Hirdetés

2021. május 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Morpheus


Morpheus
tag

hát nagyon kiváncsi leszek a végső kinézetre mert édesanyámat pontosan egy ilyen lakásba akarták bekültöztetni de nekünk nem tetszett annyira az elrendezés + a méretek

"Morpheus felhasználónak 39 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!" phmegbizhatosag.atw.hu

(#2) Brumi válasza Morpheus (#1) üzenetére


Brumi
senior tag

Most erre mit mondjak? Én sem 42 nm-en képzelem el az életem, de most erre van keret. Ez egy optimalizált elrendezés, szerintem jobb mint az eredeti. De majd meglátjuk.

Azért a technikai felszereltség igen sokat számít, na meg az, hogy panorámás a lakás (budai hegyek, Lágymányosi híd a belátható tér), nincs előtte magasabb ház, ami a belvárosban igen ritka.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#3) Skizz


Skizz
addikt

Mi most végzünk a házfelújítással... egy drága kőművessel meg is szívtuk a dolgot rendest. Már alapból elég idegbeteg a viselkedése. A fölső fürdőszobában a barna fugát összemosta a fehérrel, a 150k-s zuhanykabin ajtót bevéste a falba és a másik falat 1cm-el közelebb hozta, ergo használhatatlan, azon kívül elcseszte a csempézést, a lenti és a fenti zuhanykabin alján is kifolyik a víz, stb... 2 hete nem érjük el telefonon, és nem tolta ide a képét. Pedig még nem kevés pénzzel lógunk neki, pontosabban a megbeszélt összegből még sokat nem fizettünk ki, de nem is fogunk ami azt illeti.

(#4) Brumi válasza Skizz (#3) üzenetére


Brumi
senior tag

Én az elején tudatosítottam az illetővel, hogy folyamatosan ellenőrzöm a munkát, és ha gond van, akkor meg kell csinálnia újból, mert csak a tökéletes munkát fogadom el. Ezért vállaltam be, hogy inkább drága legyen, de értsen a szakmájához (nem 20 éves suhanc). Kvázi családi vállalkozásként működnek, mert a sógora a vizes, annak a testvére a festő, a villanyossal meg 1000 éve melóznak együtt. Persze így sem mehetek biztosra, de muszáj volt elkezdeni valahogy.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#5) Skizz válasza Brumi (#4) üzenetére


Skizz
addikt

Sajnos nálunk mindenki dolgozott meg suliban volt. Egyébként elég érdekes figura volt, mert amikor még az első hetekben mutattuk a hibákat, akkor a csillagokat is lehozta az égről, a seggét kinyalta kb. az embernek, azt utána ugyanúgy elbaszott mindent. Az utsó az volt, amikor az ajtótokokat csavarozás helyett ragasztgatta meg így-úgy vagdosta. Pedig azt egyszerűen be kell csavarozni bazmeg, ennyit nem tud megcsinálni?! Akkor borult ki anyám, úgy rendest kioszototta rögtön élőben, azóta nem érjük el és nem is jött ide. Gondolom tudja, mi várna rá.

(#6) Brumi válasza Skizz (#5) üzenetére


Brumi
senior tag

Sajnos túl sok időm nekem sincs, mert két állásban dolgozom, hogy állni tudjam a felújítás költségeit, és hát most volt egy időszak, amikor ez napi 12-14 óra melót jelentett, és hétvégén is csináltam a dolgokat.

A gond az, hogy rengeteg kontár van a piacon, és nagyon nehéz kiszűrni őket (az ember nem érthet mindenhez). Gyakorlatilag az a jó, ha felhívod, és nem tud időpontot adni csak pár hónappal később, mert akkor tuti, hogy egy foglalkoztatott mesterrel van dolgod.
Én csak remélem, hogy minden rendben lesz.

Akárhány hasonló témájú írást olvastam eddig, mindenki csak panaszkodott, ami jól elárulja, hogy mi van most ezen a téren kis hazánkban.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#7) ATI válasza Brumi (#6) üzenetére


ATI
aktív tag

Én már egy éve halogatom a lakásfelújítást, munkára, sulira hivatkozva, de mostmár bele kell vágnom. Kb hasonló állapotban van az én lakásom is, mint a tied. Kíváncsi vagyok, milyen munkát végez a mesterember nálad.

