékesítése meg ma indult, szóval ennyire gyorsak vagyunk. :)

De igen, ennyi kamera és mód között muszáj az alapvető minőségre hagyatkozni, és így is két oldal a fotózás és a videózás a tesztben. Szerencsére az itteni fórumok és az XDA-developers közössége is tud idővel segíteni GCam kérdésben.

(#5) Doki42 válasza Bone123 (#4) üzenetére


Doki42
őstag

Jó s teszt, grat :K
Ez a verzió nem ütött szíven, nincs olyan kell érzésem :D

Iphone 13- samsung galaxy tab s6 lite - Vétkezni emberi dolog, de isteni érzés

(#6) Vazil


Vazil
csendes tag

Megtetszett a telo. Szerintetek érdemes A51-ről erre váltani? :U

(#7) janeszgol válasza Vazil (#6) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Nehez kerdes. SoC-ban sokkal erosebb ez, meg kijelzoben is jo, de kameraban es szoftverben a Samsung van folenyben.

(#8) Stauffenberg válasza shifty! (#2) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ha a kamera "fizikai" képességei érdekelnek, akkor tudsz szerezni RAW (DNG) fotókat kb bármelyik típushoz, csak keresni kell, persze cserébe neked kell kidolgoznod.

Nekem mindig az a bajom, hogy a telefontesztek 99%-ban NEM a kamerák kerülnek összehasonlításra, hanem a Jpeg kimenetek. Ez meg nagyon sok mindentől függ, hogy milyen lesz, ha túl van élesítve az a baj, ha nincs eléggé élesítve az a baj, ha túl sok a zajszűrés az a baj, ha nem elég, az a baj, na meg egy HDR algoritmus hangolása a teljes fotó hangulatát is megváltoztatja (szerintem általában rossz irányba, miközben az emberek leteszik tőle a hajukat, hogy mennyire állat).

Nekem OnePlus 5 van, egy hagyományos 16 megapixeles őskövület szenzorral (ami tényleg ennyi, nem 480 megapixelből méretez le), de RAW-ban fotózok és mobilos Lightroomban szerkesztek. Ami így kijön belőle, az simán odatehető bármelyik 2021-es mobil Jpeg kimente mellé és le fogja nyomni. Pedig lehetne akár jól is csinálni ezt a 64 meg 108 megapixeles őrületet, de azt látom, hogy ennyi megapixelről sem sikerül egy olyan leméretezett Jpeg kimenetet gyártani, ami részletességben felvenné a versenyt egy kézzel kidolgozott valóban "csak" 12 vagy 16 megapixeles RAW állománnyal.

Na ennyire tartom mérvadónak, hogy a kamerák "fizikai" képességeit megmutatja egy maréknyi valahogyan behangolt Jpeg kimenet.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#9) dajkapeter válasza Stauffenberg (#8) üzenetére


dajkapeter
senior tag

Szerintem te is csak egy réteg user vagy, mint én. A tömegnek elég az instagramra, face-re posztolt kép minősége. Rengetegen használnak messengert, ami brutálisan butítja az elküldött képet. Így sok értelme nincs a usereket a raw felé terelni, ill. a normális fotózás felé.

Számomra a qi töltés, a dac és a jack lényeges. De ezek kihaló félben vannak... Talán a qi-t kivéve.

Ha írásommal megsértettelek akkor annak valószínűleg nem én vagyok az oka....

(#10) Timer


Timer
addikt

Közepes kamera, kiváló rendszerteljesítmény. Aki OnePlust vesz, az tudja, hogy erre számíthat, már a kezdetektől. Szerintem ez már tradíció náluk. Aki netán még abban reménykedik, hogy a kamerát javítják majd, az ne tegye, mert ez egy olyan ígéret, mint Columbo felesége: mindig beszélünk róla, de soha nem láttuk még.

Ezen felül ennyiért ez a telefon nem rossz deal szerintem, bár OnePlus userként sem teljesen értem, a Nord szériát miért kell erőltetni. A legalapabb N100-nak van értelme azon az árszinten, a köztes lépcsők szerintem feleslegesek.

[ Szerkesztve ]

Tavaly kissé zavart a bunkóságom, de 2022-ben végre változtattam ezen. Már nem zavar.

