Hirdetés

2020. november 29., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) -=MrLF=-


-=MrLF=-
senior tag
LOGOUT blog

[https://www.nytimes.com/2020/10/20/technology/google-antitrust.html]

Kíváncsi leszek, hogy feldarabolják-e. A keresést a reklám cégtől mindenképpen szét kellene választani.

[ Szerkesztve ]

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland

(#2) Gdi válasza -=MrLF=- (#1) üzenetére


Gdi
senior tag

Ez nem vezetne egy előfizetéses rendszer felé? (A kereső-szolgáltatásra értem)

De szerintem ez is csak egy kirakatper, hisz az "USA"-nak nagyon jó a Google úgy ahogy van.
Szerintem ez csak egy ilyen "mi lépünk hamarabb" típusú ügy.

[ Szerkesztve ]

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#3) UnA válasza Gdi (#2) üzenetére


UnA
Korrektor

Nekem az előfizetéses rendszer tetszene a legjobban, amit mondjuk az ISP is továbbíthatna a keresők felé, attól függően, hogy melyiken mennyi a forgalom. Még az előfizetés egy százalékánál kisebb összeg is bőven fedezné a költségeket, és segítené a feltörekvő keresőket is.

(#4) Fred23


Fred23
veterán

Én ITT olvastam először.

Kíváncsian várom a történet folytatását.

(#5) viktorhu válasza Gdi (#2) üzenetére


viktorhu
addikt

Nem kell előfizetés hozzá, fizethet neki a hirdetésszervező cég. Nyilván politika is van a dologban, ha úgy érzi a hatalom, hogy nem kap kellő preferenciát az álláspontja a keresési eredményekben, lásd koronavírus kezelése, blm stb., akkor hajlamos a tükröt szidni, hogy görbe (ezzel nem állítom, hogy nem görbe, csak mint jelenségről beszélek).

(#6) UnA válasza viktorhu (#5) üzenetére


UnA
Korrektor

De ha továbbra is hirdetési alapú a rendszer, akkor mit nyerünk ezen? Az egész ezentúl is csak egy nagy adatgyűjtési projekt marad.

(#7) -=MrLF=- válasza Gdi (#2) üzenetére


-=MrLF=-
senior tag
LOGOUT blog

Szerintem se kell feltétlen előfizetéses rendszer. A kereső szolgáltatóknak fizethetnek a független reklám cégek ha reklámozni akarnak. Csak a reklámcég ne lehessen a kereső szolgáltató is egyben, mert így nincs verseny a reklámozók között. (meg a kereső szolgáltatások között sem lehet igazi verseny ebben az állapotban)

Aztán jöhet e-maileknél ugyan ez, ott se jó hogy egy emailszolgáltató a leveliben keresgél és az alapján reklámoz. (nem is használom a gmailt). Az is lehetne független, külső reklám cégekkel vagy fizetősen.

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland

(#8) nemlehet


nemlehet
őstag

Már elég régóta csípi a Trump és úgy kb az összes konzervatív szemét a techóriások hatalma. Az utóbbi időben egyre több meggyőző bizonyíték kerül elő, hogy igenis borzasztó elfogultak ezek a cégek és nagyon határozott elvek mentén cenzúrázzák a netet és egy adott irányba húznak az algoritmusok. Ráadásul kettős mércét is alkalmaznak ami amúgy is big no-no hát még amerikban.
Pl a legutóbbi:
https://thepostmillennial.com/breaking-project-veritas-exposes-google-executive-discussing-censorship-and-election-interference

Bizony ezek a cégek simán eldönthetnek egy választást és nem is félnek belenyúlni a dolgokba. Ezt nem igazán kéne hagyni szerintem se, pláne hogy elég mocskos módon játszanak.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#9) nevemfel


nevemfel
tag

Egyetértek a perrel, bár az időzítés nem véletlen.