(#8) Pukkancs


Pukkancs
tag

Tavaly nyáron mi is egy nagyvonalú lakásfelújítást végeztünk: 4 szobából 2 szoba lett, lebontottunk 4 falat, építettünk 2 falat, 1 ajtót befalaztunk és végre a földszinten is padlófűtés lett :D . De marhasok munka volt vele, főleg a padló alatti beton feltörésével, beton kihordásával és az alatta lévő sitt kilapátolásával.
Szóval sok szerencsét nektek és remélem nem egy olyan mesterembert fogtok ki, aki trehány munkát végez.

(#9) Ariadne


Ariadne
őstag

Erőt és kitartást kívánok, nehéz lesz. :K

Mi most végeztünk, így utólag tudom szinte rekord 1,5 hónap alatt 46 m2-nyi, a tiéddel egyező korból származó berendezésű lakás felújításával. Akkor csak ugyanolyan burkolatokat lehetett venni, a miénkben is pont ilyen volt. :DDD
Hú, hogy is volt, egy fal kibontása, teljes villanyszerelés, teljes vízszerelés, konyha berendezés és burkolat teljes cseréje, pultra tett kagylós, gyönyörű kék és fehér olasz csempés fürdő Kaldewei káddal, falra szerelt geberites wc kialakítása, padlócsiszolás, iszonyú ramaty állapotú szobák glettelése, festése, konvektor helyett cirkó...

1,5 milliónál állt meg. :) Hihetetlenül boldog vagyok, hogy vége a nagyjának, de még kell új gardrób, konyhaszekrény, ilyenek...

Látszik, hogy tényleg "életre" tervezed ezt a lakást, akkor tényleg érdemes mindent beleadni, anyagilag és erőben is. Mi csak olyan 5-8 évre tervezünk, aztán eladjuk majd. Tervezés közben rájöttünk, hogy van sok olyan extra, ami nem éri meg ilyenkor, csak ha tényleg hosszú táv a cél.

Tetszik, amit eddig írtál, tegyél még fel képeket, folytasd, kíváncsi leszek a végeredményre. :C

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#10) commanDOS


commanDOS
senior tag

Így burkolatok, csaptelepek és miegyebek alapján én azt mondom szép lesz, de mindenképpen igényes.
Az ilyen lakásfelújítások mindig megmozgatják a fantáziámat, qrva sok pénz, ideg, por, mocsok, stb, de mégis annyira jó érzés egy meglévő valamit radikálisan átformálni, már már újat alkotni belőle, a saját igényeim szerint. Ez művészet :)
Másodsorban a kreativitás melett elég jó probléma megoldó képességet és kompromisszum készséget is megkíván, amit picit keményebb dió, mint egy üres lapra megálmodni a házat.
Kitartás :R

[ Szerkesztve ]

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#11) Wyll


Wyll
őstag

Hát ez szerintem marha szép lesz, ahogy commanDOS mondja.
Nekem kis 4-ikes egyetemistának is kellenek az ilyen írások. Ilyenkor mindig belegondolok, ill. látja az ember, hogy milyen az élet. És hogy mire kell számítani, és hogy mire kell felkészülni. Vagyishogy érdemes felkészülni, tanulni, ilyenek.
Amúgy nem lehet gyenge két állásban nyomni, és közben még a munkálatokat is felügyelni. :R big respect
Az még a hatalmas mák, hogy van közben hol laknotok (gondolom van). Mi most a vidéki házunkat újítjuk beltéri melegburkolással, parkettával, új bútorokkal, új ajtókkal, falfestés, elektromos rendszer optimalizálással, így az érintett szobákat ki kellett pakolni, és nem kellemes hogy a konyhában törölközöm meg öltözöm fürdés után :DD
Kitartás, nagyon fogtok neki örülni!
Ha időd engedni, kérünk még képeket és még beszámolót! :C

[ Szerkesztve ]