(#11) Shyciii válasza Timer (#10) üzenetére


Shyciii
addikt

Szerintem aki Oneplust vesz, az pont nem erre számít. Már rögtön ott az első pofon, hogy nincsen rezgő, némító kapcsoló. Nem ez a tradíció. Amúgy ez a gyenge kamera sem tradíció, mert a képeket elnézve ennél még a Oneplus 5-ös is szebb fotókat tud, szal ezt a Nord-ot valami borzalmasan elszarták.

(#12) Hallosz


Hallosz
senior tag

Köszi a tesztet, tetszett. :K

"Mert lakni, muszáj"

(#13) Scarabeus válasza Shyciii (#11) üzenetére


Scarabeus
tag

Muszáj Indiának, tehát főleg a feljődő társadalmaknak olcsóbb alternatívákat nyújtani, nem csak a main szériát. Egyik legnagyobb felvevő piacuk tudtommal, inkább oda vannak ezek a készülékek szánva, mint hozzánk illetve nyugatabbra. Az Oxygen OS ezen is adott, a rezgő,némító kapcsoló pedig egy olyan extra ami inkább a jóval drágább main széria védjegye marad úgy néz ki.

Oneplus One --> Samsung S7 Edge --> Oneplus 7 Pro 8/256 --> Samsung S22 Ultra 12/256 // "TARKA" kuponkód a WOLTon 1000 ft kedvezményért!

(#14) Timer válasza Shyciii (#11) üzenetére


Timer
addikt

"Közepes kamera, kiváló rendszerteljesítmény"

Erre a mondatomra reflektáltam a következővel. Egyébként az AlertSlider elhagyása csúnya dolog.

Ha rajtam múlna, Nord nem lenne a palettán. Jobban jártak volna, ha maradnak az 1 év / 2 készülék vonalon, de az elért anyagi eredmény bizonyára az Ő döntésüket igazolja.

[ Szerkesztve ]

Tavaly kissé zavart a bunkóságom, de 2022-ben végre változtattam ezen. Már nem zavar.

(#15) Stauffenberg válasza dajkapeter (#9) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nem csak a pixelkukkoló minőségről beszélek. Egy korábbi kommentben már összehasonlítottam a GCam nagyra tartott HDR algoritmusát és a RAW-ból szó szerint 60 másodperc alatt szerkesztett verziót (a poszt többi része nem ide, nem ehhez a témához tartozik).

Szerintem érződik, hogy Instára posztolva is melyik lesz szebb. De lehet lassan összerakok egy újabb összehasonlítós kört, még látványosabb fotókkal.

Nyilván ehhez kell némi fotószerkesztési ismeret, de nem rakétatudomány. Viszont a gyári kész Jpeg színei, túltolt zajszűrésben elvesző részletei, nyakon öntve rengeteg túlélesítéssel olyan dolgok, amik minden gyártónál jelen vannak és teljesen értelmetlenné teszik a 64 meg 108 megapixeles agymenést, egy marketing bullshit az egész. Cserébe még a RAW-t szerkeszteni egy rémálom lesz (ha valakinek erre van ingere).

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#16) Shyciii válasza Scarabeus (#13) üzenetére


Shyciii
addikt

Indiának ennél csak jobb alternatívákat nyújtanak más gyártók. Ráadásul pl az alertslider elhagyásával gyakorlatilag semmivel nem tudnak már kitűnni. Persze OxygenOS, de ez is inkább régebben volt igazán nagy előny. A többiek is felnőttek már ehhez, sőt. Egyre kevesbb pluszt ad már az OxygenOS, miközben a többiek akár 3x annyi customization opciót adnak. Van ahol kvázi visszafejlődik az OxygenOS. Legutóbbi vicc kategória, hogy bejelentették, hogy mégse lesz AlwaysOnDisplay a 7-es szériára, mert a hardverük nem megfelelő...Jah, nyilván a hardver. Igaz hogy több éves Samsungokon is van AlwaysOnDisplay a jóval xarabb hardveren is, de biztos a hardver a gond...