Nobody loves no one

(#10) doeeg


doeeg
senior tag

Ha a nem-politikai részét nézzük -nekem az a véleményem, akinek nem tetszik hogy "kiárusítja" a saját adatait, preferenciáit stb. akkor ne használja a google termékeit. Vannak alternatív keresők (link ). De nem véletlenül lett külön szó a "megguglizom". Jókor voltak jó helyen, és jó szolgáltatást nyújtanak.

Én kérek elnézést helyettük hogy pénzt akarnak keresni a saját termékükkel (ugyanezt gondolom a youtube hirdetései körüli hisztikről is: ne nézze akit zavar, menjen csak csődbe az a rissz-rossz yt - ja hogy derogál ha nem lehet zenelejátszónak használni az abszolút nem arra kitalált platformot...). A politika részt nem fejtegetném, a facebook sokkal nagyobb ludas ennek a ferdítésében mint a google szvsz. Amúgy meg nem is lehetne pártatlan, technikailag is megoldhatatlan.

"A lelkiismeret 135 sebből vérzik..." - Road

(#11) Fred23 válasza doeeg (#10) üzenetére


Fred23
veterán

"derogál ha nem lehet zenelejátszónak használni az abszolút nem arra kitalált platformot"

Lehet, mert pl. a Vanced megy lezárt képernyővel, háttérben is.

[ Szerkesztve ]

(#12) doeeg válasza Fred23 (#11) üzenetére


doeeg
senior tag

"az abszolút nem arra kitalált platformot" még valid marad. Meg a "derogál" is :D Inkább random apk-kat tesznek fel az emberek és ők a hackermen meg a lázadók akik jól kijátszották a rendszert :U

"A lelkiismeret 135 sebből vérzik..." - Road

(#13) UnA válasza doeeg (#10) üzenetére


UnA
Korrektor

"Én kérek elnézést helyettük hogy pénzt akarnak keresni a saját termékükkel"

Nekem ezzel nincs problémám, de akkor ne legyen ez a mellébeszélés az ingyenesen elérhető szolgáltatással, miközben adatgyűjtésre és reklámozásra használják.

(#14) Fred23 válasza doeeg (#12) üzenetére


Fred23
veterán

Sokaknak megéri az az 5 perc szerintem, amíg biztonságos helyről leszedik az apk-t, aztán telepítik. (Az XDA-Developers megbízhatósága pedig nálam a legtöbb alkalmazásboltét veri.)
Tök mindegy szerintem, mire találták ki a platformot, a lényeg az, hogy a felhasználó élvezettel tudja -e használni a saját igényei szerint.

[ Szerkesztve ]

(#15) doeeg válasza UnA (#13) üzenetére


doeeg
senior tag

Szerintem nem csinálnak belőle titkot (elvileg ugye mindenki el is olvasta mielőtt elkezdte használni a google cuccait), le van írva: mindent IS gyűjtenek rólad. Ezt nem nevezném mellébeszélésnek.

De ha titkolnák is (nem titkolják), pont mi akik itt írunk, ne tudnánk, hogy adatgyűjtésből és hirdetésekből él a google, és nem a havi 5 dollárt kicsengető youtube-prémium előfizetőkből?

Amúgy az se titkos, hogy egész konkrétan percre pontosan lebontva mit tudnak rólad, ez egyébként kicsit valóban félelmetes. Én elbírom, használom minden egyes szolgáltatásuk, mindent engedve. De kb. 0-ra redukált begyűjtött adattal is működik minden, amíg van egy gmail regisztrációd. Kb. 5 perc minimalizálni a lehetséges adatgyűjtést a telefonon és a PC-n is.

(#14) Fred23

Már a leírása belopta magát a szívembe:
"Advertisement is the main source of earning for both for the video makers and their platform but most of us hate seeing advertisements."

Igen, én is unom azt a rohadt old spice reklámot minden 2. videó előtt. Havi 1-2000 forintért eltűntethető.