(#12) tocsa


tocsa
senior tag

Par komment:
1.) a kepeket nagyon jol tedd el, met egyszer meg jol fog jonni, hogy tudod, hogy pontosan merre futnak a vezetekek, csovek, kabelek
2.) a dragabb cuccok megerhetik az arukat, jobb minoseguek, kevesebb bosszusagot okoznak majd kesobb

Tenyleg a kontarokkal sok baj tud menni, napokig tudnek meselni

1 - Acer Predator Helios 500 AMD Samsung 960 Pro NVMe + GeChic 15.6" external monitor a mobil irodahoz, tartalek: Clevo P570WM GTX880M SLI RAID 0 Curcial M550

(#13) Pikkolo^^


Pikkolo^^
addikt

Kiváncsian várom a fan-coil-os fűtés/hűtés megvalósítás képeit.

Építőiparban dolgozom, lakásfelújítást is csináltam, a lényeg, hogy a melós mellett mindig kell valakinek lenni, mert különben nem fogja rendesen megcsinálni amit elvállalt.

[ Szerkesztve ]

(#14) Brumi


Brumi
senior tag

Köszönöm szépen a hozzászólásokat!

Arra nincs módom sajnos, hogy folyamatosan a melósok mellett legyek, ezért van egy olyan ember, - jelen esetben a burkoló-kőműves, aki összehívta a bandát - akinek a végén jár egy szép summa, ha mindent rendben találok. A munkadíjak a munka elvégzése után kerülnek kifizetésre mindig.

A lakást nem egy életre tervezzük, maximum 10 évre (eredetileg 5-8 lett volna), de azt is figyelembe kellett vennem, hogy amit most beleteszek az akkor is jó és korszerű legyen, és könnyen el tudjam adni. Az is fontos, hogy az új-építésű lakásoknál jobb minőségű legyen, mert ugyanazért az árért többet kap majd a vevő. Ha már a lakás "ingyen" volt, akkor legalább minden kerüljön bele, ami kell.

Most szerencsére van hol laknunk és még csak fizetni sem kell érte (csak a rezsit), ami óriási segítség. Eredetileg azt akartam felújítani és kivásárolni, ahol lakunk, de az ennek a többszörösébe került volna, így lemondtunk róla.

A két állás szerintem már túl sokáig nem húzható, max 1-2 hónap, és csak a szerencsén múlott, hogy ezt a pár hónapot így csinálhattam. Szeptemberben állást váltottam az anyagiak és a kilátások miatt, de a régi helyemen is kellettem még, így bevállaltam távmunkában a korábbi fizu feléért. Lassan beletanul az utódom, így rám már nem nagyon lesz szükség.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#15) Brumi


Brumi
senior tag

Frissítettem az írást a végén lévő képpel a szobai Fan-coil-ról!

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#16) commanDOS válasza Brumi (#15) üzenetére


commanDOS
senior tag

Ebből van padlón álló változat is?
Na ennyivel okosabb lettem :)
Egyébként tényleg marha jók ezek a burkolatok, valahogy olyan nagyvárosias, modern, de mégis meleg. Mondjuk én érdekesen gondolkodok, mindenhez kötök valami hangulatot, és később egy-egy kép láttán az egész hangulat visszajön néhány percre. Na mind1 :DDD
De mindenképpen tetszik, hogy merészebb formákat és színeket választottatok, mint az átlag.
Nem tetszenek az ilyen mindenféle összemosott, visszafogott, semmitmondó csempék, amit úgy választanak, hogy jajj csak feltűnő ne legyen, meg stb. Ennek a színe hivalkodó, mégis igényes és ami a legtutibb, hogy egyszerre modern és otthonos.
Érted mire gondolok. :)

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#17) ATI válasza Brumi (#15) üzenetére


ATI
aktív tag

Bocsássátok meg, de mi az a Fan-coil? :)

(#18) tildy válasza ATI (#17) üzenetére


tildy
nagyúr

Ez.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#19) ATI válasza tildy (#18) üzenetére


ATI
aktív tag

:R Köszönöm! :R

(#20) ATI


ATI
aktív tag

Azon gondolkodom, hogy annó a gáz-kivitelezőm, miért nem ajánlotta, sőt meg sem említette ezt a fan-coilos lehetőséget...