(#17) Shyciii válasza Stauffenberg (#15) üzenetére


Shyciii
addikt

Megnéztem azon bizonyos posztodat amiben Gcam és RAW-ot hasonlítottál össze. Nem akarlak elszomorítani, de a RAW képeken gyakorlatilag semmivel sincsen több részlet, mint a GCam-os képeken. Az hogy mennyire világos, és kontrasztos az meg egyéni ízlés kérdése, hogy kinek mi jön be (amúgy meg nincs semmi infó, hogy a GCam pl melyik pont alapján lőtte be a fényt, mert ugye nagyon nem mindegy, főleg hogy kézzel állítható egy kis tapival, és máris másképp állítja össze ő is, és az nem 60mp ;) ). Arról nem beszélve, hogy egy automata eljárást egy manuális eljárással (Lightroom+manual állítgatásod) hasonlítod össze, ami már önmagában is hibás.

[ Szerkesztve ]

(#18) shifty! válasza Bone123 (#4) üzenetére


shifty!
senior tag

Korrekt válasz, érthető, köszi. :R A teszt meglepően gyorsan jött, reggel megnéztem Tech2 Laci összefoglalóját, pár nappal későbbre vártam, és a minősége a tesztnek a szokásosan király, szóval nem érheti szó a ház elejét :D

#8 Stauffenberg Ugyan teljesen amatőr vagyok fotózásban, de amit írtál, azzal teljesen egyetértek, ezért is kérdeztem, hogy más feldolgozó algoritmus mit hozna ki - persze attól nem az optika és a szenzor lesz jobb, ez érthető.
Azokat a fotókat, amiket nem csak úgy ellövök, én is hasonlóan RAW-ba csinálom, és megdolgozom, csak nem egy OP5-tel, hanem egy OP6-tal :))

Az, hogy 16, 64, vagy 108 MP-ből hozzák a telefonok évek óta kb. ugyanazt a minőséget, nem meglepő, a fizikát, az optikát nem lehet meghazudtolni. Ennyiből igaz, irreleváns amit kérdeztem és amire Bone válaszolt, sőt még velősebb válasz, amit az összehasonlítós HSZ-edben megfogalmaztál. :R

"Vasárnap ne lopj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő."

(#19) Stauffenberg válasza Shyciii (#17) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Hogyan szeretnél több részletet látni egy 1000x750 pixelre leméretezett, PH fórum motor által is tovább tömörített fotón? :D

A példákat nem erre, hanem a HDR algoritmusra hoztam, elég megnézni, hogy mit csinál a napkoronggal, mert túl akarja kompenzálni. Nem érti mi történik a fotón, neki ez csak egy rakás nulla és egyes, amiből azt matekozza ki, hogy ott neki valamit nagyon be kell húznia. Akkor is csúnya lesz az átmenet a napkorong felől, ha feljebb húzod az expozíciót.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#20) Shyciii válasza Stauffenberg (#19) üzenetére


Shyciii
addikt

Akkor még egyszer. Lightroom-ban van automatikus képfeldolgozás? Ráeresztetted? Mit adott? Mert anno Paint Shop Pro saját képfeldolgozó motorja sem ad jobbat, csak ha manuális állítom. Manuálisan állítva GCam is sokkal jobb eredményt ad. Mégy egyszer egy automatikus állítást manuálissal összehasonlítani kb. annyira értelmes, mint az almát a körtével összehasonlítani.

(#21) Shyciii válasza Stauffenberg (#19) üzenetére


Shyciii
addikt

Hogyan szeretnél több részletet látni egy 1000x750 pixelre leméretezett, PH fórum motor által is tovább tömörített fotón? :D

Azért azt kérlek magyarázd el, hogy hogyan élhet az, hogy az állítólagosan több részlettel dolgozó RAW-ot lekicsinyítve ugyanarra a méretre amire a szar jpg-et is kicsinyítetted, mégse maradt meg a különbség a kettő között arányosan, hanem pont ugyanolyan szar a részletességük. Véletlenül pont annyira butult le a RAW, mint a jpg butult tovább, ugye Hogyne :D

(#22) vilmose33


vilmose33
senior tag

Köszönöm a tesztet :R

A jövő most van

(#23) Stauffenberg válasza Shyciii (#20) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Miért jó neked mindent kiforgatni? Élvezed? Azon kívül, hogy egy értelmetlen trollkodó flame war-t akarsz kirobbantani nem tudom mire jó ez.