Én meg azt utálom hogy mindenkinek minden azonnal (nem bír ki 10 másodpercet egy reklámra) és ingyen kell, akkor én vagyok a hülye?

De ennek a Vancednek már a célját se értem (vagyis hát persze hogy pontosan értem), van tucatnyi ingyenes, háttérben is hallgatható zenei platform óriási kínálattal, ha csak arra kell... hirdetésmentességhez meg havi 1-2000 ft és voila... de nyilván ha szúrná a google szemét már nem lenne, mint ahogy nem a yt premiumon gazdagodnak meg, nem is ettől mennek csődbe, úgyhogy fölöslegesnek is tartom hogy ezen koptassuk a billentyűket :) :R

"A lelkiismeret 135 sebből vérzik..." - Road

(#16) Viktor77 válasza doeeg (#15) üzenetére


Viktor77
félisten

Alapvetően mindenben egyetértek veled, a végéhez szólnék hozzá.

Millió olyan mixet hallgatok, ami sehol máshol nem található meg csak YT-on.

Some people move on, but not us ... not us

(#17) Fred23 válasza doeeg (#15) üzenetére


Fred23
veterán

Szerintem normális állásponton vagy, és követendő is lenne ez az álláspont egy normális, korrekt világban.

Más tészta, hogy mivel a világ nem korrekt, sokszor az un. kisember szerintem kihasználhat bizonyos kiskapukat, lehetőségeket a saját érdekében. Vagyis úgy vagyok vele, hogy ha az ember tudja, hogy x esetben úgyis lehúzzák, és nem tehet ez ellen semmit, nyugodtan ragadjon meg időnként bizonyos kínálkozó lehetőségeket, amikkel az életminősége jobb lehet. Jelen esetben pláne, ahogy Te is írod, nem ez viszi majd csődbe a Gúglit...

(#18) Apollyon válasza doeeg (#15) üzenetére


Apollyon
Korrektor

A mellébeszelés ott kezdődik, hogy nem csak azokat az adatokat gyűjtik rólad, amiket "bevallanak". Ha nem is használsz gúgel szolgáltatást, akkor is bekerülsz a rendszerbe és ugyanúgy profiloznak az innen-onnan begyűjtött metaadatokból, hiába nem regisztráltál magadnak accountot.

Pl. megadja egy személy valakinek a telefonszámát, nyilván a nevét is adja hozzá, és ha az a valaki beírja az okostelefonjába, máris megvan a gúgelnek a kontaktja. Holott mindössze arra adott enegedélyt a személy, hogy az a valaki elérje őt az adott telefonszámon, nem pedig ahhoz, a gúgel tudjon róla, plusz az ahhoz tartozó minden körülményről.

Azt se felejtsük el, hogy voltak olyan turpisságok, mint pl. hogy a play.services lokációs adatokat gyűjtött akkor is, amikor a helymeghatározás ki volt kapcsolva. Ezekről persze mély hallgatás van.

Ez elég erős annak tudatában, hogy random user csak vesz egy okostelefont, és account nélkül is mindenfélét gyűjt a gúgel anélkül, hogy a user aláírt és/vagy beleegyezett volna bármilyen szerződésbe, miután bekapcsolta a telefont.

Persze ezeket még reggelig lehetne sorolni, úgyhogy teljesen tévút itt a gúgelt mosdatnod. Pláne másokra mutogatni, mert attól, hogy az itt leírtak mind a fb és társaira is igaz, és etikátlan módon viselkednek minden egyes userrel még egyiket sem jogosítja és menti fel a bűnei alól.

A reklámmal való terelés meg még egy további tévedés. Ez itt már sokkal többről szól mint az abból érkező bevételről, és csak spekulálni lehet, hogy vajon mihez kezdenek majd a több milliárdnyi ember hosszú évek alatt, szinte végtelenségig menő részletességgel begyűjtött adatából felépített és kielemzett adatbázisokkal.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.