Van ezeknek a fan-coil-oknak hangja? Vajh mennyire zavaró ez télen, este?

(#21) Brumi válasza commanDOS (#16) üzenetére


Brumi
senior tag

Igen, a legtöbb gyártó csinál ilyet padlón álló változatban is, bár ezek lényegesen többe kerülnek (mondjuk fűtésre kifejezetten ezek valók, a fali változatok nem igazán jók erre).

Örülök, hogy ennyire megfogtak a burkolatok, én is odavoltam értük, bár kétségtelen, hogy 2-3x annyiba kerülnek mint a sztenderd cuccok. Elvégre ezek spanyol I. osztályú csempék. Cél volt, hogy ne legyen olyan unalmas, és az apró tereket is feldobja valami. A konyhában egyébként gyönyörű lesz a festett vanília burkolat is a bútoron, és az is jól dog mutatni, hogy a sötétbarna munkalapban pezsgőszínű gránit lesz a mosogató. A pultvilágítás is elég érdekes lesz, a nagyon dizájnos Massive Tarragon család mellett döntöttünk.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#22) Brumi válasza ATI (#20) üzenetére


Brumi
senior tag

Azért nem ajánlotta, mert ez teljesen más rendszer, ez inkább a klímák "családjába" tartozik. Itt nem másról van szó, mint egy nagyon komoly inverteres klímáról, tehát ez igazán távol esik a kazán-gáz-radiátor szentháromságtól.

Egy ilyen rendszer kialakítása többe kerül, viszont jóval takarékosabb. Míg egy normál radiátor néhány tízezer forint, a belinkelt modellből egy darab több mint 350000-be kerül. A kislakásban a rendszer kiépítése kb. 1,5-1,6 millió forint.

A hangja bőven megfelel, 20dB körül vannak alapjáraton, ami elég jónak tűnik. Az inverteres mivoltából adódóan pedig nem így működik mint egy szarabb légkondi, hogy vagy megy, de akkor 1000-rel, vagy nem, hanem szabályozza magát, és állandó hőmérsékletet tart.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#23) tildy válasza Brumi (#22) üzenetére


tildy
nagyúr

Fogyasztásban mennyi az annyi?

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#24) Brumi válasza tildy (#23) üzenetére


Brumi
senior tag

A központi egység max fogyasztása 1,9kW, ha szét van hajtva, annyi mint egy rosszabb olajradiátoré. Mivel a lakás nagyon jól le van szigetelve, egész nap süti a nap (volt hogy télen kinyitott ajtónál sem fáztunk), ezért szerintem csekély áramszámlára számíthatunk. A beltéri egységek a kintihez csatlakoznak, így azoknak nincs külön fogyasztásuk, abban csak a venti pörög.
Egyébként a rendszer az üzembiztonság miatt túl van méretezve, úgyhogy a max teljesítmény töredéke lesz csak kihasználva. Ha nem csal az emlékezetem a gép 1,9kW-ból 7,8kW fűtőteljesítményt hoz ki, ami közel 4-es COP-t jelent.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#25) tildy válasza Brumi (#24) üzenetére


tildy
nagyúr

Szép:)
És ez a központi egység hány nm-et tud befűteni? ÉS kétcsöves vagy négycsöves?

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#26) Brumi válasza tildy (#25) üzenetére


Brumi
senior tag

Minden attól függ, melyiket veszed meg. Nekem 3 beltérim lesz, ezért olyan központi egységet veszek, amire ennyit lehet kötni, de vannak lényegesen durvábbak is (5-6 beltérivel). A nagyszobai beltéri egymaga 40nm körüli szobát fűt be (természetesen légköbmétertől is függ, egy 4m belmagasságúnál ez értelemszerűen csökken).
Ha valakinek már több a helye a gépészetre, akkor jobb megoldás a Hitachi Aqua-free, vagy a Daikin Altherma rendszere, mely már melegvíz-előállításra is használható, egy rácsatlakoztatott tárolóval. Igaz, ezek a tárolók nem bojler-árban mennek (180k körül van egy 150 literes tároló).
Én az Althermát szerettem volna, de nem volt hely a hidraulika box-nak. Ha házat kellene modernizálnom, 100% hogy azt választanám, és nem kerülne sokkal többe. Ez utóbbi két rendszer szintén hőszivattyús, de másképpen működik.