1. állítás: A gyári kamera Jpeg-ek összehasonlítása nem alkalmas a kamerák valódi tudásának összehasonlítására. Itt még csak szóba sem hoztam a GCam-et.

2. állítás: A GCam (vagy bármi más) HDR algoritmusa nem pótolja a kézzel történő képkidolgozást és nem a részletesség és a pixelszintű matatás miatt, hanem mert ahány algoritmus, annyiféle kimenet lesz belőle, teljesen ki van adva a kontroll az ember kezéből és sok szituációt tűrhetően megold, sokat pedig botrány szarul. Erre hoztam példát. Nem az első állításra.

De nyugodtan moss össze mindent mindennel. Attól lesz jó. :) Neked.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#24) Shyciii válasza Stauffenberg (#23) üzenetére


Shyciii
addikt

Látom képtelen vagy megérteni. Összehasonlítást végeztél egy automata eljárást egy manuálissal. Ez nem szó kiforgatása, hiszen az általad beírt posztod is hűen tükrözi, hogy abba a hibába estél, hogy egy automata eljárást egy manuálissal hasonlítod össze, és levonsz egy következtetést, hogy a "híres" GCam kvázi szar. Arról nem tehetek, hogy képtelen vagy belátni, hogy hibás összehasonlítást végeztél, és ennek függvényében a tanulság levonása sem jó.

(#25) doooo válasza Vazil (#6) üzenetére


doooo
addikt

Nem érdemes. Vagy akkor már inkább A52 5G-re. Ami szinte mindenben jobb ennél (meg persze az A51-nél is), csak nyilván drágább is.

[ Szerkesztve ]

(#26) kbyte1024


kbyte1024
addikt

Vártam ezt a tót de ez így kuka. Simán vannak jobb vetelek.

Xiaomi 11T

(#27) Vazil válasza doooo (#25) üzenetére


Vazil
csendes tag

Köszönöm! :R Megnézem mit tud az A52.

(#29) Vazil válasza Mr Anderson (#28) üzenetére


Vazil
csendes tag

Mármint a Nord Ce 5g?

(#31) Stauffenberg válasza Shyciii (#24) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Továbbra is olyat magyarázol bele, ami nem volt ott. A linkelt példánál kifejezetten kiemeltem, hogy az ott hozzáfűzött szöveg nem ide tartozik, teljesen más kontextusban született.

Mellesleg az eredeti kontextus meg arról szólt, hogy egy rendes fényképezőgép sokkal szebb érintetlen Jpeg-et fog kiköpni, mint a GCam bármikor, bármilyen HDR humbug mellett. Ha már ennyire nem tudtál elvonatkoztatni a linkelt poszthoz fűzött szövegtől, akkor talán ne szelektíven tedd.

Az első felvetés az volt, hogy a mobilok kész Jpeg kimenetei nem alkalmasak arra, hogy a kamera teljesítményét lemérd, mert a gyártók változatos módokon butítják agyon ezt (hogy ez mennyire bénaság vagy szándékos azt hagyjuk), legjobb mód erre ha RAW-t hasonlítasz RAW-val. Talán nézd meg mire reagáltam, mielőtt belém állsz teljesen feleslegesen.

A másik felvetés pedig arra volt reakció, hogy "Instára jó lesz" alapon megteszi igazából bármi. Én meg pont azzal érveltem, hogy éppen nem ott lényeges, hogy melyik ad szebb részleteket (úgyis elvesznek a leméretezésben), hanem az ahogyan a fotó összességében festeni fog. Hozzátéve és elismerve, hogy a kézi RAW kidolgozáshoz "kell némi fotószerkesztési ismeret" (szó szerinti idézet ugyanabból a hozzászólásból). HDR és HDR algoritmus között hatalmas a különbség és igazából a szerencsén fog múlni, hogy az adott szituációt jól oldja-e meg neked, vagy ehelyett nagyon alapszinten megtanulsz fotózni és szerkeszteni, akkor meg marhára nem fog érdekelni melyik HDR algoritmus mit művel.

A választás a tiéd.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#32) Namelesske


Namelesske
addikt

Szerintem ez a kamera dolog nagyon szubjektív. Nekem az S20 FE festményeket lő, annyira túl van tolva a minden. Ez a kép szerintem tök jó lett [link]

Teljesen ízlés és beállítottság kérdése:

Példa: RN8T vs S20FE

Attól nem lesz rossz mer fakó. A valóság is fakó volt.

[ Szerkesztve ]

Ha érdekel amiket csinálok: shorturl.at/inoxV

(#34) janeszgol válasza Namelesske (#32) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Igaz en nem voltam ott, de tuti, hogy az elso kep szinhelyesebb, mint a masodik.

(#35) Postas99 válasza Stauffenberg (#31) üzenetére


Postas99
senior tag

Azért azt lássuk be, hogy az emberek majd 97%-nak jó a kattintok és legyen kész a kép a mobilon. A maradék 3% pedig nem ezt a szutykot fogja venni ha már jó képeket akar lőni RAW-ban és utólag sz@r@kodni egy másik programban, hogy utána elmondhassa hogy lőttem 1 fotót.
Úgy hogy hozzáveszem ha nekem kellene RAW-ban fotózni akkor sorozatfotózásra kéne állítanom (mert én olyan dolgot fotózok amikor 100 képből választasz ki 2-t, ilyen esetben pedig RAW formátumnál kihasalna a telefon, mert képetelen lenne követni amit akarok)

Te ezeket a képeket ki is szoktad nyomtatni, amiket mobilról fotózol? Csak azért kérdezem mert nekem nem életszerű hogy családostúl mondjuk kisgyerek mellett akár kutyával nekiállni RAW-ban fotózni, majd modani a többieknek, hogy ácsi most majd lementem majd még gyurmázok rajta itt az erős napsütésben addig igyatok meg egy limonádét, azt majd megnézhetitek hogy milyen lett a végeredmény.

Azért meg végképp büntetném a céget hogy indiában 89e Ft-ért megkapod a telefont.. ne jöjjön senki az Áfával, köfával, béfával meg a többivel.. ott ennyi az ára nekik az unióban csak nálunk a legdrágább a készülék, és még mindig nem az ÁFA végett......

[ Szerkesztve ]

(#36) Stauffenberg válasza Postas99 (#35) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Azért azt lássuk be, hogy az emberek majd 97%-nak jó a kattintok és legyen kész a kép a mobilon."

Őket viszont az a pixelkukkolás sem fogja érdekelni ami itt megy a tesztek alatt. Az egészet annak a perspektívájába akartam helyezni, hogy mekkora bullshit ez a megapixel hajszolás ami a mai telefongyártásban megy. Nincs meg hozzá az optikai felbontóképesség (de még a töredékéhez sem) és a leméretező algoritmus is teljesen debil módon működik szinte mindenkinél.

"Te ezeket a képeket ki is szoktad nyomtatni, amiket mobilról fotózol?"

Nekem arra van rendes fényképezőgépem, de volt rá példa, hogy mobilfotót nyomtattam. Standard 10x15-ös papírképig ezekből is gond nélkül lehet nyomtatni.

"Csak azért kérdezem mert nekem nem életszerű hogy családostúl mondjuk kisgyerek mellett akár kutyával nekiállni RAW-ban fotózni, majd modani a többieknek, hogy ácsi most majd lementem majd még gyurmázok rajta itt az erős napsütésben addig igyatok meg egy limonádét, azt majd megnézhetitek hogy milyen lett a végeredmény."

Ez nekem sem életszerű, nem tudom ki csinál ilyet. Én biztosan nem. :) A telefon RAW + Jpeg módban ment és a RAW szerkesztése ráér később (otthon, pihenőidőben, szállásra visszaérve, stb). Az azonos fényviszonyok között készült fotókat sem kell egyesével szerkeszteni, Lightroom tudja a beállításokat egy kattintással ráhúzni a többi fotóra.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#37) Timer


Timer
addikt

Ne vitatkozzatok Srácok, megoldom én egyetlen mondattal a kérdést:

Az is b*zi, aki telefonnal fotóz!

;]

[ Szerkesztve ]

Tavaly kissé zavart a bunkóságom, de 2022-ben végre változtattam ezen. Már nem zavar.