Egyébként azt hiszem 2 csöves a rendszer és nem víz, hanem valami R410A nevű cucc kering az ereiben.

Mod: most számoltam, ez a beltéri kb 80-85nm-es lakást tudna befűteni. 3,5kW=38nm, 2,5kW=28nm, 1,8kW=18nm.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#27) tildy válasza Brumi (#26) üzenetére


tildy
nagyúr

Köszi:)Épp most írok szakdogát energiatakakos okos házról, és számba akarom venni az alkalmazható okosságokat.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#28) Brumi válasza tildy (#27) üzenetére


Brumi
senior tag

Engem nagyon érdekel ez a téma! Esetleg majd elolvashatom, ha készen lesz? :B

Én eléggé belemélyültem ebbe a témába az elmúlt egy évben, és nagyon sok technikát megismertem.
Ha esetleg nem ismered, akkor ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt: Geosolar

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#29) commanDOS


commanDOS
senior tag

Egyébként új építésű háznál és persze ha van keret, akkor az ilyen levegőkazán
felületfűtéssel meg persze komoly hőszigeteléssel párosítva a lehető legtutibb megoldás.
Padlófűtés, ahol lehet : nappali, fürdőszoba, folyosó, étkező, konyha.
Többi helyre meg falfűtés (fürdőbe pl szerintem baromi jó megoldás), vagy fan-coil.
De kondenzációs gázkazánnal is jó. De mivel mindkét rendszer a viszonylag kis hőfoklépcsőre és alacsony előremenő vízhőmérsékletre van kihegyezve, így felületfűtésekhez a legideálisabbak. Hisz a konvekciós fűtéshez képest (radiátor) a nagy hőleadó felület miatt, elegendő jóval kisebb hőmérséklet is. Míg mondjuk radiátornál egy 50-55C-os előremenő már kevés lehet, vagy pedig baromi hosszú radiátorok kellenek, ami meg se nem esztétikus,
se nem praktikus.
Mekkora királyság már úgy bemenni a fürdőszobába, hogy langymeleg a padló, meg körben a csempe, kevésbé csapódik le a pára, egyenletes a hőmérséklet, stb.
A hálószoba mondjuk neccesebb, oda nem jó a padlófűtés, a fan-coil meg még ha nem is hangos, mégis van egy alapzaja.

Egyébként jómagam úgy vagyok vele, hogy majd ha eljön az ideje, akkor mindenképpen környezetbarát, energiahatékony házat szeretnék, de úgy, hogy mégis kényelmes és élhető legyen, ne kelljen arra gondolni, hogy mi van a falakban. Legyen természetes, hogy teljes komfort van és mégsem ölöm meg a bolygót meg költöm az összes pénzem villanyra, gázra, vízre..
Ez picit odébb van még, tanulni is kéne meg miegyéb, de mára ennyi az ömlengésből :DDD

[ Szerkesztve ]

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#30) Brumi válasza commanDOS (#29) üzenetére


Brumi
senior tag

Hát alapvetően ez az én hosszútávú célom, amit Te is leírtál. Építeni kell egy passzívházat, és a kiegészítő fűtés lehetne ez a levegőkazán.

Ne felejtsük el a rekuperátort sem, ami szintén egy remek dolog, ha energiatakarékos házat akarunk építeni.

A gond inkább azzal van, hogy egy ilyen háznak a felépítése horribilis pénzekbe kerül, és nem látok rá túl sok esélyt, hogy mondjuk a következő 10 évben ezt a pénzt kitermeljem.

A padlófűtéssel csak az a bibi, hogy ugyan elég a kis előremenő hőmérséklet, de abból iszonyat nagy mennyiség kell a csőhálózat hosszúsága miatt. Ebből a szempontból egy fan-coil lényegesen takarékosabb.

A kondenzációs kazán vízhőmérséklete ugyanakkora, mint a hagyományosé, csak takarékosabban állítja elő.