(#38) Drakmusz válasza Stauffenberg (#36) üzenetére


Drakmusz
őstag

A két vonal tökéletesen megfér egymás mellett.
Ráadásul mindkét műfajt lehet egyfajta igényességgel csinálni.
A jó kép pedig eladja magát, teljesen mindegy hogy mivel készült.
A felhasználók nagyon kis része visz a történetbe ennyi energiát mint te, ezt el kell fogadni.
Soha nem lesz a minőség olyan mint egy céleszköz esetében, kár ezen rugózni.
A megapixel hajszolás pedig mindig itt lesz, ezzel kapcsolatban csak a felesleges köröket futjuk.
Aki egy magasabb szintre vágyik, az vásárol gépet.
Ilyen egyszerű a történet.

https://fototrend.hu/fotok/fotos/drakmusz/index.html

(#39) janeszgol válasza Drakmusz (#38) üzenetére


janeszgol
nagyúr

A telefonnal pillanatot fotozunk. De nem olyan pillanatot, hogy varjuk az alkalmat a pillanatra (viharles, vad les). Nincs arra mod, hogy exponalas utan meg 10 masodpercet varjunk, amig a szoftver kiszamolja a kepet mentes elott.

Egy evben rengeteg szutyvadek telo jon ki. HMD, Xiaomi, Samsung, mar az OP is. Ezeket megnezni, meg muveszkedni veluk sok ido.

(#40) Stauffenberg válasza Drakmusz (#38) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"A felhasználók nagyon kis része visz a történetbe ennyi energiát mint te, ezt el kell fogadni."

Nem. A felhasználók többségének fogalma sincs, hogy mennyire kevés energiabefektetés ez. Marketing szlogeneken elkényelmesedett konzumer emberek adják-veszik a telefonokat a jobb HDR algoritmus reményében. Akinek ennyire nem mindegy, hogy milyen lesz az elkészült fotó, hogy évente cserél százezrekért telefont, ennyi erővel meg is tanulhatna néhány marha egyszerű fogást. Akinek meg ténylegesen mindegy, annak évek óta bármelyik kicsit is jobb telefon megteszi, az algoritmusok már rég járnak azon a szinten, hogy kijöjjön egy hülyebiztos fotó a fényviszonyok 90%-ban.

De hát nekem is van kollégám, aki annyit ért a konyhához, hogy egy tojásrántottát sem tud összerakni, ezért minden szombat délelőtt étterembe megy, hogy tojásrántottát csináljanak neki. Kérdeztem tőle, hogy próbált-e magának valaha csinálni, de nem. Joga van hozzá, hogy így éljen, félreértés ne essék. :)

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#41) hint válasza Stauffenberg (#8) üzenetére


hint
aktív tag

"NEM a kamerák kerülnek összehasonlításra, hanem a Jpeg kimenetek."

A kedvencem, amikor a mobilfotós topikokban megy a szakértés, hogy melyikbe milyen szenzor van és jönnek a konklúziók, hogy "IMX*** jó, Isocell-akármi rossz", miközben kizárólag a túlprocesszált auto módos jpg-ket nézik ott is. :D

"Nem érti mi történik a fotón, neki ez csak egy rakás nulla és egyes, amiből azt matekozza ki, hogy ott neki valamit nagyon be kell húznia"

Nagyra tartott GCam mellett többek között a hasonlóan hype-olt iPhone videója (mármint a gyári alkalmazás persze) is ezt csinálja, csak tetézve még azzal, hogy sokszor képkockáról képkockára nem tudja eldönteni mit mennyire kéne behúzni/kivilágosítani és emiatt ilyenkor villog a kép, mint a fene.

Na azt sem értem, azon mit esznek ennyire az emberek. Kb ugyanolyan élvezhetetlen számomra, mint a GCam fotók, sokan valamiért mégis ezt a kettőt tartják a mobilos fotózás/videózás csúcsának.

[ Szerkesztve ]

(#42) Timer válasza Drakmusz (#38) üzenetére


Timer
addikt

Ha megengeded, én annyiban módosítanék, hogy "Aki elfogadható képminőségre vágyik, az vásárol gépet."

Ha annyi millióm lenne, ahányszor láttam végig járni a "gyerek születik >> user jó képet akar a purdéról >> vesz egy galakszihüvelyfost >> brutálisat csalódik >> vált ájfónra >> azissz@rfélhomályoskisszobábanlépkedőgyerekkeldemárazönigazolásmiattseismernéelsoha" vonalat, akkor én lennék a Lölő. Az, hogy a kiskompakt vonalat kifingatták a mobiltelefonok, már történelem, de az a fajta megapixelhajhász, több lencsés meg ultrazoom baromság, amit mostanában tolnak jól mutatja, hogy ennyi volt a technikában, innentől már a szoftver dönt, de sokat várni nem érdemes. Nem azt mondom, hogy mindenkinek milliós obikkal meg vázakkal kell járni, de hogy egy aps-c milc és kit obi páros, amit lassan egy flagship mobil feléért meg lehet kapni, bármilyen telefonnál jobb képet lő még 2-3 évre előre nézve is, arra fogadni merek. Csak hát ugye igény az valójában nincs és nem is volt a zajmentes, színeiben helyes képekre, és ezt jól mutatja a profi fotósok utómunkája is, akik LR filter nélkül már egyetlen képet sem adnak át lassan.

[ Szerkesztve ]

Tavaly kissé zavart a bunkóságom, de 2022-ben végre változtattam ezen. Már nem zavar.

(#43) Cecevok válasza Timer (#42) üzenetére


Cecevok
tag

Amíg a közönségi oldalakon megosztott képek nagy részénél dől a horizont tök mindegy, hogy mivel készül 😅
Igazad van amúgy. Én anno a Huawei P10-est a kamerája miatt vettem mert szeretek fotózni, de egy idő után kevés lett. Beszereztem egy Lumix milc-et, akciósan 59e ért, újonnan, kit obival. De használtan is ki lehet fogni jó kis gépeket. Tovább lehet lépni csak akarni kell...
Most egy S10e-m van, "B" kamerának, 'point and shoot' - nak tökéletes 😀

Samsung S10e / Sony HX99 / Lumix GX800

(#44) Drakmusz válasza hint (#41) üzenetére


Drakmusz
őstag

"Na azt sem értem, azon mit esznek ennyire az emberek. Kb ugyanolyan élvezhetetlen számomra, mint a GCam fotók, sokan valamiért mégis ezt a kettőt tartják a mobilos fotózás/videózás csúcsának."
Neked nem tetszik, másnak igen.
Én sem cserélek félévente mobilt, de elfogadom azt ha valaki havonta váltogatja a készülékeket.
Az ő pénze, azt csinál amit akar.
Van olyan hobbifotós aki milliókért vesz felszerelést, közben meg semmi érzéke a fotózáshoz.
Megteheti, ennyi.
Csak egy példa, a fent említett dolgokhoz.
[link]
Az emberünknek nem száradt le azonnal a keze, mert merészelt a telefonnal bohockódni, hogy készítsen egy érdekes videót.
Neked egy viszonylag régi készüléked van, manapság már sok jobbat találni a piacon, már ha a képalkotásra gondolok.
Erre nem költesz, másra igen.

https://fototrend.hu/fotok/fotos/drakmusz/index.html

(#45) hint válasza Timer (#42) üzenetére


hint
aktív tag

Szerintem ne az ilyen felhasználókból induljunk ki, ők géppel sem tudnának jó képet lőni.

Én két okból nem fogok belátható időn belül fényképezőgépet venni:
1: hiába tud ugyanannyiba kerülni, vagy akár kevesebbe, mint egy telefon, amikor semmi másban nem váltja ki. Plusz költség, nem is kevés.
2: nem szoktam úgy elindulni otthonról soha, hogy "na, most megyek fotózni". Többnyire egyéb teendők, hobbik űzése közben szoktak szembe jönni a témák, amikor úgysem lenne nálam gép.

Én ezért próbálom mobillal megoldani, lehet azért azzal is normális képeket lőni, ha fektet bele az ember egy minimális energiát. Meg azért az sem mindegy, melyik telefonról van szó, hiába mondják sokan, hogy csak marginális különbségek vannak már, nem igaz.

(#44) Drakmusz:

Ismét nem értem, hogy kapcsolódik ez bármihez is, főleg a vége, mert se sztárolni, se védeni nem szoktam a telefonom képalkotását.