Egyébként ez tipikusan olyan téma, amit vagy rendesen megcsinál az ember, vagy hozzá se kezdjen. Én ezzel a lakással tulajdonképpen kicsiben akarom tesztelni ezeket a technikákat. Arról nem is beszélve, hogy ha bejön és el akarom adni a lakást pár év múlva, akkor igen szép áron tudom majd értékesíteni.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#31) Ariadne válasza Brumi (#30) üzenetére


Ariadne
őstag

Nem elkeserítésként, de én speciel egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy az ilyen szintű luxust érvényesíteni tudod, amikor eladod a lakást. Kb. 3 évig néztem lakáshirdetéseket, olvastam mindent, ami a neten elérhető a témában, mielőtt megvettük ezt a lakást. Arra jutottam, hogy teljesen lepusztult lakást éri meg venni fejlődésben lévő helyen (ahol új házak épülnek a környéken, fejlesztések vannak), és igényesen, de nem túl karakteresen és drágán felújítani.

Úgy vettem észre, hogy a legmagasabb luxussal felszerelt lakásokat a magas áruk miatt nehéz az elvárt árban eladni, nagyon sokáig hirdetik őket. Pláne 50m2 alattit, mivel mostanság egyre inkább nagyobbakat keresnek az emberek, aki meg ekkorát, annak általában nincs pénze több millióval többet költeni egy extrán felújítottra. Vagy ha van, felújítja maga, a saját ízlése szerint. No offense, csak én ezt tapasztaltam.

De az alternatív fűtési módok engem is vonzanak. Ezután már csak házunk lesz, ez biztos, és a gázművekkel küzdeni, na azt ki fogjuk hagyni, egyszer elég volt. :)

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#32) Brumi válasza Ariadne (#31) üzenetére


Brumi
senior tag

Hát ha azt vesszük, hogy azon a környéken, új házban 30-40nm-es lakásokat 17-18 millióért adnak a szokásos felszereltséggel (magyarul mindenből a legrosszabb, konyha és egyéb beépített bútorok nélkül), akkor nem tartom annyira esélytelennek egy ilyen fullosan felszerelt 42nm-es lakás eladását hasonló áron úgy, hogy itt az erkélyről még kilátás is van, és nem egy szűk utcára, vagy udvarra néz a lakás.

Ez még nagyon messze van, de a vevők egyre igényesebbek lesznek és adott esetben én sokkal többet kínálok majd a pénzükért.

Van aki inkább kifizeti ezeknek az árát, minthogy vacakoljon egy ilyen tortúrával. Majd meglátjuk, hogy mi lesz...

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#33) Ariadne válasza Brumi (#32) üzenetére


Ariadne
őstag

Az új az más azért, arra olcsóbb a hitel és nem kell rá illetéket fizetni, ezért ugyaannyiért nyilván az újat választják legtöbben.

No tényleg nem támadásilag írtam, és lényeg, hogy te jól érezd benne magad. :) Mi is csináltunk azért pár dolgot, amire a család csak ingatta a fejét, hogy minek költünk. De ha egyszer pultra tett mosdókagylót meg 180-as kádat akartunk tényleg szép és nem olcsó csempével, mert a többi nem tetszett, akkor igenis ez kellett, hogy jól érezzük magunkat. Minden nap örülök neki azóta is, milyen szép a fürdő. Szerintem főleg a burkolatoknál nagy különbséget ad látványban a drágább, 6-8 ezer forintos a kétezreshez képest. :K

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#34) commanDOS válasza Brumi (#30) üzenetére


commanDOS
senior tag

Persze, egyszer kell rendesen megcsinálni, rászánni az időt, pár hét vagy hónap kellemetlenséget meg sajna a pénzt, de utána 10-15 évig csak élvezni kell.
Jó, persze takarítást, időszakos karbantartásokat elvégezve.
ezért sem értem mit vannak úgy oda az emberek, hogy gyorsház, meg legyen kész minél hamarabb, stb... Ha van hol lakni addig is, akkor nem tök mind1, hogy normális munkatempó mellett mikor készül el? Utána meg siránkoznak, hogy reped a járólap, csörög a vezeték a falba, penészedik a fal, mert még kiszáradni sem volt ideje és ilyenek.
Egyszerűen nem engedheti meg magának az ember, hogy rövidtávra tervezzen házat, mert az elején olcsóbb és gyorsabb, csak utána szép kis pénznyelő lesz belőle.