Igen, tudom jól, hogy milyen. Pont emiatt kerülöm a gagyi jpg algoritmusokat (legyen az a gyárija, vagy GCam), ez lett volna a lényege az egésznek.

(#46) proci985 válasza Stauffenberg (#40) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

evekig volt Pixel 1 XLem (aminek a default kameraja a GCam). valtottam par hete egy Sony Xperia 1 IIre.

Az Xperia jobb kepeket lo, ami annyira nem meglepo, leven negy generacio volt a ketto kozott. Viszont, amig a Pixelnel kb 20 esetbol egyszer kellett barmit utanallitani, mert a szoftver nem talalta meg automatan a beallitast, addig az Xperianal rossz fenyviszonyok kozott a Photo Pro megkerulhetetlen. Mindent is lehet vele allitani (meg tud RAWot), cserebe viszont muszaj megtanulni hasznalni. Persze, beallitva siman a csucson van (Iphone 12t / 12 prot es S21+t neztunk ellene), de ahhoz kell nemi utanaallitas, amit egy Pixel magatol is altalaban megold.

amit te elvarsz azt a vonalat a Sony viszi jelenleg. es ok is inkabb kritikat kaptak erte. point and shootra (amire jellemzoen az emberek hasznajak a telefonjuk) a Pixel megoldas jobb. az Xperiat anyamnak pl nem adtam volna oda, mert feleslegesen tul van bonyolitva. ha nem hiszed nezd meg kb az osszes reviewet az 1 IIrol, visszatero kritika, hogy ugyan pontosan azt tudja amit elvarnal tole (remekul beallithato es ugy a legjobbak kozott van), viszont masik oldalrol meg a full automata beallitas este felejtos.

Egyebkent a Pixelek pont, hogy sose mentek bele a megapixel-csomokamera haboruba, megis a piacon levo egyik legjobb kepeket lovik.

Az viszont durva, hogy nezem a kepeket es az ot generacioval korabbi 1.gen Pixel jobb kepeket lo (foleg ejjel), mint a cikk alanya, aztan lehet ez csak a szoftver kiforratlansaga. (Az emlitett Xperia mindegy, haromszor annyiba kerul).

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#47) Timer válasza hint (#45) üzenetére


Timer
addikt

Az a baj, hogy ez a két érv kábé az "egyetlen", ami a témában mindig felmerül. A plusz költség nem is feltétlen indokolt, mert sok esetben a kamera adja el a flagship telefont, nem a teljesítménye. Az átlag embernek bőven kellően gyors már egy jobb középkategóriás telefon is, ahol a kamera rendre ratyi, lásd a topik alanyát. Egy 150 ezres teló és egy 300 ezres MILC szett meg csak annyi, mint amennyi idén bármelyik flagship lesz. Ráadásul a telefont eladod 2-3 éven belül, a gép még simán maradhat, így megint választhatsz olcsóbb mobilt. A második érved persze védhetetlen, nyilván adott műfajban alkotva (street, például) ez ütőkártya, nem is vitatom.

[ Szerkesztve ]

Tavaly kissé zavart a bunkóságom, de 2022-ben végre változtattam ezen. Már nem zavar.

(#48) Ricardo válasza Timer (#47) üzenetére


Ricardo
félisten

Mondjuk úgy hogy ha most nézelődnék telefon vásárlás szándékával, ez a készülék nem kerülne fel a jelöltek listájára.

(#49) Cecevok válasza hint (#45) üzenetére


Cecevok
tag

Azért egy komolyabb/nagyobb teleobit még nem tud kiváltani a telefon, bármilyen zoom-ot raknak bele egyenlőre. Mondjuk én szinte csak azzal használom a gépet amikor elmegyek fotózni. De például szeretem a telefon ultraszéles kameráját, mivel olyan obim nincs 😀

Samsung S10e / Sony HX99 / Lumix GX800

(#50) Timer válasza Ricardo (#48) üzenetére


Timer
addikt

Nálam se, de miért nekem címezted? :)

[ Szerkesztve ]

Tavaly kissé zavart a bunkóságom, de 2022-ben végre változtattam ezen. Már nem zavar.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.