Én úgy tudom egyébként, hogy a kondenzációs gázkazán igenis alacsonyabb előremenővel dolgozik. Nem a technológiából adódóan, hanem, mert így gazdaságos, meg a teljes fűtési rendszernek így a legjobb a hatásfoka + az élettartam is nagyobb.
Régen azért máshogy volt: szeneskazán, nagy átmérőjű csövek, de a gravitációs fűtésnek az volt jó, meg akkoriban nem is nagyon törődtek az emberek a pazarlással.

Padlófűtés meg igen... kell bele víz bőven ez igaz, idő, amíg felfűti meg átmelegíti a fűtőbetont
magyarán nagy a hőtehetetlensége. De kikapcsolod fél napra és észre sem veszed :)

Kicsit más téma, de tavaly egy hónapot voltam németben ilyen cuccokat szerelgetni, bár inkább fürdőszobákat, de szó szerint élvezet volt olyan szerszámokkal dolgozni meg az igényesebb cuccokat szerelni, semmi barkács, mindenre külön szerszám, a végén meg tényleg meg voltál elégedve, hogy milyen szép lett. Persze egyszerű volt a munkánk, mert előtte a kőművesek meg a burkolók is 1. osztályú munkát végeztek, nem kellet semmivel szarakodni. Persze itthon is vannak ilyen cuccok, csak itt egyrészt még újdonság, másrészt meg luxus számba megy...
Ott mindez egy átlagos, picit igényesebb otthonban teljesen alap.
Mennék is vissza, ha tehetném :U

Jah és ha időd engedi képeket tegyél fel a készültségi fokokról, nagyon érdekelne :R

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#35) Brumi


Brumi
senior tag

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek a dolgoknak a nagy része nem csak azért van, mert én mindenképpen luxuslakást akartam, hanem mert egyszerűen másra nem volt lehetőség.

Eleinte én is kondenzációs kazánt akartam, de kiderült, hogy semmilyen gázos rendszert nem lehet kiépíteni, és ezért maradtunk a hőszivattyúnál. A szellőztetőt valóban ki lehetett volna hagyni, de nem igazán van kedvem minden nap takarítani a bútorokról a port. A drágább csempe meg igazán már nem tétel egy ilyen felújításnál. Kiszámoltam, hogy igazán túl sokat nem tudtam volna spórolni, ha lejjebb adok az igényeimből.

24 évig éltem panelban, 4 éve élek egy régi családi házban, és most úgy éreztem, hogy kell egy kis kényelem.

Az eladáson egyelőre nem agyalok, abban van igazság, hogy az újra lehet csak olcsó hitelt kapni, de most ezzel nem foglalkozom, mert a lényeg, hogy a következő években jól érezzük magunkat a lakásban. Ha majd összeszedem magam anyagilag, akkor még veszek egy Daikin légtisztítót, ami olyan levegőt csinál a lakásban, mintha kint lennél a természetben. Akkor aztán nagyon profi lesz a lakás!

Igyekszem most már jobban dokumentálni ezeket a dolgokat, talán több időm lesz. Tegnap csináltam újabb képeket, azt hiszem ezt egy bejegyzésbe bele is fogom hamarosan tenni.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

(#36) Pikkolo^^


Pikkolo^^
addikt

A hőszivattyú a jelenlegi árszinvonalon nem versenyképes, nem hozza vissza az árát. Ha más megoldás nem volt akkor talán oké.

Az R410 az pedig a hűtőközeg ami kering a rendszerben.

(#37) Brumi válasza Pikkolo^^ (#36) üzenetére


Brumi
senior tag

Nem volt más megoldás, próbáltunk mindent végigzongorázni, de nem ment. Gáz kilőve, elektromos fűtés meg csak ez volt, ami energiatakarékos. Alapvetően ez a megoldás kb 1,5 millióba kerül, és ebben már benne van, hogy felárat fizetek a dizájnos beltéri egységekre. Majd idővel kiderül, hogy ez mennyire érte meg.

http://www.flickr.com/photos/brumi/

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.